Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Η καταγωγή των Ιταλών

Ο ανθρωπολόγος Giuseppe Sergi έκανε αρκετές μελέτες σχετικά με την προϊστορία των Ιταλών. Σε μια δημοσίευσή του στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό The Monist υπό τον τίτλο "The Aryans and the Ancient Italians", εξέτασε την φυλετική καταγωγή των αρχαίων κατοίκων της Ιταλίας. Η μελέτη του αναφέρει αρκετά αρχαιολογικά και γλωσσολογικά στοιχεία, όμως εμείς θα εστιάσουμε στα ανθρωπολογικά στοιχεία.

Ο συγγραφέας υπογραμμίζει αρχικά ότι οι διάφορες μελέτες που έχουν γίνει επί του θέματος λαμβάνουν υπόψη μόνο αρχαιολογικά, πολιτισμικά και γλωσσολογικά στοιχεία και όχι ανθρωπολογικά, τα οποία είναι και τα πιο στέρεα. Το κενό αυτό θέλει να καλύψει ο ίδιος. Παράλληλα εξετάζει το κατά πόσον οι αρχαίοι κάτοικοι της χερσονήσου θα μπορούσε να είναι Άριοι, δηλαδή Νορδικοί όπως θεωρούνται σε όλο το άρθρο. Αναφέρεται στις διάφορες αρχαίες εθνοτικές ομάδες της Ιταλικής χερσονήσου και στα στοιχεία που υπάρχουν για αυτές.

Τα στοιχεία από σκελετικά υπολείμματα δείχνουν μια κυριαρχία της...
μεσο-δολιχοκεφαλίας σε ποσοστά 74% σε σχέση με 26% βραχυκεφαλία ή σε παρόμοια ποσοστά σε άλλες σειρές κρανίων. Οι Ιταλοί ανθρωπολόγοι που έχουν κάνει τις μετρήσεις, θεωρούν ότι οι δολιχοκέφαλοι ανήκουν στον Μεσογειακό τύπο. Στον βορρά ωστόσο, υπάρχουν διαφορές που μπορούν να αποδοθούν σε διαφορετικό δολιχοκέφαλο τύπο. Ο Sergi βγάζει το εξής συμπέρασμα:

"Οι Ιταλοί συνεπώς από την εθνολογία τους ανήκουν στη Μεσογειακή φυλή. Στην προϊστορική εποχή υπήρξε μια εισβολή από τον βορρά και τα βορειοδυτικά που έφτασε μόλις λίγο πιο πέρα από τις όχθες του Τίβερη. Αυτή η εισβολή έγινε από έναν λαό που είχε τα σωματικά γνωρίσματα των Κελτών... και διέφερε στα σωματικά τους γνωρίσματα από τους Ιταλούς."
"Οι Ιταλοί, συνεπώς, ανθρωπολογικά δεν θεωρούνται Άριοι [Νορδικοί]."
"Οι Ούμβροι, ωστόσο, είναι Ιταλοί με μίξη με Αρίους, αλλά κυρίως Ιταλοί ως προς την αναλογία του πληθυσμού."
"Οι Ετρούσκοι... ήταν επίσης ένας κλάδος της Μεσογειακής φυλής"

Ο Sergi θεωρεί ότι οι Νορδικοί είναι ξένοι στην Ιταλία και ότι αντιπροσώπευαν λαούς που ήταν βάρβαροι, σε αντίθεση με τους πολιτισμένους Ρωμαίους, ιδιαίτερα μετά την επαφή των τελευταίων με τους Ετρούσκους. Τα συμπεράσματα του Sergi ως προς την ανθρωπολογική σχέση Ιταλών με τους Νορδικούς ήταν τα εξής:

"Οι Άριοι [Νορδικοί] ήταν ξένοι στην Ιταλία, μια φυλή διαφορετική ως προς τα σωματικά γνωρίσματα"
"Οι Άριοι [Νορδικοί] δεν ήταν οι δημιουργοί των δύο μεγάλων κλασικών πολιτισμών, του Λατινικού και του Ελληνικού"

