Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Κρομανοειδείς μορφές στην Ελλάδα

Οι ανθρωπολόγοι που μελέτησαν τα γνωρίσματα των κατοίκων της Ελλάδας, επανειλημμένα διατύπωσαν την άποψη ότι ο Ελλαδικός πληθυσμός χαρακτηρίζεται από ομαλό πρόσωπο χωρίς γωνίες, δηλαδή είναι gracile. Όσοι ζουν στη χώρα, ωστόσο, εντοπίζουν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού που εμφανίζει γωνιώδη γνωρίσματα στο πρόσωπο. Ο Κρομανοειδής τύπος εισήχθη στην ανθρωπολογία για να περιγράψει ζώντες σε πολύ μεταγενέστερη εποχή, με αποτέλεσμα πολλές μελέτες να τον παραλείπουν, παρότι συχνά αναφέρουν τα γωνιώδη γνωρίσματα που τον χαρακτηρίζουν. Όμως ο Κρομανοειδής τύπος, έχοντας διασπαρεί σε όλη την Ευρώπη ήδη εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια, όπως δείχνουν οι παλαιοανθρωπολογικές μελέτες, παρουσιάζει σημαντική ποικιλομορφία. Θα εξετάσουμε κάποιες Κρομανοειδείς μορφές στην Ελλάδα, προσπαθώντας να εντοπίσουμε την προέλευσή τους.

Τυπικά γνωρίσματα του Κρομανοειδούς τύπου είναι τα εξής:...
έντονα ζυγωματικά, έντονα σαγόνια, βαθιά τοποθετημένα μάτια τα οποία ξεχωρίζουν από αυτά του Μεσογειακού τύπου. Συνήθως οι Κρομανοειδείς είναι δολιχοκέφαλοι, ενώ υπάρχει και ένα μέρος τους που τείνουν μεσοκέφαλοι. Πολλές διαφοροποιήσεις υπάρχουν ως προς τον προσωπικό και ρινικό δείκτη, που δείχνουν ότι υπάρχουν Κρομανοειδείς από ευρυπρόσωποι έως λεπτοπρόσωποι και από λεπτόρρινοι μέχρι μεσόρρινοι. Εκεί έγκειται και η δυσκολία των πρώτων ανθρωπολόγων να τον διακρίνουν ως ξεχωριστό τύπο. Όμως όποιος μελετήσει επισταμένως, όχι μόνο θα μπορί να εντοπίσει τα Κρομανοειδή γνωρίσματα, ακόμα και στην συμπεριφορά, αλλά θα διαπιστώσει ακόμη ότι οι διαφοροποιήσεις εντός του Κρομανοειδούς τύπου είναι γεωγραφικά διαχωρισμένες, με αποτέλεσμα να μπορούν να εξαχθούν στοιχεία περί καταγωγής.

Η Ελλάδα, ως μέρος του ευρύτερου Ευρωπαϊκού χώρου, θεωρείται ότι κατοικήθηκε αρχικά από δολιχοκέφαλους Κρομανοειδείς, οι οποίοι εξελίχθηκαν σε δολιχοκέφαλους Μεσογειακούς στη νότια Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι είναι λογικό να συνεχίζουν να υπάρχουν Κρομανοειδείς στον Ελλαδικό χώρο, καθώς δεν μετεξελίχθηκαν όλοι σε Μεσογειακούς. Όμως υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ τους. Από την άλλη, οι Κρομανοειδείς στην Ευρώπη παρήγαγαν άλλες διαφοροποιήσεις, οι οποίες ήταν εμφανώς λεπτοπρόσωπες στην βόρεια Ευρώπη, ενώ άλλες ανέπτυξαν πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά και μάτια.

Οι Κρομανοειδείς στην Ελλάδα, με ποιους μοιάζουν; Στους βόρειους Κρομανοειδείς ή στους νότιους; Θα εξετάσουμε το ζήτημα με τη βοήθεια φωτογραφιών.


Οι δυο εικονιζόμενοι είναι Κρομανοειδείς. Αμφότεροι έχουν καστανά μαλλιά εκ του φυσικού. Στον πρώτο, η έντονη λεπτοπροσωπία και το βλέμμα του, δείχνουν ότι έχει απώτερη καταγωγή από την βόρεια Ευρώπη. Στην δύτερη, είναι αδύνατο να μην εντοπίσουμε ομοιότητα με γυναικείους φαινότυπους της κεντρικής ή βόρειας Ευρώπης. Ο χρωματισμός και τα γνωρίσματα του προσώπου το υποδηλώνουν. Μάλιστα φαίνονται δολιχοκέφαλοι και ο άνδρας και η γυναίκα. Επίσης, αμφότεροι έχουν μεγάλο ανάστημα.

