Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Pales L. - Raciologie comparative des populations de l'Afrique occidentale

Ο Γάλλος ανθρωπολόγος Léon Pales συμμετείχε στην ανθρωπολογική αποστολή στην δυτική Αφρική, που τότε αποτελούσε αποικία της Γαλλίας. Τα αποτελέσματα των ανθρωπολογικών του ερευνών δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό  Bulletins et Mémoires de la Société d'Αnthropologie de Paris, σε εκτενές αφιέρωμα με τίτλο "Raciologie comparative des populations de l'Afrique occidentale : stature, indice cormique, indice céphalique".

H περιοχή της δυτικής Αφρικής μόνο αποσπασματικά είχε μελετηθεί από ανθρωπολογικής πλευράς. Ο Pales κάλυψε σε σημαντικό βαθμό αυτό το κενό, πραγματοποιώντας μετρήσεις σε δεκάδες χιλιάδες άτομα από πλειάδα εθνοτικών ομάδων της περιοχής. Εστίασε σε τρία ανθρωπολογικά γνωρίσματα: το ανάστημα, τον κεφαλικό δείκτη και τον κορμικό δείκτη. Οι μετρήσεις παρατίθενται αναλυτικά σε πίνακες στο τέλος της μελέτης. Δυστυχώς δεν μελέτησε άλλους δείκτες, όπως ο ρινικός ή ο προσωπικός.

Ο Pales στα συμπεράσματά του αναφέρεται στους τρεις κύριους φυλετικούς τύπους που διαπίστωσε ότι υπάρχουν στην δυτική Αφρική. Υπάρχει ένας...
δολιχοκέφαλος, λεπτόρρινος τύπος, με σχετικά υψηλό ανάστημα, που είναι γνωστός στους ανθρωπολόγους ως South Saharid ή Sahelid. Έχει αρκετά Ευρωπιδικά στοιχεία και αποτελεί μεταβατική μορφή προς τους νέγρους της υποσαχάριας Αφρικής. Περνώντας στους νέγρικους τύπους, έχουμε τους Sudanid και τους Guinesid. Οι Sudanid είναι ψηλοί, μακρόσκελοι και δολιχοκέφαλοι. Κατοικούν στην κεντρική δυτική Αφρική. Οι Guinesid έχουν μέτριο ανάστημα, με σχετική δολιχοκεφαλία και τάση για μεσοσκελία. Κατοικούν στην παραλιακή ζώνη μέχρι το Καμερούν. Συναντώνται στα δυτικά με τους Ethiopid και στα νότια με τους Congolesid, που τείνουν βραχύσκελοι και μεσοκέφαλοι.

Η μελέτη του Pales είναι πολύ σημαντική για όσους ενδιαφέρονται για την ανθρωπολογία της Αφρικής. Εκτός από τις μετρήσεις προβαίνει και σε ανάλυση των φυλετικών τύπων της περιοχής και εκεί έγκειται η αξία της μελέτης του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.