Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Η επιλογή στον άνθρωπο

Ο John Beddoe ήταν ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους εθνολόγους. Υπήρξε πρωτοπόρος στην μελέτη της φυσικής ανθρωπολογίας της Βρετανίας. Ταυχρονα, μελέτησε ζητήματα επιλογής στον άνθρωπο. Στη μελέτη του με τίτλο "On selection in man", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Progress, ο Beddoe εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο επενεργεί η επιλογή στον άνθρωπο ως προς τον κεφαλικό δείκτη και στις όποιες φυλετικές ερμηνείες απορρέουν. Η ματιά του είναι οξυδερκής και έχει διαβάσει όλες τις μελέτες που έχουν προηγηθεί επί του θέματος. Στην πραγματικότητα είναι μια σύνοψη των σημαντικότερων μελετών της ανθρωποκοινωνιολογίας, που καταδεικνούν τη σημασία της φυλής στην διαμόρφωση της κοινωνικής πραγματικότητας γύρω μας.

Η πρώτη μελέτη που έδειξε ότι η μορφή του κεφαλιού μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ δύο πολύ γειτονικών περιοχών, ήταν αυτή του Durand de Gros στην επαρχία Aveyron της Γαλλίας. Βρήκε ότι οι κάτοικοι των πόλεων ήταν πιο...
δολιχοκέφαλοι από τους κατοίκους της γετονικής επαρχίας. Λόγω του πρώιμου της εποχής, υπέθεσε ότι αυτό οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αργότερα, πάλι στη νότια Γαλλία, ο Lapouge βρήκε παλαιοανθρωπολογικά ότι η άλλοτε αριστοκρατία, Γερμανικής προέλευσης, ήταν δολιχοκέφαλη, ενώ οι χωρικοί ήταν βραχυκέφαλοι. Μετά από αιώνες, βλέπουμε ότι ο κεφαλικός δείκτης έχει αυξηθεί, κάτι που σημαίνει ότι έχουν αυξηθεί οι βραχυκέφαλοι εις βάρος των δολιχοκέφαλων. Αυτό καταδεικνύει ο παρακάτω πίνακας.


Στη σύγχρονη εποχή, οι περιοχές της νότιας Γαλλίας με υψηλότερη ανάπτυξη έχουν χαμηλότερο κεφαλικό δείκτη από ότι οι φτωχές ορεινές περιοχές που έχουν κυρίως Αλπικούς. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ένα κύμα εσωτερικής μετανάστευσης βραχυκέφαλων προς τις πλούσιες περιοχές, όμως και πάλι αυτοί που μεταναστεύουν είναι κατά μέσο όρο πιο δολιχοκέφαλοι από αυτούς που αφήνουν πίσω τους. Σύμφωνα με τον Lapouge ο Νορδικός τύπος είναι δραστήριος, φιλόδοξος, ανεξάρτητος και θαρραλέος, ενώ ο Αλπικός συνετός, υπομονετικός, φιλήσυχος και ολιγαρκής, αν και στη νότια Γαλλία, οι δολιχοκέφαλοι είναι κατά κανόνα Μεσογειακοί.

Οι μελέτες του Ammon στην επαρχία Βάδη της νοτιοδυτικής Γερμανίας έφεραν παρόμοια αποτελέσματα. Στο Φράιμπουργκ, ο κεφαλικός δείκτης ανεβαίνει όσο πάμε από την πόλη, στους μικτούς απογόνους αστών-επαρχιωτών, στους εσωτερικούς μετανάστες προς την πόλη και στους χωρικούς της γειτονικής επαρχίας. Δείτε και τον παρακάτω πίνακα.


Τα ίδια αποτελέσματα προκύπτουν και στην Καρλσρούη. Δείτε πόσο αυξημένο είναι το ποσοστό των υπερβραχυκεφαλων γενικά στην επαρχία της Βάδης σε σχέση με την το αστικό κέντρο της Καρλσρούης.


Φαίνεται ότι οι πόλεις ελκύουν περισσότερο τους δολιχοκέφαλους. Όμως αν η επαρχία είναι έντονα βραχυκέφαλη, τότε αναπόφευκτα σταδιακά θα συρρέουν και βραχυκέφαλοι στα αστικά κέντρα, με τις ανάλογες συνέπειες.

