Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Οι φυλετικές διαφορές στον κορμικό δείκτη

Οι ανθρώπινες φυλές, εκτός από τα χαρακτηριστικά του προσώπου, διαφέρουν και ως προς την σωματοδομή. Η διαφοροποίηση αυτή ποσοτικοποιείται μέσω του κορμικού δείκτη, που ισούται με το καθιστό ύψος προς το συνολικό ύψος, επί τις εκατό. Μία από τις πληρέστερες μελέτες σχετικά με τον κορμικό δείκτη σε ολόκληρο τον πλανήτη, δημοσίευσε ο Αμερικανός καθηγητής ανατομίας R. Β. Bean στο American Journal of Physical Anthropology, υπό τον τίτλο "The sitting height". Η μελέτη εξετάζει τις φυλετικές διαφορές στην σωματοδομή με βάση εκτεταμένες μετρήσεις του κορμικού δείκτη.

Ο Bean μας λέει ότι ο κορμικός δείκτης βρίσκεται εύκολα, με δύο απλές μετρήσεις. Έλαβε δείγμα 6.219 άτομα από διάφορες φυλές ανά τον κόσμο. Επίσης στους πίνακες που παραθέτει, έχουν αξιοποιηθεί οι μετρήσεις 250.000 ακόμα ατόμων από την βιβλιογραφία. Αρχικά, εξέτασε την μεταβολή του κορμικού δείκτη στην παιδική και εφηβική ηλικία σε διάφορες φυλετικές ομάδες και διαπίστωσε διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης του σώματος. Έπειτα μελέτησε την επίδραση των γηρατειών και του ύψους στον κορμικό δείκτη.

Το σημαντικότερο μέρος της μελέτης είναι αυτό που αφορά τον κορμικό δείκτη στους ενήλικες. Παρατίθενται αναλυτικοί πίνακες κορμικού δείκτη για όλες τις φυλές του κόσμου, από όπου προκύπτουν τα εξής...
γενικά συμπεράσματα. Οι νέγροι έχουν τον χαμηλότερο κορμικό δείκτη, με μακριά σκέλη σε σχέση με τον κορμό τους και χαρακτηρίζονται μακρόσκελοι. Οι μογγόλοι από την άλλη, έχουν υψηλό κορμικό δείκτη, έχοντας μεγάλο κορμό σε σχέση με τα σκέλη τους και χαρακτηρίζονται βραχύσκελοι. Οι Ευρωπαίοι και οι ιθαγενείς της Αμερικής βρίσκονται στο ενδιάμεσο. Διάφοροι μικτοί πληθυσμοί έχουν κορμικό δείκτη ανάλογα από ποιες από τις παραπάνω τρεις φυλετικές ομάδες αποτελούνται.

Ο δείκτης είναι πάντα λίγο μεγαλύτερος στις γυναίκες, λόγω των όχι και τόσο μακριών άκρων.
Ο παρακάτω πίνακας περιέχει τιμές του δείκτη για διάφορες κατηγορίες πληθυσμών. Αναλυτικός εξονυχιστικός πίνακας εδώ.


Πιο αναλυτικά, στην Ευρώπη ο μέσος κορμικός δείκτης είναι 52.3, ενώ κυμαίνεται μεταξύ 51.4 και 53.7 έχοντας μια κάπως μεσαία τιμή σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη. Στην Αφρική ο μέσος κορμικός δείκτης είναι χαμηλά στο 50.0, με τον χαμηλότερο 47.4 στην κεντρική Αφρική και 55.5 στους Πυγμαίους. Σουδανικοί, Νιλοτικοί και Μπαντού έχουν χαμηλό δείκτη, όντας μακρόσκελοι, ενώ φαίνεται η μεγάλη διαφορά τους με τους Πυγμαίους, που έχοντας διαφορετική σωματοδομή είναι βραχύσκελοι. Οι νέγροι της Ωκεανίας έχουν μέσο κορμικό δείκτη 50.5, με χαμηλότερο 44.2 στην Αυστραλία και υψηλότερο 52.8 στην Ινδονησία. Φαίνεται ότι οι νέγροι της Ωκεανίας συγκαταλέγονται με τους νέγρους της Αφρικής ως προς την σωματοδομή, όντας έντονα μακρόσελοι, ενώ όπου αυξάνει η μογγολική συμμετοχή, ο κορμικός δείκτης αυξάνει. Στην Μαλαισία ο μέσος δείκτης είναι 52.3 όπου προκύπτει ενδιάμεση τιμή λόγω μίξης μογγόλων και νεγροειδών της Ωκεανίας.

