Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Οι χρωματικές κλίμακες Bunak


Η εικονιζόμενη χρωματική κλίμακα ματιών, εισήχθη από τον ρώσο ανθρωπολόγο Viktor Valerianovich Bunak. Χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα από την ρωσική ανθρωπολογική σχολή. Η κλίμακα είναι ιδιαίτερα αξιόλογη και με σαφή ταξινόμηση, παρότι συνήθως προτιμάται η κλίμακα Martin-Schulz ή η αντεστραμμένη κλίμακα Martin.

Οι χρωματικές αντιστοιχίσεις της κλίμακας Bunak είναι οι εξής:...

1. Μαύρο
2. Σκούρο καστανό
3. Καστανό
4. Μελί
5. Μελί-πράσινο
6. Πράσινο
7. Πράσινο-γκρι
8. Γκρι με δακτύλιο
9. Γκρι
10. Γκρι-μπλε
11. Ανοιχτό μπλε
12. Σκούρο μπλε


Η κλίμακα του Bunak για το χρώμα των μαλλιών δίνεται στην εξής φωτογραφία:


Διαθέτει υπερβολικά πολλές ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις και ελάχιστες καστανές ή σκούρες καστανές μόλις στις διαβαθμίσεις 4-8 (καστανό) και 27 (μαύρο). Χρησιμοποιήθηκε από τον Bunak και άλλους ρώσους ανθρωπολόγους. Εφόσον χρησιμοποιηθεί κλίμακα για την ταξινόμηση του χρώματος των μαλλιών, προτιμάται συνήθως η κλίμακα Fischer-Saller. Μια αντιστοίχιση των χρωμάτων στις δύο κλίμακες δίνεται εδώ.

35 σχόλια:

  1. Τα λεγομενα hazel ματια τα οποια ειναι κατι ενδιαμεσο πρασινων-καστανων-μελι ειναι πολυ υποτιμημενα οπως και τα γκρι επειδη δε χτυπανε ευκολα στο ματι οπως τα γαλαζια και το εντονο πρασινο,πριν λιγες μερες το εψαξα το θεμα και ειναι σαφως σημαδι λευκου dna,κανω διαφορες δημοσιευσεις σε ξενα φορουμ για ελληνες απο συγκεκριμενες περιοχες και μου εκανε εντυπωση τοτε οτι μετρησα 15-25% "πρασινωπα" ματια κατι που μου φανηκε πολυ περιεργο,στην συνεχεια με λιγο ψαξιμο καταλαβα οτι προκειται για hazel.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το μαύρο μάτι ποιοι το έχουν;Οι αρμενοειδής;

      Διαγραφή
    2. Απ'τα λιγα που διαβασα δεν υπαρχει πραγματικα μαυρο ειναι ψευδαισθηση προκειται απλα για πολυ σκουρο καστανο,θα το βρεις σιγουρα σε πολυ υψηλα ποσοστα σε ασιατες,νεγρους και ιθαγενεις.Μεταξυ καυκασιων φαινοτυπων δεν γνωριζω αλλα πιστευω ειναι σπανιο και οι αρμενοειδεις οντας caucasoid αμφιβαλλω οτι εχουνε "μαυρα".

      Διαγραφή
    3. Τα hazel είναι περίπτωση ετεροχρωμίας της ίριδας του ματιού, όπου το κέντρο είναι πράσινο και οι άκρες καστανό. Είναι πολύ συχνό χρώμα ματιών αλλά κάτω από αδύναμο φως μοιάζουν καφέ.

      Διαγραφή
    4. "Σημάδι λευκού DNA". Ήδη είμαστε λευκοί φίλος. Και τα hazel μάτια θα είναι όντως 15-20%. Όπως και τα σκούρα μπλε μάτια. Δεν έχεις ιδέα πόσοι απ'την περιοχή μου έχουν σκούρα γαλανά μάτια. Όλοι τους γηγενείς Έλληνες, φυσικά μιλώντας. Και οι περισσότεροι τα συνδυάζουν με σκούρα μαλλιά. Γενικότερα για τους Έλληνες πάντως, τα μπλε μάτια (ανοιχτά και σκούρα) θα είναι 15%.