Στη Γαλλία, ο Lapouge βρήκε κεφαλικό δείκτη 82,8 στην πόλη της Ρεν και 84,7 στην γειτονική επαρχία. Στο Μπορντώ και σε άλλες οκτώ πόλεις της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ο Collignon βρήκε κατά μέσο όρο 2,3 μονάδες χαμηλότερο κεφαλικό δείκτη από ότι στην επαρχία. Στην Αυστρία, η Βιέννη έχει μέσο κεφαλικό δείκτη 81,2 με 37% δολιχοκέφαλους, ενώ η γειτονική επαρχία έχει 83,8 με 10% δολιχοκέφαλους. Όπως παρατηρεί ο Beddoe, εδώ έχουμε καθαρή περίπτωση φυλετικής διαφοροποίησης, εφόσον οι Βιεννέζοι είναι περισσότερο Γερμανικής καταγωγής από τους χωρικούς της γειτονικής επαρχίας που μάλλον ανήκουν περισσότερο στους κατεκτημένους πληθυσμούς.

Πέραν της κοινωνικής κινητικότητας, ο Lapouge διαπίστωσε ότι σε περιπτώσεις περιοχών που κατοικούνται από Νορδικούς και Αλπικούς, οι Νορδικοί καταλαμβάνουν περισσότερο τα πεδινά και οι Αλπικοί τα ορεινά. Το φαινόμενο είναι τόσο γνωστό, που κάποιοι προσπάθησαν να το εξηγήσουν λέγοντας πως το μεγάλο υψόμετρο αυξάνει την βραχυκεφαλία. Προφανώς αυτό δεν ισχύει, αλλά υπάρχουν πολιτικά και βιολογικά αίτια. Οι κατακτητές επιλέγουν πάντα τις πεδινές προσβάσιμες περιοχές, ενώ οι κατεκτημένοι τις απρόσιτες ορεινές. Επίσης, οι πιο δραστήριοι άνθρωποι πηγαίνουν να αναζητήσουν την τύχη τους στις πόλεις, ενώ στα ορεινά παραμένουν οι ολιγαρκείς που δεν έχουν φιλοδοξίες. Από την πλευρά μας να σημειώσουμε ότι αρκετό μέρος της ανάλυσης για βραχυκέφαλους, όπως η ορεινή ζωή, η σύνδεση με τη γη και η λιτότητα του βίου, ταιριάζει και στους Διναρικούς.

Επίσης, ο Lapouge διαπίστωσε ότι όταν ζουν μαζί οι δυο Νορδικόι και Αλπιοί, οι δολιχοκέφαλοι κατέχουν περισσότερο πλούτο, κάτι που φαίνεται από την φορολογική τους δραστηριότητα. Βγάζουν περισσότερα και έτσι πληρώνουν περισσότερους φόρους, εκτός από αυτόν της γης, με την οποία οι βραχυκέφαλοι ασχολούνται περισσότερο.


Αντίστοιχα αποτελέσματα λαμβάνουμε και στην Ιταλία. Στη βόρεια Ιταλία, οι δολιχοκέφαλες επαρχίες πληρώνουν περισσότερους φόρους σε σχέση με τις βραχυκέφαλες. Στη νότια Ιταλία, πάλι υπάρχει μια ελαφριά τάση υπέρ των δολιχοκέφαλων επαρχιών, όμως τα νούμερα είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με τη βόρεια Ιταλία. Ο Beddoe μας ενημερώνει ότι οι βραχυκέφαλοι είναι Αλπικοί σε όλη τη χώρα, ενώ οι δολιχοκέφαλοι είναι Νορδικοί στο βορρά και Μεσογειακοί στο νότο. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πάλι η σύνδεση των βραχυκέφαλων με τη γη.



Το κατά πόσον ο κεφαλικός δείκτης συνδέεται με τα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα δεν έχει αποδειχτεί. Ο Ammon βρήκε μεγάλο ποσοστό δολιχοκέφαλων στα ανώτερα λύκεια, όπως επίσης και στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Αντιθέτως, ο Houzé στις Βρυξέλλες βρήκε πιο υψηλό κεφαλικό δείκτη στους διανοούμενους. Αυτό δείχνει πιθανότατα ότι στο Βέλγιο υπάρχει πολύ υψηλό ποσοστό Αλπικών.

