Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Το χρωμα του δέρματος


Στον άνθρωπο το χρώμα του δέρματος είναι το πιο εμφανές γνώρισμα για την διάκριση των φυλών. Μάλιστα, στα πρώτα βήματα της ανθρωπολογίας, ο άνθρωπος χωρίζονταν σε φυλές με βάση το χρώμα του δέρματος. Στη συνείδηση των απλών ανθρώπων που στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν γνωρίζουν περί φυλετικής ανθρωπολογίας, αυτή η αντίληψη υπάρχει ακόμη και σήμερα. Σε χώρες με έντονη φυλετική μίξη, αυτός είναι ο απλούστερος τρόπος ταξινόμησης.

Ωστόσο, το χρώμα του δέρματος είναι ένα μόνο χαρακτηριστικό από τα πολλά στα οποία μπορεί να διαφέρουν οι φυλές. Υπάρχουν φυλές που έχουν ίδιο χρώμα δέρματος, αλλά διαφέρουν σε πλήθος άλλων γνωρισμάτων. Το χρώμα του δέρματος από μόνο του δεν αρκεί. Γι' αυτό και γίνεται λόγος περί μαύρης, λευκής ή κίτρινης ομάδας φυλών, διότι για παράδειγμα οι μαύροι αποτελούνται από πολλές επιμέρους φυλές, παρότι έχουν το ίδιο χρώμα δέρματος.

Οι αρχαίοι Έλληνες όταν μιλούσαν για τους αλλόφυλους βαρβάρους, δεν αναφέρονταν ούτε στους μαύρους, με τους οποίους είχαν ελάχιστες επαφές, ούτε στους κίτρινους, με τους οποίους δεν είχαν καμία επαφή. Αναφερονταν σε λευκούς, που όμως ήταν αλλόφυλοι, με διαφορετικά σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά. Οι ανατολίτες, παρότι έχουν λίγο πιο σκούρο χρώμα δέρματος από τους Ευρωπαίους, θεωρούνται λευκοί. Είναι όμως αλλόφυλοι.

Στις παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζονται ο καλαθοσφαιριστής Kobe Bryant και ο πολιτικός Nelson Mandela. Τα δύο πρόσωπα χαρακτηρίζονται ως μαύροι, όμως είναι πολύ διαφορετικοί, ανήκοντας σε διαφορετικές φυλές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.