Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Rosenberg: Η ζωή μιας φυλής είναι η έκφραση μιας μυστικής σύνθεσης


"Η ζωή μιας φυλής, ενός λαού, δεν είναι μια λογικώς εξελισσόμενη φιλοσοφία ούτε μια διαδοχή φάσεων με φυσικούς νόμους, αλλά η έκφραση μιας μυστικής σύνθεσης, μιας ψυχικής δράσης, η οποία δεν δύναται να γίνει κατανοητή ούτε με λογικούς κανόνες, ούτε με την αρχήν αιτίας και αιτιατού."



Αυτό που θέλει νας μας πει ο στοχαστής του βορρά, είναι ότι η πορεία ενός λαού δεν εξελίσσεται βάσει ορθολογισμού, αλλά αποτελεί έκφραση της εσωτερικής του φύσης, η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί ορθολογικά. Ο "μύθος" στον οποίο είναι αφιερωμένο το βιβλίο, είναι το αίμα, που υπό τη μορφή φυλετικών γνωρισμάτων ορίζει τα σωματικά και ψυχικά γνωρίσματα ενός λαού.

Αδυνατώντας να εξηγήσουμε τα ενδότερα της φυλετικής ψυχής, αυτή θα παραμένει μια μυστική σύνθεση, της οποίας μόνο...
την εξωτερική έκφραση μπορούμε να περιγράψουμε. Τα θεμέλια ενός λαού πατούν στον μεταφυσικό παράγοντα του αίματος, που στο διάβα των αιώνων παράγει τους ηγέτες, την διανόηση, τις τέχνες και τον πολιτισμό σε ένα πλαίσιο τελείως μη προβλέψιμο και μη ορθολογικό. H αξία αυτής της μυστικής σύνθεσης είναι ανεκτίμητη, γιατί πάνω σε αυτή βασίζεται η ιστορική πορεία ενός λαού.

2 σχόλια:

  1. Ο "Μύθος του 20ου αιώνος" είναι από τα ωραιότερα και σημαντικότερα βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ασχετο,τι γνωριζουμε σε παλαιοανθρωπολογικο επιπεδο για την βραχυκεφαλια;Οι ευρασιατες την απεκτησαν μεσω μιξης με τους neanderthal;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.