Οι αθλητές στη Βάδη βρέθηκαν κατά κανόνα προς την κατεύθυνση του δολιχοκέφαλου ξανθού τύπου, με τον μέσο κεφαλικό δέικτη μόλις στο 80,5. Από την άλλη, οι μαθητές σε θρησκευτικές σχολές ήταν κυρίως βραχυκέφαλοι, πιθανόν και λόγω του ότι αντλούνται συνήθως από χωρικούς.

Ως προς το χρώμα των μαλλιών, ο Ammon βρήκε ότι στις πόλεις συσσωρεύονται κυρίως καστανοί δολιχοκέφαλοι, οι οποίοι στη νοτιοδυτική Γερμανία είναι Μεσογειακοί, σύμφωνα με τον Beddoe. Φαίνεται δηλαδή ότι Νορδικοί και Μεσογειακοί δολιχοκέφαλοι δείχνουν τάση συσσώρευσης στις πόλεις έναντι των Αλπικών. Σε χώρες όμως όπως η Αγγλία και η Ισπανία, όπου οι βραχυκέφαλοι είναι λίγοι, δεν μπορεί να μελετηθούν τα κοινωνικά φαινόμενα με τη χρήση του κεφαλικού δείκτη.

Ο Beddoe συμπμεραίνει ότι όλη η παραπάνω ανάλυση επιβεβαιώνει την Δαρβινική επιλογή, αρκεί να σημειώσουμε ότι επιβιώνει, όχι ο ισχυρότερος, αλλά ο καλύτερα προσαρμοσμένος. Ο Νορδικός τύπος εξελίχθηκε ώστε να αντιμετωπίσει τις εχθρικές δυνάμεις της φύσης και των άλλων ανθρώπων. Σήμερα όμως αυτές οι ιδιότητες δεν φαίνεται να τον ωφελούν. Οι δολιχοκέφαλοι εξαλείφονται σταδιακά στην κεντρική Ευρώπη και τη θέση τους παίρνουν άτολμοι, φιλήσυχοι βραχυκέφαλοι. Οι Μεσογειακοί διατηρούν μια σημαντική παρουσία στα αστικά κέντρα, αλλά από ό,τι φαίνεται ο Αλπικός τύπος είναι αυτός που προσαρμόζεται πιο εύκολα στον σύγχρονο τρόπο ζωής, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ιστορική πορεία της Ευρώπης.

33 σχόλια:

  1. Ταγματασφαλίτηϟϟ10 Μαΐου 2018 στις 12:55 π.μ.

    Ομιλώντας εκ πείρας,πάντως,η κεντρική Γερμανία και Γαλλία καθώς και το νότιο Βέλγιο(Βαλλωνία) είναι φίσκα στους καστανούς βραχυκέφαλους παχουλούς αλπικούς μπούλιδες.Οι νορδικοί είναι ελάχιστοι σ'αυτές τις περιοχές.Το ίδιο και οι κρομανοειδείς.Μονάχα στην βόρεια Γαλλία(Νορμανδία),στην Φλαμανδία,στην Ολλανδία και στην βόρεια Γερμανία υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός νορδικών και κρομανοειδών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη Γαλλία παρότι κυριαρχούν οι αλπικοί υπάρχουν πολλοί ατλαντοειδείς και κρομανοειδείς, όπως και νορδικοί, αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές κι επαρχίες. Η βορειο-δυτική Γαλλία (Βρετάνη) και όχι τόσο η Νορμανδία, έχει κατά τόπους περισσότερους νορδικούς και ατλαντικούς. Παρότι θα περιμέναμε νορδικούς στην Λωρραίνη και την Αλσατία (λόγω γερμανικής καταγωγής) εκεί ζουν κυρίως αλπικοί. Παραδόξως στο Στρασβούργο (που είναι η πρωτεύουσα των ενωμένων επαρχιών αυτών), βρίσκει κανείς καθαρούς νορδικούς.
      Ατλαντικοί και ατλαντο-μεσογειακοί βρίσκονται κάποιοι στα νότια ανατολικά όπως στη Νίκαια (Προβηγκία) και ακόμα περισσότεροι στην Ακουιτανία κοντά στα Πυρηναία, όπου ζουν και Βάσκοι.
      Στο Βέλγιο νορδικοί υπάρχουν μόνο βόρεια, κοντά στην Ολλανδία, μεταξύ των Φλαμανδών. Αλλά πολλοί Βαλλόνοι είναι κρομανοειδείς.