      Διαγραφή
    5. Τα γαλαζια ματια οπως και τα hazel ειναι χαρακτηριστικο μη-μεσογειακων φαινοτυπων.Hazel ματια εχουν κυριως οι αρμενοειδεις σε μεγαλο βαθμο οπως και καποιοι διναρικοι στα βαλκανια.Τα δε μπλε ματια πλην απο τους ατλαντοειδεις και ατλαντομεσογειακους δεν εχουν καμμια σχεση με κανονικους μεσογειακους.Gracile meds και Pontids εχουν σκουρα καστανα ματια.

      Διαγραφή
    6. 4 39 λαθος διατυπωση φιλε,γκουγκλαροντας hazel ματια σε συνδιασμο με τις λεξεις κλειδι mediterranean-alpine-nordic μπας και βγαλει κατι τελικα οντως καποιοι ανθρωπολογοι τα συνδιασαν με τον αλπικο τυπο και καποιος αλλος με μιξεις μεσογειακων-νορδικων στην βρετανια,οπως και οτι προερχεται απο ινδοευρωπαιους,τα γαλαζια και τα πρασινα δε τα ανεφερα γιατι ειναι αυτονοητο οτι εχουμε γυρω στο 15% αν οχι παραπανω αλλα προσθετοντας τα hazel καταλαβαινει κανεις οτι ΙΕ επιρροη ανεβαινει κι αλλο.

      5 13 που στηριζονται τα λεγομενα σου για hazel σε αρμενοειδεις/διναρικους; δε μου φαινεται περιεργο βεβαια μιας και αρμενιοι-χετταιοι πχ κραμα με ΙΕ ηταν οποτε λογικο

      Οι συγκεκριμενοι που παρατηρησα εγω στο 15-25% ηταν αλπικοι/διναρικοι κυριως και επειτα pontids

      Διαγραφή
    7. Τα γαλάζια μόνο είναι 15%. Τα πράσινα μάτια, που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται με άλλα χρώματα ματιών, ιδιαίτερα με τα γαλάζια που σχηματίζουν τα περίφημα γαλαζοπράσινα μάτια. Τα πράσινα θα είναι ένα 15%. Όμως υπάρχουν και άνθρωποι με καθαρά πράσινα μάτια (Η αδερφή μου είναι ένα παράδειγμα, καθώς τα μάτια της είναι σκούρα πράσινα, χωρίς κανένα ίχνος άλλων χρωμάτων). Και όντως, οι περισσότεροι με ανοιχτά μάτια στην Ελλάδα είναι Αλπικοί ή Διναρικοί και Κρομανοειδείς, που ο εκάστοτε από τους τρεις είναι σε μεγάλα ποσοστά στους Έλληνες. Αλλά υπάρχει και ένα 10-13% Νορδικοί, κυρίως Νορδικοί-Αλπικοί. Και τα ανοιχτά μάτια συνολικά θα είναι ένα >35% έως και 37% το μέγιστο. Βασικά, από τις ανθρωπολογικές έρευνες για τις διάφορες περιοχές της χώρας στο ιστολόγιο αυτό, αν τις δεις και βγάλεις έναν μέσο όρο, τότε είναι ένα 35-37% ανοιχτά μάτια για τους Έλληνες. Αλλά ας μην ξεχάσουμε ότι το υπόλοιπο 63% είναι σκουρομάτηδες.

