Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Περί του Διναρικού τύπου

Μια αξιολογότατη μελέτη σχετικά με τον Διναρικό τύπο πραγματοποίησε ο Σλοβένος ανθρωπολόγος Božo Škerlj με τίτλο "Kako naj razumemo dinarsko raso?", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geografski vestnik. Ο Škerlj αρχικά γράφει για την ιστορία της μελέτης του Διναρικού φυλετικού τύπου και για κάποια θεωρητικά ζητήματα σχετικά την καταγωγή του. Περιγράφει τα σωματικά και ψυχικά του γνωρίσματα, σύμφωνα με τις μελέτες πολυάριθμων ανθρωπολόγων, καθώς και την γεωγραφική του εξάπλωση. Η μελέτη είναι ενδελεχής, από έναν ανθρωπολόγο που ασχολήθηκε σε όλη του την καριέρα με την ανθρωπολογία των Βαλκανίων, διαθέτοντας λεπτομερή γνώση της φυλετικής τυπολογίας.

Οι ανθρώπινες φυλές χωρίζονται σε γενικότερους κλάδους, όπως λευκοί, νέγροι, μογγόλοι, αλλά και εντός κάθε φυλετικού κλάδου υπάρχουν υποκατηγοριοποιήσεις. Ο Διναρικός φυλετικός τύπος εντάσσεται στον φυλετικό κλάδο των λευκών. Οι πρώτοι ανθρωπολόγοι αγνοούσαν την ύπαρξη αυτού του τύπου, θεωρώντας όλους του βραχυκέφαλους της Ευρώπης ως Αλπικούς. Ο Deniker ήταν εκείνος που εισήγαγε τον Διναρικό τύπο (Dinaric ή Adriatic ή Illyrian) στην Ευρωπαϊκή τυπολογία, περιγράφοντας...
τα σωματικά του γνωρίσματα και εντοπίζοντας τον γεωγραφικό του πυρήνα στα δυτικά Βαλκάνια. Έκτοτε, έχει ενσωματωθεί στην τυπολογία της Ευρώπης από τους σημαντικότερους ανθρωπολόγους.

Ως προς τα σωματικά γνωρίσματα, οι Διναρικοί περιγράφονται ως ψηλοί, βραχυκέφαλοι και με σκούρα μαλλιά. Επιπλέον γνωρίσματα είναι ισχυρό πηγούνι και μαλλιά κυματιστά ή σπανιότερα ίσια. Μετρήσεις δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικό ποσοστό ανοιχτών ή ενδιάμεσων ματιών. Σε συγκεκριμένες περιοχές υπάρχει συγκέντρωση Διναρικών με ανοιχτό χρώμα μαλλιών, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μια μειοψηφία ξανθών Διναρικών.

Το κεφάλι είναι κοντό, ψηλό και πλατύ, εμφανίζοντας μεγάλο μέτωπο. Ο κεφαλικός δείκτης σε έντονα Διναρικές περιοχές των Βαλκανίων υπερβαίνει το 85, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν σημαντικά ποσοστά υπερβραχυκεφαλίας και ειδικότερα πλατυϊνίας. Σε περιοχές με μίξεις Αλπικών-Διναρικών ο μέσος κεφαλικός βρίσκεται στο διάστημα 82-85. Ο Günther δίνει έναν τυπικό κεφαλικό δείκτη 84-86 για τους Διναρικούς. Η υψικρανία είναι τυπικό γνώρισμα των Διναρικών, σύμφωνα με τις μετρήσεις των περισσότερων ανθρωπολόγων.

Οι Διναρικοί είναι συνήθως λεπτοπρόσωποι. Ο Fischer βρίσκει ότι έχουν μακρύ πρόσωπο, με μέτριο πλάτος, με τον Günther να επισημαίνει ότι οι Νορδικοί έχουν πιο στενό πρόσωπο. Μετρήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Διναρικοί είναι λεπτοπρόσωποι, όμως υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό μεσοπρόσωπων, λόγω κυρίως του σημαντικού εύρους που λαμβάνει αρκετές φορές το πρόσωπο, παρά το μάκρος του.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Διναρικών είναι η μύτη τους. Λεπτόρρινη, μακριά και κυρτή τις περισσότερες φορές. Ο ρινικός δείκτης είναι κάτω από 65 σχεδόν πάντα, που δείχνει καθαρή λεπτορρινία. Το έντονο και σχετικά μακρύ πηγούνι είναι ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν το μήκος του προσώπου. Το ανάστημά τους ταξινομείται ως υψηλό, έχουν μακριά άκρα και είναι εξωμορφικοί.

