Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Μια αφήγηση του Richard Wagner από την αυτοβιογραφία του

O Βάγκνερ βρίσκεται στην βόρεια Ιταλία και περιγράφει σκηνές από τον Γαλλο-Αυστριακό πόλεμο του 1859.

"Σύντομα, ωστόσο, τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν πιο σοβαρή τροπή, να γίνονται ζοφερά και καταθλιπτικά. Μέρα με τη μέρα η Ρίβα [πόλη της βόρειας Ιταλίας] άρχισε να γεμίζει με τόσα πολλά νεοφερμένα στρατεύματα, που δεν μπορούσες να βγεις ούτε για βόλτα. Οι αξιωματικοί αυτών των στρατευμάτων, εν γένει, μου έκαναν πολύ καλή εντύπωση και με τα καλά Γερμανικά τους, μιλώντας με άνεση μεταξύ τους, μου θύμιζαν την πατρίδα. Οι στρατιώτες από την άλλη, δεν μου ενέπνεαν καμία εμπιστοσύνη, γιατί έβλεπα σε αυτούς τα νωθρά, δουλικά γνωρίσματα των διαφόρων σλαβικών φυλών της Αυστριακής Αυτοκρατορίας. Δεν μπορούσες να μην αναγνωρίσεις σε αυτούς κάποια ζωώδη δύναμη, αλλά ήταν επίσης ξεκάθαρο ότι τους έλειπε το τσαγανό, που είναι ελκυστικό χαρακτηριστικό των Ιταλών. Δεν μπορούσα παρά να δυσπιστώ για τη νίκη των πρώτων έναντι των τελευταίων. Η μορφή του προσώπου αυτων των στρατιωτών ήρθε στη μνήμη μου το φθινόπωρο [μετά τη νίκη των Γάλλων], όταν βρέθηκα στο Παρίσι, όπου δεν μπορούσα να μην συγκρίνω τα επίλεκτα Γαλλικά στρατεύματα, τους Chasseurs des Vincennes και τους Zouaves, με αυτούς τους Αυστριακούς στρατιώτες· χωρίς καμία γνώση στρατηγικής, κατάλαβα αμέσως τι είχε γίνει στις μάχες της Magenta και του Solferino."

Richard Wagner, My Life, Vol.2


O Βάγκνερ βρίσκεται στην βόρεια Ιταλία. Έζησε τα γεγονότα του Γαλλο-Αυστριακού πολέμου του 1859, τα οποία περιγράφει στην αυτοβιογραφία του. Στο ένα στρατόπεδο βρίσκονται οι Αυστριακοί και στο άλλο Γάλλοι και Ιταλοί με σκοπό να αποσπάσουν την Λομβαρδία από την Αυστρία και να την ενσωματώσουν στην Ιταλία, πράγμα που το κατάφεραν.

Ως Γερμανός υποστηρίζει την Αυστρία, καθότι αδελφό Γερμανικό κράτος. Βλέπει τους αξιωματικούς του Αυστριακού στρατού...
να είναι άψογοι, με μάχιμες φυσιογνωμίες, που του θυμίζουν τους Γερμανούς αξιωματικούς. Προφανώς τους βλέπει να ανήκουν κυρίως στον Νορδικό φυλετικό τύπο, καθώς οι αξιωματικοί προέρχονται από την αριστοκρατική τάξη της Αυστρίας, που ήταν σημαντικά Νορδική. Αντιθέτως στους στρατιώτες βλέπει ένα συνονθύλευμα από σλαβικές φυλές, των οποία τα μουντά, βαριεστημένα γνωρίσματα που περιγράφει ταιριάζουν σε Βαλτικούς και Αλπικούς, ενώ τα ζωώδη ένστικτα που γράφει, μάλλον πιο πολύ σε Βαλτικούς. Αυτή ήταν η πολύγλωσση, πολυεθνική Αυτοκρατορία της Αυστρo-Ουγγαρίας, με μια Γερμανική αριστοκρατία να διοικεί μια πανσπερμία εθνών, που διέφεραν φυλετικά σε μεγάλο βαθμό από την άρχουσα τάξη και δημιουργούσαν προβλήματα αστάθειας και πολεμικής ανεπάρκειας. Όταν είδε τα νικηφόρα Γαλλικά στρατεύματα στο Παρίσι, κατάλαβε γιατί είχαν νικήσει στις μάχες της Magenta και του Solferino. Το απέδωσε αμέσως στα φυλετικά γνωρίσματα των μεν και των δε. Δεν μας περιγράφει τα γνωρίσματα των επίλεκτων Γαλλικών στρατευμάτων, προφανώς όχι Αλπικά γιατί θα έμοιαζαν με τα Αυστριακά, αλλά λογικά κάτι μεταξύ Κρομανοειδών-Νορδικών-Μεσογειακών.

Ο Βάγκνερ γνώριζε τα φυλετικά ζητήματα και καταλάβαινε ότι συγκεκριμένος φυλετικός τύπος, σημαίνει και συγκεκριμένη συμπεριφορά. Επίσης διαπιστώνει ότι η φυλή αποτελεί τον κύριο παράγοντα εθνικότητας, βλέποντας τους Αυστριακούς αξιωματικούς πιο κοντά στους Γερμανούς μόνο και μόνο λόγω φυλετικής ομοιότητας, σε αντίθεση με τους στρατιώτες που τους θεωρεί κάτι ξένο με βάση τα φυλετικά τους γνωρίσματα.

