Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Karl Pearson: Η κληρονομικότητα των ψυχικών χαρακτηριστικών

Ο Karl Pearson υπήρξε μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της Βρετανικής επιστήμης. Ειδικότερα διέπρεψε στους τομείς των μαθηματικών και της βιομετρίας. Μεγάλο μέρος της καριέρας του το αφιέρωσε στη μελέτη της κληρονομικότητας. Η μελέτη του με τίτλο "On the Laws of Inheritance in Man: II. On the Inheritance of the Mental and Moral Characters in Man, and Comparison with the Inheritance of Physical Characters", που δημοσιεύτηκε στο περδιοδικό Journal of the Anthropological Institute of Great Britain and Ireland, εξετάζει την κληρονομικότητα των ψυχικών γνωρισμάτων στον άνθρωπο. Αποτελεί το επιστέγασμα της προηγούμενης μελέτης του, στην οποία μελετούσε τα σωματικά γνωρίσματα.

Στην εισαγωγή, ο Pearson επισημαίνει ότι όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία της καταγωγής στα οικόσιτα ζώα. Υπάρχει ολόκληρη βιβλιογραφία και εγχειρίδια που εξηγούν τις τεχνικές επιλεκτικής αναπαραγωγής σε άλογα, αγελάδες, σκύλους, γάτες και πτηνά, ώστε να προκύψουν ράτσες με επιθυμητά γνωρίσματα. Είναι τόσο σημαντικά τα αποτελέσματα, που κάποια γνωρίσματα των ζώων αυτών αποκτούν και εμπορική αξία. Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα αποδέχονται...
ότι τα σωματικά χαρακτηριστικά στον άνθρωπο κληρονομούνται με τον ίδιο τρόπο όπως και στα υπόλοιπα ζώα, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που κατανοούν τη σημασία που έχει για την κοινωνία αυτή η διαπίστωση.

Ο απλός κόσμος θεωρεί ότι η συμπεριφορά κάθε ανθρώπου προκύπτει από την οικογένεια και το σχολείο, με την οικογένεια να επηρεάζει την ηθική διαμόρφωση του ατόμου και το σχολείο τις πνευματικές του ικανότητες. Συνηθίζουμε να παραβλέπουμε την πιθανότητα ότι το οικογενειακό περιβάλλον προκύπτει από την κληρονομική υπόσταση των γονέων και ότι η πνευματική βελτίωση που μπορεί να προσφέρει το σχολείο εξαρτάται κυρίως από το ανθρώπινο υλικό που δέχεται στις τάξεις του.

Ο Pearson εξέτασε την ομοιότητα μεταξύ αδελφών, ως προς τα ψυχικά γνωρίσματα. Αν η συσχέτιση βρεθεί παρόμοια με αυτή των σωματικών γνωρισμάτων, τότε προκύπτει ότι τα ψυχικά γνωρίσματα κληρονομούνται όπως και τα σωματικά. Το δείγμα αντλήθηκε από σχολεία της Βρετανίας, όπου σε κάθε σχολείο ελήφθησαν ανθρωπολογικές μετρήσεις και επίσης ζητήθηκε από τους καθηγητές να περιγράψουν τον χαρακτήρα 30-50 μαθητών. Τις περισσότερες φορές οι απόψεις των καθηγητών για την συμπεριφορά του κάθε μαθητή συνέπιπταν. Τα αποτελέσματα για τα σωματικά γνωρίσματα δίνονται στον παρακάτω πίνακα.


Βλέπουμε ότι η συσχέτιση βρίσκεται κοντά στο 0,5 κάτι που είναι αναμενόμενο λόγω του ότι διαθέτουν στατιστικά τα μισά γονίδια κοινά.

Ως προς τα ψυχικά γνωρίσματα, οι καθηγητές εκτίμησαν τον χαρακτήρα των μαθητών ως προς τα εξής γνωρίσματα: ζωηρότητα, αφοσίωση, ενδοσκόπηση, δημοφιλία, ευσυνειδησία, ταμπεραμέντο, ευφυΐα και τρόπος γραψίματος. Τα αποτελέσματα για τα ψυχικά γνωρίσματα δίνονται στον παρακάτω πίνακα.


Ο συντελεστής συσχέτισης κατά μέσο όρο είναι κοντά στο 0,5 όπως και στα σωματικά γνωρίσματα, με τις διακυμάνσεις είναι λίγο μεγαλύτερες από ότι στα σωματικά γνωρίσματα. Προκύπτει πως τα ψυχικά γνωρίσματα προκύπτουν κληρονομικά, με τον ίδιο τρόπο όπως και τα σωματικά.


