Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Χάρτης των πρώιμων μεταναστεύσεων του ανθρώπου - Griffith Taylor

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

O Thomas Griffith Taylor ήταν Βρετανός γεωγράφος, ανθρωπολόγος και εξερευνητής, που δραστηριοποιήθηκε στην Αυστραλία. Βασικός άξονας του έργου του ήταν η μελέτη της φυλετικής διαφοροποίησης υπό το πρίσμα της γεωγραφίας. Ο χάρτης απεικονίζει τις πρώιμες μεταναστεύσεις του ανθρώπου, όπως προκύπτουν από την γεωγραφική μελέτη της διαφοροποίησης του κεφαλικού δείκτη.

Τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα απαιτούν πολλές γενιές για να διαφοροποιηθούν σημαντικά. Συνεπώς, με προσεκτική μελέτη, μπορούν να εντοπιστούν οι γεωγραφικές ζώνης διαφοροποίησης ενός ανθρωπολογικού γνωρίσματος, ώστε να εξαχθεί πληροφορία για την πορεία των πρώιμων μεταναστεύσεων του ανθρώπου. Εξετάζοντας τον κεφαλικό δείκτη, προκύπτει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες μακροπρόθεσμες τάσεις μετακίνησης των διαφόρων φυλών του πλανήτη.

Η μεγαλύτερης έκτασης μετακίνηση είναι αυτή που προέρχεται από την κεντρική Ασία, ο μογγολικός-αλπικός κλάδος, που ασκεί πιέσεις...
στη νότια και ανατολική Ασία, στη δυτική Ασία και βαθιά στην Ευρώπη, εξαπλώνοντας παράλληλα την βραχυκεφαλία σε αυτές τις γεωγραφικές ζώνες. Οι βασικές δολιχοκέφαλες ζώνες στην Ευρώπη, του Μεσογειακού και του Νορδικού τύπου πιέζονται στις δυτικές και στις παραλιακές ζώνες.

Η Αφρική διαθέτει συγκεκριμένα φυλετικά στρώματα, τα ήπια δολιχοκέφαλα με Ευρωπιδικές τάσεις της βόρεια Αφρικής που έχουν διεισδύσει έως και στα ανατολικά, ενώ στο κυρίως υποσαχάριο κομμάτι επικρατεί το νέγρικο έντονα δολιχοκέφαλο στοιχείο.

Οι ιθαγενείς της Αμερικής δείχνουν μια σταδιακά διαφοροποιούμενη εικόνα, ανά γεωγραφική ζώνη, κάτι που δείχνει ότι έχει υπάρξει μια σταδιακή πορεία πλήρωσης της ηπείρου από τον άνθρωπο. Οι νεγροειδείς της νοτιοανατολικής Ασίας και της Ωκεανίας αποτελούνται από δολιχοκέφαλα στοιχεία που μετακινήθηκαν εκεί από τα πλέον πρώιμα στάδια μετανάστευσης του ανθρώπου στον πλανήτη.

Τον βρήκαμε στο βιβλίο του Ellsworth Huntington, The character of races, 1924.

15 σχόλια:

  1. Αφού οι Αλπικοί δεν είναι Ευρωπιδικοί (σύμφωνα με ένα παλαιότερο άρθρο) γιατί ταξινομούνται σαν φυλετικός τύπος της Λευκής φυλής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἔχει ἀπώτερη ἀσιατικὴ καταγωγή ῥὲ man, ἀλλὰ εἶναι λευκὸς κατὰ βάσιν.

      Διαγραφή
    2. Όλοι μογγολοφέρνουν αλλά σαν τους βαλτικούς με τίποτα...

      Διαγραφή
    3. Σωστό. Οι Βαλτικοί είναι σαν ξανθά μόγγολα.Δείτε για παράδειγμα τον Λεκαβίτσιους της Πανάθας.

