Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Το φυλετικό πρόβλημα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Το φυλετικό πρόβλημα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μελέτησε ο M. Nilsson σε δημοσίευσή του στο περιοδικό Hereditas με τίτλο "The race problem of the Roman Empire". Εξετάζονται οι πολιτικές των αυτοκρατόρων που επηρέασαν τον πληθυσμό της Ρώμης, η σταδιακή φυλετική αλλοίωση και η πτώση της Αυτοκρατορίας. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί το κατά πόσον ο φυλετικός παράγοντας επηρέασε την ιστορική πορεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Πολλοί μελετητές προσπάθησαν να εντοπίσουν τις αιτίες της πτώσης της Ρώμης. Κάποιοι έθεσαν το βιολογικό ζήτημα. Υπάρχουν έντονες διαφορές μεταξύ των φυλών, με άλλες να είναι προικισμένες με μεγαλύτερες εκ φύσεως ικανότητες από άλλες. Το περιβάλλον ελάχιστο ρόλο παίζει. Τι ήταν η Αμερικανική ήπειρος πριν την Ευρωπαϊκή κατάκτηση; Γιατί οι Μακεδόνες δημιούργησαν μια Αυτοκρατορία, ενώ οι γειτονικοί τους Θράκες...
είχαν δυσκολία ακόμα και να σχηματίσουν κράτος; Το περιβάλλον της νότιας Ιταλίας είναι παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας, όμως τι πολιτισμός υπήρχε εκεί πριν έρθουν οι Έλληνες; "Οι Έλληνες και όχι η Ελλάδα δημιούργησαν τον πολιτισμό που είναι και θα είναι για πάντα η βάση του δυτικού πολιτισμού".

Όταν οι Ρωμαίοι άρχισαν να χτίζουν την Αυτοκρατορία τους, ίδρυσαν πολυάριθμες αποικίες σε ολόκληρη την Ιταλική χερσόνησο, με αποτέλεσμα αυτή να εκρωμαϊστεί και βιολογικά. Παράλληλα οι αποικίες προσέδωσαν στη Ρώμη μια ανεξάντλητη πηγή στρατιωτών, όπως απεδείχθη στις μάχες με τον Αννίβα. Ωστόσο, ο βιολογικός εκρωμαϊσμός της επεκτεινόμενης Αυτοκρατορίας χρειάζονταν κάτι πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων.

Αντιθέτως, ο ρυθμός γεννήσεων των Ρωμαίων μειώθηκε στα πρώτα χρόνια της Αυτοκρατορίας. Οι πηγές λένε ότι οι Ρωμαίοι άρχισαν να θεωρούν ότι το μεγάλωμα παιδιών ότι είναι βάσανο. Το φαινόμενο είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, ειδικά στις ανώτερες τάξεις. Οι ηθικολόγοι το σατίριζαν και το κατακεραύνωναν. Ακόμα και νομοθεσία θεσπίστηκε για να ανατραπεί η κατάσταση, με πιο γνωστή αυτή του Οκταβιανού που εισήγαγε σημαντικές ποινές αλλά και κίνητρα, ωστόσο με πλήρη αποτυχία. Η ειρωνία είναι ότι οι δυο ύπατοι που έδωσαν τα ονόματά τους στους αντίστοιχους νόμους ήταν και οι δύο ανύπαντροι! Οι πολιτικές υπέρ της τεκνοποιίας συνεχίστηκαν και από τους επόμενους αυτοκράτορες, κάτι που σημαίνει ότι το πρόβλημα συνέχισε να υπάρχει για αιώνες. Όλα όμως απέτυχαν.

Οι οικογένειες των πατρικίων είχαν σχεδόν αποδεκατιστεί στα τελευταία χρόνια της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας (Republic). Τον 1ο αι. μ.Χ. τα παλιά γένη είχαν εξαφανιστεί πλήρως και την θέση τους στη Σύγκλητο άρχισαν να παίρνουν άτομα αρχικά από τις σχετικά εκρωμαϊσμένες κοντινές επαρχίες και μετέπειτα ακόμα και από την Αφρική και τη Μικρά Ασία. Από τον Τραϊανό και έπειτα, ακόμα και αυτοκράτορες προέρχονταν από τις επαρχίες. Ισπανοί, Γαλάτες, Αφρικανοί, Σύριοι, κτλ έγιναν αυτοκράτορες.

Ο Ρωμαϊκός στρατός ήταν ένας ακόμη τρόπος αλλοίωσης. Από τον Οκταβιανό και έπειτα ο μισός στρατός αποτελούνταν από βοηθητικά στρατεύματα από μη Ρωμαίους κατοίκους των επαρχιών, οι οποίοι με το τέλος της θητείας τους έπαιρναν την ιδιότητα του Ρωμαίου πολίτη αυτοί και τα παιδιά τους. Ο Οκταβιανός όρισε οι λεγεώνες και τα επίλεκτα στρατεύματα να αποτελούνται αποκλειστικά από Ρωμαίους πολίτες. Όμως αυτή η πολιτική δεν μπορούσε να συνεχιστεί λόγω ολιγανδρίας των Ρωμαίων. Ο Αδριανός άλλαξε τακτική και όρισε κάθε λεγεώνα να στρατολογεί από την επαρχία όπου έδρευε, ενώ ο Σεπτιμιος Σεβηρος διέλυσε την πρωτύτερη Ιταλικής προέλευσης Πραιτοριανή φρουρά και την στρατολόγησε από τις λεγεώνες των επαρχιών. Το αποτέλεσμα ήταν o στρατός να γεμίσει βαρβάρους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βρεθούν ακόμη και στον αυτοκρατορικό θρόνο τον 3ο αιώνα. Πρώτος ο Μαξιμίνος Θραξ, πολλοί ακόμα κατάγονταν από την Ιλλυρία. Ο πασιφισμός και η υπογεννητικότητα των Ρωμαίων οδήγησε τον στρατό να εξαρτάται από βαρβάρους.

Το κέντρο της αυτοκρατορίας, η πρωτεύουσα Ρώμη, είχε εμφανή φυλετική αλλοίωση. Ο Κικέρων, ο Γιουβενάλης, ο Λουκανός και άλλοι μας πληροφορούν για διάφορους πληθυσμούς που είχαν εισρεύσει στη Ρώμη, ακόμα και από τη μακρινή Συρία, εισάγοντας ξένες γλώσσες και συμπεριφορές.

Ένας άλλος τρόπος αλλοίωσης του Ρωμαϊκού αίματος ήταν η απελευθέρωση των δούλων. Θεωρούνταν τιμητικό για τους ευγενείς να απελευθερώνουν μαζικά δούλους, ειδικά ζητώντας το στη διαθήκη τους. Ο Οκταβιανός έθεσε περιορισμούς στον αριθμό των δούλων που μπορούσαν να απελευθερωθούν. Οι απόγονοι των απελεύθερων γίνονταν Ρωμαίοι πολίτες και μια γενιά έπειτα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και συγκλητικοί. Επί Νέρωνα πολλοί συγκλητικοί ήταν απόγονοι απελεύθερων. Έρευνες σε επιγραφές δείχνουν ότι πολλοί σκλάβοι ήταν από τη Συρία ή τη Μικρά Ασία και δευτερευόντως από την Αίγυπτο και την Αιθιοπία, ωστόσο οι Αφρικανοί διέφεραν σημαντικά ώστε να αποτελέσουν ζήτημα μίξης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοκράτορες μετακίνησαν ολόκληρες εθνότητες στα εδάφη της Αυτοκρατορίας, όπως Γερμανικές (Ubii, Sugambrians, Swabians, Marcomanni, Quadi) και άλλες όπως Δάκες. Οι περισσότεροι γίνονταν στρατιώτες, με αποτέλεσμα οι παρηκμασμένοι Ρωμαίοι να αντλούν στρατεύματα από αυτούς και να ανοίξει ο δρόμος για την επικράτηση των Γερμανικών φύλων.

Η απουσία συνόρων και η επέκταση της Ρωμαϊκής γλώσσας στο δυτικό τμήμα βοήθησε την διαδικασία της φυλετικής μίξης. Ο συγγραφέας επισημαίνει την αρνητική επίδραση της φυλετικής μίξης στον πολιτισμό. Οι φυλετικές αντιθέσεις δημουργούν ασυμφωνίες και χαλαρούς δεσμούς. Ήταν ένας παράγοντας αποσάθρωσης της Αυτοκρατορίας που σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες οδήγησε στην πτώση της. Με την πτώση της Αυτοκρατορίας, ο κοσμοπολιτισμός έδωσε την θέση του στη φεουδαρχική δομή. Πολλαπλά σύνορα ορθώθηκαν και πάλι στην Ευρώπη βάζοντας φρένο στην φυλετική μίξη της Ρωμαϊκής εποχής. Ένας κύκλος έκλεισε, ένας καινούριος άνοιξε.

Συμπερασματικά, οι Ρωμαίοι ενώ στα πρώτα χρόνια της επέκτασης, επεκτάθηκαν και φυλετικά με τις αποικίες, στα χρόνια της Αυτοκρατορίας ξεκίνησε η σταδιακή αντικατάσταση των γηγενών Ρωμαίων από κατοίκους των επαρχιών. Οι δημιουργοί της Αυτοκρατορίας μειώθηκαν δραματικά και τα περίφημα γένη των πατρικίων εξαφανίστηκαν. Η Αυτοκρατορία έχασε τα δυναμικά στοιχεία που της είχαν δώσει την αρχική δύναμη. Η Νέμεσις της ιστορίας τιμώρησε τους Ρωμαίους που επέτρεψαν την αλλοίωση του αίματός τους.

106 σχόλια:

  1. Η ΡΩΜΑΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ 445 π.Χ. ,ΟΤΑΝ ΕΠΙΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΠΑΤΡΙΚΙΩΝ ΝΑ ΝΥΜΦΕΥΟΝΤΑΙ ΠΛΗΒΕΙΕΣ.....ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΙΣΡΟΗ ΕΞΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΡΩΜΑΙΚΩΝ ΗΘΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΡΥΦΗΛΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΔΙΕΦΘΕΙΡΕ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ.......

    ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΑΣΗ Η ΕΙΣΡΟΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΝΟΡΔΙΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΕΙΣΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΩΜΑΙΣΜΟΥ ,Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΗ ΝΑ ΣΥΚΓΡΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ.....ΕΔΑΦΙΚΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΑΦΗ ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ (ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ -ΕΥΓΟΝΙΚΗ-ΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ) ΚΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ , ΟΔΗΓΕΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΟΥ ΗΤΤΗΘΕΝΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ........ΚΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ........

    ΓΝΩΣΤΗ ΑΛΛΩΤΣΕ Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΓΛΑΦΥΡΑ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΡΩΜΗΣ.........

    "Η ΡΩΜΗ ΚΑΤΙΣΧΥΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΛΛΑ ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΤΕΛΙΚΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ......Ο ΟΡΟΝΤΗΣ ΚΥΛΑ ΣΤΟΝ ΤΙΒΕΡΗ......"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΤΟΝΙΚΟΥ....... ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ Η ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ....ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΦΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΜΟΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΤΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης να μην ξέρουμε πόσες τελείες βάζουμε, να μην μας νοιάζουν τα κόμματα και τα σημεία στίξης. Α, και να κάνουμε ορθογραφικά λάθη.
      Στο τέλος, θα καταλήξουμε να χαράζουμε σχέδια πάνω σε πέτρες κι αυτό θα το ονομάζουμε δοξασμένο κι αυθεντικό τρόπο γραφής.

      Διαγραφή
    2. ΡΕΧΑΖΟΥΛΙΤΑΣΗΜΕΙΑΣΤΙΞΗΣΟΙΤΟΝΟΙΤΑΠΝΕΥΜΑΤΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝΑΠΟΤΟΥΣΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΘΣΦΙΛΟΛΟΓΟΥΣΓΙΑΝΑΜΠΟΡΟΥΝΟΙΒΑΡΒΑΡΟΙΝΑΜΑΘΑΙΝΟΥΝΤΑΕΛΛΗΝΙΚΑΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑΟΧΙΓΙΑΝΑΜΑΣΤΟΠΑΙΖΕΙΣΕΣΥΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣΑΥΤΟΕΝΝΟΕΙΟΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ.

      Διαγραφή
    3. έτσι ακριβώς , ο έλλην, ότα βλέπει γραμμένη μιά λέξη γραμμένη επειδή είναι η μητρική του γλώσσα, ξέρει πως να την πει και πως τονίζεται, οι τόνοι βοηθούσαν τους βάρβαρους στην προφορά, ώστε να μπορούν να εμφανίζονται ως Έλληνες.

