Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Ο ρινικός δείκτης στο Κόσοβο

Μια πρόσφατη ανθρωπολογική έρευνα εξέτασε τον ρινικό δείκτη των Αλβανών του Κοσσόβου. Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, το σχήμα της μύτης παρουσιάζει ποικίλες μορφές στον άνθρωπο, υποδηλώνοντας συχνά εθνική διαφοροποίηση. Ο ρινικός δείκτης είναι ένας βασικός ανθρωπολογικός παράγοντας για την φυλετική ταξινόμηση. Πλην της φυσικής ανθρωπολογίας, οι ανθρωπολογικές μετρήσεις του προσώπου ενδιαφέρουν την γενετική, την επανορθωτική χειρουργική και την εγκληματολογία.

Το δείγμα αποτελούνταν από 204 άτομα, 101 άνδρες και 103 γυναίκες 18-25 ετών, φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πρίστινα. Οι μετρήσεις έγιναν με ψηφιακό παχύμετρο. Τα αποτελέσματα δίνονται στον παρακάτω πίνακα:...



Η κατανομή του ρινικού δείκτη δίνεται στον επόμενο πίνακα:


Από τις μετρήσεις προκύπτει ότι αθροιστικά για τα δύο φύλα, το 76,96% είναι λεπτόρρινοι, το 22,55% μεσόρρινοι και το 0,49% πλατύρρινοι. Η λεπτορρινία στην περιοχή σχετίζεται με τον Διναρικό τύπο, ενώ η μεσορρινία με τον Αλπικό. Διαφαίνεται ότι η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Διναρικοί, ενώ υπάρχει μια σημαντική μειοψηφία Αλπικών, που σίγουρα υπερβαίνει το ποσοστό των μεσόρρινων, αφού κάποιοι Αλπικοί πέφτουν εντός της λεπτορρινίας. Το ότι οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο ρινικό δείκτη είναι αναμενόμενο, όμως η διαφορά είναι λίγο μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.

Οι συγγραφείς γράφουν με παρρησία ότι η μύτη αποτελεί βασικό φυλετικό γνώρισμα. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι γίνεται βιβλιογραφική αναφορά σε έργα των Egon von Eickstedt, Felix von Luschan, Eugène Pittard, Rudolf Martin και Madison Grant (!).

Τέλος, να διαπιστώσουμε το παρακμιακό επίπεδο των Ελληνικών πανεπιστημίων, έχοντας φτάσει "κράτη" όπως η Αλβανία να παράγουν έστω και κάποιες ανθρωπολογικές μελέτες, σε αντίθεση με το μηδέν της Ελλάδας.

7 σχόλια:

  1. Εγώ μπορώ να ρωτήσω κάτι; Aς το θέσω απλά.Οι Αλβανοί από ότι έχω διαβάσει είναι ως επί το πλείστον διναρικοί.Οι Ηπειρώτες επίσης είναι ως επί το πλέιστον Διναρικοί.Όταν όμως βλέπουμε έναν Ηπειρώτη Διναρικό ,σκεφτόμαστε απλά ''να ένας Διναρικός''.Παρόλα αυτά και μη μου πείτε ότι δεν σας έχει τύχει και εσάς ,όταν βλέπουμε έναν Αλβανό ,ρε παιδιά κάνει ''μπαμ'' ότι είναι Αλβανός ,είτε είναι Διναρικός είτε οτιδήποτε άλλο.Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ένας Μεσογειακός Έλληνας ή ένας Μεσογειακός Ιταλός δεν έχουν μεγάλη διαφορά ή ένας Αλπικός Έλληνας από έναν Βαυαρό Αλπικό.Όμως όταν βλέπουμε έναν Αλβανό Διναρικό μπορούμε να τον ξεχωρίσουμε από έναν Έλληνα Διναρικό.Και ξαναλέω ,μη μου πείτε ότι δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε τους Αλβανούς στο δρόμο.Έχουν πολύ ''περίεργη φάτσα''...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεταξύ άλλων, είναι και ζήτημα επιρροής. Οι Αλβανοί έχουν αλπική επίδραση και μάλιστα των αλπικών φαινότυπων της ανατολικής Ευρώπης (όπως ο gorid), ενώ έχουν και μια συνιστώσα ξανθών διναρικών. Επίσης, στα βόρεια της Αλβανίας εξαιτίας της λανθασμένης χάραξης των συνόρων, υπάρχουν πληθυσμοί διναρο-κρομανοειδών Μαυροβούνιων (που είναι μάλλον οι υψηλότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη, με έντονη βραχυκεφαλία και πολύ έντονες γωνίες στο πρόσωπο) οι οποίοι παρότι διατηρούν σε ένα βαθμό την εθνική τους συνείδηση, έχουν επηρεάσει τους γειτονικούς τους Αλβανικούς πληθυσμούς.
      Από την άλλη, οι Έλληνες τείνουν να βρίσκονται υπό την επίδραση του μεσογειακού φαινότυπου με τα κρομανοειδή χαρακτηριστικά συνήθως σε πιο ήπια μορφή. Μην αμφιβάλλεις όμως, πως υπάρχουν διναρικοί Έλληνες πανομοιότυποι με διναρικούς Αλβανούς. Το ίδιο κι εις ότι αφορά τους αλπικούς και διναρο-μεσογειακούς. Απλά δεν είναι τόσο σύνηθες, ούτε και είναι η πρώτη εικόνα όταν βάζει κάποιος κατά νου κάποια μορφή Αλβανού.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.Απλά το είχα πάντα απορία αυτό.Ο παππούς μου (ο πατέρας του πατέρα μου) και ο πατέρας μου είναι κυρίως διναρικοί(είμαστε από Ήπειρο και συγκεκριμένα από ένα ορεινό χωριό των Ιωαννίνων) αλλά παρότι διναρικοί ,έχουν ευγενικές φυσιογνωμίες και δε μοιάζουν σε καμία περίπτωση με τους διναρικούς-αλπικούς της Αλβανίας.Παρόλα αυτά ευχαριστώ και πάλι για τον κόπο που έκανες να απαντήσεις.