      Διαγραφή
    2. Νορδικούς έχει μόνο η Σουηδία και η Νορβηγία και κάποιους λίγους μετα Δανία και ισλσνδια δηλαδή τον λεγόμενο Hallstatt.

      Σε καμμία περίπτωση δεν θεωρούνται νορδικοί οι daelofailed,borreby,Tronder,Anglo Saxon,subnordid και τα υπόλοιπα ανακατεμένα παρακλάδια ειτε με κρομανοειδεις μορφές ειτε με αλπικές.


      Καθαρους νορδικους μετά μπορούμε να βρούμε στην Βορειοανατολική Ευρώπη τον λεγόμενο East Nordic και τον protonordid/corded.


      Η Γαλλία πάντως προς Νορμανδία και βορειότερα έχει τους κλασικούς Hallstatt που ειναι απομοιναρια Βίκινγκ και Νόρμανδων.

      Διαγραφή
    3. Ταγματασφαλίτηϟϟ10 Μαΐου 2018 στις 3:35 μ.μ.

      O Tronder είναι κυρίως νορδικός φιλαράκι.Το οτι έχει κρομανοειδή επίδραση δεν τον κάνει μη-νορδικό.Για τους άλλους συμφωνώ!Ο Daelofaelid,ο Βorreby,ο Anglo Saxon είναι όντως κυρίως κρομανοειδείς με νορδική επίδραση.

      Διαγραφή
    4. Ίσα ίσα ο Tronder ειναι που δεν είναι νορδικός.

      Ο Tronder έχει hallstatt και East Nordic αλλα ο κύριος κορμός του ειναι ο paleoatlantid.
      Με διαφορά ο πιο robust απο τους παραπάνω.Επίσης ειναι μεσοκέφαλος και τις πιο πολλές φορές μεσομορφικός σαν παλαιστής.

      Για εμένα πέρα του hallastatt ο αμέσως επόμενος θεωρητικά πιο νορδικός έρχεται ο Anglo Saxon.

      Διαγραφή
    5. Οι καθαρότεροι νορδικοί είναι αυτοί στις βαλτικές χώρες σε κάποια μέρη στην ευρωπαϊκή Ρωσία τον λεγόμενο East Nordic και τον αρχικό corded που ήρθε απο την στέπα τον protonordid.

      Απο κει και μετά πάμε σε Ιράν,Αφγανιστάν,Ινδία, που θα βρεις τους απογόνους των προτοινδοευρωπαίων.

      http://humanphenotypes.net/IndoNordic.html

      Διαγραφή
    6. http://humanphenotypes.net/ProtoNordid.html

      Διαγραφή
    7. Νορδικοί (hallstatt), με τον τρόπο που το θέτεις, βρίσκονται κυρίως στη Δανία, την Ολλανδία και την βόρεια Γερμανία. Και όχι στην κατεξοχήν Σκανδιναβική χερσόνησο, όπου κυριαρχούν κατά κόρον οι κρομανοειδείς μορφές με δευτερεύουσα με νορδική επίδραση. Όλοι οι χάρτες προσωπικού δείκτη, αυτό δείχνουν, συμπεριλαμβανομένου ενός του Biasutti που είχε δημοσιεύσει παλιότερα και αυτό το ιστολόγιο. Εν πάση περιπτώσει, με τον ίδιο τρόπο που ο ατλαντο-μεσογειακός (κι ο ατλαντικός) έχει απροσδιόριστη κρομανοειδή ή μεσογειακή επίδραση, έτσι θα έπρεπε να λαμβάνουμε και τους νορδο-κρομανοειδείς.
      Πέραν όλων αυτών, αναφέρω σαν σημείωση πως κακώς πιστεύεται ότι οι κατεξοχήν νορδικοί φαινότυποι είναι εξέλιξη συγκεκριμένα του dalo-faelid κρομανοειδούς. Οι περισσότεροι, είναι εξέλιξη του borreby και η φαιλλιδική επίδραση είναι που καθόρισε επιμέρους διαφορές οι οποίες διαχωρίζουν τον troender και τον αγγλο-σαξονικό (που είναι κατ' ουσίαν εκφάνσεις του ίδιου τύπου).