      Διαγραφή
    4. Τα σημεία στίξης, οι τόνοι, τα πνεύματα και λοιπά, χρησιμοποιήθηκαν από τους αλεξανδρινούς για πολλούς περισσότερους λόγους από το υπεραπλουστευτικό κι εξυπνακίστικο "να τους καταλαβαίνουν οι βάρβαροι".
      Πρώτα από όλα, η αλεξανδρινή εποχή σημαδεύτηκε με τη χρήση της επίσημης γλώσσας του κράτους δηλαδή της "Κοινής" εν αντιθέσει με τη προηγούμενη εποχή όπου κάθε πόλη, κάθε περιοχή, αναλόγως και της ιδιαίτερης καταγωγής των Ελλήνων (Δωριείς, κλπ) είχε το δικό της ιδίωμα. Κατά τους αλεξανδρινούς χρόνους υπήρχε ένα κράτος και η ανάγκη να μπορούν να συνεννοηθούν πιο εύκολα. Όμως η συνεννόηση αυτή δεν ήταν απαραίτητο να γίνεται στην Κοινή, καθώς στον προφορικό λόγο τα "ιδιώματα" και οι "προφορές" γίνονταν αμοιβαία αντιληπτές. Αλλά κατά την μεταφορά από γραπτό στον προφορικό λόγο οι λέξεις για να αναγνωστούν χρειάζονται σωστά "βοηθήματα", δηλαδή τόνους, πνεύματα και αποστρόφους. Σε αυτό το σημείο, εντατικοποίησαν τη χρήση τους, καθώς η "Κοινή" έπρεπε να γίνεται κατανοητή από ΟΛΟΥΣ τους υπηκόους, ανεξαρτήτως καταγωγής. Η εξέλιξη όμως της γραφής, ξεκίνησε σε στενά εθνικά πλαίσια κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.
      Περαιτέρω, ο τρόπος γραφής που αναφέρεται πιο πάνω ανήκει στη γεωμετρική περίοδο (εξού και "γραμμική") και ήδη είχε αρχίσει να αλλάζει κατά την κλασσική εποχή. Η βασική αιτία της υιοθέτησης του διαχωρισμού "μικρών" και "κεφαλαίων" γραμμάτων σε μεταγενέστερη περίοδο, έγκειται στο γεγονός πως άλλαξε η μέθοδος γραφής κι επομένως το εύρος των γραμμένων. Δεν σκάλιζαν πια πάνω σε πηλό ή πέτρα, αλλά σε υφάσματα και παπύρους (κατά τους αλεξανδρινούς χρόνους είχε εντατικοποιηθεί και ήταν το πιο συνηθισμένο). Κι έτσι δεν ήταν πλέον υποχρεωμένοι να γράφουν λίγα και "περιεκτικά", δίχως κενά και σημεία στίξης.
      Με λίγα λόγια, η Ελληνική γραφή ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ κυρίως ευνοϊκά για την σωστή χρήση της γλώσσας (διότι κατά περιόδους "έχασε" κι εσχάτως κάνει το αντίθετο), καθώς άλλαζε η κοινωνία και τα τεχνολογικά επιτεύγματα. Το να γυρίσουμε πίσω στον τρόπο που εισήχθη στη γεωμετρική περιόδο, είναι τόσο ανόητο όσο να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε δρόμους, αυτοκίνητα κλπ. Μάλιστα, κάτι τέτοιο θεωρείται κι αιτία ξεκάθαρου νοητικού εκφυλισμού καθώς στις αρχαίες εκείνες εποχές ο προφορικός λόγος και η παράδοση είχαν τεράστια σημασία που μεταδόθηκε σταδιακά στον γραπτό λόγο, ο οποίος μπορεί να τα συντηρεί ευκολότερα και περισσότερο, μετατρεπόμενος στον ομφάλιο λώρο που έχουμε με εκείνη την περίοδο.
      Κι για το τέλος κάτι ακόμα. Ακριβώς επειδή υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ της γεωμετρικής και των επομένων περιόδων, η λανθασμένη χρήση του προφορικού λόγου, είτε με ορθογραφικά λάθη, είτε με κολλημένες κι "μασημένες" λέξεις και την έλλειψη σημείων στίξης, είναι ξεκάθαρες αποδείξεις διανοητικής διαταραχής. Ξεκινώντας από τη φυσιολογία και την πιο απλή μαθησιακή δυσκολία (ιατρικός όρος) που είναι τα πρώτα στάδια της δυσλεξίας και φθάνοντας στον αυτισμό, την αναπτυξιακή αφασία και τον εγκεφαλικό εκφυλισμό. Ενώ σε πνευματικό επίπεδο, αφορά περιπτώσεις παράνοιας, τρομερών ψυχαναγκαστικών εμμονών κλπ. Δεν είναι τυχαίο πως τόσο βαριάς μορφής ψυχασθενείς και καθυστερημένα άτομα, γράφουν εμμονικά και ακριβώς με τον τρόπο αυτό που προτείνεται ως... "σωστός".

      Διαγραφή
    5. η λανθασμένη χρήση του γραπτού λόγου*
      Τελευταία παράγραφος.

      Διαγραφή
  3. Πάρα πολύ καλή ανάλυση και την περίμενα καιρό!

    Συγχαρητήρια Διαχειριστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίο άρθρο με εξαιρετικές διαπιστώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι Βάρβαροι Βόρειοι στον Στρατό ήταν χρήσιμοι,το λάθος ηταν οτι μετά γινοσαντε Ρωμαίοι πολίτες και έπαιρναν αξιώματα!
    Αφου και στην Ανατολική Ρώμη έχουμε το παράδειγμα των Βαράγγων που ηταν απο τα πιο σκληρά τάγματα και οι οποίοι ήταν οι μόνοι που νίκησαν τους Σταυροφόρους κατά την Πρώτη άλωση !

    Περαν απο τους Βορειους τα υπόλοιπα ανατολίτικα και μεσανατολίτικα σκουπίδια είναι εντελώς άχρηστα στον κάθε τομέα μιας αυτοκρατορίας!...αρμενοειδης και λοιπά σκουπίδια διέλυσαν ολόκληρη Οθωμανικη αυτοκρατορία λόγο της αχρηστίας τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Celtic Frost οι οθωμανοι αρμενοειδης σου βιασαν την μάνα για αυτό τους έχει άχτι μωρή.

      ΜΕΜΧΕΤ ΤΣΟΛΟΓΛΟΥ

      Διαγραφή
    2. Μια χαρά ηταν οι Οθωμανοί μέχρι που υπερίσχυσαν τα άχρηστα υπανθρωπα σκουπίδια οι αρμενοειδης !

      Διαγραφή
  6. Παραδόξως,η Ρώμη ήταν υπερδύναμη όταν κυβερνούσε η Σύγκλητος και στα λίγα χρόνια δικτατορίας του Καίσαρα.Από εκεί και πέρα,εκτός κάποιων σπουδαίων αυτοκρατόρων,οι άλλοι ή ήταν παλαβοί ή απλά ανίκανοι.Έτσι η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία διαλύθηκε κυρίως εκ των έσω,και λιγότερο από τα γερμανικά έθνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ρώμη ήταν υπερδύναμη όταν κυβερνούσε ο αυτοκράτορας (με την τριαρχία που προηγήθηκε) ή ο δικτάτορας. Αν δεν είχαν τον Σκιπίωνα τον Αφρικανό να πάρει έκτατες εξουσίες δικτάτορα, θα είχαν γίνει τσιράκια στη βουλή των Καρχηδονίων.

      Διαγραφή
    2. Τον Σκιπίωνα σίγουρα θα τον έχουνε κάνει νεγρο..οι διάφοροι περίεργοι τύπου "μαύρη ιστορία" κτλ

      Διαγραφή
    3. Πάντως το μεγάλο αντίπαλο του Σκιπίωνα τον έχουν κάνει

      http://redskywarning.blogspot.gr/2016/09/history-sic-channel.html

      Διαγραφή
  7. Μερικες παρατηρησεις... Η Ρωμη παρα την αποδυναμωση που υπεστη πληθυσμιακα στους τελευταιους αιωνες π.Χ. οταν ειχαν προηγηθει οι ΦΟΝΙΚΟΤΑΤΟΙ καρχηδονιακοι πολεμοι οπως και οι αντιστοιχοι εναντιον των Κελτιβηρων (οι απωλειες απο τους Ελληνες συγκριτικα ηταν μηδαμινες απορροια της παρακμης των ελληνικων πολεων τοτε) που πραγματικα αποψιλωσαν τον νεανικο ρωμαικο πληθυσμο καταφερε και ορθοποδησε χαρις σε ενα και μονο οπλο, την ΠΟΛΙΤΙΚΗ που ο διαχειριστης δεν την αναφερει...Κοινως ΚΑΜΙΑ αυτοκρατορια δεν ανενηψε ποτε μετα απο εναν πολεμο αντιστοιχο του Β καρχηδονιακου πολεμου οπως οι Ρωμαιοι, και ομως το εκαναν! Οταν λεω πολιτικη εννοω φυσικα την λογικη του διαιρει και βασιλευε η την εντεχνη τακτικη τους να προκαλουν εμφυλιες συγκρουσεις και φιλονικιες σε αντιπαλους λαους σε ολη την περιοδο της ρωμαικης αυτοκρατοριας... μια αυτοκρατορια παντα παρακμαζει εκ των εσω οπως γινεται παντα (δεν νομιζω επ ουδενι οτι ειναι μονο ο Φυλετικος παραγοντας στην μεση, ειναι οπως ανεφερα και ο Πολιτικος παραγοντας, διολου τυχαιο οι ανικανοι ρωμαιοι αυτοκρατορες απο τον 3ο αιωνα μ.Χ. και μετα και το μπαχαλο που ο καθενας εκανε πραξικοπημα στον αλλο για να εναλλασονται στην εξουσια) απλως στην προκειμενη περιπτωση η ορμητικοτητα των Γερμανικων φυλων (λογω της μετεγκαταστασης τους απο τις εισβολες αλλων λαων) επεφερε το καιριο χτυπημα.... Και φυσικα μην ξεχναμε οτι αυτοκρατορια που πιανει ολοκληρη ηπειρο (συν κομματια απο αλλους 2 ηπειρους) ΔΕΝ μπορει να ειναι φυλετικα καθαρη, οπως δεν ηταν και του Μ.Αλεξανδρου αλλα και εκει ακριβως λογω της ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ των διαδοχων του κατερρευσε πολυ γρηγοροτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. '' Γιατί οι Μακεδόνες δημιούργησαν μια Αυτοκρατορία, ενώ οι γειτονικοί τους Θράκες...
    είχαν δυσκολία ακόμα και να σχηματίσουν κράτος;''

    Κύριε Διαχειριστά,λογικά με αυτό υπονοείτε ότι οι Μακεδόνες μάλλον ήταν κυρίως Μεσογειακοί,σε αντίθεση με τους Θράκες που ήταν κυρίως Κρομανοειδείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαη οι Θρακες δεν ηταν και μεσογειακοι??? Η αντιστροφα, οι Μακεδονες ηταν ΜΟΝΟ μεσογειακοι??? Η απαντηση εχει να κανει με τις ηγετικες μορφες που μπορει να διαθετει ανα περιοδος ο καθε λαος/φυλη, εν προκειμενω οι Θρακες δεν ειχαν ποτε εναν Μ.Αλεξανδρο στην ιστορικη διαδρομη τους

      Διαγραφή
    2. Έγραψα ''κυρίως'' και για τους δύο λαούς.Αναφερόμαστε όμως στην κυρίαρχη συνιστώσα,που κάνει τη διαφορά.Δεν έγραψα ότι δεν παίζουν σημαντικό ρόλο οι σημαντικές μορφές...

      Διαγραφή
    3. Οι Μακεδόνες δεν ήταν και δεν είναι ούτε Έλληνες ούτε μεσογειακοί.

      Διαγραφή
  9. ''Το περιβάλλον ελάχιστο ρόλο παίζει''

    Να το διαβάσουν αυτό οι νορδικιστές,που υποστηρίζουν ότι οι Νορδικοί δεν ανέπτυξαν πολιτισμό,ανάλογο με των Μεσογειακών Ελλήνων,διότι δεν τους ευνόησε τον περιβάλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Νορδικοί ανέπτυξαν τον Δυτικό πολιτισμό που ξεπέρασε κατά πολύ των αρχαίων.Σε αντίθεση με την λανθασμένη εντύπωση που υπάρχει και καλλιεργείται ο δυτικός πολιτισμός δεν γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα αλλά στον ευρωπαϊκό Βορρά.Αρχιτεκτονική,Επιστήμες.Μαθηματικά,Μουσική ακόμα και φιλοσοφία όλα είναι σε αντίθεση με ότι παρήγαγαν οι αρχαίοι και γι'αυτό και ο πολιτισμός τους μας ''ξενίζει''.