Πώς βρέθηκαν τέτοιες Κρομανοειδείς μορφές στην Ελλάδα; Τα λεγόμενα γερμανικά φύλα που έφτασαν στον Ελλαδικό χώρο, Γαλάτες, Γότθοι, Βαραγγοί, οι Φράγκοι των σταυροφοριών που ίδρυσαν τα Φραγκικά βασίλεια της Ελλάδας, αποτελούνταν κυρίως από Κρομανοειδείς και όχι από Νορδικούς, όπως φαντάζονται κάποιοι. Το αποτέλεσμα είναι στον Ελλαδικό χώρο να εντοπίζουμε περισσότερες Κρομανοειδείς μορφές με βόρεια γνωρίσματα, παρά Νορδικούς. Το συμπέρασμα είναι ότι οι δυο εικονιζόμενοι φαίνεται να είναι απόγονοι βορειοευρωπαίων, που ήρθαν στον Ελλαδικό χώρο σε διάφορες εποχές.

Όμως υπάρχουν και άλλοι Κρομανοειδείς, που έχουν νότια γνωρίσματα. Πάμε να δούμε δυο φωτογραφίες.


Άνδρας και γυναίκα φαίνονται δολιχοκέφαλοι. Έχουν εμφανείς γωνίες στα σαγόνια και στα ζυγωματικά. Τα γνωρίσματά τους πλησιάζουν σε αυτά των Μεσογειακών, έχοντας σκούρα μαλλιά και μάτια, ενώ απουσιάζει η έντονη λεπτοπροσωπία. Φαίνεται ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση μεταξύ των Κρομανοειδών βορρά και νότου της Ευρώπης, η οποία όμως δεν είναι πάντοτε τόσο ευδιάκριτη.

Το τελικό συμπέρασμα για τους Κρομανοειδείς στην Ελλάδα είναι ότι μορφές σαν τις πρώτες έχουν σχεδόν βέβαια απώτερη καταγωγή από την κεντρική ή βόρεια Ευρώπη, ενώ οι δεύτερες έχουν πιθανότατα καταγωγή από τον Ελλαδικό χώρο.

107 σχόλια:

  1. Ο τοτσικας και ο οικονομοπουλος οντας ατλαντομεσογειακοι δεν εχουνε καμια σχεση με κρομανοειδεις,ατλαντομεσογειακοι το κυριο στοιχειο των αρχαιων και οτι συγγενεστερο των νορδικων υπαρχει στην ελλαδα.Περα απο τα χρωματα τους δηλαδη καπως ετσι ηταν οι μεσογειακοι της αρχαιας ελλαδας.
    Η νομικου εχει αγγλιδα μανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε τώρα μας δουλεύεις; Όλες οι φωτογραφίες δείχνουν κρομανοειδείς τύπους.Όποιος έχει μάτια βλέπει...
      Και το ότι η Νομικού έχει αγγλίδα μάνα δε λέει κάτι.

      Διαγραφή
    2. Ο όρος "ατλαντο-μεσογειακός" περιγράφει τον συνδυασμό του μεσογειακού και ΚΜ, δίχως να εξετάζει μάλιστα την όποια επιμέρους φαινοτυπική διαφοροποίηση των ΚΜ.

      Διαγραφή
    3. Η μητέρα της είναι Γερμανίδα όπως γράφει ο Γάιος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά καθώς η μητέρα της είναι με μια πρώτη ματιά ατλαντοειδής ΚΜ (ο φαινότυπος της υπάρχει και στη νότια Ευρώπη).
      Τα ξανθά μαλλιά της κόρης, είναι αποτέλεσμα βαφής. Δείτε φωτογραφίες της από όταν ήταν παιδί:

      http://www.protothema.gr/Stories/article/422111/doukissa-nomikou-to-photo-album-tis-zois-tis-/

      Διαγραφή
    4. Η Νομικού έχει όντως αλπικό τύπο μέσα δηλαδή δεν είναι στα αλήθεια καθόλου κρομανοειδής. Βασικά δεν έχει καν στιβαρό σαγόνι. Η Συνατσάκη παίζει να είναι απο τους λίγους ατόφιους 100% Κρομανοειδής όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

      Διαγραφή
  2. Υπάρχουν βραχυκέφαλοι Κρομανοειδείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι.Είναι δοχιλοκέφαλοι και μεσοκέφαλοι.

      Διαγραφή
    2. Είχα διαβάσει παλαιότερα ένα άρθρο στο ιστολόγιο με τίτλο "Το φάσμα του Κρομανοειδούς τύπου" και για κάποιο λόγο νόμιζα ότι έδινε τον ηθοποιό Ντομινίκ Πάρσελ ως παράδειγμα βραχυκέφαλου ΚΜ ενώ στην πραγματικότητα αναφερόταν στην ευρυπροσωπία του.Δική μου παρανόηση.

      Διαγραφή
    3. Μια που το ανέφερες Ντομινίκ Πάρσελ κρομανοειδείς?