      Διαγραφή
    8. Με τον ινδο-νορδικό ή και βόρειο ινδικό, ως απευθείας απόγονο των ΙΕ, θα έπρεπε να γελάμε. Διότι σαφώς κι έχουν κάποια τέτοια καταγωγή, αλλά και πολλοί γύφτοι, σε αυτόν τον φαινότυπο κατατάσσονται.
      Οι απευθείας απόγονοι των corded νορδικών, είναι απλούστατα οι hallstatt και κατόπιν οι keltic, με ορισμένους ατλαντικούς και ορισμένες φάσεις των pontid. Όχι απαραίτητα των ανατολικο-ευρωπαίων north pontid, αφού εκεί πολλές φορές υπάρχουν γερές βαλτικές επιδράσεις.

      Διαγραφή
    9. Hallstatt nordic εννουμε αυτο!
      https://www.google.gr/search?q=hallstatt+nordic&oq=hallstatt+nordic&aqs=chrome..69i57j69i60j0l4.3519j1j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8


      Σε καμμια περιπτωση δεν τους βρισκεις σε ολλανδια.
      Βορεια Γερμανια ναι αλλα παλι λιγοι ειναι συγκριτικα με τους Σουηδους και τους Νορβηγους.

      Η Δανια κυριο φαινοτυπο εχει τον borreby οι hallstatt υπαρχουν αλλα και εκει παλι λιγοι ειναι.

      Ο hallstatt ειναι ο κλασσικος νορδικος ο οποιος κυριως υπηρξε σε βικιγνκ,νορμανδους,και στους πειρατες της βορειου ευρωπης που εκαναν μπουρδελο τα παντα στον μεσσαιωνα.

      Ολοι οι αλλοι εχουν καταπιει τον κρομανοειδη.
      Ο Daelofaild οπως και ο tronder δεν εχουν καμμια σχεση με νορδικο.Ο anglo-saxon κλινει προς τον νορδικο αλλα παλι τα κρομανοειδη χαρακτηριστικα πολλες φορες τον ρομποσταρουν αγρια.

      Οι ινοδευρωπαιοι σε ιραν,αφγανισταν και ινδια σιγουρα ηρθαν σε μιξη με τους ινδικους(που κακως λες γυφυτους)διοτι οι περισσοτεροι θεωρουνται μεσογειακο κομματι οπως ολοι οι δοχιλοκεφαλοι της μεσης ανατολης(ιρανικοι,αραβικοι,ινδικοι,οριενταλικοι).

      Για τα υπολοιπα συμφωνω.
      Μην ξεχνας επισης οτι και ο Pontid φερνει αλπικα,βαλτικα και gorid χαρακτηριστικα...

      Διαγραφή
    10. https://www.google.gr/search?q=hallstatt+nordic&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiiurLppPvaAhWLKVAKHbJ1D60Q_AUICigB&biw=1920&bih=974#imgdii=p9cmKO3lcqofsM:&imgrc=0QuvoIRxyEAzmM:

      Δεν μπορω να βρω καλυτερο παραδειγμα.
      Αυτο σημανει ειμαι νορδικος.


      Επισης ενα καλο παραδειγμα east nordic ειναι αυτο.


      https://www.google.gr/search?q=east+nordid++examples&hl=el&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjoo8uZpfvaAhXLLFAKHaqHAIUQ_AUICigB&biw=1920&bih=974#imgrc=gEqY8YZyHSWC7M:


      Διαγραφή
    11. O Gleeson δηλαδή δεν είναι νορδικός?

      http://www.latimes.com/resizer/_JKM_XrhViq4rHnzynZ0p95JvrY=/1400x0/arc-anglerfish-arc2-prod-tronc.s3.amazonaws.com/public/Z6QZGUXOHBAF5AYWYV5YOIO424.jpg

      https://i.pinimg.com/originals/53/d7/14/53d71459183dedbfb7b0049dc2f59d8a.jpg

      Είναι ψηλός,λιγνός,υπερλεπτοπρόσωπος,υπερ-δολιχοκέφαλος(πιο δολιχοκέφαλος απο τους δυο που πόσταρες) και η όποια ελάχιστη κρομανοειδής επίδραση που έχει είναι απο Brunn!

      Διαγραφή
    12. Νομιζω οτι το κοκκινοπο μαλλακι δεν τον κολακευει ως νορδικο καθαροτοτατο.

      Απο σχημα προσωπου και λοιπα ναι ειναι νορδικος.

