Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Ανθρωπολογικοί χάρτες της Γερμανίας - Schwidetzky


Οι χάρτες προέρχονται από την Γερμανίδα ανθρωπολόγο Ilse Schwidetzky, μαθήτρια του Egon von Eickstedt. Τους βρίσκουμε στο άρθρο Rassengeschichte von Deutschland, που περιλαμβάνεται στη σειρά ανθρωπολογικών δημοσιεύσεων που δημοσιεύτηκαν συλλογικά από την Schwidetzky με τίτλο Rassengeschichte der Menschheit.

Ο χάρτης δίνει αρκετά υψηλούς κεφαλικούς δείκτες για την Γερμανία. Η νότια Γερμανία και μέρος της ανατολικής παρουσιάζουν υψηλό κεφαλικό δείκτη, με μέση τιμή πάνω από 83, δηλαδή είναι πλειοψηφικά βραχυκέφαλες. Αυτό σημαίνει ότι οι δολιχοκέφαλοι τύποι αποτελούν μειοψηφία σε μεγάλο μέρος της χώρας. Στο βόρειο τμήμα βρίσκονται Νορδικοί και Κρομανοειδείς σε υψηλές συγκεντρώσεις, όμως υπάρχουν και Αλπικοί, καθώς και Βαλτικοί στα βορειοανατολικά. Στο νότιο τμήμα οι Αλπικοί και Διναρικοί...
φαίνεται να αποτελούν πλειοψηφία, με μειοψηφία Κρομανοειδών και Νορδικών. Οι τιμές του κεφαλικού δείκτη προσεγγίζουν περισσότερο την μεσοκεφαλία στις περισσότερες περιοχές, κάτι που υποδεικνύει ότι οι βόρειοι Κρομανοειδείς είναι πιθανότατα περισσότεροι από τους Νορδικούς.

Κάποιοι αναζητούν μανιωδώς Νορδικούς στην Ελλάδα, ενώ ούτε στην ίδια την Γερμανία δεν αποτελούν πλειοψηφία. Χρειάζεται κάποιος να μελετήσει φωτογραφίες από Γερμανούς, να διακρίνει ένα προς ένα τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα και συνδυαστικά με την συμπεριφορά να κατανοήσει ποιος πραγματικά είναι Νορδικός. Στην Ελλάδα σχεδόν δεν υπάρχουν, ωστόσο εντοπίζονται λίγοι βόρειοι Κρομανοειδείς που συνήθως περνιούνται για Νορδικοί ενώ δεν είναι.

Όπου βλέπετε τις δύο πρώτες κατηγορίες, δηλαδή περιοχές χωρίς διαγράμμιση ή με τετράγωνη διαγράμμιση, είναι οι περιοχές όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση Νορδικών. Η βορειοδυτική και βόρεια Γερμανία είναι αρκετά Νορδική. Επίσης, υψηλή συγκέντρωση Νορδικών υπάρχει σε μεγάλο κομμάτι της Αυστρίας και της Ελβετίας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι χώρες διατηρούν την Γερμανικότητα. Αντιθέτως, η Τσεχία δεν διατήρησε την Γερμανικότητα, παρά την εγκατάσταση και εκεί Γερμανικών φύλων. Ο χάρτης εξηγεί το γιατί, το φαινόμενο είναι κατά βάθος φυλετικό.

Η μελέτη περιλαμβάνει και χάρτες χρωματισμού, ένας αντιπροσωπευτικός εκ των οποίων παρουσιάζει το ποσοστό του καστανού τύπου στη χώρα, δηλαδή αυτών που έχουν ταυτοχρόνως καστανά μάτια και καστανά μαλλιά.


Ο καστανός τύπος στη Γερμανία βρίσκεται σε μικρά ποσοστά στο βόρειο μισό της χώρας, ωστόσο πλησιάζει στο ένα τέταρτο του πληθυσμού. Παράλληλα υπάρχει σημαντική μίξη, κάτι που οδηγεί μεγάλο μέρος των κατοίκων της χώρας να έχουν καστανά μαλλιά και ενδιάμεσα ή ανοιχτά μάτια. Δηλαδή το ποσοστό των καθαρά καστανών τύπων είναι αρκετά παραπάνω από το ποσοστό του καστανού τύπου που δείχνει ο χάρτης.