      Διαγραφή
    2. Οι Νορδικοί δεν ανέπτυξαν κανένα Δυτικό Πολιτισμό.Όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι,όλοι οι μεγάλοι ιστορικοί και γενικότερα οι μεγάλες προσωπικότητες των τελευταίων 4 αιώνων,αναγνωρίζουν ότι ο Δυτικός πολιτισμός έχει τη βάση του στον Ελληνικό.
      Όλα ξεκίνησαν εδώ.Αν οι Έλληνες δεν είχαν αναπτύξει φιλοσοφία,μαθηματικά,φυσική,ιατρική,τέχνες,αρχιτεκτονική,θέατρο,πολεμικές τακτικές κτλ,οι Νορδικοί δεν θα μπορούσαν να πατήσουν κάπου γερά για να δημιουργήσουν κάτι.Το έδαφος για αυτούς ήταν στρωμένο με ροδοπέταλα.Και πότε ακριβώς ξεκινάει η παραγωγή πολιτισμού στην υπόλοιπη Ευρώπη;Ίσως από την Αναγέννηση κι έπειτα,όπου οι Ευρωπαίοι διάβασαν τους αρχαίους Έλληνες.
      Μάλλον θα έχεις στο μυαλό σου τον 19αι και τη Βιομηχανική Επανάσταση,όπου είχαμε πλήθος ανακαλύψεων και τεχνολογικών εφαρμογών στη Βόρεια Ευρώπη.Δεκτό.Όμως χωρίς την ανακάλυψη των επιστημών από τους αρχαίους Έλληνες γενικότερα,οι Νορδικοί δε θα είχαν κάτι καινούριο να ανακαλύψουν.Επιπροσθέτως,υπάρχει ο υλικός πολιτισμός(τεχνολογικός) και ο πνευματικός.Φυσικά ο τελευταίος είναι ανώτερος του πρώτου,αλλά ακόμα και στον υλικό,οι αρχαίοι Έλληνες έθεσαν τις βάσεις με πάμπολλες τεχνολογικές εφαρμογές.Όμως πρέπει να αναρωτηθούμε,αν ο τεχνολογικός πολιτισμός είναι πάντα προς όφελος μας,αλλά αυτό είναι άλλο θέμα...
      Τελικά,θα μπορούσα να παραθέσω ένα σωρό από Ευρωπαίους τιτάνες της σκέψης,για να σου αποδείξουν ότι ο Δυτικός πολιτισμός,είναι ο Ελληνικός.
      Ένα λάπτοπ,ένα αεροπλάνο και διάφορες,αναμφίβολα,επαναστατικές τεχνολογίες που διευκολύνουν τη ζωή μας(αναλόγως),δεν αρκούν για να καταστήσουν τους Νορδικούς ''θεμελιωτές'' του Δυτικού πολιτισμού.
      Αναμφίβολα ο Νορδικός είναι ένας θαυμάσιος φυλετικός τύπος,με την ικανότητα για παραγωγή υψηλού επιπέδου πολιτισμού,κι ένας από τους ικανότερους της λευκής φυλής.Όμως δεν δημιούργησε αυτός τον Δυτικό πολιτισμό.Σίγουρα είχε μεγάλη συμμετοχή,αλλά κυρίως τους 4 αιώνες.Πριν τι έκανε;Τι ανακάλυψε όταν οι Μεσογειακοί του Ελλαδικού χώρου,μεγαλούργησαν σε όλους τους τομείς;Τίποτα.Γιατί του πήρε τόσο χρόνο να κατανοήσει και να προσπαθήσει να παράξει πολιτισμό,βασισμένο σε έναν άλλον;(κι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι).

      Διαγραφή
    3. Να προσθεσω οτι χωρις την αποικιοκρατια των Δυτικων που ουσιαστικα εγκαινιαστηκε απο τις Σταυροφοριες και συνεχιστηκε αργοτερα με την δημιουργια των ΗΠΑ καθως και των υπολοιπων μεγαλων δυναμεων των προηγουμενων αιωνων δεν θα ειχε ποτε η Δυση τους υλικους πορους ,αλλα και ανθρωπινους, να δημιουργησει τον δυτικο πολιτισμο ειδικα στο ΥΛΙΚΟ σκελος γιατι απο πνευματικο γελανε και οι μαντρες... Οι αρχαιοι Ελληνες απο την στιγμη που ηταν ειδημονες δυστυχως στις εμφυλιες συρραξεις και φιλονικιες ηταν λογικο και επομενο ο πολιτισμος που αφησαν να εμεινε σαν παρακατηθηκη για τους επομενους και οι ιδιοι δεν μπορεσαν να τον αναπτυξουν περαιτερω ειδικα στο υλικο κομματι για τους παραπανω λογους....

      Διαγραφή
    4. Η υποτιθέμενη επινόηση του δυτικού πολιτισμού είναι μια παρανόηση που δυστυχώς κρατάει καλά ακόμα στη χώρα μας αφού ουσιαστικά η παιδεία του νεότερου ελληνικού κράτους,όπως άλλωστε και η ίδια η ύπαρξη του,βασίστηκε σε δυτικά πρότυπα.Κανένας στη δύση δεν μιλάει για τον ελληνικό πολιτισμό(τον αρχαίο) ως πρόγονο του δυτικού για τον απλό λόγο ότι ο τελευταίος βασίστηκε σε τελείως διαφορετική αντίληψη για τον κόσμο και την ζωή γενικότερα.Επιστήμες,
      τέχνες,μαθηματικά,τεχνολογία κ.α ανέπτυξαν και άλλοι λαοί χωριστά και προγενέστερα μάλιστα των Ελλήνων,κανένας όμως δεν μιλάει γι'αυτούς τους λαούς ως πνευματικούς προγόνους των πρώτων.Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική γλώσσα(μαζί με την λατινική) έδωσε στις γλώσσες της Δύσης(και σε άλλες) έννοιες που δεν υπήρχαν πρωτύτερα και αυτή είναι η τεράστια συμβολή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.Αυτό όμως δεν κάνει τους Έλληνες επινοητές των πάντων ούτε τον Σωκράτη πρόγονο του Κάντ ή του Χόμπς,ή για να το πούμε και διαφορετικά,στο βαθμό που η Δύση έχει πνευματικό νονό τον ελληνισμό άλλο τόσο μέρισμα(αν όχι μεγαλύτερο) έχει και ο ιουδαϊσμός.Η Δύση δεν είναι παιδί των Ελλήνων και οι σημερινοί Έλληνες ελάχιστη σχέση έχουν με τον αρχαίο ελληνισμό και την δυναμική του.

      Διαγραφή
    5. Συγνώμη αλλά η εισαγωγή μου στη πρώτη γραμμή συντακτικά δεν έχει νόημα.Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι''η υποτιθέμενη επινόηση του δυτικού πολιτισμού από τους αρχαίους Έλληνες είναι μια παρανόηση''.Για την σχέση αρχαίου πολιτισμού και δυτικού,προτείνω το δίτομο έργο,ενός δυτικού,του Σπένγκλερ ''Η παρακμή της Δύση'' που γράφτηκε την περίοδο μεταξύ ΆΠΠ και μεσοπολέμου,όπου αναλύεται διεξοδικά οι διαφορές και αντιθέσεις μεταξύ των δύο κόσμων και γιατί δεν πρόκειται για ιστορική συνέχεια και συγγένεια αλλά για το τέλος ενός κύκλου και αρχή ενός άλλου.

      Διαγραφή
    6. Ίσως θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι ο Δυτικός πολιτισμός έχει στηριχτεί στη ρωμαϊκή εκδοχή του ελληνικού πολιτισμού.Δηλαδή σαν να αναφερόμαστε στην αντιγραφή της αντιγραφής,που όμως από ένα σημείο και μετά διαφοροποιείται αισθητά.
      Σε κάθε περίπτωση ο δυτικός πολιτισμό ''υποδεικνύει'' ως προπομπό του,ως βάση του(και κάτι παραπάνω),τον Ελληνορωμαικό.Ειδικά η ρωμαϊκή εκδοχή επικρατεί,ξεχνώντας πολλές φορές ότι είναι και αυτή μία αντιγραφή εν πολλοίς του ελληνικού.Το ότι μετέπειτα ο δυτικός πολιτισμός,ακολουθεί δική του πορεία,δε σημαίνει ότι δεν βασίστηκε στον ελληνικό,ώστε να μπορέσει να ''κάνει τα βήματα του''.

      Διαγραφή
    7. Επίσης,το βιβλίο του Bruce Thornton,ο οποίος είναι ειδικός καθηγητής επί του Δυτικού Πολιτισμού και διδάσκει στο πανεπιστήμιο Fresno,της Καλιφόρνια,αλλά και ως ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Stanford,έχει γράψει το βιβλίο ''Πώς οι Έλληνες δημιούργησαν το Δυτικό Πολιτισμό''.Εκεί μπορούν να λυθούν πολλές απορίες.

      Διαγραφή
    8. Δεν υπάρχει "Δυτικός", "Ανατολικός" ή Βορειος πολιτισμός.

      Υπάρχει Ελληνικός, Ελληνορθόδοξος, Ισλαμικός, Σινικός(Κινεζικός), Περσικός, Ινδικός και ένας ψευδοπολιτισμός με αρχή τον Πλήθωνα, την Αναγέννηση και απόγειο τον Διαφωτιστικό Φιλελευθερισμό.

      Ο τελευταίος αυτός "πολιτισμός" λεγεται Δυτικός.

      Δεν έχει καμία σχέση η Φιλελεύθερη αντίληψη του Διαφωτισμού μήτε με την Αρχαία Ελλάδα, μήτε με την Ρωμανία.

      Διαγραφή
    9. Αναφέρεις τον Καντ.Διάβασε τι είπε ο Καντ ''Τα μαθηματικά ως επιστήμη ξεκίνησαν από τους Έλληνες. Η άγνοια των Αιγυπτίων ως προς τα μαθηματικά και τη γεωμετρία φαίνεται από το ότι δεν μπορούσαν να υπολογίσουν το ύψος κ.λ.π.''
      Αυτό αμέσως καταρρίπτει τον ισχυρισμό σου ότι προγενέστερα άλλοι λαοί είχαν επιστήμες.
      Ο ίδιος ο Σοπενχάουερ είπε πως :''Ο Σωκράτης είναι ο πατήρ της ηθικής''.Αυτό επίσης αναιρεί τον ισχυρισμό σου,ότι ο Σωκράτης δεν είναι πρόγονος των φιλοσόφων της Δύσης.
      Φυσικά κλείνω με τον Bowra,τον πρύτανη της Οξφόρδης όπου είπε''Οι Έλληνες είναι λαός περίπου μυθικός που κατέχει προνομιούχα θέση στην εξέλιξη του Ευρωπαϊκού πολιτισμού''.

      Διαγραφή
    10. Όλοι οι λοιποί πολιτισμοί είναι αποτελέσματα των παραπάνω.

      Ακόμη και Δυτικοί μυστικισμοί, όπως η Μασονία με σκοπό την μετάδοση του Φιλελευθερισμού βασίζονται στην πνευματικότητα των αρχαίων Αιγυπτίων.

      Ο Ελληνικός πολιτισμός είχε στις βάσεις του, αντιλήψεις που προήρχοντο από όλους τους προηγούμενους πολιτισμούς πριν από αυτόν αλλά και έχοντας επίδραση από τον τότε Περσικό.

      Η Οθωμανική Αυτοκρατορία επίσης, είχε βάσεις Περσικές Σιιτικές και Βυζαντινές(Ρωμαίηκες).

      Ο Φασισμός και ο Εθνικοσοσιαλισμός είναι "μοντέρνοι" πολιτισμοί, με αμιγώς αρχαιοελληνικές παγανιστικές βάσεις ο Χιτλερικός Εθνικοσοσιαλισμός.

      Ακόμη και ο Κομμουνισμός μπορεί να θεωρεί ένα είδος μοντέρνου πολιτισμού, με αμιγώς διεθνιστικές εργατικές αλλά δυστυχώς και υλιστικές-μηδενιστικές βάσεις.

      Το θέμα είναι ότι ο Κομμουνισμός δύναται να μετεξελιχθεί σε Εθνοκομμουνισμό, ενώ ο Φιλελευθερισμός είναι καρκίνωμα του οποίου η επιβίωση συνεπάγεται τον θάνατο κάθε πνευματισμού, Παραδόσεως και Εθνικής κληρονομιάς.