      Θελω να σου πω οτι τα σκανδιναβικα κρατη και κυριως σουηδια,νορβηγια ειναι που εχουν τους περισσοτερους hallstatt.

      Ολλανδια εχω ταξιδεψει απειρες φορες εχω φιλαρακια εκει πανω και οι νορδικοι τους οι περισσοτεροι ηταν με κρομανοειδες επιδρασεις.

      Εννοειται πως ειχα δει παρα πολλους hallstatt και εκει αλλα θεωρω οτι το μεγαλυτερο κομματι τους εχει ως κυριο φαινοτυπου τον failed.

      Σουηδια που εχω ανεβει 2 φορες πραγματικα εβλεπα μονο Hallstatt και Tronder.

      Διαγραφή
    13. Και η πλάκα είναι οτι ο πατέρας,του Brendan Gleeson που έπαιζε τον Μενέλαο(!) στο Troy είναι βραχυκέφαλος και ρομπάστ του θανατά (Brunn)!

      https://www.thefamouspeople.com/profiles/images/brendan-gleeson-1.jpg

      Συγκρίνετε αυτόν(πατέρας):
      http://travelingboy.com/bev/brendan_gleeson2.jpg

      ...με αυτόν(γιός):
      http://photos.laineygossip.com/articles/peter-rabbit-review-09feb18-05.jpg

      https://pbs.twimg.com/media/DZh0gukUMAMmcit.jpg

      Καμία σχέση...

      Διαγραφή
    14. Δανια τελειως διαφορετικο κρατος.

      Οι περισσοτεροι borreby καρπουζοκεφαλοι με βαλτικες επιδρασεις που θα τους περναγα ανετα για λιθουανους,λετονους κλπ.


      Βορεια γερμανια αρκετοι hallstatt αλλα σε καμμια περιπτωση δεν φτανουν τους daelofailed και τους Subnordid.

      Διαγραφή
    15. Ναι συμβαινουν αυτα.

      Και εμενα σοτ σοι μου ολοι ειναι καρπουζοκεφαλοι καζανες με υπερβραχυκεφαλισμο και εγω βγηκα δοχιλοκεφαλος.

      Παιζει να ειμαι μπασταρδακι τι να πω...........

      Διαγραφή
    16. Ταγματασφαλίτηϟϟ10 Μαΐου 2018 στις 5:32 μ.μ.

      O D.Gleeson,μάγκες,είναι Celtic Nordic!Οσο για το οτι είναι έτσι ενώ ο Brendan είναι Brunn,η εξήγηση βρίσκεται στο οτι η γυναίκα του Brendan είναι ψηλή λιγνή κελτική νορδική:

      http://potterland.ru/uploads/posts/2010-01/1264488880_67th-golden-globe-awards-3.jpg

      Απλά D.Gleeson πήρε τον φαινότυπο κυρίως από την μάνα του.Ο B.Gleeson έχει και άλλο γιο που είναι ρομπάστ (μπουχέσας) βραχυκέφαλος brunn σαν και αυτόν: https://www.irishtimes.com/polopoly_fs/1.2934283.1484221372!/image/image.jpg_gen/derivatives/box_620_330/image.jpg

      Διαγραφή
    17. Εχει δίκαιο ο ταγματασφαλιτης.Δεν ειναι νορδικός αλλα κελτικός σωστά....!!!

      Λάθος μου που συμφώνησα με τον πάνω ανώνυμο.

      Διαγραφή
    18. Ταγματασφαλίτηϟϟ10 Μαΐου 2018 στις 5:51 μ.μ.

      Παρεμπιπτόντως μια και το αναφέρουμε,αυτό είναι ενδιαφέρον παράδειγμα κληρονομικότητας του φαινοτύπου και των χαρακτηριστικών:

      Έχουμε Celtic Nordic μητέρα,Brunn πατέρα και τέσσερις γιους:O ένας Celtic Nordic,ο άλλος Brunn και οι άλλοι δύο κάτι στο ενδιάμεσο:

      1)Domnhall Gleeson(Celtic Nordic):
      https://assets.vogue.com/photos/5891441d8c64075803acf0c2/master/pass/02-domhnall-gleeson.jpg

      2)Rory Gleeson(Brunn):
      https://www.independent.ie/entertainment/books/book-reviews/article35419534.ece/ALTERNATES/h342/2017-02-04_ent_28252118_I1.JPG

      3)Brian Gleeson(κυρίως Brunn + Celtic Nordic)
      http://www.iftn.ie/archive//storimag/briangleeson-f.jpg

      4)Fergus Gleeson(κυρίως Celtic Nordic + Brunn) https://bigdatariskconference.files.wordpress.com/2015/10/fergus-gleeson-pic.jpeg

      Οσο πιο μεγάλη Brunn επίδραση,τόσο πιο χοντρό και κοντό το άτομο ενώ όσο πιο μεγάλη η Νορδική επίδραση,τόσο πιο ψηλό και λιγνό.