      Διαγραφή
    8. Στις γενετικές μελέτες τα γαλάζια μάτια προέκυψαν στην περιοχή του Καυκάσου (CHGs) κατά την μετάβαση των σύγχρονων ανθρώπων στην κυρίως Ευρώπη. Από τις μετέπειτα σχηματισθείσες ομάδες μόνο μια είχε 100% ανοιχτόχρωμα μάτια, οι δυτικοί κυνηγοί τροφοσυλλέκτες (WHGs). Όπως διαπιστώθηκε από τις μελέτες σε αρχαία δείγματα οι WHGs είχαν όλοι τα γονίδια για ανοιχτόχρωμα μάτια αλλά δεν είχαν αυτά που έκαναν την επιδερμίδα ανοιχτόχρωμη. Ο αδελφικός τους πληθυσμός των ανατολικών κυνηγών-τροφοσυλλεκτών δεν είχαν 100% ανοιχτόχρωμα μάτια, αλλά υπήρχαν ανάμεσα τους πολλά άτομα με τα γονίδια αυτά. Οι νεολιθικοί αγρότες, που ξεκίνησαν να διασπείρονται από τα ανατολικά παράλια της Μεσογείου σε όλη την Ευρώπη, είχαν τα γονίδια για ανοιχτή επιδερμίδα, αλλά λίγα γονίδια για ανοιχτόχρωμα μάτια παρότι μια βασική τους συνιστώσα ήταν ο πληθυσμός των CHGs. Η τρίτη μεγάλη ομάδα, οι ινδο-ευρωπαίοι, έφεραν σε μικρό βαθμό γονίδια για ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και αρκετοί αλλά όχι η πλειοψηφία, είχαν ανοιχτόχρωμα μάτια. Όμως οι ΙΕ, ως μεταγενέστερος πληθυσμός ήταν από κράμα αρχαιότερων συνιστωσών (EHGs, CHGs και αγρότες).
      Με απλούστερα λόγια, τα γονίδια για ανοιχτόχρωμα μάτια ανήκαν κυρίως στις κρομανοειδείς μορφές των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών (CHGs, EHGs αλλά κυρίως οι WHGs). Όμως δεν είναι σωστό να ταυτιστούν τα γονίδια αυτά μόνο με τους κρομανοειδείς στους σύγχρονους πληθυσμούς, γιατί μιλάμε για διασπορά συγκεκριμένων γονιδίων κι όχι για τη συνολική μορφή ενός φαινοτύπου. Παρόλα αυτά, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί στη δυτική Ευρώπη από την Ισπανία μέχρι τη Νορβηγία, τα ανοιχτόχρωμα μάτια έχουν μεγαλύτερη συχνότητα από ότι στην κεντρική και την ανατολική.

      Διαγραφή
  2. Τα ανοιχτά χρώματα σε μαλλιά μάτια δέρμα κοκ είναι χαρακτηριστικα φυλετικής ανωτερότητας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδιά μπορεί κάποιος να μου πει η κοπέλα που δολοφονήθηκε στη ρόδο που ανήκει φυλετικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα μπορούσε κάποιος να μου δείξει έναν έλληνα Gracile med?Υπάρχει κάποιος έστω διάσημος η απο πολιτικό χώρο κλπ που να ανήκει σε αυτό τον φαινότυπο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Λεμπιδακης απο την κρητη που απαγαγει τις προαλλες ειναι ενα καλο παραδειγμα απο τα πολυ λιγα που υπαρχουν στην Ελλαδα.Απο πολιτικη δεν γνωριζω κανεναν.

      Διαγραφή
    2. Ο Λεμπιδάκης πέρα του ότι είναι καθαρότατος Gracile Med είναι ένας άνθρωπος που πραγματικά παραδίδει μαθήματα ευγένειας,ανθρωπιάς,σεβασμού,γενναιοδωρίας,καλοσύνης και αρκετά άλλα που βαριέμαι να γράφω.Καμμία σχέση με τις άσχημες αρμενοειδείς και οριενταλικές-αραβοειδείς μούρες που βλέπεις σε κρητικούς.Αν υπήρχαν περισσότεροι Κρητικοί σαν τον Λεμπιδάκη το νησί θα είχε πολύ καλύτερη φήμη.Απο τους καλύτερους επιχειρηματίες και υπέροχος άνθρωπος.

      Διαγραφή
    3. Αντε συγκρινε τωρα τον Δοχιλοκεφαλο χαμαεκρανο Λεμπιδακη με τον πατατοκεφαλο γουρλωματη αρμενοειδη κουλη με την μυτη που τσιμπαει κεφτεδακι στα 10 μετρα...

