Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Οι ιθαγενείς του Μεξικού

Οι ιθαγενείς της Αμερικής, γνωστοί και ως Ινδιάνοι, θεωρήθηκαν ιδιαίτερα ομοιογενείς από τους πρώτους εξερευνητές που κατέφτασαν στη νεοανακαλυφθείσα ήπειρο. Ωστόσο, παρά τα ορισμένα κοινά γνωρίσματα, υπάρχουν διαφορές τις οποίες εντόπισαν σταδιακά οι ανθρωπολόγοι. Μία σημαντική μελέτη για την ανθρωπολογία του Μεξικού πραγματοποίησε ο Αμερικανός ανθρωπολόγος Frederick Starr, με τίτλο "Physical characters of Indians of Southern Mexico", που δημοσιεύτηκε από το πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Η μελέτη του Starr εστιάζει στους Ινδιάνους του νότιου Μεξικού. Ο συγγραφέας συγκέντρωσε το υλικό του κατά την διάρκεια ταξιδιού του στην περιοχή, όπου παρατήρησε ότι υπάρχουν εμφανείς διαφορές μεταξύ...
των ιθαγενών ανά περιοχή. Έλαβε ανθρωπολογικές μετρήσεις, έβγαλε φωτογραφίες και έφτιαξε γύψινα ομοιώματα προσώπου των ιθαγενών. Εξέτασε 23 τοπικές εθνότητες λαμβάνοντας ικανοποιητικό αριθμό ατόμων από την κάθε μία, φτάνοντας ένα συνολικό δείγμα 2847 ατόμων.

Μια γενική παρατήρηση είναι ότι τα μαλλιά όλων των ιθαγενών που εξετάστηκαν έχουν σχεδόν πάντοτε παχιά, ίσια, μαύρη τρίχα, με ελάχιστε αποκλίσεις στη μορφή και στο χρώμα. Επίσης, η τριχοφυΐα ελάχιστη προς λίγη, με το μουστάκι να είναι το πιο ανεπτυγμένο. Το χρώμα των ματιών είναι πάντοτε σκούρο καφέ. Κλίση των ματιών εντοπίζεται σε μικρό μέρος του πληθυσμού, χωρίς να είναι έντονη. Επιπλέον, τα μάτια έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους σε όλους όσους εξετάστηκαν. Το χρώμα του δέρματος είναι καφέ προς κόκκινο ή κίτρινο.

Στη συνέχεια ο Starr εξετάζει τα μετρήσιμα ανθρωπολογικά γνωρίσματα, μεταξύ των οποίων το ανάστημα, τον κορμικό δείκτη, τον κεφαλικό δείκτη, τον προσωπικό δείκτη και τον ρινικό δείκτη. Το ανάστημα κυμαίνεται από χαμηλό έως μέτριο. Ο κορμικός δείκτης βρίσκεται τις περισσότερες φορές εντός της μεσοσκελίας. Ο προσωπικός δείκτης βρίσκεται πάντοτε εντός της ευρυπροσωπίας, λόγω της μεγάλης διζυγωματικής διαμέτρου εξαιτίας των έντονων ζυγωματικών όλων των Ινδιάνων. Επίσης, ο ρινικός δείκτης βρίσκεται πάντοτε εντός της μεσορρινίας, που αποτελεί κλασικό μογγολικό γνώρισμα. Ωστόσο το σχήμα της μύτης διαφέρει κάθε φορά, όπως θα δούμε παρακάτω. Η κατανομή του αναστήματος και του κεφαλικού δείκτη δίνονται στους χάρτες του Biasutti.

Αυτό που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι η έντονη διακύμανση του κεφαλικού δείκτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο διαφορετικοί φυλετικοί τύποι στην περιοχή. Βρίσκουμε από δολιχοκέφαλους μέχρι εμφανώς βραχυκέφαλους. Μάλιστα, οι περιοχές με τάση δολιχοκεφαλίας εμφανίζουν και υψηλότερο ανάστημα. Οι ανθρωπολόγοι, με πρωτοπόρο τον Eickstedt, ταξινόμησαν τους κατοίκους της περιοχής στους φυλετικούς τύπους Margid και Istmid. O τύπος Margid είναι μεσο-δολιχοκέφαλος, με μέτριο προς χαμηλό ανάστημα, εμφανώς γωνιώδες πρόσωπο και αρκετά σκούρο χρώμα δέρματος. Κατοικεί στα παράλια του Ειρηνικού από το κεντρικό Μεξικό μέχρι και την Καλιφόρνια, αλλά εντοπίζεται και σε άλλες περιοχές του νοτίου Μεξικού, σύμφωνα με τον φυλετικό χάρτη του Eickstedt. Από την άλλη, έχουμε τον βραχυκέφαλο Istmid, με χαμηλό ανάστημα, ελαφρά κυρτή μύτη και χωρίς εμφανείς γωνίες στο πρόσωπο, που κατοικεί σε όλη την κεντρική Αμερική. Κάποιοι ανθρωπολόγοι ξεχώρισαν τον υποτύπο Pueblid, που είναι ο βόρειος Istmid και κατοικεί από το κεντρικό Μεξικό μέχρι τις ΗΠΑ, ο οποίος είναι πιο ήπια βραχυκέφαλος.