      ο Όλιβερ Καν κρομανοειδείς?

      Διαγραφή
    4. Δηλαδὴ ἔχεις άμφιβολίες, ἂν ὁ Κὰν εἶναι κρομανοειδής;; Καν-Σβαρτσενέγκερ-Brian Thompson εἶναι ὁ κρομανοειδὴς τῦπος στὰ καλλίτερά του.

      Διαγραφή
    5. Ο Σβαρτσενέγκερ βρωμόσκυλο του Σιωνισμού.

      Διαγραφή
  3. Υπαρχουν και λεγονται αλπικοι-βαλτικοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ωραιο μουνι αυτη η κρητηκια τσινατσακη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί, ἂν σοῦ ἀρέσουν τὰ σαγόνια τοῦ καρχαρία. Ἀπὸ γοῦστο, σκίζεις...

      Διαγραφή
    2. ΚΡΟΜΑΝΟΕΙΔΗΣ ΓΑΜΙΑΣ26 Μαρτίου 2016 στις 1:43 π.μ.

      ΓΡΑΨΕ ΚΑΝΑ ΠΟΙΗΜΑ/ΚΑΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ, ΠΑΝΕ ΚΑΤΙ ΧΡΟΝΙΑ.

      Διαγραφή
  5. http://cdn.thebest.gr/media/images/original/aivmblzkdm55b74334ae18f.jpg

    Να ρωτήσω κάτι άσχετο ο Γιώργος σαμαράς ο ποδοσφαιριστής το the apricity forum τον βγάζουν κύριος μεσογειακό είναι 30 χρόνων και έχει ρυτίδες παίζει ρόλο το φυλετικό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάντως δε βλέπω ρυτίδες!!! Και ναι , είναι κυρίως Μεσογειακός.

      Διαγραφή
    2. Βασικά dinarid-med pontid τον βγάζουν να συμπληρώσω και βλέπω ότι 30 χρόνων έχει ρυτίδες

      Διαγραφή
    3. Κάτω από τα μάτια τι είναι αυτά τότε μπορεί να κάνω λάθος

      Διαγραφή
  6. Πάντως τουρκοτσιφτετελια τραγουδάει ο Οικονομόπουλος άσχετο αν ανήκει στο κρομανοειδείς τυπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://images.performgroup.com/di/library/goal_uk/78/32/mesut-ozil-germany-world-cup-training-camp-05252014_1jjv24evbl5eb1f2j1xay77wr5.jpg?t=1823987318&w=620&h=430

    Σε ποιο φυλετικό τύπο ανήκει ο Τούρκος Οζίλ σίγουρα αρμενοειδής δεν φαίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://i4.ytimg.com/vi/OW4d6gRHRNk/hqdefault.jpg

    http://www.papitsaaa.gr/main/wp-content/uploads/2015/07/sotis-volanis-620x351.jpg

    Σίγουρα είναι αρμενοειδής φαινότυπο κυρίως έχει κάποια άλλη επίδραση έχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.gossip-tv.gr/media/com_news/story/2014/04/14/314004/main/5791b7ca07016fd1d4c5846d9219b7be.jpg

      Διαγραφή
    2. μήπως έχει mtebid δηλαδή καυκάσια επίδραση? Και ο καυκάσιος από ποιες μίξεις προήλθε?

      Διαγραφή
    3. Γυφτο-αρμενοειδης με αλπικο?

      Διαγραφή
    4. Δεν είναι Αρμενοειδής, Μεσογειακός με Διναρική μύτη είναι. Αν και Τσιγγάνος, έχει λευκό δέρμα και ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. ο Αρμενοειδής είναι συγκεκριμένος φαινότυπος με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, εσείς εδώ όποιοι έχουν απλώς μύτη επηρεασμένη από Διναρικό ή Καυκάσιο τους αποκαλείτε συλλήβδην Αρμενοειδής. Διαβάστε στο AnthroScape για τους Αρμενοειδής και θα μάθετε επιτέλους ποιοι ανήκουν σε αυτόν τον φαινότυπο.

      Αυτός είναι ο Αρμενοειδής:

      Αρμένιος
      http://www.theapricity.com/snpa/bilder/troe421.jpg

      Κρητικός δεξιά
      http://i.imgur.com/hjqb7wz.jpg

      Άγγλος
      http://i62.tinypic.com/ogc4qx.png

      O Κώστας Μήτρογλου είναι τυπικός Αρμενοειδής
      http://www.athensmagazine.gr/photos/articles/thumbs_large/a2234aba8e8ccb61e879ec9d4d80997b.jpg