Ο Sergi βρίσκει ότι μέχρι και την κοιλάδα του Πο στην βόρεια Ιταλία οι κάτοικοι ήταν κυρίως Μεσογειακοί, με μια σημαντική βραχυκέφαλη συνιστώσα. Να σημειώσουμε ότι οι Κρομανοειδείς δεν διαχωρίζονται, οπότε πρέπει να θεωρούνται εντός των Μεσογειακών. Στους βραχυκέφαλους πρέπει να λάβουμε υπόψη Αλπικούς και Διναρικούς. Η εισβολή Κελτών στον βορρά έφερε μια μικρή Νορδική συνιστώσα, ήδη από την αρχαιότητα. Αυτό σημαίνει ότι ο φυλετικός τύπος των Ρωμαίων ήταν κυρίως ο Μεσογειακός και ο πολιτισμός τους ήταν δημιούργημά του τύπου αυτού. Ο Sergi συνδέει Ρωμαίους και Έλληνες, λαμβάνοντας τους δύο πολιτισμούς μαζί, θεωρώντας ότι προέκυψαν από κοινό φυλετικό υπόστρωμα.

7 σχόλια:

  1. Η Μεσογειακή ομοφυλία των Αιγαιακών φύλων είναι γνωστή. Κάρες, Λέλεγες, Πελασγοί, Τυρρηνοί ή Ετρούσκοι, όλοι αποτελούν κυρίως Μεσογειακά φύλα της Αιγηίδος. Άραγε Διαχειριστά, επ'ευκαιρίας συγχαρητήρια για το άρθρο, η Νορδική συνιστώσα της Βορείου Ιταλίας υπάρχει και σήμερον? Συνέβαλαν σημαντικώς ή όχι οι Γερμανικές εισβολές στην Ιταλία? Οι Νορμανδικές πάντως δεν νομίζω, καθώς η Νότιος Ιταλία και Σικελία αποτελούν μέχρι σήμερα κατ'εξοχήν Μεσογειακές και Αλπικές περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστότατος.Ως προς το ερώτημα σου φίλε μου,θα έλεγα με επιφύλαξη ότι υπάρχει σημαντική νορδική συμμετοχή αναμειγμένη με διναρική,μιλώντας για την βόρεια Ιταλία.Οι λεγόμενοι Noric(νορδικο-διναρικος)

      Διαγραφή
    2. ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΟΜΟΦΥΛΙΑ...........ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΡΚΕΤΩΝ ΑΛΠΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ........ΑΥΤΟ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΕΛΑΣΓΙΚΑ ΦΥΛΑ, ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ (ΑΧΑΙΩΝ ,ΙΩΝΩΝ,κτλ), ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΑΛΠΙΚΟ ΤΥΠΟ........ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΑΛΠΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.......

      Διαγραφή
    3. Και πως εξηγείς του μεσογειακούς δολιχοκέφαλους σκελετούς απο τη νεολιθική εποχή, στην Ελλάδα και το χώρο εκκίνησης τους, τη Μικρά Ασία και Ανατολική Μεσόγειο (ως εκ τούτου και Κρήτη κλπ); Οι Αλπικοί μάλλον προυπήρχαν ταυτόχρονα ή/και ήρθαν με άλλα κύματα μετανάστευσης, ίσως μαζί με Διναρικούς και Νορδικούς (όπως φαίνεται να έγινε και σε άλλα μέρη -ειδικά- της Ευρώπης και της Ασίας). Είναι ξεκάθαρο απο τη τέχνη τους ότι όλα αυτά τα φύλα όπως λέει ο ως άνω φίλος είναι μεσογειακού δολιχοκέφαλου-μεσοκέφαλου ανθρωπολογικού τύπου όπως οι Μινωΐτες-Μυκηναίοι (όλοι πελασγικά φύλα κατά τη γνώμη μου) και ομόφυλοι των Κάρες-Λέλεγες (ως πελασγοί λογιζόμενοι επίσης). Ακόμα και μετά τη Κλασσική περίοδο στη πραγματικότητα η ύπαρξη αλπικών δεν ήταν πλειοψηφική. Δες σχόλιο μου σε προηγούμενο άρθρο περί του θέματος με σημαντικές γενετικές και ανθρωπολογικές αποδείξεις περί αυτού : http://fyletika.blogspot.gr/2015/10/blog-post_9.html#comment-form

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.