Να σημειώσουμε ότι οι μεταξύ των εθνοτήτων που εξέτασε ο Starr ήταν οι Αζτέκοι και οι Μάγιας, δηλαδή απόγονοι των δημιουργών των γνωστών πολιτισμών. Οι Μάγιας φαίνεται να ανήκαν κυρίως στον φυλετικό τύπο Istmid, ενώ οι Αζτέκοι φαίνονται μίξη Margid και Istmid. Σήμερα, στα μάτια των Ευρωπαίων, o τυπικός Μεξικανός ιθαγενής είναι ένας Istmid.

Συνεπώς, οι ιθαγενείς που βρήκε ο Frederick Starr ταξινομούνται σε δύο τύπους: ο δολιχοκέφαλος με γωνιώδη γνωρίσματα Margid και ο βραχυκέφαλος χωρίς γωνίες και ελαφρά κυρτή μύτη Istmid. Οι διαφορές των δύο τύπων φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες.

Margid





Istmid




10 σχόλια:

  1. O Michael C.Hall,o gnwstos serial killer Dexter einai Kromanoeidis-Alpikos h Kromanoeidis-Baltikos?

    https://goo.gl/s82rp4

    Sugnomi gia ta greeklish den exei ellinika to pliktrologio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο "Dexter" ,φαίνεται να είναι Κρομανοειδής με αλπική επίδραση.Πάντως νομίζω ότι είναι μεσοκέφαλος.

      Διαγραφή
    2. Είναι γενικά πάντως κυρίως Κρομανοειδής.

      Διαγραφή
  2. Endiaferon istologio pite apopseis
    http://eleutherofrones.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Ισλάμ ως φάρμακο κατά της Αριστεράς
      Δημοσίευσις του συναγωνιστή Τηλέμαχου Χορμοβίτη:

      Για τους δεξιούς τουρκοφάγους και μουσουλμανοφάγους φίλους : Μια από τις πιο συντηρητικές πληθυσμιακές ομάδες στην ελληνική επικράτεια είναι οι μουσουλμάνοι της Θράκης. Αυτοί οι "τελευταίοι Οθωμανοί" (όπως τους χαρακτήρισε μια πρόσφατη μελέτη) είναι δεμένοι με τη γη , την θρησκεία , την οικογένεια και τις παραδόσεις τους, υπήρξαν φιλήσυχοι σε σημείο παθητικότητας (του λιναριού τα πάθη τράβηξαν μέχρι το 1990 από το ελληνικό κράτος αλλά οι αντιδράσεις τους ήταν ελάχιστες), ψήφιζαν αντιβενιζελικούς τα χρόνια του Μεσοπολέμου, ήταν αντικομμουνιστές στον Εμφύλιο Πόλεμο (δεν άντεχαν τον αθεϊσμό των ανταρτών) και υπερ της βασιλείας στο δημοψήφισμα του 1974 (η Ροδοπη είναι ο μόνος νομός, μαζι με τη Λακωνία, που ψήφισε υπέρ της βασιλευομένης ενώ και στην Ξάνθη η αβασίλευτη επικράτησε οριακά).

      Ένας παραδοσιοκράτης συντηρητικός δεν μπορεί παρά να νιώθει συμπάθεια για αυτούς τους ανθρώπους και θα υπερασπιστεί τη διατήρηση των ιδιαιτεροτήτων, των εθίμων και των παραδόσεων τους , κόντρα στις ομογενοποιητικές δυνάμεις του κεντρικού κράτους . Αντίθετα, ενας εθνικιστής Δεξιός (σχημα οξύμωρο αφού ο συγκεντρωτικός εθνικισμός είναι κληρονομιά της "προοδευτικής" Γαλλικής Επανάστασης ), που βάζει το Έθνος ή το Κράτος πάνω από τις τοπικές κοινότητες ή την οικογένεια, θα απαιτήσει την αφομοίωση τους ή ακόμη και τον ξεριζωμό τους από τη γη, όπου για αιώνες ζουν.
      Δική μου δημοσίευσις ως συμπληρωματική απάντησις:
      Αν οι μουσουλμάνοι έχουν αποφύγει τον κομμουνισμόν και τη δυτική σοσιαλδημοκρατία (που έχουν βάλει σκοπό να μας την επιβάλλουν οι Βόρειοι και Δυτικοί δυνάστες μας), γιατί να αντιστεκόμαστε στο Ισλάμ;