      Δεν δύναται συνεπώς να υπάρξει, Εθνοφιλελευθερισμός.

      Διαγραφή
    11. Υπάρχουν δύο μοντέλα:

      Το αρχαίο Ελληνικό, όπου οι Έλληνες θεωρούσαν εαυτούς λαούς συγγενικούς με τους λοιπούς της Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

      Και το Δυτικό που κάνει την πιο λανθασμένη διάκριση στην ιστορία της Ανθρωπότητος.

      Χωρίζει τους Έλληνες με τους Πέρσες, σε Δύση-Ανατολή! Η Δύση ή η Ευρώπη δεν υπήρχε καν ως έννοια πολιτισμικού χώρου μέχρι το 800μ.Χ.με τον Γερμανό Καρλομάγνο.

      Ρώμη, Ελλάδα, Περσία, Καρχηδόνα ήσαν πολιτισμοί με κοινά χαρακτηριστικά, της Μεσογείου. Ρώμη και Ελλάδα υπήρξαν ανέκαθεν εχθρικές ως προς τον σημερινό Ευρωπαϊκό πυρήνα των Γερμανικών φυλών(Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Βέλγιο), για τα οποία είχαν εκτίμηση ανάλογη των σημερινών Ευρωπαίων για τους Πακιστανούς.

      Διαγραφή
    12. Φυσικά βέβαια,αγαπητέ ανώνυμε,παρέλειψα να γράψω το αυτονόητο,δηλαδή πόσο μεγάλη προσωπικότητα ήταν ο Σπένγκλερ και το πόση μεγάλη βαρύτητα είχε το έργο του που ανέφερες.
      Κατά την ταπεινή μου άποψη,ο Δυτικός πολιτισμός έχει διάφορες εκφάνσεις που κάποιες φορές ηθελημένα ξέφυγε από τον ελληνικό ή δεν είχαν καν σχέση με τον ελληνικό!Δε σημαίνει όμως ότι ο Δυτικός πολιτισμός δεν επηρεάστηκε από τον Ελληνικό!Κάθε άλλο.Απλά πρέπει να αποσαφηνίσουμε σε ποιο βαθμό επηρεάστηκε και πότε.

      Διαγραφή
    13. Κανονικά η Μεσόγειος με εξαίρεση πλέον την Ιβηρία(πλην της Ανδαλουσίας) και της Ιταλίας βορείως της Νάπολης μαζί με τα Βαλκάνια πλην Κροατίας, αποτελεί μία πολιτισμική περιοχή μόνη της, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την σκληροπυρηνική Ευρώπη, από την Παδανία μέχρι την Σκανδιναυία.

      Διαγραφή
    14. Ανώνυμε, επηρεάστηκε με τον λάθος τρόπο.

      Ακόμη και τα λεγόμενα του Πλήθωνος να διαβάσει κανείς, σχέση με τον Φιλελευθερισμό(πλην του ρασιοναλισμού) δεν έχουν.

      Σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, ο Πλήθων υπήρξε πατέρας του Φασισμού και της Εθνικής Πολιτείας, φυσικά μη-δημοκρατικής φύσεως.

      Διαγραφή
    15. Κωνσταντινουπολίτη κάνεις το ίδιο λάθος που έκανε και ο Παπαρηγόπουλος που θεωρούσε το Βυζάντιο ως συνέχεια του ελληνισμού με τον οποίο ελάχιστα σχέση είχε ως προς την αρχιτεκτονική,φιλοσοφία,τέχνη και γενικότερη στάση ζωής.Αυτό που ονομάζουμε ελληνισμό και ελληνικό πολιτισμό αφορούσε κυρίως την εποχή των προσωκρατικών και κορυφώθηκε με την Αθήνα του 5ου Π.Χ αιώνα.Η ελληνιστική περίοδος δεν υπήρξε παρά ο απόηχος εκείνης της ''χρυσής'' εποχής με την ποιότητα των έργων που άφησε να είναι σημαντικά υποδεέστερη σε σχέση με την προηγούμενη εποχή που έφτασε ουσιαστικά στο τέλος της με τον πελοποννησιακό πόλεμο.Το θαύμα του ελληνικού πολιτισμού ήταν ουσιαστικά το θαύμα της αρχαίας Αθήνας.Δεν υπήρξε ποτέ ελληνορθόδοξος πολιτισμός παρά μόνο ανατολικός χριστιανικός με ρωμαϊκό μοντέλο διοίκησης.Απόδειξη είναι ότι τα έργα του επίκουρου αγνοήθηκαν παντελώς για χάρη μιας θρησκείας της ανατολής.Η αρχιτεκτονική επίσης του Βυζαντίου ήταν αρχιτεκτονική της Ανατολής με την οποία ο αρχικός ελληνισμός δεν είχε καμία σχέση.Συμφωνώ μαζί σου στον προβληματικό διαχωρισμό Δύσης και Ανατολής που είναι προϊόν της νεοτερικότητας.Το Βυζάντιο ήταν ένα ελληνιστικό βασίλειο και όχι ελληνικό.

      Διαγραφή
    16. Όσον αφορά τον άλλο ανώνυμο θα πρέπει να το υπενθυμίσω ότι δανεισμός δεν συνιστά καταγωγή.Δανεισμός υπάρχει από πάντα και σίγουρα εκείνοι που είχαν πρόσβαση στη θάλασσα αφού είχαν περισσότερες ευκαιρίες να έρθουν σε επαφή με άλλους λαούς.Η υπεροχή της ναυτικής Αθήνας έναντι της χερσαίας Σπάρτης το αποδεικνύει με τον ποιο υπέροχο τρόπο.Ανάλογα η οπισθοδρομικότητα Μακεδόνων,Ηπειρωτών,Ακαρνάνων(τους οποίους άλλοι Έλληνες θεωρούσαν βάρβαρους ή ημιβάρβαρους επειδή δεν ζούσαν σε καθεστώς πόλης) οφειλόταν στον γεωγραφικό απομονωτισμό τους και την κυρίως γεωργική οικονομία(ανυπαρξία εμπορίου).Η Μακεδόνες μετέδωσαν τον πολιτισμό της Αθήνας γιατί απλά δεν είχαν δικό τους.

      Διαγραφή
    17. Ο δυτικός πολιτισμός, είναι εκβαρβαρισμένος ελληνικός πολιτισμός, Πρώτα οι δυτικοί κατάφεραν να φτιάξουν κράτος το 800 αντιγράφοντας το ρωμαικό κράτος, που οι ίδιοι είχαν καταλύσει με τις γερμανικές εισβολές στα 300. Μετά κατάφεραν με νέες ληστρικές επιδρομές που τις ονόμασαν σταυροφορίες, να αποκτήσουν πλούτο, κυρίως από το Βυζάντιο το 1204. Με τον πλούτο βρέθηκαν σε θέση να μπορέσουν να αποκτήσουν κάποιου τύπο πολιτισμό με απίστευτη καθυστέρηση σε σχέση με την ανατολή. Ο δυτικός πολιτισμός είναι εκβαρβαρισμένος ελληνικός, δηλαδή χρησιμοποιήσε την ελληνική σοφία και την έστρεψε στα τεχνολογικά επιτεύγματα με αποκλειστικό σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση. Το αποτέλεσμα είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα και όλα τα έθνη να είναι αμύθητα πιο πλούσια σε σχέση με τα αγαθά που είχαν στην αιώνες παλιότερα, άλλα η δυστυχία να είναι ακριβώς στα ίδια επίπεδα, μπορεί και περισσότερη. Γιατί ο πλούτος και η τεχνολογία δεν φέρνει την ευτυχία μόνο το "γνώθις εαυτόν" την φέρνει, κάτι στο οποίο οι δυτικοί παραμένουν βάρβαροι όπως οι πρόγονοι τους που κάναν ανθρωποθυσίες όταν εμείς φιλοσοφούσαμε.

      Διαγραφή
    18. Λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω αλλά ο κύκλο που περιέγραψες αφορά όλα τα έθνη που εμφανίστηκαν,κάποια στιγμή,στην ιστορία.Ας μην ξεχνάμε ότι το παλιότερο έπος στην ελληνική γλώσσα,η Ιλιάδα,αφορούσε στην πραγματικότητα μια ιμπεριαλιστική(σύγχρονος όρος) εκστρατεία που στόχο είχε τον έλεγχο των στενών που οδηγούσαν στις χρυσές πεδιάδες της Ουκρανίας(ο μύθος του χρυσόμαλλου δέρας).Επίσης η οικονομική επιτυχία της Αθήνας σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν στην εκμετάλλευση του συμμαχικού ταμείου και στην καταδυνάστευση γειτόνων που οι Αθηναίοι θεωρούσαν αδύναμους.Επίσης δεν ήταν σπάνια η αναζήτηση συμμάχων εκτός Ελλάδας(Περσία,Ρώμη) προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο εχθρός που ήταν πλησίον,δηλαδή άλλοι Έλληνες.Οποιαδήποτε άλλη μορφή έχει κάποιος όταν διαβάζει την ελληνική ιστορία δεν είναι μόνο απλά αδαής αλλά δεν καταλαβαίνει καν την ανθρώπινη φύση.Η θεώρηση των αρχαίων Ελλήνων ως θνητά ισοδύναμα των ολύμπιων θεών που πραγμάτωναν καθημερινά άθλους είναι τουλάχιστον γελοία.Ήταν άνθρωποι και όχι θεοί.Επίσης ο δυτικός πολιτισμός δεν είναι εκβαρβαρισμένος ελληνικός αλλά γερμανικός και προτεσταντικός.Αν ίσχυε η διατύπωση ότι ο δυτικός προέρχεται από τον ελληνικό γιατί τότε τόσο μένος κατά των δυτικών;Γιατί αποτυγχάνουμε ακόμα και στην μίμηση ενός παραμορφωμένου μοντέλου που εμείς λογίζουμε ότι κατέχουμε το πρωτότυπο;Η μόνη λογική απάντηση είναι ότι ο δυτικός είναι κάτι εντελώς ξένος προς την δική μας ιστορία,ενώ θαμπωμένοι από την λάμψη του ηδονικά τον λαχταράμε ως δικό μας για να μην νιώθουμε επαρχιώτες.Ο Δυτικός πολιτισμός είναι γερμανικός και προτεσταντικός ενώ η δικιά μας σημερινή ταυτότητα είναι βαλκάνια και σοσιαλιστική.Γιάυτό και δεν υπάρχουν Έλληνες σήμερα αλλά ελληνόφωνοι που περιμένουν κάποιον άλλο να τους σώσει.Αν αυτό δεν είναι κατάντια τότε δεν ξέρω τίποτα για το πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει κάποιος.

      Διαγραφή
    19. Επίσης ανθρωποθυσίες κάνανε και οι αρχαίοι.Η ''Ιφιγένεια εν Αυλίδι'' του Ευριπίδη περιγράφει ποιο ήταν το ήθος των αρχαίων.

      Διαγραφή
    20. Και οι δύο ανώνυμοι έχετε δίκαιο να καταδικάζετε την πεμπτουσία του αποτυχημένου Ελληνισμού με εκφράσεις Γερμανικές και Λατινικές, ονόματι Δυτικος Φιλελεύθερος "πολιτισμός".

      Προς τον προηγούμενο ανώνυμο, κανένα πολιτισμό δεν είχε η αρχαια Αθήνα. Υπήρξε μάλιστα το πρώτο καπιταλιστικό και ιμπεριαλιστικό κράτος της Οικουμένης, καθαρά "εβραϊκό", με αμιγώς χρηματικές βάσεις.

      Η Μακεδονία δεν είναι τυχαίο που και επεβλήθη επί του τότε παρηκμασμένου Ελληνικού χώρου αλλά και που μετέδωσε τον Ελληνισμό μέχρι την Ινδία. Διότι όντας Αριστοκρατική και Μοναρχική είχε υγιείς βάσεις για να μεταδώσει το υγιές Ελληνικό πνεύμα. Αθήνα και Σπάρτη-Μακεδονία αποτελούν δύο αιώνιες δυνάμεις που αντιμάχονται. Εκείνης του χρηματος-καπιταλισμού και της άλλης της Τιμής και του Πνεύματος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που σήμερα εν έτει απολύτου Φιλελευθέρας χρηματικής επικρατήσεως εκθειάζεται η Δημοκρατία της βδελυρής αρχαίας Αθήνας και επισκιάζεται τόσο η Αριστοκρατική Μοναρχική Μακεδονία, οσο και η Φυλετική Σπάρτη.