Στη συνέχεια, ο Škerlj προχωρά στη μελέτη των ψυχικών γνωρισμάτων. Fischer και Günther συμφωνούν ότι οι Διναρικοί ότι έχουν έφεση στη μουσική. Κατά τον Fischer έχουν τάση να είναι απρόσεκτοι, μη προνοητικοί, με ισχυρή ιδιοσυγκρασία και αρκετή νοημοσύνη, αλλά τους λείπει η οργανωτικότητα. Κατά τον Günther το βλέμμα τους δείχνει δύναμη και αυτοπεποίθηση, γεγονός που προφανώς δεν προκύπτει από τη μορφή του βλέμματος, αλλά από τη σύνδεση που κάνουμε όλοι ασυνείδητα στο μυαλό μας μεταξύ αυτής της μορφής και συγκεκριμένου χαρακτήρα. Τους αναγνωρίζει τραχύτητα και ευθύτητα, όπως επίσης ηρωισμό και σκληρότητα.

Ο Διναρικός τύπος παρουσιάζει αρκετή εξάπλωση στην Ευρώπη. Γεωγραφικός πυρήνας του είναι τα Βαλκάνια, όμως έχει διαδοθεί γενικότερα στην κεντρική Ευρώπη, όπως σε νότια Γερμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ρουμανία, Ουκρανία κτλ. ενώ ίχνη του εντοπίζονται ακόμη και στη βόρεια, δυτική και ανατολική Ευρώπη.

Στη συνέχεια, ο Škerlj αναφέρει τις εικασίες που έχουν γίνει για την εξελικτική καταγωγή του Διναρικού τύπου. Το ζήτημα είναι δύσκολο, γιατί δεν έχει εξηγηθεί ο τρόπος αλλά και ο τόπος όπου προέκυψε η βραχυκεφαλοποίησή του. Κάποιοι θεώρησαν ότι κατάγονται από την Ασία, με συγγενικό τύπο τον Αρμενοειδή, πριν εισέλθουν προϊστορικά στην Ευρώπη, ενώ άλλοι θεώρησαν ότι η καταγωγή των Διναρικών είναι γηγενής Ευρωπαϊκή, με τις εξελικτικές διαδικασίες να συνέβησαν προϊστορικά γύρω από την περιοχή που τους βρίσκουμε μέχρι και σήμερα, με πιθανότερο πρόγονο τον Κρομανοειδή. Στα ιστορικά χρόνια, ο Škerlj συνδέει τους Διναρικούς των Βαλκανίων με τους Ιλλυριούς, οι οποίοι παρά την κατάκτηση από τους Ρωμαίους και τις μεταγενέστερες σλαβικές εισβολές, διατήρησαν τον Διναρικό χαρακτήρα τους.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο Διναρικός τύπος αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής φυλετικής τυπολογίας, παρουσιάζοντας διακριτά σωματικά και ψυχικά γνωρίσματα. Το ζήτημα της απώτερης καταγωγής του δεν έχει λυθεί ακόμα. Να σημειώσουμε ότι ο Διναρικός τύπος είναι διαδεδομένος στην Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε εξ ιδίας πείρας να αναγνωρίσουμε τα σωματικά και ψυχικά του γνωρίσματα.

30 σχόλια:

  1. Όχι απλά διαδεδομένος στην Ελλάδα αλλά ο πολυπληθέστερος μετά του Αλπικού λόγω Αρβανιτικής καθόδου.