      Διαγραφή
    19. O brunn μεσοκεφαλος ειναι κυριως οχι βραχυ.

      Διαγραφή
    20. O brunn ειναι με διαφορα ο πιο ασχημος φυλετικος τυπος παρεα με τον αρμενοειδη.

      Διαγραφή
    21. Ταγματασφαλίτηϟϟ10 Μαΐου 2018 στις 6:45 μ.μ.

      Οι περισσότεροι κρομανοειδείς φαινότυποι είναι αντικειμενικά άσχημοι,αλλά τους προτιμώ χίλιες φορές απο τον αρμενοειδή!Αν με έβαζαν με την απειλή όπλου να διαλέξω ανάμεσα σε αρμενοειδή και Brunn ή Borreby ή αλλο κρομανοειδή και να ξαναγεννηθώ,θα διάλεγα δίχως δεύτερη σκέψη κρομανοειδή!Ο Brunn μπορεί να είναι άσχημος αλλά έχει μια σοβαρότητα,μια αγριάδα,μια ευγένεια πχ:

      http://www.regmurcia.com/servlet/integra.servlets.Imagenes?METHOD=VERIMAGEN_92823&nombre=Gary_Moore.JPG

      https://myhowbook.com/uploads/biographies/1404732494Brendan%20Gleeson.jpg

      ή

      https://www.hellomagazine.com/imagenes/healthandbeauty/health-and-fitness/2017101843293/gordon-ramsay-toned-body-instagram/0-220-837/gordon-ramsay-t.jpg

      Καμία σχέση με δυσμορφία,την δυσαρμονία και την γυφτιά του Αρμενοειδή.πχ:

      http://ro-mashka.ru/photo_f/Frunzik-Mkrtchyan-20-16.jpg

      https://en.chessbase.com/news/2008/events/ljubojevic02.jpg


      Πάντως,πράγματι,ο Brunn τύπος είναι ο λόγος που οι Βρετανοί κέλτες και ιδίως οι Ιρλανδοί θεωρούνται άσχημος λαός.

      Διαγραφή
    22. Απο τους φυλετικούς τύπους των Βρετανών ο Anglo Saxon ειναι με διαφορά ο πιο όμορφος και γοητευτικός.

      Απο αρρενωπότητα,αγριάδα,σεβασμό παμε σε κελτικο νορδικό.

      Ο north Atlantid στους ανδρες δεν μου αρέσει.
      Μόυ βγάζει κάτι το Φλωρικο και το μαλθακό,αντίθετος στις γυναικες ειναι ο αγαπημένος μου φυλετικος τύπος.

      Γενικότερα οι Βρετανοί και γενικότερα οι Αγγλοσάξονες,οι πολυ άσχημοι θα ειναι η πολυ όμορφοι.

      Ο David gandy που θεωρείται το καλυτερο ανδρικό μοντέλο στον κοσμο ειναι βόρειος Ατλαντικός εκδιναρισμένος και τον θεωρώ προσωπικά οτι πιο όμορφο και αρρενωπό υπάρχει.
      Μιλάμε για συνδυασμό που θα ζήλευε ο καθένας μας.

      Διαγραφή
    23. Ταγματασφαλίτηϟϟ10 Μαΐου 2018 στις 7:42 μ.μ.

      Εμένα πάντως ο δολιχοκέφαλος Keltic Nordic,ο Βορειοατλαντοειδής και ο North Pontid είναι οι αγαπημένοι μου τύποι.Ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η άρια φυλή!!!

      Διαγραφή
  2. Γνωρίζει κανένας πως μπορώ να μετρήσω τον κεφαλικό μου δείκτη.
    Δεν είμαι βραχυκέφαλος,κλίνω κάπου σε μεσοκέφαλο και δοχιλοκέφαλο,αλλά θέλω να μάθω και με ακρίβεια αν είμαι κάτω απο 80.