      Διαγραφή
    4. Έλα ψηλέ έτοιμος!Για μια νέα Ελλάδα,για μια νέα Κρήτη!άμεσα το υπεράνθρωπο gracile med σπέρμα του σε κλινικές πανελλαδικώς! http://prntscr.com/luk52d

      Διαγραφή
    5. https://www.google.com/search?q=%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjYoMX3op3fAhVtsIsKHcpjCkkQ_AUIDigB&biw=1920&bih=969#imgrc=p3azNpE4SQ_NdM:

      Δοχιλοκεφαλια που θα ζηλευε και ο Goebbels...

      Διαγραφή
    6. Ρε Αλβανο-Τουρκοβουλγαρε 6:15 εισαι σοβαρος ή τρολλαρεις ρε μαλακα; Βραχυκεφαλοι στην Κρητη ειναι λιγο παραπανω απο 20% συμφωνα με ανθρωπολογικες μελετες στους Κρητικους και οι περισσοτεροι ειναι Αλπικο-Μεσογειακοι, ουτε καν Διναρικοι, και ερχεσαι εσυ ο δηθεν ανθρωπολογος να βγαζεις τον μεσο Κρητικο ως Αρμενοειδη;

      Επισης Αραβοειδες δυσκολα βρισκεις ακομα και στην Τουρκια! Αλλα εσυ ο Αλβανιαρης τους βρηκες στην Κρητη!

      Διαγραφή
    7. Απόγονε των σαρακηνών πειρατών άστο δεν το σώζεις.Μια χαρά βραχυκέφαλους διναρικούς και αρμενοειδείς έχετε.Φάτσες σαν του Παττακού και του Μιτσοτάκη είναι συχνό φαινόμενο στην λεβεντογέννα.Επίσης έχετε και ένα μεγάλο ποσοστό σαχάριων απο τους άραβες,που είναι μαυριδεροί με οριενταλικά χαρακτηριστικά .

      Διαγραφή
    8. Ρε μάγκα 12:05 αν κάποια μέρα σου περισσεύει χρόνος και βαριέσαι ,σου έχω μια πρόταση βρές έναν κρητικό στο facebook και βάλε στόχο πχ να βρείς άλλους 50 ή 100 όσους θές μέσω φίλων του και φτιάξε μας φωτογραφικό υλικό να δούμε και σε τι ποσοστό είναι αυτοί που λες,γιατί μην νομίζεις ότι και μια ανθρωπολογική ερεύνα είναι διαφορετική πέρα απο τα εργαλεία τα οποία θα ήταν χρήσιμα μόνο σε δύσκολες ταξινομήσεις,εντοπίζετε να πούμε έναν καρέλη ή μητσοτάκη η σε περίπτωση μη κρητικού έναν ριχάρδο και βγάζετε τα πάντα αρμενοειδή και τα εκατομμύρια κρητικών(κυριολέκτικα αν προσθέσεις την διασπορά τους σε υπόλοιπη ελλάδα και ομογένεια)σας περνάνε απαρατήρητα ή βλέπετε ξέρω γω ηλιοκαμμένο δέρμα και έντονη τριχοφυία προσώπου και σας ξινίζουν γιατι μπροστά στα άτριχα βελούδινα νορδικά μπουμπούκια σας φαίνονται ανατολίτες.
      Η ίδια πρόκληση ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους που μιλάνε για αρμενοειδείς απο'δω κι απο κεί.

      Διαγραφή
    9. Η κρητη παντως εχει ενα μεγάλο ποσοστο ξανθων κρομανοειδων,ειδικα στα σφακια.

      Διαγραφή

    10. 12:05

      Αμα θες να δεις καθαρο Αρμενοειδη πηγαινε στο Google και γραψε Bulent Ecevit. Ο φαινοτυπος αυτου του Τουρκογυφτου δεν υπαρχει στην Κρητη.

      Οσο για τους Σαρακηνους, αυτους τους ειχε ολη η νοτια Ελλαδα.