      Δεν είναι τυχαίο που Φασισμός και Εθνικοσοσιαλισμός είχαν ως πρότυπα την Μακεδονία και την Σπάρτη, όπως άλλωστε και η Ρωμανία(για την Μακεδονία).

      Διαγραφή
    21. Και μην ξεχνάς ανώνυμε!

      Τα αιώνια διδάγματα της Ιστορίας των Αρχαίων.

      Αίμα-Χρήμα: 1-0

      Η Φυλετική Σπάρτη νίκησε την χρηματική Αθήνα.

      Διαγραφή
    22. Βέβαια και το Σπαρτιατικό πολίτευμα λόγω του μεγάλου φυλετισμού του απέτυχε στην τελική, αλλά έδωσε παραδείγματα Τιμής και Ήθους εν αντιθέσει με την Δημοκρατική Αθήνα των κιναίδων και των ακροδεξιών δικτατόρων τύπου Περικλέους.
      Ο Άγις Δ' υπήρξε ο πρώτος Εθνικός Σοσιαλιστής, εν αντιθέσει.

      Στην τελική όμως νικητής βγήκε η Μοναρχία. Χάριν της Μακεδονίας εξελληνίστηκε η τότε Οικουμένη, όχι χάριν της Σπάρτης.

      Διαγραφή
    23. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω την νεοελληνική σχιζοφρένεια που από την μια καταδικάζει τον πλουτισμό και το χρήμα,όχι χωρίς φυσικά να εκθειάζει μια αφηρημένη πνευματικότητα,και από την άλλη να παρακαλάει να έρθει η ανάπτυξη όντως εντός του Ευρώ.Μια χαρά της έκατσε της ψωρο-κώστενας και τα cayenne,και το εξοχικό στο νησί(με πισίνα πάντα),και οι tv hd(ultra-hd τώρα).Μέχρι που μας ήρθε ο λογαριασμός και μείναμε μαλάκες.Ούτε το χρήμα φταίει(μια από τις σπουδαιότερες επινοήσεις τις ανθρωπότητας) ούτε ο πλουτισμός.Εκτός και αν πιστεύεις ότι τι Βυζάντιο την έβγαλε καθαρή για τόσο καιρό χάρη στη Θεία πρόνοια;Αυτοκρατορία ήταν,και μάλιστα θεοκρατική δεσποτεία.Όπως και να έχει και η αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.Το μόνο πρόβλημα που βλέπω σήμερα,και όχι μόνο στην Ελλάδα,είναι ότι δεν βλέπω κάτι να κρατάει την σημερινή κατρακύλα του ανθρώπου.Ο πουστισμός σε συνδυασμό με μια κακώς εννοούμενη χειραφέτηση της γυναίκας(και πουτάνες και άχρηστες) και μια έλλειψη πίστης σε οτιδήποτε,όλα αυτά σηματοδοτούν μια άσχημη πορεία.

      Διαγραφή
    24. Μια ερώτηση προς τον Κωνσταντινοπουλίτη.Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν η αποστροφή προς τον ισλαμικό πολιτισμό αν είναι δικαιολογημένη.Δεν μου φταίνε τίποτα οι άνθρωποι(πρόσφυγες)
      αλλά πραγματικά δεν βρίσκω τίποτα στον μουσουλμανικό κόσμο που να με γοητεύει.Πιστεύεις ότι είναι δικιά μου άγνοια ή προκατάληψη,ή έχω δίκιο να τον θεωρώ όχι μόνο κάτι παντελώς ξένο αλλά και μια απειλή που αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

      Διαγραφή
    25. Ανώνυμε 2:33, εδώ θα βρεις την απάντηση που ψάχνεις:

      http://dimitrios-tsikas.blogspot.com/2016/11/blog-post.html

      Διαγραφή
    26. Ανώνυμε 2:29, μολονότι εκλαμβάνεις σωστά τα σημάδια των καιρών γύρω σου, έχεις δυστυχώς ποτιστεί από την εσφαλμένη γραμμικότητα του Φιλελευθερισμού λόγω Μοντερνισμού.

      Η αναίρεσή σου, το ίδιο το Ισλάμ που νικά τον μοντερνισμό. Παράδοση-Μοντερνισμός:1-0

      Ο Φασισμός θα το αντιμετωπίσει μόνον γιατί ακριβώς δεν ασπάζεται την γραμμικότητα αλλά την..κυκλικότητα διότι παρότι μοντέρνο τέκνο, σιχαίνεται τον πατέρα του και τείνει να φτάσει στην πατροκτονία.

      Διαγραφή
    27. Πάλι λάθος διαβάζεις την ιστορία.Το ισλάμ είναι παντελώς ανίκανο να κερδίσει οποιαδήποτε μάχη γιατί απλά είναι ανίκανο να προσφέρει το οτιδήποτε.Η Δύση δεν χάνει επειδή είναι αδύναμη,κάθε άλλο.Η Δύση χάνει γιατί έπαψε να πιστεύει στο εαυτό της.Παραδόθηκε δηλαδή σε έναν ανόητο ουμανισμό με τα κάθε λογής(παράλογα) δικαιώματα να αποτελούν την φιλοσοφικής της πρωτοπορία.Ακόμα και σήμερα αν ήθελε να εξαφανίσει το Ισλάμ από προσώπου γης θα μπορούσε να το κάνει πολύ εύκολα.Έχει την δύναμη,της λείπει η θέληση.Μας λείπει η πίστη.Πίστη στον εαυτό μας και τον πολιτισμό μας.

      Διαγραφή
    28. Διάβασα την σελίδα στην οποία με παρέπεμψες και συμφωνώ σχεδόν στα πάντα.Το ποιο τραγικό είναι να βλέπεις τις διάφορες εκκλησίες ακόμα και ορθόδοξες να παίζουν το παιχνίδι του νεοφιλελευθερισμού με ποιον σκοπό αλήθεια δεν μπορώ να καταλάβω.Από εδώ και στο εξής θα υπογράφω ως Ανώνυμος 01

      Διαγραφή
    29. Προς Ανώνυμο 11 Δεκεμβρίου 2016 - 1:10 π.μ.
      γράφεις ";Γιατί αποτυγχάνουμε ακόμα και στην μίμηση ενός παραμορφωμένου μοντέλου που εμείς λογίζουμε ότι κατέχουμε το πρωτότυπο"
      Μα αυτό είναι ακριβώς το πρόβλημα το ότι προσπαθούμε να αντιγράψουμε το ξένο παραμορφομένο ελληνικό μοντέλο αντί να απευθυνούμε στο πρωτότυπο. Δυτικοδουλοι γερμανολάτρες ανθέλληνες που κυκλοφορούν ανάμεσα μας είναι οι κύριοι υπέυθυνοι για αυτό. Όταν καταφέρουμε να σταματήσουμε να κοιτάμε το καχέκτυπο, τότε να ξυπνήσουμε και θα πάρουμε πίσω τη θέση που μας ανήκει στον κόσμο.

      Διαγραφή
    30. Η θέση που μας ανήκει στον κόσμο, αρέσει δεν αρέσει, περνά από την Ρωμανία.

      Διαγραφή
    31. Το Ισλάμ και δη, το Σιιτικο, έχει πολύ μεγάλο πολιτισμό και ανώτερο του Δυτικού Φιλελεύθερου ή Κομμουνιστικού. Μονάχα με τον Εθνικοσοσιαλισμό, ούτε καν με τον Φασισμό, δύναται να συγκριθεί σήμερον. Έχει δύναμη τεράστια και είναι ένα σύστημα άριστο που βοηθά τα μέγιστα μία ομάδα να επεκταθεί εδαφικά, πολιτισμικά και βιολογικά, ενώ αφομοιώνει κιόλας ακόμη και αλλόθρησκους(με εξαίρεση τον γουαχαμπισμό).

      Και αυτό γιατί ευτυχώς δεν μολύνθηκε από το μικρόβιο του Μοντερνισμού.

      Διαγραφή
    32. Προς Ανώνυμο 11/12/16- 1:57 μμ
      Μάλλον δεν κατάλαβες τι γράφω ή τι ήθελα να πω.Το μοντέλο δεν είναι καθόλου παραμορφωμένο απλά εμείς το λογίζουμε ως τέτοιο λόγο της θεωρίας της μετακίνησης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού στη Δύση από τον Κοραή σε μια εποχή που ο δυτικός πολιτισμός έμοιαζε απόλυτος κυρίαρχος.Η αλήθεια είναι ότι ο δυτικός πολιτισμός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εκβαρβαρισμένος ελληνικός αλλά γερμανογενής και προτεσταντικός(οι προτεστάντες δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην Π.Διαθήκη από την Κ.Διαθήκη γι'αυτό και θα ισχυριστώ ότι το ιουδαϊκό πνεύμα και όχι το ελληνικό είχε ακόμα μεγαλύτερη επιρροή στον δυτικό κόσμο).Αρχιτεκτονική,μουσική,φιλοσοφία,τέχνη ακόμα και επιστήμες στη Δύση χαίρουν την καταγωγή τους από τον δυτικό χριστιανισμό(πολύ καθολικοί ιερείς και μαθητευόμενοι σε μοναστήρια ασχολήθηκαν με τις επιστήμες για να βρουν αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού.Γαλιλαίος,Νεύτων,Κέπλερ,Κοπέρνικος,Μέντελ κ.α,όλοι τους ήταν βαθιά θρησκευόμενοι δυτικοί.
      Είναι σωστό να δούμε τον κόσμο και την ιστορία στις πραγματικές τους διαστάσεις και όχι μέσα από παραμορφωτικούς φακούς.Αν κάτι είναι αδιαμφισβήτητο είναι η συνεισφορά της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό με έννοιες που πριν δεν υπήρχαν.Οι γλώσσες της Δύσης είναι γεμάτες από αυτή.Αυτό δεν σημαίνει ότι ο δυτικός πολιτισμός προέρχεται από τον αρχαίο.Στηρίζονται αμφότεροι σε άλλες βάσεις.

      Διαγραφή
    33. Προς Κωνσταντινοπουλίτη
      Τι πάει να πει αρέσει δεν αρέσει;Ποιος το αποφασίζει;Και εγώ μπορώ να πω ότι αρέσει δεν αρέσει η Ρωμανία ήταν ένα πολυφυλετικό και πολυεθνικό κράτος όπου ''συνυπήρχαν'' Έλληνες,Αρμένιοι,Σύριοι,Λαζοί/Πόντιοι,Σλάβοι ακόμα και Δυτικοί,και οι οποίοι ''συνδέονταν'' με τον χριστιανισμό κάτω από μια διοίκηση.Ουδεμία σχέση είχε η Ρωμανία με την αρχαία Ελλάδα πέρα του ότι η πρώτη κατείχε τα εδάφη της πρώτης και ότι χρησιμοποιούσε την γλώσσα της.

      Διαγραφή
    34. Γιατί δεν γράφεις όπως έγραφες παλιά;Δηλαδή ως Gaius Julius Caesar;Μόνο ένας ανίδεος θα υποστήριζε ότι Δυτικός πολιτισμός(ο κατεξοχήν),δεν έχει σχέση με τον ελληνικό.Υπάρχουν ένα σωρό βιβλία που το αποδεικνύουν.Μη διαβάζεις μόνο Σπένγκλερ,Καίσαρα.

      Διαγραφή
    35. Προς Κωνσταντινοπουλίτη
      Επίσης η Δύση έχει περισσότερη Ρώμη μέσα της από ότι η Ανατολή.Μέχρι και την θρησκευτική μεταρρύθμιση η δοξολογία γινόταν στα λατινικά ενώ ακόμα και αργότερα η γλώσσα ήταν αυτή που χρησιμοποιούσαν οι λόγιοι στα συγγράμματά τους.Ο Νεύτων έγραψε το μνημειώδες έργο του Principia στα λατινικά.Τα λατινικά άλλωστε ήταν η γλώσσα των πραγματικών Ρωμαίων καθώς και της αυτοκρατορίας μέχρι και τον Ιουστινιανό όπου και έπαψε να είναι Ρωμαϊκή αλλά μεταμορφώθηκε σε ελληνιστικό βασίλειο.

      Διαγραφή
    36. Το every action has an equal and opossite reaction,του Νεύτωνα,το είχε διατυπώσει ο Αριστοτέλης πριν 2.300 χρόνια ως ''δεν υπήρχε δράση χωρίς αιτία και επομένως δεν υπήρχε κίνηση χωρίς κάποια δύναμη΄΄.

