Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Ο Ιπποκράτης για τη διαφορά Ασίας και Ευρώπης


"βούλομαι δὲ περὶ τῆς Ἀσίης καὶ τῆς Εὐρώπης δεῖξαι ὁκόσον διαφέρουσιν ἀλλήλων ἐς τὰ πάντα καὶ περὶ τῶν ἐθνέων τῆς μορφῆς, ὅτι διαλλάσσει καὶ μηδὲν ἔοικεν ἀλλήλοισιν."

Σκοπεύω να σας δείξω πόσο η Ασία και η Ευρώπη διαφέρουν από κάθε άποψη και ιδιαίτερα το πόσο τελείως διαφέρουν τα έθνη τους ως προς την σωματική μορφή τους.



Ο διασημότερος ιατρός της αρχαιότητας είχε αντιληφθεί τις εμφανέστατες διαφορές στη μορφή των ανθρώπων που κατοικούν στην Ευρώπη και στην Ασία. Περιέγραψε τις διαφορές και προσπάθησε να εξηγήσει την προέλευσή τους. Διαφορές δεν εντοπίζει μόνο στο σώμα, αλλά και στο θυμικό.

Με τις γνώσεις της εποχής, ο Ιπποκράτης κατάφερε να διακρίνει την ανθρωπολογική διαφοροποίηση μεταξύ Ευρωπαίων και Ασιατών. Φανταστείτε...
πόσο μεγάλες διαφορές θα έβρισκε αν μελετούσε τους νέγρους, τους μογγόλους της κεντρικής Ασίας και τους Αβορίγινες. Σήμερα, με τη συσσωρευμένη γνώση, τα τεχνικά μέσα και τις ακαδημαϊκές υποδομές, υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις για να συνεχιστεί το έργο του Ιπποκράτη. Οι πνευματικές προϋποθέσεις υπάρχουν;

2 σχόλια:

  1. Χαρά που θα έκανε ο Ιπποκράτης μόλις συναντούσε τους νέγρους και τους αβορίγινες ειδικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντασου τι θα ελεγε ο Ιπποκρατης αν ακουγε τους σημερινους φυλετιστες να λενε οτι η δημιουργια πολιτισμου ειναι θεμα φυλης και πρωτοπορος ειναι η λευκη! Το λεω διοτι ο Ιπποκρατης εζησε σε εποχη που πλην Ελληνων, η Ευρωπη ηταν απο ημιβαρβαρη εως εντελως βαρβαρη, με σαφως κατωτερο πολιτιστικο επιπεδο απο την Ασια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.