Ο χάρτης του αναστήματος, δείχνει ότι στα βόρεια της χώρας το ανάστημα είναι υψηλό, ενώ στα νότια το ανάστημα πέφτει στο μέτριο. Στα βόρεια το υψηλό ανάστημα είναι αναμενόμενο λόγω Κρομανοειδών και Νορδικών. Στα νοτιοανατολικά το ανάστημα είναι το χαμηλότερο λόγω Αλπικών. Στα νότια οι Αλπικοί δεν ρίχνουν σημαντικά το ανάστημα, γιατί εμφανίζονται και οι Διναρικοί που έχουν υψηλό ανάστημα.

Η φυλετική σύνθεση της Γερμανίας έχει μελετηθεί επισταμένως από τους Γερμανούς ανθρωπολόγους. Στα φυλετικά στοιχεία που την απαρτίζουν περιλαμβάνονται Κρομανοειδείς (συνήθως βόρειοι), Νορδικοί, Αλπικοί, Διναρικοί και Βαλτικοί, με ελάχιστους Μεσογειακούς στα νοτιοδυτικά. Στα βόρεια επικρατούν Κρομανοειδείς και Νορδικοί με μειοψηφία Αλπικών και Βαλτικών. Στα νότια επικρατούν Αλπικοί και Διναρικοί, με μειοψηφία Κρομανοειδών και Νορδικών.

Από εδώ.

6 σχόλια:

  1. Καλησπερα! Μπορουμε να βρουμε καπου ή να εχουμε φωτογραφιες απο τις διαφορες των Ιρακινων,Ιρανων,Πακιστανων,Αλγερινων,Μαροκινων; Φαινοτυπικα ??? Ευχαριστω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Ιρανοί και οι Ιρακινοί ανήκουν κυρίως στον Ιρανικό φυλετικό τύπο.Οι Αλγερινοί και Μαροκινοί ανήκουν κυρίως στον Βερβερικό,τον Σαχάριο και τις μίξεις τους.

      Διαγραφή
  2. Έχω την εντύπωση πως ξεχωρίζει ένας αλπικος Γερμανός από ένα αλπικό έλληνα ή ένας διναρικος Έλληνας από ένα διναρικο Αλβανό κοκ. Πως εξηγείται η διαφορά τους παρόλο που ανήκουν στον ίδιο φυλετικό τύπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξεχωρίζει ένας Αλπικός Έλληνας από έναν Αλπικό Γερμανό ή Αλπικό Τσέχο. Είναι το ίδιο φυλετικά.
      Το ίδιο είναι επίσης ένας Διναρικός Έλληνας με έναν Διναρικό Ιταλό,Γερμανό ή Σέρβο.Το ίδιο επίσης ένας Μεσογειακός Γάλλος με έναν Μεσογειακό Ρουμάνο κτλ.
      Οι αλβανοί είναι ειδική περίπτωση επειδή οι σκατόφατσες τους ξεχωρίζουν εύκολα,έχουν ίσως κάποια περίεργη έξωευρωπαϊκή επίδρασή ή απλά ο βδελυρός ψυχισμός τους έχει αλλοιώσει τους φαινότυπους τους.

      Διαγραφή
    2. Τα αλβαναριά που ξεχωρίζουν ειναι Καυκάσιοι μούλοι και αποτελούν εξωευρωπαϊκη φυλη. Ισχύει απόλυτα αυτό που λες. Υπαρχουν και Αλβανοί που εχουν βαλκανικές ρίζες αλλα ως επι των πλείστων ειναι σιχαμένα αποβράσματα απο τον Καύκασο.

      Διαγραφή
  3. Δεν ήξερα ότι υπάρχουν νορδικοι με 80 κεφαλικο δείκτη. Αν δεν κάνω λάθος οι νορδικοί είναι οι πιο δολιχοκεφαλοι της Ευρώπης. Υπάρχει κάποια εξήγηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.