Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Το πρόσωπο του Μάρκου Αντώνιου

Ο Μάρκος Αντώνιος (83-30 π.Χ.) ήταν Ρωμαίος πολιτικός και στρατιωτικός. Η ζωή του ήταν ταραχώδης. Προέρχονταν από σημαντική Ρωμαϊκή οικογένεια. Τα νεανικά του χρόνια τα πέρασε κάνοντας άσωτη ζωή, με τυχερά παιχνίδια, γλέντια, αλκοόλ και σεξουαλικά σκάνδαλα, δημιουργώντας χρέη. Αργότερα πήγε στην Αθήνα περνώντας τον καιρό του σε στρατιωτικές ασκήσεις και μελετώντας φιλοσοφία και ρητορική. Εντάχθηκε στον Ρωμαϊκό στρατό, διακρίθηκε σε μάχες. Έγινε υποστηρικτής του Ιουλίου Καίσαρα και τον βοήθησε από πολιτικά αξιώματα και έπειτα στρατιωτικά για την επικράτησή του. Μετά τη δολοφονία του Καίσαρα και την αναταραχή που επακολούθησε, εντάσσεται στην δεύτερη τριανδρία με τον Οκταβιανό και τον Λέπιδο, που επικρατεί. Η αυτοκρατορία μοιράζεται στους τρεις και ο Μάρκος Αντώνιος παίρνει την Ανατολή.

Γνωρίζει την Κλεοπάτρα, την οποία είχε αποφασίσει να τιμωρήσει γιατί είχε βοηθήσει τους αντιπάλους του. Αλλά η βασίλισσα, με τα ακαταμάχητα θέλγητρά της, τον γοήτευσε. Έφτασε στο σημείο να κάνει δώρο στην Κλεοπάτρα εκτεταμένα εδάφη της Ασίας και να ζητήσει διαζύγιο από τη γυναίκα του Οκταβία, αδελφή του Οκταβιανού. Τότε η Σύγκλητος και ο ρωμαϊκός λαός εξοργίστηκαν και του κήρυξαν τον πόλεμο. Ο πόλεμος κρίθηκε στη ναυμαχία στο Άκτιο (30 π.Χ). Ο Αντώνιος, νικημένος, επέστρεψε στην Αίγυπτο, όπου αυτοκτόνησε όταν έφτασε ο Οκταβιανός. Η Αίγυπτος έγινε επαρχία του ρωμαϊκού κράτους.



Η ανακατασκευή του προσώπου έγινε με βάση την προτομή του και λογισμικό επεξεργασίας εικόνας.

Ο Μάρκος Αντώνιος με βάση την προτομή του ανήκει στον Μεσογειακό φυλετικό τύπο. Έντονα σγουρά μαλλιά, "ανοιχτά" μάτια, ίσια μύτη, μεσοπροσωπία και δολιχοκεφαλία τον χαρακτηρίζουν.  Ακόμα και η συμπεριφορά του παρουσιάζει χαρακτηριστικά του Μεσογειακού φυλετικού τύπου, με τις ηγετικές ικανότητες, την πολεμική γενναιότητα και την αγάπη για τη μάθηση αλλά και τις διασκεδάσεις. Έμεινε στην ιστορία για τα πάθη και τις ικανότητές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.