      Διαγραφή
    5. Πιο λεπτός φαίνεται ως επί το πλείστον Μεσογειακός

      http://i2.ytimg.com/vi/VmDHZ2cLpRc/0.jpg

      Διαγραφή
    6. Οι διναρικοί έχουν πιο λεπτά χαρακτηριστικά παρότι υπερ-βραχυκέφαλοι κι αυτή είναι μια ακόμα σημαντική διαφορά με τους αρμενοειδείς. Ο Βολάνης, είναι σίγουρα βραχυκέφαλος και μεσοπρόσωπος με πληθώρα αρμενοειδών χαρακτηριστικών. Μην μπερδεύεσαι με το χρώμα (που κανονικά, σε πολλές περιπτώσεις "λευκών" πρέπει να είναι από τα τελευταία στοιχεία τα οποία θα έπρεπε να εξετάζονται), ένας διναρο-μεσογειακός δεν θα μπορούσε να έχει τόσο μεγάλο πρόσωπο, να είναι τόσο βραχυκέφαλος και με τόσο παχιά μύτη.

      Διαγραφή
    7. Ανωνυμε 4.31 είναι mtebid δηλαδή καυκάσιος σίγουρα είναι αρμενοειδης αλλά πρέπει να έχεις και άλλες επιδράσεις

      Διαγραφή
    8. Και η Σοφία μουτιδου έχει μεγάλο κεφάλι παχιά μύτη άρα είναι αρμενοειδης?

      Διαγραφή
    9. Προς 4:31

      O Bολάνης δεν είναι σίγουρα βραχυκέφαλος, απλώς χοντρός είναι, χρειάζονται όργανα μετρήσεως για να πεις αν κάποιος είναι βραχυκέφαλος η όχι. Η μύτη του δεν Αρμενοειδής και δεν είναι παχιά.

      Πάρε αυτόν το Pontid Mediterranean

      http://www.theapricity.com/snpa/bilder/troe264.jpg

      Βάλτου μερικά Διναρικά χαρακτηριστικά και έχεις τον Βολάνη.

      Τώρα που την βρήκες την πληθώρα Αρμενοειδών χαρακτηριστικών μόνο εσύ ξέρεις, η απλώς δεν ξέρεις ποια είναι τα Αρμενοειδή χαρακτηριστκά, τα οποία άλλωστε δεν αναφέρεις.

      Τα κυριότερα Αρμενοειδή χαρακτηριστικά είναι:

      Πεσμένη γαμψή μύτη που ανεβαίνει κυματιστά σε μέτωπο που κλίνει πολύ προς τα πίσω και καταλήγει σε κρανίο με κορυφή στον πίσω θόλο. Και φυσικά η πλατυινία.

      Ποια από αυτά τα χαρακτηριστικά έχει ο Βολάνης, μπορείς να μου πεις;

      Η Α είναι η Αρμενοειδής μύτη κατά Baker

      http://i65.tinypic.com/vg1t8h.jpg

      Αρμενοειδής Αρμένιοι

      http://www.theapricity.com/snpa/troeplate42.htm

      Διαγραφή
    10. Ο mtebid είναι ενδιάμεσος το Διναρικού και του Αρμενοειδή.

      Διαγραφή
    11. Προς 5:18

      Αν μεγάλο κεφάλι και παχιά μύτη σημαίνει Αρμενοειδής, τότε όλοι οι Αλπικοί και ευτραφείς είναι Αρμενοειδής.

      Διαγραφή
    12. Οι Γυφτοι είναι δραβιδικος τύπος με αρμενοειδης μιξη επισήμανση.

      Διαγραφή
    13. Ο Σάνταμ χουσειν είναι αρμενοειδης με αλπικη επίδραση υπάρχει και east alpine που είναι Αϊνστάιν με αρμενοειδης

      Διαγραφή
    14. Κυρτή μύτη, υψικρανία και πλατυϊνία, έχουν κι οι διναρικοί. Η διαφορά διναρικών κι αρμενοειδών, έγκειται στη μεσοπροσωπία, τα σαρκώδη τμήματα ενός "τετραγωνισμένου" προσώπου, την μεγάλη απόσταση μεταξύ των οφθαλμών και την μεσορρινία (πάχος μύτης) των αρμενοειδών. Από εκεί και πέρα, η σωματοδομή, είναι επίσης ένα σημαντικό χαρακτηριστικό καθώς οι διναρικοί τείνουν να είναι μακροσκελείς και εξωμορφικοί.
      Σαφώς κι θα είχαμε προβλήματα στην κατάταξη με έναν εκδιναρισμένο αλπικό, του οποίου τα χαρακτηριστικά έχουν "δέσει" ιδανικά λαμβάνοντας όσα προσομοιάζουν τον διναρικό με τον αρμενοειδή κι όσα τον αρμενοειδή με τον αλπικό. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο συνηθισμένο. Και με δεδομένη την καταγωγή το Βολάνη, δεν θα έπρεπε καν να τίθεται ζήτημα. Παρόλα αυτά, δες και τις παρακάτω φωτογραφίες και πες μας αν επιμένεις πως είναι κυρίως αλπικός.

