Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Πρόσωπο και συμπεριφορά συνδέονται;

Μια εξόχως ενδιαφέρουσα έρευνα του Carnegie Mellon University εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βγάζουν συμπεράσματα για τον χαρακτήρα κάποιου, κοιτώντας απλώς τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Θα εξετάσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας από πλευράς φυλετικής ανθρωπολογίας. Μήπως η φυλή παίζει κάποιο ρόλο;

Αρχικά η μελέτη μας λέει ότι συχνά όλοι μας κρίνουμε ανθρώπους γύρω μας μόνο από τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του προσώπου. Πολλές φορές αυτό μπορεί να δημιουργεί συμπάθειες, ως προς τους ανθρώπους γύρω μας, ακόμα και προς πολιτικά πρόσωπα. Όλοι μας θέλουμε να λέμε ότι οι αποφάσεις μας είναι ορθολογικές, αμερόληπτες ή βασισμένες αποκλειστικά σε κατάλληλες πληροφορίες,...
ωστόσο οι απόψεις μας επηρεάζονται από τελείως διαφορετικούς παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με τη λογική. Αυτή είναι μια έμφυτη τάση στον άνθρωπο που επηρεάζει δραστικά τις κοινωνικές συμπεριφορές.

Η μελέτη αποφαίνεται ότι άτομα με baby-face, δηλαδή μεταξύ άλλων με στρογγυλό πρόσωπο και μικρή μύτη, θεωρούνται άτομα εμπιστοσύνης. Αντιθέτως, άτομα με προεξέχουσα μύτη, πιο λεπτό πρόσωπο και ισχυρό σαγόνι θεωρούνται σημάδια ισχύος και ικανότητας. Επίσης, άτομα με έντονα ζυγωματικά θεωρούνται τίμια. Πολιτικοί με λεπτό πρόσωπο έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσουν οπαδούς από άλλους με ευρύ πρόσωπο.

Παρατίθενται δύο εικόνες με διασήμους για να φανεί η διαφορά: Selena Gomez αριστερά με baby-face, Michael Fassbender δεξιά με ισχυρή φυσιογνωμία.



Για όποιον μπορεί να διακρίνει τους φυλετικούς τύπους, τα παραπάνω συμπεράσματα είναι απολύτως εξηγήσιμα. Πρώτα, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η μελέτη έγινε στις ΗΠΑ, οποτε οι συμπεριφορές πρέπει να ταιριάζουν στους κύριους φυλετικούς τύπους της χώρας και μάλλον εστιάζοντας στους Ευρωπιδικούς. Το κοντό πρόσωπο, με κοντή μύτη και πιεσμένο σαγόνι, ή με μια λέξη baby-face παραπέμπει σε Αλπικούς, ή δευτερευόντως σε Μεξικανικής προέλευσης ιθαγενείς. Είναι γνωστό ότι οι Αλπικοί έχουν μαζεμένο χαρακτήρα και ήσυχο χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να θεωρούνται άτομα εμπιστοσύνης. Από την άλλη, άτομα με πιο λεπτό πρόσωπο, πιο ισχυρό σαγόνι και πιο προτεταμένη μύτη, στις ΗΠΑ αντιστοιχούν σε Ατλαντοειδείς, Νορδικούς ή και Κρομανοειδείς. Είναι απολύτως αναμενόμενο τέτοιες φυσιογνωμίες να θεωρούνται ότι έχουν πιο ισχυρό και δυναμικό χαρακτήρα. Επίσης, άτομα με έντονα ζυγωματικά θεωρούνται τίμιοι, παραπέμποντας σε Κρομανοειδείς οι οποίοι είναι κατά κανόνα πειθαρχημένοι και πιστοί στο καθήκον.

Βλέπουμε ότι τα στερεότυπα βασίζονται σε φυλετικές πραγματικότητες. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής μας, συγκεντρώνει φαινοτυπικές πληροφορίες για τους ανθρώπους που βλέπουμε γύρω μας και τις συνδέει με την εκάστοτε συμπεριφορά. Με αυτόν τον τρόπο, φτιάχνει κάτι σαν βάση δεδομένων, η οποία μας βοηθάει να λαμβάνουμε αποφάσεις μόνο από τα γνωρίσματα του προσώπου αυτού που βλέπουμε μπροστά μας, κάτι το οποίο συχνά είναι πολύ σημαντικό σε κάποιες στιγμές της ζωής μας.

Το συμπέρασμα είναι ότι η φυλή συνδέεται με τη συμπεριφορά. Το μυαλό μας κάνει αυτή τη σύνδεση ασυνείδητα, οι φυλετιστές τη μελετούν επιστημονικά. Οι σύγχρονοι ερευνητές, αγνοώντας την φυσική ανθρωπολογία, ακόμα ψάχνουν να βρουν την σύνδεση φυλής-χαρακτήρα, ενώ η φυλετική ανθρωπολογία την έχει ανακαλύψει ήδη προ πολλού. Όποιος μπορέσει να κάνει αυτήν την αντιστοίχιση, θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται με τελείως διαφορετικό τρόπο τους ανθρώπους γύρω του.

