Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Η ταξινόμηση της τριχοφυΐας του σώματος

Η μελέτη της τριχοφυΐας στου σώματος στον άνθρωπο από ανθρωπολογικής πλευράς δεν έχει προχωρήσει ιδιαίτερα. Οι περισσότερες μελέτες για την τριχοφυΐα περιορίζονται στο τριχωτό της κεφαλής. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του σώματος του ανθρώπου μπορεί να καλύπτεται από τρίχες. Μία μελέτη για την τριχοφυΐα σε λευκούς πραγματοποίησαν οι C.H. Danforth και M. Trotter με τίτλο "The distribution of body hair in white subjects", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Physical Anthropology.

Το δείγμα αποτελούνταν από μερικές χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες και 350 φοιτήτριες. Για κάθε άτομο έγινε παρατήρηση της τριχοφυΐας σε όλο το σώμα και δόθηκε ένας βαθμός που αντιστοιχεί στην πυκνότητά της από 0 έως 4. Βαθμός 0 σημαίνει ότι δεν υπάρχει τριχοφυΐα παρά μόνο στην ηβική/υπογάστρια περιοχή και στις μασχάλες.
Βαθμός 1 σημαίνει ότι υπάρχει ελαφρά τριχοφυΐα και στο στήθος, κυρίως στο κέντρο.
Βαθμός 2 σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική τριχοφυΐα στο...
στήθος, αλλά χωρίς επέκταση στην πλάτη. Βαθμός 3 σημαίνει έντονη τριχοφυΐα στο στήθος, στην κοιλιά, στους ώμους και σε ορισμένη έκταση στην πλάτη.
Βαθμός 4 σημαίνει έντονη τριχοφυΐα σε όλες τις αναφερθείσες περιοχές.

Στις γυναίκες μόνο δύο βαθμοί χρησιμοποιήθηκαν, με τον βαθμό 0 να αντιστοιχεί σε τριχοφυΐα περιορισμένη μόνο στην ηβική περιοχή και στις μασχάλες και τον βαθμό 1 να δίνεται όταν υπάρχει τριχοφυΐα και σε άλλα μέρη, π.χ. γύρω από τον ομφαλό, στο κέντρο του στήθους, γύρω από τις ρώγες ή στην πλάτη.

Στο παρακάτω πίνακα δίνονται τα αποτελέσματα για τους άνδρες, σε συνδυασμό με το χρώμα της τρίχας. Οι βαθμοί 2,3,4 (μεταξύ τους αναλογία 17:7:1) έχουν συγχωνευτεί, γιατί τα άτομα που ενέπιπταν σε αυτές τις κατηγορίες ήταν ελάχιστα.


Στις γυναίκες ο πίνακας είναι ο εξής:


Ο συγγραφέας προσπαθεί να διακρίνει αν οι διαφορές σχετίζονται με τη φυλή, τον σωματότυπο και το φύλο. Ο βαθμός 1 (λίγη τριχοφυΐα) αντιστοιχεί περίπου στο 80% του πληθυσμού, ενώ οι βαθμοί 0 από τη μία και 2,3,4 από την άλλη, μοιράζονται περίπου από 10%. Περαιτέρω πίνακες που έχουν και την πληροφορία της εθνοτικής καταγωγής, δείχνουν ότι η τριχοφυΐα του σώματος είναι ελαφρά μειωμένη στους ξανθούς. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στις γυναίκες, στις οποίες οι ξανθές δεν έχουν τριχοφυΐα στο 77% των περιπτώσεων, όμως οι μαυρομάλλες μόλις στο 49%.

Από την πλευρά μας κάποιες παρατηρήσεις. Οι περισσότεροι λευκοί κάτοικοι των ΗΠΑ είναι (βόρειοι) Κρομανοειδείς και δευτερευόντως Νορδικοί και Ατλαντοειδείς, με κάποιους Αλπικούς. Ήταν αναμενόμενο η τριχοφυΐα να είναι λίγη βάσει της συγκεκριμένης φυλετικής σύνθεσης που αντιστοιχεί σε βορειοευρωπαίους, τόσο που κατέστη αναγκαίο να συγχωνευτουν οι τρεις τελευταίες κατηγορίες. Σίγουρα τα συμπεράσματα δεν μπορούν να επεκταθούν σε όλους τους ανθρώπους, ούτε καν σε άλλους λευκούς τύπους. Στην Ευρώπη η τριχοφυΐα είναι μεγαλύτερη, εφόσον υπάρχουν αρκετοί Αλπικοί, Διναρικοί, (νότιοι) Κρομενοειδείς και Μεσογειακοί.

Η μελέτη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, παρέχοντας μια πολύ καλή προσέγγιση στην μελέτη και ταξινόμηση της τριχοφυΐας του ανθρώπινου σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.