      http://www.nightstories.gr/wp-periexomena/uploads/2013/02/04/sotis-volanis-live-cavalieri-kaminia-0202/DSC_0228.jpg
      https://i.ytimg.com/vi/xPA9LlS2NCQ/hqdefault.jpg


      Τώρα, σχετικά με τον pontid mediterranean. Η τυπολογία να ξέρεις, πως μπορεί αν προκαλέσει μεγάλα μπερδέματα. Διότι ο όρος "pontid mediterranean" δεν είναι αμιγώς ανθρωπολογικώς και συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον φαινότυπο των μεσογειακών πληθυσμών που ήλθαν στα Βαλκάνια από τη Μαύρη Θάλασσα (Πόντος) κατά την εποχή του Χαλκού. Παρόλα αυτά, ο pontid ως φαινότυπος στις περισσότερες ανθρωπολογικές μελέτες, σχετίζεται με τους βαλτικούς.

      Διαγραφή
    15. https://static-secure.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2014/2/28/1393607897303/Adrien-Brody-Roman-Polans-011.jpg

      Aν και εβραιος για διναρικος κανει παρα για αρμενοειδης

      Διαγραφή
    16. http://static.pblogs.gr/f/511475-%CE%91%CE%A1%CE%A4%CE%95%CE%9C%CE%97%CE%A3%20%CE%A3%CE%A9%CE%A1%CE%A1%CE%91%CE%A3.jpg

      https://www.google.gr/search?q=artemis+sorras&espv=2&biw=1366&bih=667&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwin1JWvotvLAhUF7xQKHVnCAzEQ_AUIBygC#imgrc=gcw474WI1lnr8M%3A

      Αλπικός η αρμενοειδής?

      Διαγραφή
    17. ο βολανης ειναι αρμενοειδης με βορειοινδικος

      Διαγραφή
    18. Έχεις δίκιο 12.21 για αυτό διαφέρει από τους άλλους γύφτους

      βόρειο ινδικός τύπος

      http://3.bp.blogspot.com/-GobCrUUurII/UlGdq9SSfzI/AAAAAAAAAUQ/WFBws-OfGqQ/s1600/Arjun+rampal.jpg

      Διαγραφή
    19. Πονάει η αλήθεια διαχειριστά γιαυτό μου σβήσες το σχόλιο τότε σβήσε και το σχόλιο που λέει Τούρκο τον γνωστό ποδοσφαιριστή

      Διαγραφή
  9. παράκληση..οι Γαλάτες δεν ήταν γερμανικό φύλο αλλά κέλτικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://facity.com/faces/palermo/600/0309f4c3dcda58fff1aee08e46374f03.jpg

    Σε ποιο φαινότυπο ανήκει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΙΣΩΣ Η ΚΡΟΜΑΝΟΕΙΔΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΗ ΣΤΟΥΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥΣ....ΤΟ ΛΕΩ ΔΙΟΤΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΣΩΖΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΟΜΕΣ ( π.χ. ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ -ΑΡΧΙΔΑΜΟΣ) ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΑ ΚΡΟΜΑΝΟΕΙΔΕΙΣ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν σαφείς ανθρωπολογικές τεκμηριώσεις έπ' αυτού, αναγνωρίζοντάς πως έτσι πρέπει να ήταν. Οι Δωριείς ήταν φορείς τέτοιων φαινότυπων, καθώς και μιας διναρο-κρομανοειδούς συνιστώσας.

      Διαγραφή
    2. Μην λέτε βλακιες μέχρι σκι οι σνθρωπολογικες τεκμηριώσει που λες τους αποκαλούσαν αποκλειστικά και μόνο ως διναρικους κυρίως αλλά και Αλπικους τους δωριεις. Απλώς οι Δωριείς που πήγαν στην Πελοπόννησο μιχθηκαν με μερικούς μεσογειακους λογικά, αλλά και πάλι κυριαρχούσε ο διναρικος. Ευτυχώς που οι Μακεδόνες και οι ηπειροτες δεν είχαν εκεί πάνω μεσογειακους για να χαλάσουν το φυλετικό τους τύπο και ήταν καθαροί διναρικοι και αλπικοι.

      Διαγραφή
    3. Μέχρι και οι σνθρωπολογικεε***

      Διαγραφή
    4. Ανθρωπολογικες*

      Διαγραφή
  12. Προς 6:28

    http://www.nightstories.gr/wp-periexomena/uploads/2013/02/04/sotis-volanis-live-cavalieri-kaminia-0202/DSC_0228.jpg

    Εγώ εδώ βλέπω έναν χοντρό, που το μόνο "Αρμενοειδές" που έχει πάνω το είναι η λεπτή Διναρική του μύτη.