      Διαγραφή
    3. Υπάρχουν Αλβανοί που είναι Caucasoid φαινοτυπο έχω δει κάτι μυτες λεπτές και στο τέλος παχιά τερατωδες.

      Διαγραφή
    4. Οι αλβανοί εργάτες που μας μαζεύουν τις ελιές κάνουν μπάμ από χιλιόμετρα. Δεν χρειάζεται να έχεις καθόλου φυλετικές γνώσεις για να τους ξεχωρίσεις.

      Διαγραφή
    5. Οι Αλβανοι εργατες στους οποιους αναφερεστε κ οτι κανουν μπαμ απο μακρια οταν πχ ειναι στα χωραφια κ μαζευουν ελιες...το γεγονος αυτο δεν εχει καμια σχεση (τουλαχιστον ετσι οπως το εννοειται) με τη φυλετικη καταγωγη κ τον φυλετικο τους τυπο. Οι ανθρωποι αυτοι...που σωστα κανουν μπαμ οπως λετε...ειναι γτ ειναι ταλαιπωρημενοι αγροτες/εργατες...που μεγαλωσαν φτωχικα (πριν ερθουν στην Ελλαδα) σε ολοκληρωτικο καθεστως σαφεστατα με φτωχικη διατροφη κ ελλειπη υγιεινομικη περιθαλψη κ διχως φυσικα τις συγχρονες ανεσεις με τις οποιες ζουμε. Κ φυσικα ως μεταναστες εξακολουθησαν να ζουν με το μεροκαματο που τους εξασφαλιζε συνηθως μια σκληρη χειρωμακτικη εργασια (οικοδομη κυριως). Αλλωστε
      κ οι Ελληνες μεταναστες στις αρχες του 20ου αιωνα απο τις φωτογραφιες/ντοκουμεντα που βλεπουμε πριν φτασουν στις χωρες υποδοχης (Αμερικη, Αυστραλια κτλ) φαινονταν κ αυτοι εξισου ταλαιπωρημενοι...κ πιο πολυ με Τουρκους - Ανατολιτες (οπως στερεοτυπικα τους εννοουμε σημερα) θα τους εκανες παρα με τους συγχρονους "καθωσπρεπει" Ελληνες που βλεπουμε στο δρομο ποσο μαλλον ουδεμια σχεση ειχαν με τυχον αρχαιοελληνικα προτυπα κτλ Αυτο λοιπον που εννοω για τους Αλβανους φαινεται ξεκαθαρα απο το γεγονος οτι οι ιδιοι εκεινοι Αλβανοι που κανουν μπαμ...αν δεις τα παιδια τους ομως που μεγαλωνουν με τις συγχρονες ανεσεις πολυ δυσκολα τους ξεχωριζεις απο τους υπολοιπους Ελληνες. Φυσικα ενα εμπειρο ματι μπορει να τους ξεχωρισει με βαση καποια φυλετικα χαρακτηριστικα (παρουσιαζουν αναμφιβολα πολλες ομοιοτητες με τα ελληνοπουλα που καθονται διπλα διπλα στα θρανια) αλλα δεν εχουν καμια σχεση εμφανισιακα με αυτο το μπαμ που αναφερεται ο προηγουμενος φιλος...

      Διαγραφή
    6. "στα βόρεια της Αλβανίας εξαιτίας της λανθασμένης χάραξης των συνόρων"

      Λανθασμένη χάραξη των συνόρων αλλά από την αντίθετη πλευρά. Στο Μαυροβούνιο υπάρχουν πολλές αλβανικές περιοχές: Πλάβα, Γκουτσία, Ούλτσιν, Τουζ, κ.α. Ακόμα και η πρωτεύουσα τους η Ποντγκόριτσα ήταν μια μικρή αλβανική πόλη, ενώ πραγματική πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου ήταν το Τσέτινιε. Πολλές δε ορεινές "φυλές" του Μαυροβουνίου είναι εκσλαβισμένες αλβανικές φυλές.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.