    Έχει βλεβαια και θετικά, σε ιδεολογικό επίπεδο, δεν καταπίνει τις προοδευτικλες ιδέες Μεσογειακών ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ/ΚΚΕΔΩΝ και Κρομανοειδών σαν τον Τζέισον-Αντιγόνη! Μένει πιστός σε Ορθοδοξία, Ελλαδάρα, Παράδοση, Στρατό, Σημαία και Ξινόγαλο! Πολλοί Διναρικοί ασχολούνται με την αγροτοκτηνοτροφία στην χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειχε αρβανητες και στην αρχαια Ελλαδα ??? Γιατι και στους αρχαιους Ελληνες ο DinaroMed τυπος ειναι απο τους πιο συχνους μαζι με τον Pontid.

      Στην Ελλαδα μια χαρα αρχαια καταγωγη εχει ο Διναρικος και φυσικο δεν ειναι γνωρισμα μονο τον Αρβανητων που οι περισσοτεροι ηταν Αρβανητοβλαχοι και δεν ηταν καν διναρικοι αλλα πιο πολυ αλπικοι

      Διαγραφή
    2. Διναρικοι στην αρχαία Ελλάδα ήταν οι Δωριείς, γιαυτό και οι Μακεδόνες (που ήταν Δωριείς αν δεν κάνω λάθος) ήταν ανοικτοχρωμοι, ενω οι Αθηναίοι που εξέτασαν κρανία αρχαίων Αθηναίων λένε πως η πλειοψηφία ηταν μεσωγειακοι άρα οι Αθηναίοι ήταν πιο σκούροι. Επίσης οι Αρβανίτες σήμερα πάνω από 150,000 δεν είναι και οι Αρβανίτες που ξέρουν αρβανιτικα είναι 50,000 άρα αυτό που λες ριναι άκυρο, ναι μπορεί να αυξήθηκαν οι διναρικοι αλλά σε πάρα πολύ μικρό ποσοστό

      Διαγραφή
  2. Ξερει κανείς σε ποιο φυλετικό τυπο ανήκει ο νέος στις παρακάτω φωτο;

    https://scontent-sof1-1.cdninstagram.com/vp/cb601fb3d37afbccbb421f15416f0516/5B969FD0/t51.2885-15/e35/21041766_327104271034176_7053986478006730752_n.jpg

    https://scontent-sof1-1.cdninstagram.com/vp/f524f44e1568419c3fd326337fdf971b/5BC44C5B/t51.2885-15/e35/28434442_2062398840709232_522830380441534464_n.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ισως ο χειροτερος ευρωπαικος φαινοτυπος,επιθετικοι,χοντροκομενοι, αγενεις, αξεστοι,αμορφωτοι,κακασχημοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σώπα ρε Αλέν Ντελόν...

      Διαγραφή
    2. Mικρε σκασε!!!

      Διαγραφή
    3. Σωπα ρε , πηγαινε πες το αυτο στον Μεγα Αλεξανδρο, στον Κολωκοτρωνη και τα αλλα τα παιδια

      Διαγραφή
    4. Απο που και ως που ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Διναρικός; Μεσογειακός ήταν ο Μέγας των Ελλήνων.

      Διαγραφή
    5. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν προφανέστατα Διναρικο-μεσογειακός ή Norid, η δε μύτη του δεν είχε μεσογειακά χαρακτηριστικά και ήταν ξεκάθαρα μη-ατόφια-μεσογειακή. Είχε επιπλέον πρωτοβαλκανικά χαρακτηριστικά.

      Διαγραφή
    6. Πρώτα απ όλα ο μέγας Αλέξανδρος σίγουρα δεν ήταν μεσωγειακος όπως και οι υπόλοιποι Μακεδόνες, αφού ήταν πιο ανοικτοχρωμοι από τους Αθηναίους π.χ., άρα αφού ήταν ανοικτοχρωμοι δεν ήταν μεσωγειακοι, ήταν διναρικοι, οι μεσογειακοι είναι σκούροι. Και δεύτερον ο χειρότερος φαινοτυπος για μένα είναι ο μεσωγειακος σκατοφατσες και φλωροφατσες όλοι τους, όλοι οι κνιτες που βλέπεις στις πορείες ντόπιοι είναι και συγκεκριμένα μεσωγειακοι, γιαυτό είναι φλωροφατσες, ενώ οι περισσότεροι αν όχι όλοι πόντιοι είναι πατριώτες-εθνικηστες, οι πόντιοι (αρμενοειδης λένε πως είναι) για μένα είναι ο πιο ωραίος και μετά ο διναρικος