    Όχι και τόσο χοντρός

    http://www.espressonews.gr/sites/default/files/styles/inner_630/public/oldarticles/volanis.jpg?itok=1_fxSv5k

    Όχι και τόσο παχιά μύτη

    http://www.gossip-tv.gr/media/com_news/story/2010/05/21/39659/main/d7fd048abd4be2008d3799cbb0896380.jpg

    Όσο για τους Pontic Mediterraneans

    PONTIC- A variety of Mediterranean or Atlanto-Mediterranean, so named by Bunak. It is concentrated in Bulgaria and in the Rumanian lowlands: it also is found in the Caucasus and Ukraine and westward sporadically as far as Germany, Poland, and Lithuania.

    Coon described them as follows:

    Along the northern and western shores of the Black Sea are found, among other populations, brunet Mediterraneans of a generalized type, called Pontic by the Russian anthropologists, who are usually of medium to tall stature and who seem related on the one hand to the Atlanto-Mediterraneans and on the other to the long-faced Mediterranean prototype of Asia Minor and the Caucasus. Inland from the Black Sea shores they are found sporadically in Russia, Poland, and the countries along the upper course of the Danube. They also seem to form an early population level in Serbia and Albania. Their precise archaeological history has not yet been traced, and their relationship to the Danubian invaders of central Europe at the beginning of the local Neolithic is unknown. They do not, however, conform closely to the physical type of the early Danubians as known to us by a small series of skeletal remains. Much more work needs to be done in southeastern Europe before their historical position and relationships can be established.

    In studying the racial composition of southern Russia, there was evidence of a moderately tall, long-headed, brunet Mediterranean form, which is concentrated along the northern shore of the Black Sea, but which also appears sporadically in the entire Russian population. To western Europeans and Americans, it is better known than its frequency would warrant, for it is exemplified by several world famous ballerinas and opera singers. This is the Mediterranean racial division which the Russian anthropologists call Pontic139 and which the Poles recognize as a very minor element in their own population. It is with little doubt of Neolithic date in southern Russia, Rumania, Bulgaria, and the Hellespont region, and probably in Greece and the Aegean. In most of Thrace it seems more basic than the Danubian, or at least more common.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρμενοειδής μύτη

      http://cbsnews2.cbsistatic.com/hub/i/r/2011/08/15/73d3f461-a643-11e2-a3f0-029118418759/resize/620x465/18042827da7d61b38fea7661811bc06a/1-alberteinstein.jpg

      Διαγραφή
    2. Ο Αϊνστάιν αλπικός με αρμενοειδής επίδραση

      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a0/Einstein_patentoffice.jpg

      Διαγραφή
    3. http://s59.photobucket.com/user/alitezar/media/Love8/Multimedia_pics_1387_4_photo_2292.jpg.html

      Αυτός από τα δεξιά μετά μαύρα μαλλιά είναι αλπικός?

      Διαγραφή
    4. http://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2015/04/papadopouloa.jpg

      Πάντως και αλπικός Γιώργος Παπαδόπουλος έχει μεγάλο κεφάλι τι σημαίνει ότι είναι αρμενοειδής σίγουρα από της φωτογραφίες ο βολανης είναι γυφτο-αρμενοειδής κάνει σε πολλές φωτογραφίες

      Διαγραφή
    5. http://s10.imagestime.com/out.php/i889891_asianalpinoid.png

      Υπάρχει και ο ασιατικός αλπικός

      Διαγραφή
    6. Βέβαια ο καυκάσιος mtebid έχει στρογγυλό πρόσωπο.

      Διαγραφή
    7. Ένα ερώτημα από που προήλθε ο αρμενοειδης?

      Διαγραφή
    8. Ο αρμενοειδής φαινότυπος, θεωρείται ως αποτέλεσμα του εκδιναρισμού ορισμένων ιρανικών πληθυσμών, που είχαν ξεκινήσει να υπόκεινται σε σωματομετρική μείωση. Πιθανότατα στη διαδικασία σχηματοποίησής του να συνέβαλαν κι άλλοι τύποι. Γι' αυτό κι υπάρχουν αρκετές επιμέρους διαφορές μεταξύ των αρμενοειδών.

      Διαγραφή
    9. http://w11.zetaboards.com/anthroworld/topic/11353287/1/

      Όπως αλπικοί διναρικοί

      ο Καζαντζίδης είναι east-med+anatolid+berid

      Διαγραφή
    10. http://www.adweek.com/files/imagecache/node-detail/news_article/1800-tequila-michael-imperioli.jpg

      http://s21.postimg.org/ws5usyb4n/image.jpg

      Αυτός εκτός από αρμενοειδής έχει άλλη επίδραση?

      Διαγραφή
  13. http://s14.postimg.org/5gq926wa9/fdgg.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. http://a5.files.biography.com/image/upload/c_fit,cs_srgb,dpr_1.0,q_80,w_620/MTE5NDg0MDU0OTk3MjA2NTQz.jpg

    Οι αλπικοί έχουν έντονα φρύδια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουν "βαριά" φρύδια, ναι. Παρομοίως έχουν κι ορισμένοι ΚΜ.

