Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Η ανθρωπολογία των Εσκιμώων

Οι Εσκιμώοι κατοικούν στην αρκτική περιοχή που εκτείνεται από τη Γροιλανδία μέχρι τον Καναδά και την Αλάσκα. Παρουσιάζουν ομοιότητες με τους ιθαγενείς της Αμερικής, αλλά και διαφορές. Οι Εσκιμώοι προκάλεσαν το ενδιαφέρον των επιστημόνων από νωρίς και έχουν γίνει αρκετές ανθρωπολογικές μελέτες. Μία αντιπροσωπευτική μελέτη με τα βασικά πορίσματα σχετικά με τα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά των Εσκιμώων είναι αυτή του W.L.H. Duckworth με τίτλο "An account of some Eskimo from Labrador" που δημοσιεύτηκε στα Proceedings of the Cambridge Philosophical Society.

Το δείγμα αποτελούνταν από 27 Εσκιμώους από το Labrador του Καναδά, που θεωρούνται τυπικοί για την συγκεκριμένη μογγολικής προέλευσης φυλή.

Το χρώμα του δέρματος είναι ανοιχτό καφέ προς κοκκινωπό, αν και πιο ανοιχτό από τους υπόλοιπους Αμερικανούς ιθαγενείς. Τα μαλλιά είναι κυρίως μαύρα, πυκνά, με χοντρή ίσια τρίχα. Οι άνδρες εμφανίζουν...
τριχοφυΐα προσώπου, αλλά όχι πολλή. Το χρώμα των ματιών είναι σκούρο καστανό. Επίκανθος δεν εντοπίζεται πάντοτε και είναι πιο συχνός στους άνδρες. Η μύτη έχει σημαντικό ύψος, αλλά πολλές φορές συνοδεύεται από αρκετό πλάτος. Το ανάστημα είναι χαμηλό προς μέτριο. Επικρατεί η ενδομορφική σωματοδομή με σχετικά κοντά άκρα.

Το πρόσωπο είναι έντονα γωνιώδες. Το ύψος του προσώπου είναι μεγάλο, αλλά και το πλάτος του λόγω έντονων ζυγωματικών, με τον προσωπικό δείκτη να φτάνει αρκετές φορές ακόμα και την λεπτοπροσωπία. Οι Εσκιμώοι είναι δολιχοκέφαλοι με κεφαλικό δείκτη κοντά στο 77. Ο ρινικός δείκτης είναι χαμηλός, στο 64,1 κάτι που δείχνει λεπτορρινία.

Οι Εσκιμώοι έχουν διακριτά σωματικά γνωρίσματα και κατατάσσονται στον φυλετικό τύπο Eskimid. Είναι δολιχοκέφαλοι, λεπτόρρινοι και σχετικά λεπτοπρόσωποι, με γωνιώδες πρόσωπο, μογγολικό βλέμμα και ενδομορφική σωματοδομή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.