Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Κάτων ο πρεσβύτερος: μια Διναρική φυσιογνωμία

Ο Κάτων ο πρεσβύτερος (234-149 π.Χ.) ήταν Ρωμαίος πολιτικός και στρατιωτικός.

Από την προτομή του προκύπτει ότι είναι Διναρικότατος, με μεγάλη κυρτή μύτη, σκληρό πηγούνι, μέτωπο με κλίση, τριγωνικό σχήμα προσώπου. Από παρατήρηση και άλλων προτομών προκύπτει ότι οι Ρωμαίοι είχαν σημαντική Διναρική επίδραση, που αυξάνει με την επικράτησή τους στην Ιταλική χερσόνησο.

Ακόμα και από την συμπεριφορά του μπορούν να αντληθούν στοιχεία Διναρικότητας. Ο Κάτων ο πρεσβύτερος προέρχονταν από οικογένεια πληβείων. Ήταν αγρότης, ζώντας μια φτωχική και λιτή ζωή. Κατατάσσεται στον στρατό στον Β' Καρχηδονιακό πόλεμο όπου διακρίνεται και ανέρχεται στην ιεραρχία. Στα διαστήματα μεταξύ των εκστρατειών, εργάζεται στους αγρούς όπως οι εργάτες, ντύνεται φτωχικά και δρα μετρημένα. Λόγω του μετρημένου χαρακτήρα του, της αυστηρότητας των ηθών του και της στρατιωτικής ικανότητάς του, επιλέγεται...
από έναν πατρίκιο επίσης αυστηρό ως συνεργάτης και σύντομα ανεβαίνει σε πολιτικά αξιώματα.

Ο Κάτων ήταν σφοδρός πολέμιος της Ελληνικής επιρροής στην Ρωμαϊκή ζωή. Ήταν υποστηρικτής των αυστηρών Ρωμαϊκών ηθών και θεωρούσε ότι η επαφή με τον Ελληνικό τρόπο ζωής οδηγούσε στον "εκφυλισμό". Σχεδόν αρρώσταινε με κάθε τι το Ελληνικό. Τρεις φιλοσόφους έστειλε η Αθήνα στη Ρώμη και γοήτευσαν το κοινό με την αγόρευσή τους, ωστόσο ο Κάτων ζήτησε να εκδιωχθούν αμέσως, καθώς έκρινε ότι η Ελληνική φιλοσοφία ήταν βλαπτική για τα Ρωμαϊκά ήθη. Στα ανώτατα πολιτικά αξιώματα στα οποία βρέθηκε συνέχισε να ζει λιτά και να απαγορεύει κάθε μεγαλειώδη εκδήλωση, ακόμα και θρησκευτική, ειδικά αν ήταν και Ελληνικής προέλευσης.

Ως στρατιωτικός ηγέτης επέδειξε αγριότητα, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά του στην Ισπανία και εξοντώνοντας χιλιάδες αιχμαλώτων. Μετά από ένα ταξίδι του στην Καρχηδόνα, κατάλαβε τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε η Ρώμη από τον πλούτο και την άπληστη πολιτική της και έβαλε σκοπό της ζωής του να πετύχει την εξαφάνιση της Καρχηδόνας. Έγινε διάσημος για την φράση του "Carthago delenda est", δηλαδή "πρέπει να καταστραφεί η Καρχηδόνα", με την οποία τελείωνε κάθε αγόρευσή του, ακόμα και για άσχετο θέμα! Έγραψε βιβλία με απλά θέματα, όπως αγροτικά, στρατιωτικά, συμβουλές προς τον γιο του κτλ.

Η λιτή ζωή, η αγριότητα, η άρνηση της φιλοσοφίας και των διασκεδάσεων, η πολεμική του γενναιότητα και ο φανατισμός του ήταν Διναρικά ψυχικά χαρακτηριστικά και στιγμάτισαν τον βίο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.