Στην Ασία, ο μέσος κορμικός δείκτης είναι 53.2 με χαμηλότερο 50.8 στην Ινδία που δεν είναι μογγόλοι και υψηλότερο 54.1 στην βόρεια Σιβηρία, δηλαδή σε πληθυσμούς έντονα μογγολικούς και ως εκ τούτου βραχύσκελους. Στους ιθαγενείς της Αμερικής, ο μέσος κορμικός δείκτης είναι 52.5 κυμαινόμενος μεταξύ 50.1 στην Βραζιλία και 54.9 στον Καναδά.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο κορμικός δείκτης αποτελεί ένα σημαντικό φυλετικό γνώρισμα, τουλάχιστον για τις κύριες φυλετικές ομάδες. Διαπιστώνουμε ότι οι νέγροι και νεγροειδείς της υποσαχάριας Αφρικής και της Ωκεανίας βρίσκονται πολύ μακριά από τους υπολοίπους, όντας εξαιρετικά μακρόσκελοι. Από την άλλη, οι μογγόλοι ξεχωρίζουν και αυτοί, όντας έντονα βραχύσκελοι. Οι ιθαγενείς της Αμερικής έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά και έχουν φτάσει τα επίπεδα των Ευρωπαίων στον κορμικό δείκτη, οι οποίοι βρίσκονται κάπου στο μέσο της ανθρώπινης διαφοροποίησης.

6 σχόλια:

  1. Διαχειριστα,αναφερομενος σε νεγρους της Ωκεανιας αναφερεσται στους λεγομενους νεγριτος;
    Θα μπορουσατε να με κατατοπισετε ως ο κατ'εξοχην ειδικος επι του θεματος και να μου δωσετε εναν "οδικο χαρτη"ας μου επιτραπει ο ορος βασει των εμπεριστατωμενων γνωσεων σας,δηλαδη εαν και εφοσον υφιστανται και αλλες νεγροειδεις πληθυσμιακες ομαδες στην ευρυτερη περιοχη Ωκεανιας-νοτιας/νοτιανατολικης Ασιας περαν των νεγριτος σε ινδια,φιλλιπινες,μαλαισια και ταιλανδη,ποιες ειναι αυτες,ποθεν εικαζεται οτι προηλθαν ολες ανεξαιρετως εν πασει περιπτωσει οι νεγροειδεις πληθυσμιακες ομαδες της εν λογω ευρυτερης περιοχης και ποια η σχεση τους με τους φυλετικους τυπους της Ωκεανιας αυστραλοειδη,μελανησοειδη και ουτω καθ'εξης.Θα εκτιμουσα ιδιαιτερως μια διευκρινιστικη τοποθετηση σας,καθοτι δεν εχω το γνωσιακο σας επιπεδο επι της επιστημης την οποιαν εσεις αναδεικνυεται.Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι νέγροειδείς της Ωκεανίας λέγονται συμβατικά νεγρίτος, αλλά ανθρωπολογικά διακρίνονται σε διάφορους φυλετικούς τύπους. Οι φυλετικοί τύποι της νότιας-νοτιοανατολικής Ασίας και Ωκεανίας που έχουν νεγροειδή χαρακτηριστικά είναι οι εξής:

      Veddid στην νότια και ανατολική Ινδική χερσόνησο, Andamanid στα νησιά Andaman, Aetid σε Ινδονησία και Φιλιππίνες, Neomelanesid και Palaemelanesid σε Νέα Γουινέα και Μελανησία και οι αβορίγινες της Αυστραλίας, Australesid, αν και οι τελευταίοι μπορούν και να υποκατηγοριοποιηθούν.
      Οι Polynesid και Micronesid σε Πολυνησία και Μικρονησία αντίστοιχα, έχουν ενδιάμεσα μογγολικά-νεγροειδή χαρακτηριστικά.