      Οταν η Κρητη ειχε Αναγεννηση μεσω Βενετιας εσεις οι Αλβανο-Βουλγαροι σκοτωνατε ο ενας τον αλλο για ενα καρβελι ψωμι. Και ακομα τα ιδια σκατα ειστε, κατι ασχημοι και υπουλοι Βαλκανιοι που εξελληνιστηκαν τον Μεσαιωνα.

      Διαγραφή
    11. Έλα μην κλαίς καταλαβαίνω οτι σε τσούζει που το πασοκόνησο σου είναι τίγκα στους αρμενοειδείς τύπου Πολάκη,Μιτσοτάκη,Μειμαράκη και κάτι διναρικούς σαν τον Παττακό.Επίσης όσα χρόνια δούλεψα στο βρωμόνησο είδα καθαρούς οριενταλικούς μαυριδερούς που έμοιαζαν με άραβες απο μέση ανατολή.Να μην αναφέρω και κάτι σαχάριους σαν τον Κασιδιάρη που σίγουρα είναι κατάλοιπα των σαρακηνών.Εμένα βλακάκο η καταγωγή μου είναι απο το μεσολόγγι.Ούτε αλβανούς έχουμε ούτε βλάχους ούτε σαρακηνούς και άλλους ενετούς που μπαστακώθηκαν στο κωλονήσι σου και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.

      Διαγραφή
    12. Gs55, δεν είμαι αυτός που απευθύνεσαι. Ο Ετζεβίτ δεν είναι κλασσικός αρμενοειδής γιατί έχει επιδράσεις από ιρανικούς και διναρικούς. Είχε κουρδική και βοσνιακή καταγωγή συν τοις άλλοις. Επίσης, στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί "καθαρός" αρμενοειδής. Το συνηθέστερο είναι σε μίξεις, κυρίως με αλπικούς αλλά και με δολιχοκέφαλους φαινοτύπους. Στην Κρήτη συγκεκριμένα, υπάρχει τέτοια επίδραση στα ανατολικά ενώ υπάρχει και βορειοαφρικανική επίδραση σε μικρότερο βαθμό και τη βρίσκουμε κυρίως στα νότια παράλια. Όμως αυτές οι φαινοτυπικές επιδράσεις παρότι υπαρκτές, δεν είναι συνηθισμένες μεταξύ των Κρητικών. Από εκεί και πέρα στο ιστολόγιο αυτό, ο κάθε ένας βρίσκει την ευκαιρία να γράψει τα δικά του για να τρολάρει ή για να βγάλει τα κόμπλεξ του.

      Διαγραφή
    13. Πάλι μαλώνουν οι Ελληναράδες.Αρμενοειδείς υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα ανεξάρτητου καταγωγής.Εγώ μένω Θεσσαλία και βλέπω αρμενοειδείς αρκετά συχνά και δεν είναι ούτε κρητικοί,ούτε μικρασιάτες η Πόντιοι.Ο Λαζόπουπος ο γνωστός μαλάκας αρμενοειδής είναι.Ο Λυκουρέζος που έχει καταγωγή απο Σύρο πάλι αρμενεοιδής.Η κοπελίτσα που δολοφονήθηκε τις προάλλες που είναι αρμενοειδής η καταγωγή της απο ξάνθη.Μην βάζετε ταμπέλες και μην κολλάτε με στερεότυπα.Αυτό το οποίο είναι σίγουρο είναι δεν υπάρχουν μεσογειακοί.Η Ελλάδα παραμένει σταθερά βραχυκέφαλη χώρα!!!!

      Διαγραφή
    14. Ο Ετζεβιτ ειναι καθαροτατος αρμενοειδης.Τιποτα το ιρανικο δεν εχει,ασε που ειναι υπερβραχυκεφαλος.

      Διαγραφή
    15. O Λυκουρεζος δεν εχει καμμια σχεση με Συρο.Ο πατερας του απλα γεννηθηκε εκει.Οι Λυκουρεζοι εχουν καταγωγη απο την Μανη,που ως γνωστο εχει αρκετους αρμενοειδεις.Οποιος εχει διαβασει γενετικη γνωριζει γιατι οι συγκεκριμενες περιοχες τυχαινει να εχουν αρμενοειδεις.Καμμια σχεση με σαρακηνους πειρατες η αραβες και αλλες μαλακιες που γραφονται εδω μεσα...