16 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον.Τι ισχύει όμως σχετικά με τη φυσιογνωμία του καθενός;Δηλαδή κάποιος που έχει ευγενή φυσιογνωμία,δηλαδή έχει ωραίο πρόσωπο;Παίζει και σε αυτό η φυλή ρόλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ιβάν ο Τρομερός είναι Διναρικός;

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cf/IoannIV_reconstruction_by_Gerasimov02.jpg

    https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/f0/d8/5f/f0d85f0625c6429cef788e217b214de0.jpg

    http://prv3.lori-images.net/rekonstruktsiya-litsa-po-cherepu-ivan-groznyi-0000528387-preview.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι Διναρικός ;Σαν Τάταρος έμοιαζε...

      Διαγραφή
    2. Ρωτάω...Δεν νομίζω να ήταν μόνο μογγόλος

      http://www.kunstkamera.ru/images/exhibition/gerasimov/method/04_14b.jpg

      https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/29/ca/92/29ca927fe66fe7fa2325c3d9164efa5c.jpg


      Διαγραφή
    3. Ναι Διναρικός φαίνεται και λογικά βασει ψυχισμού ήταν. Με απασχολησε και εμένα. Φαίνεται Διναρικός.

      Διαγραφή
    4. Ναι, κατά κύριο λόγο ήταν διναρικός.
      Παρόλα αυτά, ήταν ο τελευταίος βασιλιάς των Ρουρικιδών, οι οποίοι και φαινοτυπικά αλλά και γενετικά είχαν λαπωνικό στίγμα, δηλαδή ταξινομούνταν στον ανατολικό βαλτικό. Νομίζω πως προφανώς και ο Ιβάν ο Τρομερός είχε μια τέτοια, σχετικά έντονη βαλτική επίδραση.

      Διαγραφή
  3. Παρεμπιπτόντως,ο Φασμπέντερ,είναι ατλαντοειδής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νορδο-Κρομανοειδής.

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή Κρομανοειδής με Νορδική επίδραση(μύτη, γαλάζια μάτια).

      Διαγραφή
    3. Δεν θα πολυσυμφωνησω...Και εμενα με εχει μπερδεψει λιγο ο τυπος του αλλα αφου ειδα και καποιες προφιλ εικονες μαλλον εχει και λιγο απο διναρικη προσμιξη (πιθανος Νορικος δηλαδη) λογω του οτι εχει επικλινες μετωπο και φυσικα ΔΕΝ ειναι δολιχοκεφαλος αλλα κυριως μεσοκεφαλος (μαλλον λογω διναρικης μιξης) ... Δειτε εδω
      http://www.celebitchy.com/wp-content/uploads/2012/01/dangerous_method_06_wenn3709603.jpg

      Διαγραφή
    4. Νορικός=ξανθός διναρικός. Ο Κων/της έχει δίκιο καθώς Φασμπέντερ είναι κρομανοειδής που έχει την τυπική κλίση και ελαφρά υψικεφαλία των hallstatt νορδικών. Στον σχηματισμό των οποίων είχαν συμβάλλει διναρο-κρομανοειδείς και διναρο-μεσογειακοί, και μέσα από αυτούς συνέβαλλαν (ενδεχομένως για δεύτερη φορά) και στο σχηματισμό των ατλαντικών. Το έτερο νορδικό παρακλάδι, το κελτικό, διαφέρει καθώς παρουσιάζει μεγαλύτερο εκδιναρισμό. Τόσο που ορισμένες φορές εκλαμβάνεται ως ατλαντοειδές.

      Διαγραφή
  4. http://www.sport-fm.gr/article/basket/to-nba-metamorfwse-ton-adetokounmpo-se-ellina-theo-gia-na-tou-euxithei/3247591

    Σαν αρχαίος Έλληνας Μεσογειακός ο...Giannis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα,η διαφορά χρώματος μεταξύ μαλλιών και γενειάδας μπορεί να κρύβει κάποιο φυλετικό τύπο?Π.χ. Είμαι Καστανόξανθος,αλλά τα γένια μου κοκκινίζουν.Σε ποιούς φυλετικούς τύπους είναι σύνηθες το κόκκινο χρώμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνήθως στους κρομανοειδείς. Γενικότερα όμως τα χρώματα έχουν δευτερεύοντα ρόλο στη ταξινόμηση καθώς προέχει πληθώρα άλλων στοιχείων με πρώτο και κύριο τον κεφαλικό δείκτη.
      Για να μην πούμε πως κάποιου είδους αποχρωματισμός (δηλ ανοιχτά χρώματα μαλλιών) δεν είναι άγνωστος και σε άλλες φυλές εκτός των λευκών Ευρωπαϊκής καταγωγής.

      Διαγραφή
    2. Μπορεί να οφείλεται σε αλπικότητα?

      Διαγραφή
    3. Παρότι υπάρχουν αλπικοί μελαχρινοί και αλπικοί με ανοιχτότερα χρώματα, τα δεύτερα συνδέονται με την επιρροή συγκεκριμένων κρομανοειδών. Ακόμα και οι νορδικοί, είναι ξανθοί εξαιτίας μιας τέτοιας συνεισφοράς στον φαινότυπό τους.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.