      Διαγραφή
    37. Γιατί μόνο ένας ανίδεος θα ισχυριζόταν ότι ο δυτικός πολιτισμός κατάγεται από τον ελληνικό.Και μετά είναι ανυπόφορη η ελληνική σχιζοφρένεια που θέλει και τον εαυτό της πρόγονο της Δύσης μόνο για να την λοιδορίσει αργότερα ως απολίτιστη και βάρβαρη.Ο δε Κωνσταντινοπουλίτης από την μια αποκαλεί εαυτό Ρωμιό(δεν υπάρχουν Ρωμιοί αλλά Ρωμαίοι)και από την άλλη θεωρεί τον λατινική Δύση απολίτιστη και βάρβαρη.Και σε περίπτωση που κάποιος βρει κάποια αντίφαση στα γραφόμενα μου που αποκαλώ την Δύση γερμανική και προτεσταντική και κάποιες φορές Λατινική και ρωμαιοκαθολική θα του επισημάνω ότι ο προτεσταντισμός προήλθε από το λίκνο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ενώ για αιώνες οι Γερμανοί αυτοκράτορες αποκαλούσαν(επίσης) εαυτούς Ρωμαίους.Επίσης δεν διαβάζω μόνο Σπένγκλερ(τον έχεις διαβάσει;) αλλά και Χόμπς,Γκαίτε κ.α.Ο δυτικός πολιτισμός δεν προέρχεται από τον αρχαίο ελληνικό.

      Διαγραφή
    38. Σε ποιο έργο του Αριστοτέλη;ποια μαθηματικά ανέπτυξε;και ποια απόδειξη χρησιμοποίησε;Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    39. Ο μεγάλος Άγγλος ιστορικός Τζο Στόμπαρτ,με το πολύτιμο έργο του ''«The glory that was Greece'',μας αποδεικνύει΄πως ο Δυτικός Πολιτισμός προέρχεται από τον Ελληνικό.Μάλιστα υπάρχει η χαρακτηριστική φράση στο βιβλίο του ''πώς ολόκληρος ο Δυτικός Πολιτισμός έχει μητέρα του και τροφό του την Ελλάδα''.
      Μου αρέσει να χρησιμοποιώ παραπομπές από μεγάλους ιστορικούς που βεβαιώνουν την καταγωγή του Δυτικού πολιτισμού από τον Ελληνικό.
      Σε αντίθεση με σένα,δε μου αρέσει να ''αμπελοφιλοσοφώ''.
      Παρεμπιπτόντως,το 'χρυσόμαλλο δέρας'',κλείνεται κανονικά.
      Είναι του δέρατος,και όχι του ...δέρας όπως γράφεις παραπάνω.Άσε μας που θες και αναλύσεις...

      Διαγραφή
    40. η ημιμάθεια είναι κακό πράγμα. Τα γεγονότα είναι γνωστά και δεν κρατούνται μυστικά από κανέναν. Τα υπολείμματα του Βυζαντίου κατακτιόνται το 1453 και ότι πνευματικό απομένει στον ελληνικό κόσμο καταφεύγει στην Ιταλία κυρίως. Εκεί δημιουργείται η αναγέννηση. Η Ισπανία τελειώνει την εκδίωξη των Αράβων από την γη της και διαβάζοντας ελληνικά κείμενα από Έλληνες (κολόμβος) μαθαίνει για την Αμερική και σαλπάρει για εκεί, φυσικά για χρήμα. Η διάδοση της τυπογραφίας συνεισφέρει στην ευρύτερη διάδοση της αναγέννησης άλλα επίσης έχει επίπτωση στην αμφισβήτηση των καθολικών δογμάτων. Ενώ στην αρχή λοιπόν ήταν εύκολη η διάδοση των ιδεών, λόγω της αμφισβήτησης του πάπα που προέκυψε, η καθολική εκκλησία σκλήρυνε την στάση της και προέκυψε η γνωστή ιερά εξέταση . Οι διάφοροι κοπέρνικοι και Γαλιλαίοι απλά απέκτησαν πρόσβαση στα γραπτά του Αρίσταρχου και άλλων αρχαίων.
      Μετά τον 30 έτη 1618-1648 πόλεμο καθολικών προτεσταντών , οι προτεστάντες εκεί που επικράτησαν συνέχισαν την δουλεία τους. Αλλά δεν ξεκίνησε τότε ο πρόσφατος δυτικός πολιτισμός, ξεκίνησε από τη αναγέννηση.

      Όλοι οι ξένοι σοφοί έχουν κάνει αναφορές για το τι χρωστάνε στο ελληνικό πνεύμα
      http://greatlie.com/index.php/el/ellinismos/elliniki-grammateia/923-ti-eipan-ksenoi-gia-tous-ellines
      Αντί λοιπόν να απευθυνθούμε στον προτότυπο, προσπαθούμε να αντιγράψουμε το κακέκτυπο

      Διαγραφή
    41. Ρε αγορίνα μου,Caesar,πας καλά;Χρησιμοποιείς τον Γκαίτε,για να ''αποδείξεις'' ότι ο δυτικός πολιτισμός δεν προέρχεται από τον ελληνικό;Τόσο σου κόβει;Ο Γκαίτε που γράφει στο γιο του πως''Οι Έλληνες είναι συγγενείς μου, είναι δάσκαλοί μου. Τους θαυμάζω σαν άφθαστες διάνοιες της φράσεως και της γραμμής, καθώς και για τον ιδεώδη βίο τους''

      ''«Ό,τι είναι η καρδιά και ο νους για το σώμα, είναι η Ελλάδα για την ανθρωπότητα''
      Γκαίτε

      Διαγραφή
    42. Επίσης ποια βιβλία ''αποδεικνύουν'' ότι ο δυτικός πολιτισμός κατάγεται από τον ελληνικό;Φυσικά,γνωρίζω ότι υπάρχουν αναφορές δυτικών φιλοσόφων(και κυρίως οι Ιακωβίνοι που εκθείαζαν την αθηναϊκή δημοκρατία λόγω της φιλελεύθερης ιδεολογίας τους) για τους αρχαίους Έλληνες και την δημοκρατία,αυτό όμως έγινε στο πλαίσιο σύγκρουσης με την μοναρχία και τον κλήρο.Ο χριστιανισμός(δυτικός) είναι η βάση του δυτικού πολιτισμού και όχι ο ελληνισμός.

      Διαγραφή
    43. The Glory that was Greece
      Πώς οι Έλληνες δημιούργησαν τον Δυτικό Πολιτισμό

      Διαγραφή
    44. Για βοήθησε με λίγο σε ποιο έργο του Γκαίτε βρήκες τα παραπάνω αποφθέγματα γιατί το να βρίσκουμε τσιτάτα στο Google δεν μπορούν να αποτελέσουν απόδειξη.Εγώ δεν μιλάω για μεμονωμένες περιπτώσεις που κάποιος είπε κάποτε κάτι αλλά για το σύνολο του δυτικού πολιτισμού που στηρίχθηκε αρχικά στο ρωμαιοκαθολισμό και στην συνέχεια σε μια παραλλαγή του που ήταν ο προτεσταντισμός.Τέλος δεν ήξερα ότι έπρεπε να έχω τελειώσει ελληνική φιλολογία για να έχω άποψη ανώνυμε ανώνυμε.Όσο και αν το εύχεσαι μέσα σου ο δυτικός πολιτισμός δεν προέρχεται από το ελληνικό.Καλές γιορτές.

      Διαγραφή
    45. Άρες μάρες.Περιμένω σαφείς αναφορές σε βιβλιογραφία και όχι τσιτάτα που βρήκαμε στο internet.Για παράδειγμα αντιπροβάλλειςτον Αριστοτέλη και την ''φυσική'' του απέναντι στον Νεύτων και δεν μου αναφέρεις σε ποιο βιβλίο γράφει ο Αριστοτέλης,ποια απόδειξη και ποια μαθηματικά χρησιμοποίησε.Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    46. Caesar,παρανοϊκέ μου φίλε,αυτή ήταν μία επιστολή του Γκαίτε στο γιο του.Αλλά αφού ρωτάς,θα σου δώσω ένα σωρό άλλα αποσπάσματα με παραπομπές
      «Θέλω να δημιουργήσω μιαν Ελλάδα από τα μέσα μου.» (Από το έργο του «Ερμάννος και Δωροθέα», μετάφρ. Κ. Θεοτόκη. Πηγή: ως άνω, σελ. 189.)
      «Τα έπη του Ομήρου επιζούν από τότε δίπλα στη θρησκεία και τη φιλοσοφία ως "κοσμικό ευαγγέλιο".» (Από το άρθρο του «Η ποίηση και η αλήθεια», βιβλ. 13, έκδοση του Ιωβηλαίου, τομ. 24, 161. Πηγή το βιβλίο του W. Schadewaldt «Από τον κόσμο και το έργο του Όμηρου»,
      Μαθητές του Γκαίτε τον ερώτησαν: Δάσκαλε, τι να διαβάσουμε, για να γίνουμε σοφοί, όπως εσύ;» Τους Έλληνες κλασικούς», απάντησε. Και όταν τελειώσουμε τους Έλληνες κλασικούς, τι άλλο να διαβάσουμε;», ξαναρώτησαν. Πάλι τους Έλληνες κλασικούς.»

      Υπάρχουν ένα σωρό ακόμα του Γκαίτε.Ακόμα περισσότερα άλλων μεγάλων Γερμανών και γενικότερα Ευρωπαίων που αναγνωρίζουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ως πηγή των πάντων.
      Γνωρίζω ότι τώρα θα περάσεις κρίση ταυτότητας,αλλά ο δυτικός,προέρχεται από τον ελληνικό.
      Υ.Γ.Καλές γιορτές και σε εσένα.Μόνο μη φας πολύ και βαρυστομαχιάσεις.Σου πέσανε ήδη ''βαριές'' οι αποδείξεις περί καταγωγής του δυτικού πολιτισμού από τον ελληνικό.

      Διαγραφή
    47. Γράφεις: ''Εγώ δεν μιλάω για μεμονωμένες περιπτώσεις που κάποιος είπε κάποτε κάτι αλλά για το σύνολο του δυτικού πολιτισμού''
      Εφόσον οι μεγάλες προσωπικότητες που αναφέρεις,έχουν επηρεαστεί βαθύτατα από τους αρχαίους 'Έλληνες,και εφόσον οι μεγάλες προσωπικότητες που αναφέρεις,εκπροσωπούν εν πολλοίς τον Δυτικό πολιτισμό,συνεπάγεται ότι ο δυτικός πολιτισμός έχει επηρεαστεί τα μάλα από τον Ελληνικό.Απλή σκέψη και εύλογη διαπίστωση.

      Διαγραφή
    48. Φύγαμε από το Google και πήγαμε στο YouTube(Αν και η πρώτη εταιρία αγόρασε την δεύτερη οπότε ίσως να έχει νόημα)για να βρούμε αποδείξεις.Τι έχει συνέχεια το HBO;Επίσης χαρακτηρισμοί όπως αγορίνα μου Caeser και εκφράσεις όπως ''θέλεις και άποψη'' καταλαβαίνεις ότι δεν αποτελούν επιχειρηματολογία;Ελπίζω.Σε παρακαλώ χρησιμοποίησε ψευδώνυμο εγώ τουλάχιστον χρησιμοποιώ ένα(Ανώνυμος 01).Κάνε το ίδιο σε παρακαλώ!Να είσαι καλά και καλές γιορτές!

      Διαγραφή
    49. Εντάξει,το τελευταίο σου σχόλιο ήταν γεμάτο επιχειρήματα.Δεν νομίζω να είναι τόσο πρόβλημα το ότι δε γράφω με ψευδώνυμο.Αυτό σε πείραξε δηλαδή;
      Ναι,το είπαμε,καλές γιορτές και σε εσένα.Μπουχτίσαμε στις ευχές.

      Διαγραφή
    50. Χα-χα-χα μην είσαι επαρχιώτης αδερφέ μου(εντάξει υπερβάλλω λίγο)και απελευθερώσου από το κόμπλεξ του βαλκάνιου και αποδέξου αυτό που είσαι,Νεοέλληνας(ούτε καν αρχαίος δηλαδή).Δεν στο λέω μα κακία γιατί και εγώ τέτοιος είμαι.Ο Δυτικός πολιτισμός δεν προέρχεται από το ελληνικό.Δεν είναι ντροπή.
      Υ.Γ Άσε το google και το YouTube και πιάσε κανα βιβλίο.