      Διαγραφή
    2. source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj2nsm2o9zLAhWEaRQKHeFBCeUQ_AUIBygB&biw=1366&bih=657

      Τουρκάλα ηθοποιός αρμενοειδής με αλπική επίδραση.

      Διαγραφή
    3. https://www.google.gr/search?q=Hande+Kaptan&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj2nsm2o9zLAhWEaRQKHeFBCeUQ_AUIBygB&biw=1366&bih=657#imgrc=zReU2RtGCmBJ6M%3A

      Διαγραφή
    4. Δεν έχει τίποτα το Αρμενοειδές επάνω τις, Μεσογειακή-Αλπική είναι με οβάλ πρόσωπο.

      Στο τέλος θα βγάλετε και τον Χίτλερ καραεβραίο Αρμενοειδή του κερατά.

      http://media.salon.com/2015/01/adolf_hitler2.jpg

      Διαγραφή
    5. Τότε στην τουρκιά υπάρχει μεγάλη αλπικότητα.

      Διαγραφή
    6. http://s1.zetaboards.com/anthroscape/topic/5950144/1/

      Διαγραφή
    7. Εδώ φαίνεται καθαρά ότι έχει Καυκάσια ανάμιξη,

      https://i.ytimg.com/vi/MFDfVuqRSBk/hqdefault.jpg

      εξαρτάται πάντα από την φωτογραφία.

      Διαγραφή
    8. 6:44

      Η Hande Kaptan δεν είναι αρμενοειδής

      https://www.google.gr/search?q=Hande+Kaptan&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj2nsm2o9zLAhWEaRQKHeFBCeUQ_AUIBygB&biw=1366&bih=657#imgrc=zReU2RtGCmBJ6M%3A

      Αυτή εδώ είναι

      http://s1.zetaboards.com/anthroscape/topic/5950144/1/

      Διαγραφή
    9. 4.56

      Αλπική με αρμενοειδής εκτός από τα φρύδια ποια άλλα σημεια έχει αρμενοειδής επίδραση.

      Διαγραφή
    10. Μtebid είναι μίξη βραχυκέφαλων αλπικού βαλτικού διναρικού και αρμενοειδής?

      https://www.google.gr/search?q=Hande+Kaptan&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj2nsm2o9zLAhWEaRQKHeFBCeUQ_AUIBygB&biw=1366&bih=657#tbm=isch&q=mtebid

      Διαγραφή
    11. mtebid ειναι μιξη διναρικου και αρμενοειδης με μικρη αλπικη επιδραση μικρη στα ξενα σιτε θα τοδεις alpinized dinaro-armenoid

      Διαγραφή
  15. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=192740181087929&set=a.127655470929734.1073741826.100010558457010&type=3&theater

    O κύριος mtebid ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιο πολύ διναρικός δείχνει.

      Διαγραφή
    2. http://s12.postimg.org/voyouwoct/Screenshot_2015_11_12_04_28_59_2.jpg

      Mtebid girl

      Διαγραφή
    3. διναρο-αρμενοειδης ειναι ναι

      Διαγραφή
    4. http://www.radiosarajevo.ba/img/w/800/upload/images/gallery/foto/092015/novipazar:sjecanjenasehidehadzetaispremnostnadijalog/aa_picture_20150904_6209088_high.jpg

      Βόσνιο Dinaric+armenoid η κάνω λάθος?

      Διαγραφή
  16. Η κρομανοειδεις συνιστωσα των δωριεων επιβεβαιωνεται κι απτην εντονη παρουσια τους στα σφακια,εκτος κι αν προκειται για φραγγους πραγμα δυσκολο βεβαια αφου συγγενευουν με τους λεγομενους balkan borrebies των βορειων αλβανων και μαυροβουνιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κάνε ένα αφιέρωμα για το αρμενοειδης πόσοι τύποι υπάρχουν πως έκανες για τούς ιρανικους τύπους προς ιστολογιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. http://www.naftemporiki.gr/fu/p/883064/638/399/0x0000000000ca8ec8/2/iraklis-kostaris-arxeio.jpg

    http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC4yMDEuMTAuMjMwL3Byd2ViZGF0YS9maWxlcy8xLzIwMTQvMTEvMjIva3dzdGFyaXMuanBn&t=0&w=820&h=457&a=Center

    Ο αναρχοκομμουνιστής της 17 νοέμβρη σε ποιο φαινότυπο ανήκει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μην ψάχνετε για Αρμενοειδής ανάμεσα στους Έλληνες, κατά το 99% των Ανθρωπολόγων απειροελάχιστοι είναι στην Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι Μεσογειακοί-Αλπικοί-Διναρικοί, όχι Μεσογειακοί-Αλπικοί-Αρμενοειδής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα χα χαχαχαα την πέταξες, καταρχάς οι αρμενοειδης (που δεν εινσι καθαροί αρμενοειδης και είναι μίξη αρμενοειδη με Αλπικους η διναρικους δηλαδή mtebid) είναι περισσότεροι από τους μεσογειακους σου χαχχααχχα. Στην Ελλάδα πρώτοι είναι αλπικοι μετά διναρικοι μετά σχεδόν στο ίδιο ποσοστό μεσογειακοι με αρμενοειδης (σε εισαγωγικά αρμενοειδης)

