Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Οι σωματότυποι στον άνθρωπο


Οι φυσικοί ανθρωπολόγοι έχουν προσπαθήσει να ταξινομήσουν την μορφή του ανθρωπίνου σώματος σε τρία είδη σωματότυπου: ενδομορφικός (αριστερά), μεσομορφικός (δεξιά), εξωμορφικός (αριστερά). Η εικόνα παρουσιάζει τους τρεις αυτούς σωματότυπους στον άνδρα, ενώ η επόμενη εικόνα στη γυναίκα, όπου η ενδομορφική είναι κάπως υπερβολική.

Ο σωματότυπος δίνει πληροφορία για το σχήμα του σώματος, την εναπόθεση λίπους και την μορφή των μυών. Ο ενδομορφικός τύπος έχει εμφανή εναπόθεση λίπους και πιο πλαδαρή σωματοδομή. Ο μεσομορφικός...
έχει καλοσχηματισμένους μύες εκ του φυσικού, με μικρότερη εναπόθεση λίπους. Ο εξωμορφικός έχει μικρότερους μύες και σχετικά λεπτά άκρα, με ελάχιστη εναπόθεση λίπους.

Οι παρατηρήσεις για κάθε σωματότυπο έχουν να κάνουν με την εκ φύσεως μορφή του σώματος, χωρίς εκγύμναση. Ο σωματότυπος συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον φυλετικό τύπο. Eίναι εκ γενετής ιδιότητα και δεν αλλάζει με την εκγύμναση και την μεταβολή της μυϊκής μάζας ή της κατανομής της. Επίσης, ο σωματότυπος εξ'ορισμού σχετίζεται μόνο με τη μορφή του σώματος και όχι το πάχος του. Παρότι υπάρχει τάση ένας ενδομορφικός να είναι παχύς και ένας εξωμορφικός να είναι λεπτός, ωστόσο είναι απολύτως εφικτό ένας ενδομορφικός, με την κατάλληλη διατροφή ή άσκηση να είναι λεπτός, αλλά και το αντίθετο, δηλαδή ένας εξωμορφικός με κακή διατροφή και ελάχιστη άσκηση να είναι παχύς. Όμως, βλέποντάς το στατιστικά, μια κοινωνία με πολλούς ενδμορφικούς αναπόφευκτα θα έχει αυξημένα ποσοστά υπέρβαρων, σε σχέση με μια κοινωνία με περισσότερους εξωμορφικούς.



Και ένα ερώτημα. Πόσους ενδομορφικούς και πόσους εξωμορφικούς βλέπετε γύρω σας καθημερινά; Αν τους παρατηρήσετε προσεκτικά, σύνοτμα θα διαπιστώσετε τη σύνδεση του σωματότυπου με τους φυλετικούς τύπους.

Από Reynolds E.L., Asakawa T., A comparison of certain aspects of body structure and body shape in 200 adults, American Journal of Physical Anthropology, 1950.

6 σχόλια:

  1. Και αρκετοί ενδομορφικοί υπάρχουν που βέβαια είναι κυρίως Αλπικοί,αλλά και αρκετοί εξωμορφικοί,που όμως δεν ανταποκρίνεται ως προς το πόσοι είναι οι Μεσογειακοί, αλλά κατ'εμέ,οφείλεται κυρίως σε Διναρικούς και Κρομανοειδείς,και λιγότερο σε Μεσογειακούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μεσομορφικότης σχετίζεται άμεσα με Κρομανοειδή επίδραση.

      Διαγραφή
    2. Οι Μεσογειακοί είναι συχνότατα μεσομορφικοί.

      Διαγραφή
  2. οπα, η ενδομορφικιά δεν είναι ακριβώς αυτού του μεταβολισμού! πάσχει απο λιποίδημα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γενικα παρατηρω φυλετικους τυπους

    εχω προσεξει ομως κατι. Πολλα ατομα που εχουνε μεσογειακα χαρακτηριστικα οπως λεπτοπροσωπια ανοιχτα βλεφαρα ισια μυτη εξωμορφικοι κλπ παρατηρω οτι δεν ειναι παντα δολιχοκεφαλοι.

    μηπως στην ελλαδα ισχυει το φαινομενο της βραχυκεφαλοποιησης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.