7 σχόλια:

  1. Δύσκολο να μιλούσε για Αλπικούς γιατί αυτοί είναι πάρα πολλοί στην Βόρειο Ιταλία αλλά και στην Γερμανία και την Γαλλία μάλλον μιλούσε για Βαλτικούς κατά κύριο λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Wagner genithike stin Leipsia i opoia akoma kai tote itane tigka stous baltikous kai genikotera se slavo-geneis/polono-eideis. H fyletiki syneisfora twn Sovietikwn ntaidwn stin anatoliki germania kata ton B'Paggosmo tous ekana aplws syntriptiki pleiopsifia argotera.

      Pithanotata na periagrafe mia akoma tragelafiki stratia twn austriakwn oi opoioi apotelousane tous karpazoeispraktores tis prwimis synxronis periodou kai eprepe pantote na basizonte se ispanous, italous, polonous kai ouggrous gia na tous kselaspwnoun. Oi Kroates pantws mia xara polemisane enantia se Prwssous, Gallous kai Tourkous.

      -Kynaigeiros se laptop xwris ellinka

      Διαγραφή
    2. Οι Κροάτες είναι κυρίως Διναρικοί και σπανίως Βαλτικοί (δεν μου έχει τύχει να δω βαλτικό Κροάτη), τώρα για τους Πολωνούς πρέπει να γίνει ιδιαίτερη φυλετική έρευνα, έχω δει πολλούς Πολωνούς που δεν έχουν τίποτα το σλαβικό και μοιάζουν σχεδόν με καθαρούς μεσογειακούς. Γενικά πάντως δεν έχω σε μεγάλη εκτίμηση τους Βαλτικούς και ειδικότερα τους Βαλτικούς της Ρωσσίας που έχουν πολύ μογγολικό αίμα και αυτό είναι εμφανές σε αρκετούς από αυτούς.

      Διαγραφή
  2. Οι Κροατες είναι Διναρικοι,Κρομανοειδεις και Μεσογειακοι επισης.Ανεκαθεν "μαγκες" βλεπε, πολεμουσαν γι ο,τι πιστευαν και πολεμουσαν καλα.Συμπαθεστατοι,εν κατακλείδι.Σε αντιθεση με τα τριγωνοκέφαλα ορνεα τους Σερβους,που παντοτε εστια ταραχων και προβλημάτων ηταν.Που,οταν πολεμουσαν,πολεμουσαν το εσωτερικο κενο μεσα τους,μπεκροπιναν από το πρωι μεχρι το βραδυ,μαχαιρωναν περαστικες γυναικες και παιδια,λερωναν βάναυσα το χωρο με προιοντα σφαγης και,εν τελει,προσπαθουσαν να διατηρησουν αυτόν τον Διναρικο Τροπο ζωης τους.Πιο απλα,να μεινουν ανεγκεφαλοι μπασκετμπολίστες,να τρομοκρατουν τον κοσμο εκει που τους παιρνει,κατι σαν τους Μπιληδες στην Ηλιουπολη τελη δεκαετιας 90 της ομαδας Γρηγορακου...Ο νοων νοητω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Κροατες ειναι ο καλυτερος λαος που υπαρχει.Φυλετικως Αριοι Διναρικοι,Κρομανοειδεις και Μεσογειακοι επισης(στην παραλιακη Δαλματια,απογονοι Ελληνων αποικων).
      Μαγκες μην ξεχνατε ποτε:ΚΡΟΑΤΗΣ=ΦΑΣΙΣΤΑΣ
      ΖΗΤΩ ΟΙ ΟΥΣΤΑΣΙ!!!

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς, αντίθετα από τους πρώην κομουνιστές Σέρβους οι Κροάτες ήταν πάντα φασίστες και έχουν επίσης διαφορετική κουλτούρα από τους ορθόδοξους συγγενείς τους λόγω του ότι άνηκαν στην αυστριακή αυτοκρατορία.

      Διαγραφή
  3. Για τους Πολωνους επισης συμφωνω απολυτα.Σαν συλλεκτης εχω παθει πλακα από πολλους Νορδικους και Μεσογειακούς Πολωνους,η,μαλλον καλυτερα,ΜΗ βαλτικους.Οι περισσοτεροι πραγματι που ηρθαν εδώ και δουλευαν στις οικοδομες την "καλη" περιοδο ηταν Βαλτικοι κι Αλπικοι.Αντιθετα,στην δυτικη Πολωνια που πηγα κι από διαφορα fora με θεμα Γερμανικα Β ΠΠ, επαθα ΣΟΚ! Ψηλοι,λεπτοφυεις,ξανθοι κλπ...Και"με αποψη" ατομα...Καμμια σχεση με τα κουβαδοκεφαλα, λιπωδη οντα στις παραλιες της Κεφαλλονιας περσυ,νταλα μεσημερι με τη μπουκαλα το Κουρτακη διπλα τους να ροχαλιζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.