      Διαγραφή
    4. Φίλε Himler καταλαβαίνω ότι έχουν καταγωγή ασιατική άλλα επειδή είμαι καινούργιος δεν καταλαβαίνω πως εξηγείται. Είναι πανάρχαια μίξη που έκανε τούς Αλπικούς να είναι λευκοί ή εξελίχθηκαν με αυτό τον τρόπο;

      Διαγραφή
    5. Έχουν υποστεί φυλετική διαφοροποίηση.Αποκόπηκαν από τον μογγολικό κλάδο και διακρίνονται πλήρως από αυτόν.

      Διαγραφή
    6. Οι αλπικοι ειναι reduced κρομανοειδεις ρε ζωα,τι αλλο θα ακουσουμε εδω μεσα με τον καθε αυτιστικο...δεν αποδεικνυεται κατι τετοιο μεσω γενετικης,οι βαλτικοι ειναι αλλη περιπτωση ΚΑΠΟΙΟΙ-οχι ολοι εχουν οντως μιξη με ανατολικοασιατικα στοιχεια,απ'την αλλη υπαρχει η λεγομενη ουραλικη απλοομαδα Ν που διασπαστηκε απο τη σιβηρια 10χ χρονια πριν οσο μογγολοι ειναι αυτοι αλλο τοσο νεγροι ειναι οι Ε στους ελληνες-βαλκανιους κλπ

      Διαγραφή
    7. Δεν ξέρω απο που έχουν καταγωγή οι αλπικοί και δεν πολύ με ενδιαφέρει.Είναι άσχημοι και στα ψυχικά χαρακτηριστικά άτολμοι και μαλθακοί.Τώρα θα βγουν 2,3 μαλακότρολια και θα πουν την γνωστή αμπελομαλακία του του τύπου αφού η κεντρική ευρώπη έχει αλπικούς,η ελβετία μαμου,η γαλλία,η νότια γερμανία και οι γνωστές μαλακίες.