      Διαγραφή
    7. Και βεβαια μεσογειακός από τις προτομες Βεργίνας και Βέροιας...
      Οι Μακεδονες ήταν μικροσωμοι... βλεπε Φίλιππος (σκελετος) πώς βγαινει οτι ηταν διναρικοί; η μυτη τα χαλαει λιγο... στα ψηφιδωτά απο τον ταφο του Αγιου Αθανασιου, δεν διαφέρουν και πολύ από τους ιππεις της Ακροπολης.
      https://youtu.be/qppNPl67xaA

      Διαγραφή
    8. Ψααχαχαχαχχαχχα τι λες βρε μπαγλαμά, όλοι οι άνθρωποι παλιότερα ήταν κοντοτεροι. Οι Δωριείς ήταν πρόγονοι των Μακεδόνων, των Σπαρτιατών και των Ηπειρωτών, οι Δωριείς ήταν μόνο διναρικοι και αλπικοι, άρα οι Μακεδόνες ήταν διναρικοι και αλπικοι όπως και οι Σπαρτιάτες όπως και οι Ηπειρώτες. Όπως βλέπεις και σήμερα στην Μακεδονία και ήπειρο συνεχίζει να κυρίαρχει ο διναρικος και αλπικός φαινοτυπος, ενώ στην Πελοπόννησο σε μερικές περιοχές είναι πλειοψηφία ο διναρικος και αλπικός, δεν θυμάμαι αν συνεχίζει να είναι πλειοψηφία και στην Σπάρτη. Κατάλαβες οι Δωριείς ήταν μόνο διναρικοι και αλπικοι καθόλου μεσωγειακοι, οι μεσωγειακοι, με βάση μελέτες στην Αθήνα πάνω σε κρανία αρχαίων Αθηναίων, ήταν στην Αθήνα και κάποιες περιοχές κοντά στην Αθήνα όπως Θήβα, εκεί ήταν πλειοψηφία οι μεσωγειακοι με πολύ λίγους διναρικους και Αλπικους

      Διαγραφή
  4. Γράφετε οι περισσότεροι ότι η δολιχοκεφαλία είναι δείκτης φυλετική ανωτερότητας που έχουν οι νορδικοι ατλαντοειδεις μεσογειακοί κλπ..
    Σύμφωνα με τον κεφαλικό χάρτη οι πλέον δολιχοκεφαλοι είναι οι υποσαχαριοι Αφρικανοί. Πως εξηγείτε το φαινόμενο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος σου είπε οτι οι ολοι αυτοί που γράφεις παραπάνω ειναι δοχιλοκεφαλοι?

      Μόνο ο Hallstatt nordid ειναι καθαρός δοχιλοεκφαλος όλοι οι υπόλοιποι που έγραψες κυμαίνονται απο μεσοκεφαλια έως δοχιλοεφαλια.

      Οι περισσότεροι μεσογειακοί μεσοκεφαλοι είναι σε όλη την Ευρώπη εκτός του ατλαντομεσογειακού.

      Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις.


      Καθαροί δοχιλοκεφαλοι είναι οι οριενταλικοι(ιρανικοί,αραβοειδείς,αιγυπτιοειδείς,Αφρικανοί-μαύροι,τα περισσότερα παρακλάδια του ινδικού φυλετικού τύπου κλπ.)

      Διαγραφή
    2. http://humanphenotypes.net/metrics/cephalicindex.html

      Ρίξε μια ματιά εδω.

      Διαγραφή
    3. Και επισης οι περισσότεροι ευρωπαίοι εχουν υψικρανία σε μεγάλο βαθμό!!!

      Διαγραφή
    4. Ταγματασφαλίτηϟϟ25 Μαΐου 2018 στις 9:11 μ.μ.