      Διαγραφή
    51. Ναι αγόρι μου και εγώ το εννοώ,όταν λέω καλές γιορτές.Πάμε παρακάτω.Ο Νεύτωνας διάβασε τον Αριστοτέλη.Μάλιστα όλη του τη ζωή ασχολήθηκε με τις απόψεις του Αριστοτέλη,ώστε να προσπαθήσει να τις αμφισβητήσει.
      Το ότι ''γκουγκλάρω'',δεν αναιρεί ότι βρίσκω πιστές παραπομπές.Δηλαδή αν σου έλεγα ότι τα έχω όλα εδώ μπροστά μου και στα μεταφέρω,θα σου έκανε;Σοβαρά εκεί κολλάς;
      Σου ανέφερα ήδη δύο βιβλία μεγάλων ιστορικών,που αποδεικνύουν ότι ο δυτικός πολιτισμός προέρχεται από τον ελληνικό,και το κάνεις γαργάρα.Επίσης,όποιον,μα όποιον μεγάλο Ευρωπαίο φιλόσοφο ή επιστήμονα και να ασχοληθείς,θα δεις ότι θεωρούν τον ελληνικό πολιτισμό,πατέρα των πάντων.Είναι πάμπολλα τα παραδείγματα.
      Ναι καλές γιορτές,καλή χρονιά,μην λέμε τα ίδια.

      Διαγραφή
    52. Όλα σου τα επιχειρήματα (λυπάμαι) είναι ποιο ηλίθιο από το άλλο.Ακόμα και αν όλοι οι δυτικοί φιλόσοφοι διάβασαν τους αρχαίους(πράγμα λογικό.Τι άλλο θα διάβασαν) αυτό δεν σημαίνει ότι τους υιοθέτησαν ή ότι έστω ότι ήρθαν στα ίδια συμπεράσματα με αυτούς(τους αρχαίους).Ειδικότερα στο θέμα τον επιστημών οι αρχαίοι αποκαθηλώθηκαν τελείως με χαρκτηριστική την απόρριψη της αριστοτελικής ''φυσικής''.Το τραγικό είναι ότι πολύ αμόρφωτοι ελληναράδες που κάνουν διάλεξη σε άλλους για ημιμάθεια(Είμαι ημιμαθή) νομίζουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν όλοι μια αλυσίδα σοφών που συμφωνούσαν ο ένας με τον άλλο.Κάθε άλλο,το γεγονός ότι η αρχαία κοινωνία,αλλά και διάνοια, απόρριψε το Αρίσταρχο για χάρη του μοντέλου Αριστοτέλη-Πτολεμαίου,και όπως αυτοί βλέπανε τον κόσμο,δείχνει ακριβώς το ήθος της αρχαίας ''ψυχής''.Καλή χρονιά.

      Διαγραφή
    53. Ήθελα να πω το ένα είναι ποιο ηλίθιο από το άλλο γιατί απλά είναι αλήθεια.Το ένα είναι ποιο ηλίθιο από το άλλο.Επίσης ποτέ σου δεν διάβασες Αριστοτέλη και ούτε ξέρεις γιατί πράγμα μιλάς πέραν του ότι βρίσκει στο google.Ποιο ακριβώς έργο του Αριστοτέλη διάβασε ο Νεύτων και σε ποια στοιχεία του πρώτου βασίστηκε ο δεύτερος για να αποδείξει το....ακριβώς ανάποδο;Περιμένω να μου πεις;

      Διαγραφή
    54. Διάβασαν τους αρχαίους,''πάτησαν'',πάνω σε αυτούς,τους επικαλέστηκαν πολλές φορές,και όταν ήρθε η ώρα ακολούθησαν το δρόμο τους.Είναι χαρακτηριστική η φράση του Νίτσε ''«Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.''Ποιος είσαι εσύ που τον αμφισβητείς;
      Επίσης,κανείς δεν απέρριψε κανέναν Αριστοτέλη.Ο Αριστοτέλης ασχολήθηκε με πολλά και ελάχιστα με τη φυσική.Αν ο Αριστοτέλης ήταν αθάνατος,θα ανακάλυπτε συνεχώς καινούρια πράγματα.Μεγαλύτερη μαλακία από το ''κατατροπώθηκε ο Αριστοτέλης από τον Νεύτωνα'',λες και είναι σύγχρονοι,δεν υπάρχει.Με την ίδια λογική ο Αινστάιν κατατρόπωσε τον Νεύτωνα.
      Φυσικά,και οι αρχαίοι δε συμφωνούσαν μεταξύ τους στις επιστήμες και τη φιλοσοφία.Θα ήταν παράλογο.Τι θέλεις να αποδείξεις γράφοντας το αυτό;
      Τέλος,η ημιμάθεια σου δεν έχει όρια.Αναφέρεις τον Αρίσταρχο,που στο βιβλίο του ο ίδιος ο Κοπέρνικος γράφει πως ότι γράφει,το έγραψε πρώτος ο Αρίσταρχος.
      Καλή χρονιά,καλή χρονιά,χαρούμενη χρυσή Πρωτοχρονιά!

      Διαγραφή
    55. Καταρχάς είναι ''πιο'' στη σύγκριση και όχι ''ποιο'' που είναι ερώτηση.Μάθε πρώτα ορθογραφία και μετά κάνε...βαθυστόχαστες αναλύσεις.Μας πονάνε τα μάτια μας.
      Ο Νεύτωνας διάβασε το ''φυσικής ακροάσεως'',που αναγνωρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα έργα για τη δυτική επιστήμη.

      Διαγραφή
    56. Όταν μιλούσα για ημιμάθεια αναφερόμουν στη δική σου αν και πρέπει να παραδεχτώ ότι όταν μιλάμε για αναζήτηση στο google πρέπει να είσαι ειδικός.Με την διαφορά ότι εσύ είσαι και κοινωνικά αμόρφωτος(με άλλα λόγια τσοπάνης με πρόσβαση στο internet και νερό με φθορίωση).Πως το ξέρω αυτό;Μα από το τρόπο που επιχειρηματολογείς(αγόρι μου,παραναοϊκέ μου φίλε κτλπ).Τεσπα.Δεν ισχυρίστηκα ότι ο Αριστοτέλης ότι ζούσε στην ίδια εποχή με τον Νεύτωνα μόνο ότι ο πρώτος έκανε λάθος και ότι ο δεύτερος είναι(ακόμα) σωστός.Ο Αινσταίν ουδέποτε αντέκρουσε τον Νεύτωνα απλά τον συμπλήρωσε ή πήγε ποιο πέρα αν θέλεις.Οι εξισώσεις του Νεύτωνα ισχύουν ακόμα και σήμερα.Αλήθεια πες μας για τις εξισώσεις του Αριστοτέλη.Που μπορώ να τις βρω;Έχεις διαβάσει ποτέ η κοπάνας ότι βρίσκεις στο google;Την απάντηση την ξέρω αλλά μπορεί και να προσπαθήσεις.Άντε καλά Φώτα.
      Υ.Γ Όσο και να το λαχταρά η καρδούλα σου ο δυτικός πολιτισμός δεν προέρχεται από τον ελληνικό.Ξεπέρασε το.

      Διαγραφή
    57. Δεν γουστάρω να μάθω να μάθω ορθογραφία.Και ακόμα περισσότερο δεν μπαίνω στον κόπο για κάποιον που δεν ξέρει γιατί μιλά πέρα από πράγματα που βρήκε στο google.Τώρα ενημέρωσε ποιες ακριβώς μαθηματικές αποδείξεις υπάρχουν στο ''Φυσικής ακροάσεως'' και ποια πειράματα εκτέλεσε ο Αριστοτέλης για να αποδείξει το...γεωκεντρικό σύστημα;;;;;Ποιες;

      Διαγραφή
    58. Επειδή είσαι εγκεφαλικά ανεπαρκής,δεν κατανοείς τι γράφω.Ο Αριστοτέλης ήταν πολυσχιδής,δεν ασχολήθηκε με ένα πράγμα,σαν τον Νεύτωνα,αλλά αφιέρωσε το χρόνο του σχεδόν στα πάντα.Αν σε ενδιαφέρουν τα μαθηματικά,ψάξε για ένα σωρό αρχαίους μαθηματικούς.Ο Αριστοτέλης είπε τα πολύ βασικά της φυσικής,πάνω στα οποία ο Νεύτωνας δε χρειάστηκε να ανακαλύψει,έτσι προχώρησε παρακάτω.Δε με ενδιαφέρει τι πιστεύεις για τον Δυτικό πολιτισμό και την καταγωγή του.Οι μεγάλες προσωπικότητες της Ευρώπης σαν τον Νίτσε,τον Γκαίτε κτλ και οι μεγάλοι μεταγενέστεροι ιστορικοί το μαρτυρούν.
      Υ.Γ.Διακρίνω έναν εκνευρισμό.Ηρέμησε.Μην παθαίνεις σπασμούς για την διαφαινόμενη και αυτονόητη καταγωγή του δυτικού πολιτισμού από τον ελληνικό.Ασχολήσου με κάτι άλλο.
      Εγώ έχω διαβάσει Αριστοτέλη(Ηθικά Νικομάχεια,Νίτσε,Πολιτεία του Πλάτωνα).Κόψε λοιπόν το τι έχω διαβάσει εγώ,όταν δεν γνωρίζεις καν βασική ορθογραφία,και γράφεις σαν αλβανός κατσικογάμης.
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
    59. Δώσε μας έστω μια εξίσωση του Αριστοτέλη την οποία μπόρεσε να χρησιμοποιήσει ο Νεύτωνας,ή ο Κέπλερ.Περιμένω.

      Διαγραφή
    60. Μπορείς να διαβάσεις τον Richard Mc Kirahan με τίτλο''ο Αριστοτέλης και τα μαθηματικά''.
      Ρε τάταρε,που έμαθες να γράφεις τη λέξη ''πρόσφυγες'';Με εντυπωσιάζεις...
      Όσα υστερόγραφα και να γράψεις,κάνοντας σαν την παρθένα στο κρεβάτι,λέγοντας πως ο δυτικός πολιτισμός δεν έχει σχέση με τον ελληνικό,δεν αλλάζει η πραγματικότητα.Δεν αλλάζει επίσης ότι δεν ξέρεις τι σου γίνεται,είτε λόγω βλάβης του εγκεφάλου σου εκ γενετής,είτε λόγω των lsd που καταναλώνεις.Όταν ''σπάσει η παρθενιά'',τα λέμε.
      Ave Gaius Julius Caesar

      Διαγραφή
    61. Ανώνυμε 01, διότι αρέσει δεν αρέσει, οι σύγχρονοι "Έλληνες" είναι Ρωμηοί και σχέση με τους αρχαίους Έλληνες άμεση δεν έχουν.

      Διαγραφή
    62. Έχουν την ίδια ακριβώς σχέση που έχουν οι Ιρανοί Σιίτες με την αρχαία Ζωροαστρική Περσία, δηλαδή μονάχα φυλετική και κληρονομική.

      Διαγραφή
    63. Τέλος, η Ρωμανία σώζει από το μικρόβιο του Μοντερνισμού και του Δυτικού "πολιτισμού".

      Τί άλλο θέλετε;

      Η Ρωμανία υπήρξε στον πυρήνα της Ελληνοχριστιανική/Ρωμαίηκη Εθνικά. Οι λοιπές φυλές χώρια του ότι ήσαν πολύ μικρές μειονότητες(Λάζοι) μερικές εξ αυτών, άλλες όπως Βούλγαροι/Σλαύοι και Αρμένιοι ήσαν στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ(Δυτικά Βαλκάνια, Μεσοποταμία) και όχι στον ΠΥΡΗΝΑ(Κωνσυαντινούπολη) της Αυτοκρατορίας. Συνεπώς δεν μετείχαν στην διοίκηση την κεντρική και είχαν δευτερεύοντα ή τριτεύοντα ρόλο, όσες εξ αυτών δεν ήσαν υπόδουλες, διότι Βούλγαροι και Σλαύοι ήσαν υπόδουλοι στο στέμμα της Πόλεως.

      Διαγραφή
    64. Αλλά όπως σωστά αντιλήφθηκες ούτε η αρχαία Ελλάδα σχετίζεται με τον Φιλελευθερισμό ή την Γερμανολατινική Δύση.

      Διαγραφή
    65. Μπορούμε πάντα να διαφωνούμε πολιτισμένα και προπαντός με στοιχεία αγαπητέ μου.Όπου υπάρχει καλή πρόθεση υπάρχει και ουσιαστικός διάλογος.Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά.

