Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Ο Όμηρος για την ομορφιά, τη σύνεση και την ευγλωττία


οὐ πάντεσσιν θεοὶ χαρίεντα διδοῦσιν ἀνδράσιν, οὔτε φυὴν οὔτ' ἄρ' φρένας οὔτ' ἀγορητύν

Σε όλους δεν χαρίζουν οι θεοί την ομορφιά, τη σύνεση, τον λόγο

Όμηρος, Οδύσσεια, Θ, 167-8


Η αρχαία Ελληνική γραμματεία παρέχει πλήθος διδαγμάτων, τα οποία πρέπει να αποτελούν πνευματικά εχέγγυα κάθε μορφωμένου ανθρώπου. Και πάνω από όλα, δεν έχει καμία σχέση με τον φιλελευθερισμό και τον μαρξισμό. Αντιθέτως, συνδέεται με τον αριστοκρατικό τρόπο ζωής, την ευγένια, την ομορφιά και τον ηρωισμό. Διατυπώνονται αλήθειες, οι οποίες έρχονται σε σύγκρουση με τον σημερινό παρακμιακό υλιστικό κόσμο.

Ένα από τα διδάγματα αυτά είναι αυτό της σημασίας των έμφυτων γνωρισμάτων. Στο χωρίο ο Όμηρος εκφράζει την πεποίθηση των ανθρώπων της εποχής του...
ότι η κληρονομικότηα, που συμβολικά αποδίδεται στους θεούς, είναι αυτή που δίνει σε κάποιον την ομορφιά, τη σύνεση και την ευγλωττία. Αν τα εξετάσουμε ξεχωριστά, θα δούμε ότι η κληρονομικότητα καθορίζει πλήρως τα εξωτερικά γνωρίσματα που συνδέονται με την ομορφιά. Η σύνεση εξαρτάται σημαντικά από τα κληρονομούμενα ψυχικά γνωρίσματα, όμως μπορεί να βελτιωθεί με την εκπαίδευση, ως ένα βαθμό. Όσο για την ευγλωττία, όλοι μας θα έχουμε διαπιστώσει ότι η ρητορική ικανότητα είναι συνήθως έμφυτη και είναι σχεδόν αδύνατο να δημιουργηθεί εκεί που δεν υπάρχει. Μπορεί να βελτιωθεί, αλλά πρέπει να υπάρχει έμφυτη τάση.

8 σχόλια:

  1. https://www.facebook.com/TITCME/photos/pcb.619748558173080/619748318173104/?type=3&theater

    Σε ποιο φυλετικό τύπο ανήκουν? τα κορίτσια η φωτογραφία είναι από Εκκλησίας στην Δαμασκό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Anatolid?

    https://www.facebook.com/faiayounanofficialpage/photos/pb.1481226072143213.-2207520000.1459162362./1645199609079191/?type=3&theater

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. '''''''''''''''''Διαβολικός''''''''''''''''' Δαρβινιστής28 Μαρτίου 2016 στις 8:51 μ.μ.

    Φυλετική ταξινόμηση:('Oσον αφορά την Ανθρώπινη φυλή πάντοτε) πρώτη κατηγορία και καλύτερη,τρεις φυλετικοί τύποι:Μεσογειακός,Ατλαντοειδής,Νορδικός,δεύτερη μεσαία κατηγορία,επίσης τρεις φυλετικοί τύποι:Διναρικός,Αλπικός,Κρομανοειδής,τρίτη και τελευταία κατηγορία,ένας μόνος του φυλετικός τύπος:Βαλτικός.
    Εν πάση περιπτώσει όμως εν συγκρίσει με όλα ανεξαιρέτως τα καταραμένα εμετικά εξωευρωπα'ι'κά πιθηκοειδή βοθρολύματα και ο τελευταίος ασχημομούρης βο'ι'δοκέφαλος μοιρολάτρης μουζίκος Βαλτικός είναι κυριολεκτικώς θεός μπροστά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεχασες την τεταρτη κατηγορια κατι αναπηρους που ασχετως φυλετικου τυπου υπογραφουν σαν διαβολικοι δαρβινιστες.

      Διαγραφή
    2. Επίσης ευγονική στους άχρηστους βουλευτές και στα κομματόσκυλα που ψηφίζουν τους σιωνιστοδουλους πολίτικους.

      Διαγραφή
    3. Α ξέχασα οι αυτόχθονες της Κύπρου ήταν αλπικοί και αρμενοειδής.

      Διαγραφή
    4. Η "κλίμακα" που αναφέρεται, θα έπρεπε να περιοριστεί σε δυο κατηγορίες οι οποίες είναι δολιχοκέφαλοι και βραχυκέφαλοι. Πρώτα από όλα διότι, ο ατλαντοειδής τύπος που αναφέρεται είναι λίγο πολύ μια έκφανση ΚΜ φαινότυπου. Στη συνέχεια, όλοι τύποι που αναφέρθηκαν βρίσκονται κατά κανόνα υπό κρομανοειδή επίδραση.
      Πέραν τούτου, μια τέτοια κλίμακα λίγα πράγματα έχει να πει. Αφενός, οι διναρικοί παρότι βραχυκέφαλοι έχουν κάποια προτερήματα που υπό συγκεκριμένη σκοπιά τους δείχνουν να υπερέχουν κατά πολύ των αλπικών και βαλτικών. Αφετέρου, και οι αλπικοί, από τη δική τους πλευρά δείχνουν να υπερέχουν σαφώς σε ορισμένους πνευματικούς τομείς των διναρικών. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για τη διαφορά δολιχοκέφαλων και βραχυκέφαλων. Κάθε λοιπόν ξεχωριστή περίπτωση, πρέπει να κρίνεται ως μονάδα σε συνάρτηση με το γενικότερο σύνολο. Κι όχι το γενικότερο σύνολο, να αποτελεί κριτήριο για τη κάθε μια μονάδα του. Αν μη τι άλλω, αυτό είναι ισοπεδωτικό κι ενάντια στην ίδια την ιδέα στη βάση της οποίας θέτει τέτοιες "κλίμακες".

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος28 Μαρτίου 2016 - 11:05 μ.μ. πολύ σωστός! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.