      Άλλο πράγμα η δολιχοκεφαλία των λευκών Ευρωπαίων και άλλο πράγμα η δολιχοκεφαλία των νέγρων.Η δολιχοκεφαλία στους λευκούς αποτελεί ένδειξη ανωτερότητας(μεταξύ των ευρωπαϊκών τύπων) γιατί παραπέμπει σε περιακτικά φύλα,δηλαδή στους τύπους που ανέφερες.Σε καμία περίπτωση η δολιχοκεφαλία απο μόνη της δεν σημαίνει "φυλετική ανωτερότητα".Από μόνος του πάντως,ο γενικός όρος "ανωτερότητα" δεν βγάζει κανένα νόημα στην προκειμενη περίπτωση.Σε άλλα πράγματα είναι ανώτεροι οι Νορδικοί,σε άλλα οι Μεσογειακοί και σε άλλα οι βραχυκέφαλοι Διναρικοί. Επομένως άστοχη η ερώτηση σου!

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Είχα λάθος καταλάβει ότι δολιχοκεφαλια είναι ανθρωπολογικά εξελικτικός δείκτης εγκεφαλικής ανωτερότητας (μεγαλύτερος εγκέφαλος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δολιχοκεφαλία στην Ευρώπη όντως είναι ένδειξη μεγαλύτερου εγκεφαλικού όγκου. Ο όγκος όμως δεν μετράται από μια μόνο διάσταση αλλά από 3. Οι Ευρωπαίοι λοιπόν διαφέρουν αρκετά εις ότι αφορά το μήκος, το πλάτος και το ύψος του κρανίου τους, αλλά σε σύγκριση με τους Αφρικανούς εμφανίζουν ακόμα μεγαλύτερες διαφορές. Συγκεκριμένα, το ύψος του κρανιακού θόλου των υποσαχάριων είναι κατά κανόνα πολύ κοντό ενώ το μήκος συνήθως είναι πολύ μεγάλο. Το πλάτος παρουσιάζει ανάλογες αυξομειώσεις.
      Αν και ο συνολικός όγκος είναι δευτερεύουσας σημασίας όταν τον συγκρίνουμε με τα σημεία του εγκεφάλου δηλαδή οι λοβοί (μετωπιαίος, ινιακός, βρεγματικός κροταφικός) και η παρεγκεφαλίδα, διότι το κάθε τι είναι υπεύθυνο για τις διαφορετικές κι αλληλοσυμπληρούμενες λειτουργίες. Για παράδειγμα, οι αλπικοί που έχουν διευρυμένα βρεγματικά οστά κι επομένως βρεγματικό λοβό, δείχνουν πως εξαιτίας της ευχέρειας στη σύνθεση πλροφοριών από εξωτερικά ερεθίσματα, είναι ικανότεροι στις ενέργειες που απαιτούν μια εντατικότητα όπως λχ η εκπαίδευση. Ενώ οι κρομανοειδείς έχουν διευρυμένο υπερόφρυο δηλαδή μεγαλύτερο μετωπιαίο λοβό, που σχετίζεται με την γρηγορότερη επεξεργασία πληροφοριών που με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει στη γρηγορότερη έκλυση αδρεναλίνης. Παρόλα αυτά, ο όγκος του εγκεφάλου παραμένει σημαντικό κριτήριο διότι όταν υπάρχει διαφορά στο σύνολό του, είναι μια ένδειξη πως απλά όλες οι λειτουργίες του είναι αυξημένες.

      Διαγραφή
    2. Ωραία ανάλυση! Ιστορικά η Ανατολική ευρωπη πάντα ήταν λιγότερο αναπτυγμένη από την υπόλοιπη ευρωπη παρόλο που έχει παρόμοιο πολιτιστικό υπόβαθρο. Αναρωτιεμαι μηπως έχει να κάνει με την έντονη βραχυκεφαλια και έμμεσα με τον μειωμένο εγκεφαλικό όγκο

      Διαγραφή
  6. "Διναρικό τύπο (Dinaric ή Adriatic ή Illyrian)"...
    "Ως προς τα σωματικά γνωρίσματα, οι Διναρικοί περιγράφονται ως ψηλοί, βραχυκέφαλοι"...
    "Το κεφάλι είναι κοντό, ψηλό και πλατύ"...
    "Οι Διναρικοί είναι συνήθως λεπτοπρόσωποι"...
    "Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Διναρικών είναι η μύτη τους. Λεπτόρρινη κλπ"...
    Κατ' αρχάς η ανάλυση είναι "μία απ' όλα"...! Το αντιπαρέρχομαι...
    Έχετε δει ρε παιδιά Αλβανό ψηλό, λεπτοπρόσωπο και με λεπτή μύτη...;;;
    Αν τον βρείτε φωνάξτε με να τον φωτογραφίσω...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρα ειναι η αναλυση απλα οι αλβανοι δεν ειναι διναρικοι αλλα εχουν οθωμανικη μιξη.