      Διαγραφή
    16. http://4.bp.blogspot.com/-NfH9TxnTeFo/TVRNdxump5I/AAAAAAAATIs/gtt1VD_Ww_Y/s1600/%25CE%2594%25CE%2599%25CE%2591%25CE%25A6%25CE%259F%25CE%25A1%25CE%2595%25CE%25A3+006.jpg

      Αριστερά είναι ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και σας τη δείχνω γιατί όποιον δείτε μελαψό με μουστάκια τον βγάζετε αμέσως αρμενοειδή. Επίσης, όχι πως έχει μεγάλη σημασία, αλλά δεν είναι καθόλου "γνωστό ότι η Μάνη έχει αρκετούς αρμενοειδείς". Όλες οι ανθρωπολογικές έρευνες στην περιοχή έχουν δείξει δολιχοκεφαλία. Μπορεί να είναι μικρές, μπορεί να είναι παλιές, αλλά υπάρχουν και έχουν δημοσιευτεί. Επιπλέον, το ότι κάποιος έχει καταγωγή από μια περιοχή στην Ελλάδα, δεν μπορεί να δείξει τον φαινότυπο του παρά μόνο στις φαντασίες των ονειροπαρμένων. Τέλος όσοι πραγματικά διαβάζουν γενετική και ξέρουν ότι δεν υπάρχουν αρμενοειδείς στην Ελλάδα που να είναι άσχετοι με μη ελληνικούς πληθυσμούς. Αλλά κάτι μου λέει, πως είσαι ο ίδιος άσχετος που μας πρήζει με τις απλοομάδες στο Y DNA και δεν λες να καταλάβεις πως οι περισσότερες προέκυψαν πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια και δεν σχετίζονται με φαινότυπους.

      Διαγραφή
    17. Αλβανιαρη 1:26 μην λες ψεμματα. Μια χαρα Βλαχους εχει το Μεσολογγι και η Αιτωλοακαρνανια γενικοτερα.

      Απο κει και περα, μπορω και γω να βρω καποιους Νορδοειδες Κρητικους σαν τον Μαρτσακη και τον Μαλαξιανακη και να προσπαθησω να σε πεισω πως ετσι ειναι η μιση Κρητη. Αυτο κανεις εσυ με τους 2-3 Αρμενοειδες Κρητικους που βρηκες. Ασε που οι Μητσοτακηδες δεν ειναι καθαροι Αρμενοειδες που να χτυπιεσαι.

      Καταλαβε το Αλβανε, ο Αρμενοειδης τυπος ειναι σπανιος στην Κρητη και γενικα στην Ελλαδα. Γνησιοι ‘Ελληνες’ Αρμενοειδες ειναι οι Μικρασιατες που κουβαληθηκαν εδω τον προηγουμενο αιωνα.

      Ο συντακτης αυτου του σαϊτ ειχε ανεβασει μια ερευνα που ειχε κανει ενας ξενος ανθρωπολογος στην Κρητη σε σχεση με τον κεφαλικο δεικτη των Κρητικων. Ψαξτον και βρες τον για να δεις μονος σου ποσοι βραχυκεφαλοι υπαρχουν στην Κρητη. Λιγο παραπανω απο 20% θα ειναι.

      Αντε γιατι με κουρασες γαμω την Μολδοβλαχια σου.

      Διαγραφή
  5. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης που ανήκει φυλετικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιος είναι ο φαινότυπος αυτού του Τούρκου?

    https://images.khaleejtimes.com/storyimage/KT/20161127/ARTICLE/161129381/AR/0/AR-161129381.jpg&MaxW=780&imageVersion=16by9&NCS_modified=20161127151045

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάποιο λάθος πρέπει να έχει γίνει με την κλίμακα ματιών, το 6 πρέπει να είναι πράσινο-γκρι και το 7 το πράσινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.