      Οι νεγροειδείς πληθυσμοί της νοτιοανατολικής Ασίας και Ωκεανίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχουν απώτερη κοινή καταγωγή. Αυτό φαίνεται από διάφορα κοινά σωματικά γνωρίσματα, όπως τάση για πλατυρρινία ή το πολύ μεσορρινία, σκούρο χρώμα δέρματος, μακροσκελία, όντας συχνά εξωμορφικοί, κτλ, που έχουν παραμείνει μέχρι τις μέρες μας, παρά την εξελικτική διαφοροποίηση. Η παρουσία τους εκεί οφείλεται λογικά σε ένα πρώτο κύμα ανθρώπινης επέκτασης προς την ανατολή. Η ομοιότητα αρκετών γνωρισμάτων τους με τους νέγρους της Αφρικής δείχνει ότι υπάρχει απώτερη φυλετική σχέση μεταξύ των Αφρικανών νέγρων και των Ασιατο-Ωκεάνιων νεγροειδών, γεγονός που κάνει πολλούς επιστήμονες να θεωρούν τους πρώτους ως προγόνους των δεύτερων.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστω παρα πολυ.Η απαντηση σας ειναι κατατοπιστικοτατη.
      Επι του θεματος.Ολα αυτα τα εμετικα πιθηκοειδη,οπως ορθοτατα τα αποκαλουν οι συνσχολιαστες,ολα αυτα τα βοθρολυματα,πρεπει να καταστουν αντικειμενα μελετης εκ μερους μας,εντος καποιων πλαισιων παντοτε και παρα την τελειως φυσιολογικη απεχθεια που μας προκαλουν."Η γνωση ειναι δυναμη" και χαρη στην εμπεριστατωμενη επιστημονικη γνωση θα απαντησουμε και θα αποστομωσουμε τα λοβοτομημενα ζομπι.Οφειλουμε ως Λευκοι Ανθρωποι να εχουμε βελη στην φαρετρα μας.Να ξερουμε με τι εχουμε να κανουμε.Τι ειδους βιολογικα αποβλητα αποτελουν τα σιχαμερα τριτοκοσμικα κτηνη που επιτιθονται απο ακρον εις ακρου ολοκληρου του Λευκου κοσμου.
      Ολα αυτα εαν και εφοσον θελουμε να εξακολουθησει να υπαρχει η μοναδικη Ανθρωπινη φυλη η Λευκη.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το άρθρο περί (ιστορίας της) ανθρωπολογίας νομίζω είναι ενδιαφέρον: theodotus.blogspot.gr/2014/12/ia.html#more
    Ερμηνεύει κάποια πράγματα.Δεν ήξερα τι είναι η μποάζια ανθρωπολογία.

    Πενθεύς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Franz Boas ήταν ένας Εβραίος "ανθρωπολόγος" που μόνο ρόλο είχε να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν φυλές, εντεταλμένος από τους ταλμουδιστές που τον διαφήμιζαν. Ο τύπος ήταν τελείως άσχετος. Ουδείς γνώστης του αντικειμένου ασχολείται με τις αντιεπιστημονικές του αστειότητες.

      Διαγραφή
    2. O εν λόγω Εβραίος, έκανε το εξής απλό που κάνουν σε όλους τους τομείς της επιστήμης
      Ενσωμάτωσε το επιθυμητό για αυτόν αποτέλεσμα στα αξιώματα της επιστήμης του.
      Δηλαδή δεν ασχολείται να αποδείξει εάν υπάρχουν ή οχί διαφορές στις φυλές αλλά το υποθέτει εξαρχής , οπότε ψάχνει να βρει άλλους τρόπους να ερμηνευτούν οι εμφανιζόμενες διαφορές. Στο τέλος βγαίνει ένα επιστημονικό συμπέρασμα που διαφημίζεται ότι αποδυκνύει την μη ύπαρξη διαφορών στις φυλές, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει αγγίξει κάν το θέμα.
      Είναι μία χυδαιότητα που ενσωματώθηκε σε όλες τις επιστήμες για να τις απομακρύνει από την φυλετική έρευνα.
      π.χ. Στην γλωσσολογία θα βρεις επιστημονικοφανείς διατυπώσεις ότι δεν υπάρχουν ανώτερες ή κατώτερες γλώσσες , άλλα διαφορετικές ανάγκες για έκφραση. Εάν ψάξεις θα ανακαλύψεις ότι η εν λόγω διατύπωση δεν αποδεικνύεται πουθενά , άλλα ενσωματώνεται στο τρόπο σκέψης της γλωσσολογίας, πετώντας μακρυά την φυλετική έρευνα από τον χώρο.
      Ποιος να τα βάλει τώρα με τους εβραίους,

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.