Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Χάρτης ρινικού δείκτη του κόσμου - Lundman



Ο χάρτης δείχνει την κατανομή του ρινικού δείκτη σε όλον τον πλανήτη. Οι διαγραμμίσεις που αντιστοιχούν στην ταξινόμηση ως εξής

1. Πλατυρρινία
2. Μεσορρινία με τάσεις πλατυρρινίας
4. Μεσορρινία με τάσεις λεπτορρινίας
5. Λεπτορρινία

Από τον χάρτη προκύπτει ότι οι λεγέμενοι Caucasoid ή Europid, που περιλαμβάνουν τους κατοίκους της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής μέχρι την βόρεια Ινδία,...
παρουσιάζουν λεπτορρινία. Μεσορρινία εμφανίζουν οι μογγόλοι της κεντρικής-ανατολικής Ασίας, καθώς και οι περισσότεορι μογγόλοι ιθαγενείς της Αμερικής, πλην Εσκιμώων. Πλατυρρινία εμφανίζεται εκεί που υπάρχουν νέγροι και νεγροειδείς, Αφρικής και νοτιοανατολικής Ασίας - Ωκεανίας, αντίστοιχα.

Βλέπουμε ότι η ταξινόμηση βάσει του ρινικού δείκτη δείχνει με ευκρινέστερο τρόπο τις τρεις μεγάλες ομάδες φυλών της ανθρωπότητας, παρά το χρώμα του δέρματος.

Από το βιβλίο του Lundman B., Geographische Anthropologie, 1967.

Τον βρήκαμε εδώ.

1 σχόλιο:

  1. Λεπτορρινία λοιπόν εμφανίζει η λευκή φυλή μεσορρινία η κίτρινη και πλατυρρινία η μαύρη. Η μύτη είναι βασικό φυλετικό χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει λευκή και μαύρη φυλή. Και ενώ αυτοί οι δείκτες δείχνουν ξεκάθαρα την φυλετική ταξινόμηση σε ευρώπη ασία και αφρική , αποτυχνάνουν παντελώς στην Αμερική. Βλέπουμε στις Ηνωμένες πολιτείες να υπάρχει μεσορρινία χωρίς καθόλου κίτρινη φυλή. Στην πραγματικότητα όπως όλοι ξέρουμε υπάρχει λευκή και μαύρη φυλή, με τον ευρεύνητή να πέρνει μέσους όρους λεπτόρρινων και πλατύρρινων και να βρίσκει μεσορρίνια. Αυτή η μεθοδολογική αδυναμία της μεθόδου των δεικτών πρέπει να την έχουμε πάντα στο μυαλό μας. Το ότι μία περιοχή εμφανίζει μία τιμή σε έναν ανθρωπολογικό δείκτη στην οποία συνυπάρχουν διαφορετικές φυλές δεν σημαίνει ότι αυτές οι φυλές έχουν αναμειχθεί μεταξύ τους. Για αυτό το λόγο οι δείκτες πρέπει να υπολογίζονται επί εθνικών ομάδων και όχι επί του συνόλου του πληθυσμού μίας περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.