Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Heinrich Himmler και Reinhard Heydrich, ηγέτες των SS

Ηγέτης των SS ήταν ο Heinrich Himmler (1900-1945), υπό το όνομα Reichsfuhrer-SS. Ο Χίμλερ σπούδασε αγρονομία και εντάχθηκε στο Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα το 1923. Το 1925 εντάχθηκε στα SS και το 1929 διορίστηκε αρχηγός τους. Ακολούθησε αναδιοργάνωση, επέκταση και ισχυροποίησή τους. Όταν πήραν την εξουσία τα SS μεταβλήθηκαν σε όργανο εσωτερικής ασφάλειας του κράτους, ελέγχοντας και όλα τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας.

Ο Χίμλερ φυλετικά ήταν Αλπικός. Αυτό αντικατοπτρίζεται στον χαρακτήρα του. Ήταν μειλίχιος, ευγενικός και προσηνής. Από νεαρός είχε ενταχθεί σε εθνικιστικές και γερμανοκεντρικές οργανώσεις. Ο Αλπικός τύπος έχει έφεση στη γνώση, λιγότερο όμως στη δράση. Ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος και καταρτισμένος ιδεολογικά ως προς τον εθνικισμό. Αυτό γίνονταν εμφανές από τις εντυπωσιακές οργανωτικές ικανότητές του και την άριστη επιλογή στελεχών. Το αποτέλεσμα ήταν ο ίδιος να έχει μετατρέψει τα SS σε έναν πανίσχυρο μηχανισμό, κράτος εν κράτει, χωρίς ο ίδιος να έχει ηγετική φυσιογνωμία ή έντονη μαχητικότητα.


Νούμερο 2 στα SS ήταν ο Reinhard Heydrich (1904-1942). Είχε το βαθμό του Obergruppenführer και ήταν πρακτικά ο αρχηγός όλων των αστυνομικών δυνάμεων του καθεστώτος. Από νεαρός συμμετείχε στα Freikorps και σε εθνικιστικές οργανώσεις. Το 1922 εντάσσεται στη σχολή ναυτικών δοκίμων και αποφοιτεί ως αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού. Το 1931 αποτάσσεται λόγω της σχέσης του με τους Εθνικοσοσιαλιστές και όχι λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς σε γυναίκα όπως ψευδώς διαδίδεται. Αυτό φαίνεται και στο ότι αμέσως προσλαμβάνεται από τον Χίμλερ ως αρχηγός της αντικατασκοπείας των SS. Διακρίνεται για την οργανωτικότητα, την ενεργητικότητα και την αποτελεσματικότητά του και ανεβαίνει ραγδαία στην ιεραρχία. Με την εκκίνηση του πολέμου οι ευθύνες του επεκτείνονται. Σε ηλικία 37 ετών γίνεται νούμερο 2 των SS και αναλαμβάνει και την διοίκηση του Προτεκτοράτου Βοημίας και Μοραβίας. Το 1942 δολοφονείται από Τσέχους αντιστασιακούς και κηδεύεται με μεγαλοπρέπεια, παρουσία του ίδιου του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος τον θαύμαζε.

Ο Reinhard Heydrich φυλετικά ήταν Νορδικός-Διναρικός. Εντυπωσιακό είναι το ύψος του που ξεπερνούσε το 1.90cm, κάτι που ταιριάζει στον φυλετικό του υπόβαθρο. Από μικρός έδειχνε έντονη δραστηριότητα με την συμμετοχή του στα Freikorps και την ένταξή του στον στρατό, που τότε εκεί δεν έμπαινε όποιος να'ναι. Απέκτησε άριστη ιδεολογική κατάρτιση και στρατιωτική εκπαίδευση. Ως Νορδικός ήταν οργανωτικός και αποτελεσματικός στη διοίκηση. Ως Διναρικός απέκτησε άσβεστο φανατισμό. Και οι δύο φυλετικοί τύποι είναι υπεύθυνοι για τον ευερέθιστο και εκρηκτικό χαρακτήρα του, την ενεργητικότητα και την μαχητικότητά του.

