Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Ο Karl Pearson για την κληρονομικότητα σωματικών και ψυχικών γνωρισμάτων

"Κληρονομούμε από τους γονείς μας την ιδιοσυγκρασία μας, τον τρόπο σκέψης, την ντροπαλότητα και τις ικανότητές μας, όπως κληρονομούμε το ύψος, το μήκος και το άνοιγμα των χεριών... Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σωματικά, αλλά ψυχικά και ηθικά το παράγωγο μιας μακριάς ακολουθίας γενεών. Η εξέλιξη και η επιλογή παίζει το ίδιο σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των ψυχικών γνωρισμάτων, όσο και των σωματικών."


Ο Karl Pearson κατάλαβε το αυτονόητο. Ότι κληρονομούνται όχι μόνο τα σωματικά γνωρίσματα, αλλά και τα ψυχικά. Και αυτό γιατί σωματικά και ψυχικά γνωρίσματα αποτελούν...
μια αδιαίρετη ολότητα. Αφήνοντας πίσω τους ανύπαρκτους που δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν ούτε τα αυτονόητα, αφιέρωσε την ζωή του στην μελέτη της ευγονικής και της εξέλιξης στον άνθρωπο, λαμβάνοντας υπόψη και τα ψυχικά γνωρίσματα. Μπορεί η διατύπωση να είναι λίγο τραβηγμένη, αλλά η ουσία είναι ότι η μελέτη της ποικιλομορφίας στον άνθρωπο πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνει υπόψη τα γενικά ψυχικά γνωρίσματα, τα οποία είναι και αυτά κληρονομικά, όπως και τα σωματικά. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να μελετηθούν με αντικειμενικά κριτήρια αυτές οι ψυχικές διαφορές, αλλά υπάρχουν και ως εκ τούτου, πρέπει να μελετηθουν.

6 σχόλια:

  1. καθόλου τραβηγμένη η διατύπωση του, είναι απόλυτα σωστή. Έτσι είναι τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ¨¨ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΡΗΧΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΚΡΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ¨¨ ΟΣΚΑΡ ΟΥΑ΄Ι΄ΛΝΤ8 Δεκεμβρίου 2014 στις 12:35 μ.μ.

    ΚΑΤΑ ΠΛΑΤΩΝΑ ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΡΟΖΕΜΒΕΡΓΙΟ ΦΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΗ ΟΡΩΜΕΝΗ ΕΚ ΤΩΝ ΕΞΩ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΤΛΑΝΤΟΕΙΔΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΙΣΩ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΕΥΚΟΣ10 Δεκεμβρίου 2014 στις 5:25 μ.μ.

      ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΛΕΥΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ,ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΨΥΧΗ,ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΒΛΕΠΟΝΤΑΙ.

      Διαγραφή
  3. Αξιοτιμε κυριε διαχειριστα,κατ'αρχην συγχαρητιρια για το μοναδικο και πρωτοπορο ιστολογιο σας.Οσον αφορα το δια ταυτα,θα σας παρακαλουσα θερμα να μην σβησετε αυτην την φορα το δευτερο σχολιο μου,καθοτι αυτο αποτελει φυσικη συνεχεια του πρωτου,εκφραζοντας κατ'αυτον τον τροπο την σκεψη μου ολοκληρωμενη,την οποιαν εσεις θα ακρωτηριασετε εαν και εφοσον το σβησετε.Αφηστε το εκει ως φυσικη συνεχεια του προηγηθεντος σχολιου μου και ας κρινουν οι συνσχολιαστες την ορθοτητα η μη της παρατεθησας ομως εν πασει περιπτωσει ολοκληρωμενης σκεψεως μου.Θα το εκτιμουσα ιδιαιτερως.
    Ουτως η αλλως παντως θα παραμεινω πιστος αναγνωστης σας.
    Συνεχειστε την εξαιρετικη και αξιολογοτατη εργασια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *συγχαρητηρια
      *παρατεθεισας
      (εκ παραδρομης τα λαθη).

      Διαγραφή
  4. Ο Karl Pearson εχει απολυτο δικιο,ολα εξαρτωνται αποκλειστικως και μονον απο τα κληρονομικα χαρακτηριστικα.
    Οπως γραφει και στο "Μυστικο του κοχυλιου" ο Περιανδρος:"Το μυστικο ειναι το αιμα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.