Ο Pearson καταλήγει γράφοντας ότι αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία. Η οικογένεια και το σχολείο λίγα μπορούν να βελτιώσουν αν το ανθρώπινο υλικό δεν είναι κατάλληλο εκ φύσεως. Η ικανότητα και ο χαρακτήρας δεν δημιουργούνται μέσω μάθησης, αλλά προκύπτουν από κληρονομικές προδιαθέσεις.

7 σχόλια:

  1. Σε ποιον φυλετικο τυπο ανηκει ο τραγουδιστης Χρηστος Δαντης?
    https://i1.prth.gr/images/963x541/files/2018-05-12/6064c07a8400dd44a066f5c645ad9ed6_XL.jpg

    https://img.news.gr/c1/c14464f7c317945afbfe85684a176397_L_b.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας,ο Φίλιππος,Κάρολος και η μητέρα του Ελισάβετ,σε ποιούς φυλετικούς τύπος ανήκουν?
    https://i.huffpost.com/gen/1462630/thumbs/o-HEADSHOT-570.jpg?1

    https://i.pinimg.com/originals/26/49/dd/2649dd36865efd819b48a779a8187745.jpg

    https://cdn.images.express.co.uk/img/dynamic/106/590x/Prince-Philip-802269.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταγματασφαλίτηϟϟ30 Μαΐου 2018 στις 3:50 π.μ.

      Φίλιππος:Κελτικός Νορδικός
      Κάρολος:Κελτικός Νορδικός με ατλαντοειδή επίδραση
      Ελισάβετ:Ατλαντοειδής + Αλπική

      Διαγραφή
    2. Νομίζω πως είναι φανερό ότι υπάρχει αμιγής διναρική επίδραση στον Κάρολο. Ο Φίλιππος είναι hallstatt, κι όχι κελτικός. Γενικότερα οι Γλύξμπουργκ είναι φορείς αυτής της νορδικής φάσης όπως τους ξέρουμε από τους βασιλείς της Ελλάδας. Οι Ουίνσδορ είναι πολύ μπλεγμένοι καθώς εμφανίζουν μεν τα κλασσικά Βρετανούς κελτικά και ΚΜ χαρακτηριστικά, αλλά και αλπικά στοιχεία τα οποία έχουν πάρει από τον οίκο του Αννόβερου και τη βασίλισσα Βικτωρία που είναι προ-γιαγιά της Ελισάβετ, καθώς και διναρικά από τον οίκο της Σαξωνίας (από τον σύζυγο της Βικτωρίας, Αλβέρτο και προ-παππού της Ελισάβετ) που είναι ο προγονικός οίκος του οποίου οι Ουίνσδορ αποτελούν τον πιο πρόσφατο κλάδο.
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Queen_Victoria_Albert.JPG

      Διαγραφή
    3. Ταγματασφαλίτηϟϟ30 Μαΐου 2018 στις 8:54 μ.μ.

      Ο Φίλιππος είναι Keltic και όχι Halstatt.

      Εδώ φαίνεται πεντακάθαρα:
      https://previews.photos.com/F0008-UF-ML000-600-170941675-queen-elizabeth-ii-and-prince-philip-duke-of-edinburgh.jpg

      Διαγραφή
    4. Αφού δεν έχει κλίση στο μέτωπο πως "φαίνεται". Επί της ουσίας, η μεγαλύτερη κλίση στο μέτωπο είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό διαχωρισμού των δυο τύπων αυτών, πέραν του χρωματισμού (που είναι το συνηθέστερο). Επί της ουσίας, όλες οι διαφορές είναι "ποσοτικές", δηλ μεγαλύτερη κλίση, μεγαλύτερο ρινικό μήκος κλπ.

      https://www.theapricity.com/snpa/bilder/troe294.jpg

      https://www.theapricity.com/snpa/bilder/troe292.jpg

      Δώσε βάση και σε αυτή:
      https://c479107.ssl.cf2.rackcdn.com/files/22755/width668/rnhtxvvf-1366631108.jpg

      Διαγραφή
    5. Ταγματασφαλίτηϟϟ31 Μαΐου 2018 στις 4:18 π.μ.

      Το πιο σημαντικό γνώρισμα είναι το κρανίο,και το κρανίο του Φιλίππου(σχήμα και κεφαλικός δείκτης που λογικά βγάζει υψηλή μεσοκεφαλία) παραπέμπει σε Κελτικό και όχι σε Hallstat,που είναι πάντα χαμηλής μεσοκεφαλείας ή δολιχοκεφαλείας. Επίσης,η μύτη του,που προεξέχει έντονα, παραπέμπει σε Κελτικό.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.