Ενδεικτικό της πίστης στην ιδεολογία και της περιφρόνησης του θανάτου είναι το γεγονός όπου ο Heydrich, χωρίς την άδεια του Χίμλερ ή του Χίτλερ, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος με τους Σοβιετικούς, εντάσσεται στην πολεμική αεροπορία Luftwaffe και συμμετέχει σε 100 πολεμικές πτήσεις, μέχρι που καταρρίπτεται, πέφτει πίσω από τις γραμμές του εχθρού και κατορθώνει μόνος του να επιστρέψει πίσω μόνο με το όπλο του. Για τα κατορθώματά του λαμβάνει τον Σιδηρούν Σταυρό πρώτης τάξης. Όταν ο Χίτλερ μαθαίνει τι συνέβη, γίνεται έξαλλος που παραλίγο να σκοτωθεί ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του καθεστώτος και τον διατάζει να επιστρέψει πίσω στα γραφεία της διοίκησης, όπως και έγινε. Το συμπερασμα είναι ότι ο Heydrich προτίμησε να πολεμήσει και να πέσει υπέρ πατρίδος, παρά να καθίσει αναπαυτικά στα ξένοιαστα γραφεία της διοίκησης, μακριά από τις εχθροπραξίες. Αυτό είναι το πνεύμα της αυτοθυσίας που εξήραν τα SS και κάθε ηγέτης πρέπει να αποδεικνύει ότι αξίζει την θέση του στην ιεραρχία καταβαλλοντας την υπέρτατη θυσία για την πατρίδα.

Άλλο περιστατικό που δείχνει το πνεύμα μαχητικότητας και ανδρείας είναι αυτό της δολοφονίας του το 1942. Αυτός και ο οδηγός του κινούνται με το αυτοκίνητο στην Πράγα, χωρίς αστυνομική συνοδεία, για να δείξει ότι δεν φοβάται τίποτα. Σε μία στροφή, από το πάρκο βγαίνουν οι δύο αντιστασιακοί. Ο ένας από αυτούς πάει να πυροβολήσει, αλλά μπολοκάρει το όπλο και αρχίζουν να τρέχουν για να φύγουν. Ο Heydrich, ενώ θα μπορούσε να δώσει εντολή στον οδηγό να γκαζάρει και να φύγουν άρον άρον, αντιθέτως του λέει αμέσως να σταματήσει. Κατεβαίνει κάτω και αρχίζει να καταδιώκει τους αντιστασιακούς μόνος του με το όπλο του. Όμως δεν έχει αντιληφθεί ότι ένας από αυτούς είχε πετάξει μια χειροβομβίδα στο άσχετο από πριν χωρίς να ξέρει αν θα σταματήσει το αυτοκίνητο. Η χειροβομβίδα σκάει, ο Heydrich πληγώνεται βαριά και εκπνέει λίγες μέρες μετά στο νοσοκομείο.

Η αυτοθυσία, η σκληρότητα και η ανδρεία είναι χαρακτηριστικά του Νορδικού και του Διναρικού τύπου, αρκεί να καλλιεργηθούν ώστε να αναδειχθούν.

Το φυλετικό υπόβαθρο επιδρά καταλυτικά στον τρόπο συμπεριφοράς κάθε ανθρώπου. Οι διαφορές στην συμπεριφορά δεν είναι τυχαίες, αλλά σε μεγάλο βαθμό καθορισμένες από την φυλή. Βέβαια, η φυλετική προδιάθεση πρέπει να καλλιεργείται. Η φυλετική γνώση είναι κολοσσιαίας σημασίας για την διοίκηση.

1 σχόλιο:

  1. Πιστεύω ότι ο Heydrich πρέπει να είχε και μία απειροελάχιστη βαλτική επίδραση δεν νομίζετε;Τα μάτια του φέρνουν λίγο σε Ρώσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.