      Καθαρους διναρικους θα βρεις στην Βοσνια,Μοντενεγκρο,Σερβια,Κροατια

      Διαγραφή
    2. Οι Αλβανοί έχουν και νορδικούς τύπους με βραχυκεφαλία και καζάνι κεφάλι. Αυτοί δεν είναι απαραίτητα Διναρικά-επηρρεασμένοι. Κοίτα:

      1. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9c/Bekim_Balaj_%28ALB2016%29.jpg

      2.
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dc/Igli_Tare_%28cropped%29.JPG

      Περίεργοι τύποι που μοιάζουν με αλπικο-μεσογειακούς αλλά robust:

      1. https://postlmg.cc/k2z5GzQ7

      2. https://i.ytimg.com/vi/Myel_i-jVgA/maxresdefault.jpg (ο Αλβανός στην μέση.. περίεργος και ακατάτακτος τύπος. )

      Για αυτό συνειδητοποίησα πως πρόκειται για μοναδικό τύπο ονόματι Αλβανοϊδής (Albanoid phenotype).

      Διαγραφή
  7. Οι Διναρικοί , αποτελούν το απάνθισμα της λευκής φυλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oxi oi armenoideis to kanoun
      Oi dinarikoi einai arketa kalestoitoi kai idikotera exoun amfiesi xorianou polemisti h maxith me skliro blema kai stratiotikh foresia sigoura emfanisiaka kaliteroi apo kapious karamelaxrinous mesogeiakous me kati fridares kai entoni trixofiia kai tous barieztimenous alpikous opote oxi

      Διαγραφή
    2. Κάποιοι λένε πως οι αρμενοειδης δεν ανήκουν στην Ευρώπη (λευκή φυλή), λευκοί είναι αλλά λευκή φυλή θεωρούνται μόνο οι Ευρωπαίοι. Εγώ όμως λέω πως ανήκουν γιατί μια χαρά υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα αρμενοειδης, μην βλέπεις εδώ που φτιάχνουν άρθρα και λένε ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν στην πλειοψηφία τους μεσωγειακοι και οι διναρικοι και αλπικοι λίγοι και αρμενοειδης καθόλου. Αυτό που σου λέω το είχαν ανεβάσει, αλλά αυτό δεν ισχύει γιατί αυτή η έρευνα που έκαναν και εξεταζαν τα κρανία αρχαίων Ελλήνων, έγινε μόνο στους αρχαίους Αθηναίους, αυτοί ναι μπορεί να ήταν μεσωγειακοι στην πλειοψηφία τους. Αλλά μην ξεχνάμε πως οι Μακεδόνες ήταν πιο ανοικτοχρωμοι από τους υπόλοιπους Έλληνες, άρα οι Μακεδόνες δεν ήταν μεσωγειακοι όπως οι Αθηναίοι, γιατί οι μεσωγειακοι είναι σκούροι και λογικά οι Μακεδόνες ήταν διναρικοι. Τώρα για τους αρμενοειδης ξανά λέω έβγαλαν συμπέρασμα μόνο από τους αρχαίους Αθηναίους που ήταν μεσωγειακοι κατά πλειοψηφία, αλλά γράψε Ίωνες φιλόσοφοι να δεις πως έμοιαζαν, μοιάζουν με τους πόντιους άρα αυτό σημαίνει πως υπήρχαν αρμενοειδης στην αρχαία Ελλάδα. Οι πρόγονοι των ποντίων είναι οι Ίωνες

      Διαγραφή
  8. Η Ένωση Διναρικών Ελλάδος συμφωνεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.