      Και πες ότι στο ζήτημα της ιδιοκτησίας θα κάνουν πίσω, έλα όμως που μαζί με την κατάργησι της ιδιοκτησίας έρχεται και η απαγόρευσις της θρησκείας! Θα δεχόταν ο μουσουλμάνος (υποθέτοντας ότι είναι και φανατικός για λόγους ευκολίας) να υποταχθεί στην ερυθρά λαίλαπα;

      Άρα, κύριοι, εδώ αντιστρέφω ολόκληρο το οικοδόμημα που είχαμε στον ευρωπαϊκό κόσμο και λέγω ότι με τρόπο τραγικά ειρωνικό οι προοδευτικούληδες και αριστερούληδες αντιρατσιστές πασχίζουν μόνοι των να χορηγήσουν στις κοινωνίες που μαστίζουν το φάρμακο που θα τους καταστρέψει. Είναι υπέροχα καρμική η σχέσις του Ισλάμ με την Αριστερά.
      Κάποιος αυτοκαταστροφικός (ΕΓΩ!), λοιπόν, θα έλεγε ότι αντί να παλεύουμε να κρατήσουμε τις ορδές των ξένων μακριά μας θα πρέπει να πλημμυρίσουν οι χώρες της Ευρώπης με τα πιο φανατικά ισλαμικά στοιχεία, ακριβώς για να ξεφορτωθούμε την προοδευτική πανούκλα.

      Φυσικά, κατά την περίοδο που θα ανοίξουν απόλυτα τα σύνορα θέλω να γενικευτεί το φαινόμενο της οπλοκατοχής και να επιτρέπεται ο εθελοντικός διαχωρισμός (segregation) με τη δύναμη των όπλων. Φανταστείτε gated communities που να μην ενοχλούν η μία την άλλη με χριστιανούς σε κάποιες και μουσουλμάνους σε άλλες. Και στη μέση τους ερυθρούς που θα καταστρέφονται μόνοι των, αργά-αργά. Σαν όνειρο θερινής νυκτός μου ακούγεται!!

      Διαγραφή
    2. Το Ισλάμ ως φουλ αντιφιλελεύθερο, είναι ιδεολογικός μας σύμμαχος κατά των Φιλελεύθερων και φυσικά των Κομμουνιστών.

      Αλλά δεν αξίζει μία αρχέγονη ήπειρος, η Ευρώπη, με βιολογική, θρησκευτική και πολιτισμική κληρονομιά χιλιάδων ετών να υποστεί την βιολογική και πολιτισμική της εξαφάνιση μέσω του Ισλάμ για να απωλέσει τον Φιλελευθερισμό. Να γιατί αποτελεί καθήκον κάθε Ευρωπαίου πατριώτη η στήριξη στα σημερινά Εθνικιστικά Φασιστικά κινήματα.

      Αλλά το Ισλάμ και δη το Σιιτικό αποτελεί μέγα σύμμαχο Εθνικοσοσιαλιστών και Φασιστών κατά Μαρξιστών και Φιλελεύθερων που μισούν αφάνταστα κάθε τι Παραδοσιακό, Εθνικό, Φυλετικό και Θρησκευτικό.

      Διαγραφή
    3. Πιομένοι είστε και οι δύο;

      Διαγραφή
    4. Όχι.

      Απλά Φασίστες και αντιφιλελεύθεροι.

      Διαγραφή
    5. και έγω , άλλα δεν λέω τέτοιες σαχλαμάρες, ούτε όταν πιω. Δεν ξεχνώ εκατομμύρια εξιλαμισμένων Ελλήνων στην μικρά Ασία, και όλα τα δεινά της Τουρκοκρατίας. Εξάλλου η συντηρητικότητα των Ισλαμιστών είναι εντελώς διαφορετική από την δική μας καθώς είναι προσαρμοσμένη στα δικά τους φυλετικά δεδομένα. πχ. Στην συντηρητηκότητα της Ελληνικής κοινωνιάς εάν μια γυναίκα έκανε σχέση με άνδρα εκτός γάμου, οι συγγενείς της κυνηγούσαν με απειλές θανάτου τον άνδρα για να την παντρευτεί. Στην τουρκία , σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρούν ότι η γυναίκα πρόσβαλε την τιμή της οικογένειας και αντί να κυνηγήσουν τον άνδρα σκοτώνουν την κόρη. Ντροπή τους. Καμία σχέση δεν έχουμε με μπούρκες και πολυγαμικούς.

      Διαγραφή
  3. Μετά έχει άδικο ο Τραμπ,που θέλει να υψώσει τείχος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.