Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ernst Jünger: ο χαρακτήρας δεν είναι επίκτητος


"Ο χαρακτήρας δεν είναι επίκτητος, χαρίζεται στον άνθρωπο χάριν στην ιδιοτροπία μιας ιερής, άδικης μοίρας, την οποία αναγνωρίζουν οι εθνικιστές και απαρνούνται οι φιλελεύθεροι."

Ernst Jünger, Der Charakter


Ο Γερμανός στρατιωτικός Ernst Jünger έμαθε εις βάθος την ανθρώπινη φύση στα πεδία των μαχών. Υπήρξε ένας από τους πλέον διάσημους στρατιώτες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, έχοντας λάβει ένα από τα υψηλότερα παράσημα για την μαχητικότητά του. Μετά τον πόλεμο εντυπωσίασε το κοινό με το συγγραφικό του έργο, στο οποίο περιέγραφε τις εμπειρίες του από τον πόλεμο, εστιάζονας στο πώς ο πόλεμος επηρεάζει εσωτερικά τον άνθρωπο...
ισχυροποιώντας τον χαρακτήρα του, ατσαλώνοντας την θέλησή του και αναδεικνύοντας υψηλότερες, μη υλιστικές, αξίες.

Ο Jünger, εξετάζοντας τον χαρακτήρα του ανθρώπου, διαπιστώνει ότι δεν είναι επίκτητος, αλλά έμφυτος. Κάτι που στον πόλεμο φαίνεται ακόμη πιο καθαρά από ότι στην καθημερινότητα. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει κάτι για να τον αλλάξει, γεννιέται με αυτόν. Άδικο; Ίσως, όμως είναι η πραγματικότητα. Μπορεί ο Jünger και άλλοι να μην εστίαζαν ιδιαίτερα στον φυλετικό παράγοντα, αλλά όποιος εμβαθύνει περισσότερο, θα μπορέσει να κατανοήσει τις βιολογικές-φυλετικές καταβολές του χαρακτήρα. Και βέβαια, όπως σωστά επισημαίνεται, οι φιλελεύθεροι (και οι μαρξιστές) κλείνουν τα μάτια μπροστά σε αυτήν την αλήθεια, την οποία μόνο οι εθνικιστές αναγνωρίζουν.

4 σχόλια:

  1. Ο Ernst Jünger υπήρξε ένας πολεμιστής-φιλόσοφος.Ότι πρέπει να πράξει ένας άντρας στη ζωή του,το έκανε εκείνος.Είναι πρότυπο για όλους τους Ευρωπαίους εθνικιστές!Οι υλιστές φιλελεύθεροι και τα μαρξιστικά σκουπίδια,δε αντιληφθούν ποτέ την κοσμοθεωρία μας.
    Πολύ ωραίο άρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε τί ανθρωπολογικό τύπο κατατάσσεται ο Γύνγκερ; Άποψή μου είναι ότι αποτελεί μίξη νορδικού και διναρικού, με κάποια κρομανοειδή συνιστώσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελαφρά εκδιναρισμένος νορδικός ήταν. Αν δεν ήταν Γερμανός, θα ταίριαζε απόλυτα και στη Μ.Βρετανία.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.