      Διαγραφή
  20. ο αλλος μαλακος ο μελαχρινος ειναι cromagnid-med και μοιαζει πολυ με ισπανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. http://www.reitingi.ge/images/stories/article/INTERVIU/MSAXIOBEBI/vaxo-chachanidze.jpg

    Med+armenoid?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καυκάσιος mtebid. Μοιάζει περισσότερο με ιρανικό παρά μεσογειακός.

      Διαγραφή
  22. Σε ποιο φαινότυπο ανήκει?

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=100377366837157&set=a.100377360170491.1073741825.100005946810381&type=3&theater

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=653849344676251&set=a.105790619482129.8683.100001535751902&type=3&theater

    armenoid?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://s1178.photobucket.com/user/paulgiva78/media/passover/assyrians_california.jpg.html

      Και δεν μοιάζουν με ασσυριες που εκεί είναι η καταγωγή των armenoid

      Διαγραφή
  24. https://cdn.discogs.com/CoXtMQipuXvD9H3akcnqJ4rXEG8=/fit-in/300x300/filters:strip_icc%28%29:format%28jpeg%29:mode_rgb%28%29/discogs-images/R-4601318-1376085398-8914.jpeg.jpg

    http://www.avgi.gr/documents/10179/0/vitali.jpg/6a81a7a7-2d1d-4c29-8e87-9bda8364cf42?t=1435937556716

    Τσιγγάνα είναι σε ποιο τύπο ανήκει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Οι κοκκινομάλλες-κοκκινομάλληδες που υπολογίζονται μόνο σε μερικές χιλιάδες σε όλο τον κόσμο,και απαντώνται κυρίως σε Ιρλανδία και Σκωτία,ανήκουν στον Ατλαντοειδή τύπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στον κρομανοειδη ανηκουν τα κοκινα μαλλια βεβαι τωρα μπορει σιγουρα να συνανταται και σε μειξεις καθως εναας κρομανοειδες κοκινομαλης πατερας και μια αλπικημητερα μπορει να εχουν ως αποτελεσμα ενα αλπικο-κρομανοειδεις κοκινομαλικο παιδιαλλ γενικα τακοκινα μαλλια ειναι του κρομανοειδεις τυπου

      Διαγραφή
    2. Όλοι ανεξαιρέτως οι ΚΜ φαινότυποι έχουν μια τάση να έχουν κόκκινα μαλλιά. Ο brunn, απλά αποτελεί τον πιο κοινό στην δυτική Ευρώπη που συνήθως όσοι κατατάσσονται σε αυτόν έχουν κόκκινα μαλλιά. Δεν είναι όμως απαραίτητα "δυτικός" ή "βόρειος" τύπος, καθώς ο φαινότυπος αυτός εμφανίζεται και στον νότο με πιο καστανό μαλλί. Οι borrebies, είναι συνήθως ξανθοί κι όχι κοκκινομάλληδες. Υπάρχουν βέβαια και μελαχρινοί (ειδικά στην περίπτωση των διναρο-ΚΜ).

      Διαγραφή
  26. Τους υποτιμας φιλε εκατομμυρια ειναι οχι καποιες χιλιαδες και συνηθως ανηκουν στους brunn και borrebies.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. http://www.elkosmos.gr/wp-content/uploads/2016/03/260316-pagkrati.jpg

    Αρμενοειδής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αρμενοειδής

    http://i57.tinypic.com/f38a51.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αρμενοειδής.

    http://racialreality.altervista.org/britons_files/english_armenoid.jpg

    http://www.theapricity.com/snpa/bilder/troe423.jpg

    http://36.media.tumblr.com/tumblr_m5sk3gZt2M1qcxemno4_500.jpg

    http://www.theapricity.com/snpa/bilder/troe422.jpg

    http://3.bp.blogspot.com/-G7rcdn2JmdY/U5Nirp3hGeI/AAAAAAAABGQ/Vrn_OSDo8xc/s1600/stibbe+types.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αγαπητο ιστιολογιο μπορεις να βαλεις μια φωτογραφια ενος βαλτοκρομανοειδη;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Βρίσκω ενδιαφέρον το αληθές γεγονός αυτό το Κρομανοειδής ζευγάρι:

    https://www.fthis.gr/celebrity/news/mairh-synatsakh-dhmosieyse-thn-pio-tryferh-fwtografia-me-ton-syntrofo-ths-aimiliano-stamatakh

    Keeping the racial purity alive.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.