      Διαγραφή
    66. Ανώνυμε το ξέρομε ότι οι Δυτικοί βασίστηκαν στην αρχαία Ελληνική επιστήμη αλλά τί με αυτό;

      Εσείς λετε ότι επειδή οι Δυτικοί μελέτησαν τους αρχαίους Έλληνες, οι σύγχρονοι Έλληνες οφείλουν να ακολουθούν τους...Δυτικούς(!) επειδή αυτοί μελέτησαν τους αρχαίους(δίχως να τους καταλαβαίνουν βέβαια) ενώ οι Έλληνες όχι επειδή ήσαν...Ρωμηοί! Εκεί βασίζεται ο Διαφωτισμός. Και ευτυχώς το Ρομαντικό Κίνημα είναι αντιδιαφωτιστικό, όπως και πάσης φύσεως θρησκευτικός φονταμτεαλισμός, μα Χριστιανικός(Πολωνία, Ρωσία) μα Ισλαμικός(Ιράν 1979, γουαχαμπισμό) είναι φανερά αντιδιαφωτιστικός.

      Διαγραφή
    67. Να συμπληρωσω οτι ακομα και στο επιπεδο της φυλετικης συνεχειας ενα μεγαλο κομματι της Ελληνικης επικρατειας εχει αρκετα μεγαλυτερη σχεση με τους Ρωμαιους (εξ ου και ο Ρωμιος) παρα με τους αρχαιους ελληνες κατοικους οταν οι ιδιοι οι Ρωμαιοι κατακτωντας τα ελληνικα εδαφη εξανδραποδισαν/εσφαξαν τουλαχιστον τους μισους (στον ηδη αποψιλωμενο ελληνικο πλυθησμο του 2ου αιωνα π.Χ.) και εν συνεχεια εποικησαν τα εδαφη της Ελλαδας με Ρωμαιους (ενα παραδειγμα τρανο αυτου ηταν η ολοσχερης καταστροφη της Κορινθου και η εποικηση της μετα απο βετερανους ρωμαιους λεγεωναριους)...Το ευτυχημα βεβαια ειναι πως οι Ρωμαιοι φυλετικα ηταν πολυ κοντα στους αρχαιους ελληνες και φυσικα οι απογονοι των πρωτων ηταν λογικο να εξελληνιστουν σε δευτερη φαση και μετα να θεωρουνται και αυτοι ελληνες... Αν λαβουμε υπ οψιν μονο αυτην την παραμετρο τοτε ισως να καταλαβουμε ποσο ΜΙΚΡΗ σχεση εχουμε με τους αρχαιους Ελληνες οχι τοσο φυλετικα (ο λογος αναφερεται παραπανω) οσο σε θεμα κουλτουρας και νοοτροπιας

      Διαγραφή
    68. Η Ρωμανία ήταν ανώτερος πολιτισμός από εκείνον της αρχαιας Ελλάδας.

      Κράτος με συμπαγή Εθνική ταυτότητα μέσω της Θρησκείας που άντεξε 1000 χρόνια!

      Και ακόμη μερικοί ολιγόμυαλοι υβρίζουν την Ρωμανία!

      Ρωμανία και μόνον Ρωμανία!

      Διαγραφή
    69. Η μαλακία της ημέρας...Πράγματι...πολύ ανώτερος πολιτισμός...εξάλλου έχουμε και τους...μεγάλους βυζαντινούς φιλοσόφους που ασχολούνταν με το... φύλο των αγγέλων...Ε ρε τρέλα...

      Διαγραφή
    70. Φύλο των Αγγέλων αυτή, περιγραφή του Ερμαφρόδιτου στο συμπόσιον...

      Well played...

      Διαγραφή
    71. Χωρις υβρεολογια και τραμπουκισμους φιλε Κων/πολιτη το οτι κρατησε 1000 χρονια εμενα δεν μου λεει απολυτως τιποτα για την ισχυς της, γιατι ξερεις πολυ καλα οτι στρατιωτικως οπου επεβληθη η Βυζαντινη αυτοκρατορια το εκανε πλην ελαχιστων περιπτωσεων με ξενα κολλυβα, κοινως με μισθοφορους απο ολα τα περατα του κοσμου και οχι με ελληνες συν οτι στα 1000 αυτα χρονια υπηρχαν περιοδοι που οι Βυζαντινοι κατειχαν μερικες μονο λωριδες γης αναμεσα σε ενα σωρο αλλο λαους στην μεση...Αρα εγω δεν βλεπω σε αυτο το κομματι καποιου ειδους αιγλη και ισχυς....Απο την αλλη οτι διαφυλαξε καποια κομματια του Ελληνικου Πολιτισμου αυτο ειναι γεγονος παρα το οτι η ιδια σε μετεπειτα χρονους αρχισε να εξελληνιζεται και ειδικα απο την εποχη του Ηρακλειου ειδικα στο ποια επισημη γλωσσα χρησιμοποιουνταν (τα λατινικα μεχρι τοτε ηταν η επισημη γλωσσα ασχετως οτι οι πιο πολλοι κατοικοι ηταν ελληνοφωνοι)... Και ας μην ξεχναμε φυσικα το οτι οπως και η Ρωμαικη αυτοκρατορια λογω της πολυφυλετικοτητας κατερρευσε ετσι εγινε και με την αντιστοιχη Βυζαντινη επειδη ακριβως αυτη η ποικιλομορφια στην φυλετικη της υποσταση παντοτε υπεσκαπτε την συνοχη της

      Διαγραφή
    72. Τα Ελληνιστικά βασίλεια είχαν Ελληνικό πληθυσμό της τάξεως του 10%.

      Η Ρωμανία σε Μικρά Ασία και Βαλκάνια, είχε Ελληνικό πληθυσμό της τάξεως του 75%.

      Μια χαρά ήταν η συνοχή της. Προς το τέλος λόγω παρακμής και διαβρώσεως του Ακριτικού θεσμού, βάσιζε την άμυνά της δυστυχώς σε ολοένα και αυξανόμενο αριθμό μισθοφόρων.

      Δεν γίνεται να συγκριθεί η Ρωμανία που είχε συμπαγή Εθνική ταυτότητα στον πυρήνα της, με τα Ελληνιστικά βασίλεια που είχαν τρομερή έλλειψη Ελληνικού φυλετικού δυναμικού.

      Διαγραφή
    73. Ανώνυμε, η Ορθοδοξία μεταφέρει το Ελληνικό πνεύμα καλλίτερα από κάθε τι άλλο.

      Διότι ως θρησκεία, προσηλυτίζει, προσφέρει ένα συμπαγές και ολοκληρωμένο κοινωνικοπολιτικό σύστημα με κέντρο το αμιγώς Ελληνικό Φανάρι.

      Η Ορθοδοξία λειτουργεί ακριβώς σαν το Ισλάμ, εάν βέβαια υπάρχει σωστός διαχειριστής και χρήστης. Εν πλήρη εφαρμογή της, συσπειρώνει μία ομάδα και την βοηθά πάρα πολύ να αναπτυχθεί βιολογικώς ώστε τελικά να μπορέσει να επεκταθεί και να κυριαρχήσει.

      Συγγνώμη αλλά η Ελληνική φιλοσοφία ΔΕΝ δημιουργεί Εθνική συνείδηση, εν αντιθέσει με την Ελληνορθοδοξία.

      Διαγραφή
    74. Η Ελληνική φιλοσοφία δεν έχει δηλαδή κοινωνικό έρισμα. Αναφέρεται μονάχα στα ανώτερα πνευματικά και κοινωνικά στρώματα.

      Συνεπώς, η ήττα του Ιουλιανού ήταν περισσότερο από δεδομένη.

      Διαγραφή
    75. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι φταίει το φυλετικό δυναμικό της Μικράς Ασίας, δηλαδή οι Αρμενοειδείς, για την πτώση της Ρωμανίας.

      Διότι από το 1300 και μετά, εάν δεις καταρχήν τους Σουλτάνους, έχουν Αλπικά και Αρμενοειδή γνωρίσματα, σπανίως Τουρανικά. Εάν έχουν, έχουν απλά μία μικρή επίδραση. Αλλά το 1453, δεν είχε μείνει σταγόνα σχεδόν Τουρανικού αίματος στους Οθωμανούς. Όλοι ήσαν Μικρασιάτες Αρμενοειδείς και προσήλυτοι στο Αλεβικό Ισλάμ. Ο Ζαγανός και ο Εβρενός ήσαν Έλληνες εκτουρκισμένοι. Όπως άλλωστε και κάθε Οθωμανός Σουλτάνος από το 1300 και μετά.

      Από την άλλη κάτι που παρατηρείται μεταξύ των Αρμενοειδών είναι η χαλαρή των Εθνική συνείδηση. Ακόμη και ο Πόντος που έπεσε τελευταίος, είχε έναν Ρωμαίηκο μεν, τοπικιστικό δε χαρακτήρα. Ίσως ο τοπικισμός αυτός και η χαλαρή Εθνική συνείδηση των Αρμενοειδών(εάν όντως ισχύει), να επέδρασε καταλυτικά στον γρήγορο εξισλαμισμό και εκτουρκισμό των Αρμενοειδών στην Μικρά Ασία. Εάν λάβεις υπ'όψιν την προσαρμοστική τους φύση, τότε λογικά έπαιξε έναν ρόλο και αυτό.

      Αντιθέτως οι Μεσογειακές περιοχές, παρέμειναν Ελληνικές επί το πλείστον, ενώ η περιοχές των Αρμενοειδών μειοψηφικά ήσαν Ελληνικές. Οι Διναρικές περιοχές και αυτές, γρήγορα βορείως της Χειμάρρας, εξαλβανίσθηκαν.

      Διαγραφή
    76. *εξαλβανίσθηκαν και εκσλαυίσθηκαν.

      Διαγραφή
    77. Από την άλλη βέβαια, η Κύπρος έχει εθνική συνείδηση ισχυρωτέρα της Ελλάδος.
      Και η μεγάλη πλειοψηφία των "Τουρκοκύπριων" αποτελούν Τούρκους από την Μικρά Ασία.

      Η Κύπρος βέβαια είναι ένα νησί εν σχέσει με μία ολόκληρη χερσόνησο, αυτή της Μικράς Ασίας.

      Πιο πολύ ρόλο πρέπει να έπεξε η δύναμη του Ισλάμ και οι οικονομικές διευκολύνσεις που παρείχε στους προσηλυτους σε αυτό, παρά η φυλετική σύνθεση. Διότι οι Κούρδοι υπήρχαν πάντοτε στα σημερινά τους εδάφη και μαζί με τους Τούρκους ήταν εδώ και 700 χρόνια, με την διαφορά ότι ο Τουρκικός Εθνικισμός υπήρξε το έναυσμα για το Εθνικό ξύπνημά τους.

      Διαγραφή
    78. Λέω Κούρδοι διότι οι Κούρδοι είναι κυρίως Ιρανικοί.

      Διαγραφή
    79. Δεν εκανε κανεις συγκριση με τα Ελληνιστικα Βασιλεια μετα τον θανατο του Μ Αλεξανδρου, φυσικα και εκει θα ηταν απειροελαχιστα τα ποσοστα των Ελληνων, συν οτι οπως εχει διατυπωθει απο πολλους μαλλον επιζημια και καταστροφικη ηταν μετεπειτα για τους Ελληνες οι κατακτησεις του Μ Αλεξανδρου ξεκινωντας την αντιστροφη μετρηση για την παρακμη του Ελληνισμου για πολλους λογους που δεν ειναι της παρουσης... Για να κλεισουμε, δεν απορριπτω ουτε αναθεματιζω την Βυζαντινη περιοδο γιατι ΕΙΝΑΙ κομματι του Ελληνισμου, απο κει και περα πρεπει να μαστε παντα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ στην ιστορικη κριση μας και οχι να αποθεωνουμε και να θεοποιουμε ιστορικες περιοδους και καταστασεις χωρις να βλεπουμε τα πραγματα σε λιγο μεγαλυτερο βαθος....

      Διαγραφή
  10. Δεν είναι απορίας άξιο το ότι οι Ρωμαίοι,παρότι άνηκαν στις ίδιες φυλές με τους Έλληνες(Μεσογειακοί,Αλπικοί,κάποιοι Διναρικοί κτλ)δεν ανέπτυξαν πολιτισμό ανάλογο τους,και υπήρξαν απλά αντιγραφείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί επειδή είχαν πολλούς Διναρικούς

      Διαγραφή
    2. Βεβαίως και είναι.

      Και απόδειξη ότι ο φαινότυπος δεν είναι το παν.

      Διαγραφή
    3. Απλά γιατί μόνο ο ένας από αυτούς ο μεσογειακός μπορεί να δημιουργήσει πολιτισμό.

      Διαγραφή
  11. Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχχα!!!!

    http://foreignpolicy.com/2016/08/09/there-are-no-successful-black-nations-africa-diginty-racism-pan-africanism/?utm_content=buffer3d0b9&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.