      Διαγραφή
    8. Η γενετική ασχολείται λίγο με τους φαινότυπους και ξορκίζει τις φυλές, γι' αυτό και δεν έχει ασχοληθεί συγκεκριμένα με τους αλπικούς ώστε να αποδείξει έχουν ασιατική καταγωγή. Όμως στοιχεία γι' αυτό υπάρχουν και είναι αρκετά. Πρώτα από όλα, η κατηγορία απλοομάδων του Υ DNA Ν δεν απλώθηκε με κατεύθυνση προς την Ευρώπη όπως η Ε για να ευσταθούν τέτοιες συγκρίσεις. Ξεκίνησε στη κεντρική Ασία προς τα βόρεια της ηπείρου και ήλθε στην Ευρώπη μέσω των ανθρώπων της τούνδρας. Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουμε πως ήταν βραχυκέφαλοι, μογγολικής καταγωγής και πρόγονοι των Εσκιμώων, των Ίνουιτ και σε σημαντικό βαθμό των Λαπώνων (Σάμι). Η μετανάστευση αυτού του αρχαίου πληθυσμού, συμφωνεί με το πως θεωρούν οι ανθρωπολόγοι ότι διαμορφώθηκαν οι βαλτικοί υπό την επίδραση του ladogan που είναι ο φαινότυπος των Λαπώνων. Παρακάτω, υπάρχει μια κοινή γενετική παράμετρος στους πρωτο-ινδοευρωπαίους και τουρανικούς πληθυσμούς καθώς και εκείνους τους ασιατικούς που πέρασαν τον Βερίγγειο πορθμό στην Αμερική (οι πρόγονοι των Ινδιάνων της Αμερικής). Η παράμετρος αυτή, ονομάζεται Ancient North Eurasian (αρχαία βόρεια ευρασιατική ΑΝΕ) η οποία ανιχνεύτηκε πρώτη φορά σε υπολείμματα οστών παιδιού που έζησε σε ένα πολιτισμό κυνηγών μαμούθ στη λίμνη Βαϊκάλη, το οποίο ανθρωπολογικά ήταν βραχυκέφαλος Μογγόλος κι έφερε την αρχαία απλοομάδα στο Y DNA R (πρόγονο της R1a και R1b). Δεν μπορούμε να ξέρουμε, αν η ΑΝΕ είναι στίγμα που ξεκίνησε μεταξύ αρχαίων δολιχοκέφαλων πληθυσμών της δύσης προς αυτούς του βραχυκέφαλους Ασιάτες. Ξέρουμε όμως πως υπήρξε αλληλεπίδραση και ξέρουμε από την φυσική ανθρωπολογία, πως οι αλπικοί ήλθαν ή μαζί ή μετά την εισβολή των ινδο-ευρωπαίων.
      Τη θεωρία περί καταγωγής από κρομανοειδείς την υποστήριξε ο Coon, ο οποίος παρεμπιπτόντως, είναι μάλλον ο πιο έγκυρος ανθρωπολόγος, διότι αφενός ήταν από τους τελευταίους μεγάλους, αφετέρου τα συμπεράσματά του και οι θεωρίες του αποδεικνύονται κάθε φορά από τη γενετική. Ο Coon όμως αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πράγματα που είχαν να κάνουν με τη σταδιακή αύξηση του κεφαλικού δείκτη και αλλαγής του κορμικού δείκτη σε πολλές περιοχές διαφορετικές μεταξύ τους γεωγραφικά, με κοινό στοιχείο το αρκτικό και κρύο δασώδες περιβάλλον. Αυτό συνέβη μέσω της επικράτησης χαρακτηριστικών και της φυσικής επιλογής. Όμως, ούτε απέκλεισε την ανάμιξη των κρομανοειδών αυτών με ευρασιατικό πληθυσμό βραχυκέφαλων, ούτε και είπε πως τα χαρακτηριστικά που αναδείχθηκαν σε αυτές τις συνθήκες ήταν αποτελέσματα που δεν είχαν να κάνουν με εξωτερικές επιδράσεις. Η αλήθεια βρίσκεται και στα δυο: Υπήρξε επίδραση από ευρασιατικό πληθυσμό, αλλά και παράλληλος παιδομορφισμός ή αρτικοποίηση ορισμένων κρομανοειδών.

      Διαγραφή
    9. Οι ανθρωπιδες Denisovan και ο Ανθρωπος του Πεκινου τι κεφαλικο δεικτη υποτιθεται οτι ειχαν;

      Διαγραφή
  2. https://2.bp.blogspot.com/-K1t4hND88kM/WM2dVXJr3FI/AAAAAAAAFls/7X9dL3WJABcvagxdFsAdwqu6zYcWuWxzQCLcB/s1600/DSCI1926%2B-%2B%25CE%2591%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2586%25CE%25AE.JPG

    σε ποια φυλη ανηκει αυτος εδω σοβαρα μεσογειακος αλπικος διναρικος τι ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://4.bp.blogspot.com/-1N6F5rrM50c/XBPnqVVhx2I/AAAAAAAAGlw/WqMfwyE04KQihv63SvDwUsOSndqJ0JvrwCLcBGAs/s1600/1.JPG

      εδώ πέρα φαίνεται καλύτερα ?

      Διαγραφή
    2. Διναρικος-κρομανοειδης.Μοιαζει όντως με Αλβανό.

      Διαγραφή
    3. Η βραχυκεφαλια ειναι χαρακτηριστικο των ασιατικων μογγολων.Αλπικοι,διναρικοι,βαλτικοι και γενικοτερα υπερβραχυκεφαλοι φαινοτυποι εχουν ερθει απο στεπα και απο σιβηρια μερια με την δημιουργια της ινδοευρωπαικης φυλης.

      Οι κρομανοειδεις ηταν οι αυτοχθονες της ευρασιας και οι μεσογειακοι νεολιθικοι αγροτες απο την Ανατολη και τον Λεβαντα.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.