    Γνωρίζει κανένας τι όργανο χρειάζεται η τι διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το όργανο που χρειάζεσαι για να μετρήσεις τον κεφαλικό δείκτη λέγεται spreading calipers. Για τον τρόπο λήψης των μετρήσεων, με φωτογραφίες και σκίτσα, δες τις αναρτήσεις εδώ:

      http://fyletika.blogspot.gr/search/label/%CE%91%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%B1

      Τα ορόσημα του προσώπου, δηλαδή τα σημεία από όπου λαμβάνονται οι μετρήσεις, δίνονται εδώ:

      http://fyletika.blogspot.gr/2014/07/blog-post_23.html
      http://fyletika.blogspot.gr/2016/01/blog-post_14.html

      Ο υπολογισμός του κεφαλικού δείκτη και η ταξινόμηση ως προς αυτόν δίνεται εδώ:

      http://fyletika.blogspot.gr/2014/05/blog-post_7.html

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση κύριε διαχειριστά.
      Θέλω να ρωτήσω κάτι τελευταίο.

      Γνωρίζετε που θα μπορούσα να βρω τα συγκεκριμένα εργαλεία εδώ στην Ελλάδα!

      Αν υπάρχει κάποια ελληνική εταιρία που να πουλάει spreading caliper η ακόμα και το άλλο εργαλείο για τα δευτερεύον χαρακτηριστικά.

      Θα μου ήταν πολύ εύκολο αν θα μπορούσα να κάνω μια αγορά απο την χώρα μας διότι δεν θέλω να μπλέξω με παραγγελίες απο εξωτερικό!


      Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!!!

      Διαγραφή
    3. Το spreading calipers μπορείς να το προμηθευτείς απευθείας από εταιρίες του εξωτερικού, δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Στην Ελλάδα με δυσκολία αν βρεις κάποιον εισαγωγέα. Το sliding calipers, τύπος παχύμετρου, το βρίσκεις εύκολα στην Ελλάδα.

      Για μη πιστοποιημένα όργανα, μπορείς να βρεις και από καταστήματα τύπου amazon.

      Διαγραφή
  3. θα μπορουσε να μου πει καποιος τον φαινοτυπο της κοπελας με τα γαλαζια ματια?

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1376886782394680&set=pb.100002201156451.-2207520000.1525985095.&type=3&theater

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1056041477812547&set=pb.100002201156451.-2207520000.1525985095.&type=3&theater

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=926052550811441&set=pb.100002201156451.-2207520000.1525985618.&type=3&theater

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. She stands with Refugees.Αλλο ενα προιον φυλετικης μιξης και αυτη.......

      Διαγραφή
    2. Ταγματασφαλίτηϟϟ11 Μαΐου 2018 στις 2:37 π.μ.

      Ατλαντομεσογειακή?...

      Διαγραφή
  4. Μπορεί να γεννηθεί μεσογειακός-νορδικός ξέρω έναν και νομίζω ότι δεν κάνω λάθος έχει όλα τα χαρακτηριστικά και των δύο ακόμα και τα ψυχικά χαρακτηριστικά του είναι μία μίξη των δύο σε ισορροπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά μπορεί. Όχι μόνο μπορεί, αλλά συμβαίνει σε ένα μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων, είτε μιλάμε για ποντοειδείς είτε ατλαντοειδείς.
      Από εκεί και πέρα όμως, ο ψυχισμός που αναφέρεις είναι άλλο ζήτημα κι σχετίζεται και με τις τάσεις κάθε εποχής.
      Για παράδειγμα, ο αρχαιοελληνικός ψυχισμός τόσο στην ακμή όσο και την παρακμή του θυμίζει τον φερόμενο σαν "βόρειο", αμφότεροι ως ιδεώδη. Μιλάμε βέβαια κυρίως για τις ιδανικές περιπτώσεις, αλλά κάτι ανάλογο εμφανίζεται και σε εκείνες που ήταν αντίθετες του ιδανικού. Εν ολίγοις, τόσο η ακμή τους όσο και η παρακμή τους δείχνουν μεγάλες ομοιότητες. Η διαφορά όμως, βρίσκεται κυρίως στις ενδιάμεσες φάσεις.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.