Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Η φυλετική σύνθεση της Γερμανίας κατά Günther


Κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου, ο Günther υπήρξε ο διασημότερος ανθρωπολόγος της Γερμανίας. Αργότερα, επί Χίτλερ, οι απόψεις του έλαβαν ημι-επίσημο χαρακτήρα. Η φυλετική τυπολογία του ενσωματώθηκε στα σχολικά εγχειρίδια και σε όλο το εκπαιδευτικό υλικό που σχετίζονταν με την ανθρωπολογία και την φυλετική διαπαιδαγωγηση. Ένα από τα γραφήματα που περιλαμβάνονταν σε αυτά τα διδακτικά εγχειρίδια ήταν αυτό της παραπάνω εικόνας.

Η φυλετική σύνθεση της Γερμανίας παρουσιάζεται...
με τα εξής ποσοστά:
Νορδικοί: 50%
Αλπικοί: 20%
Διναρικοί: 20%
Βαλτικοί: 8%
(Νορδο-)Κρομανοειδείς: 5%
Μεσογειακοί: 2%

Σχολιάζοντας τα ποσοστά, βλέπουμε ότι οι Νορδικοί υπερεκτιμώνται σε βαθμό που να βγάζει μάτι. Από την άλλη οι (Νορδο-)Κρομανοειδείς είναι στην πραγματικότητα σαφώς περισσότεροι. Πιθανότατα, αθροιστικά οι δύο τύποι να φτάνουν το 55% και απλά ο Günther να μετέφερε ποσοστά για να τους βγάλει σχεδόν όλους Νορδικούς.

Οι Αλπικοί είναι μάλλον περισσότεροι, καθότι υποεκτιμώνται συστηματικά. Οι Διναρικοί είναι λογικά λιγότεροι, αλλά μάλλον έχουν διψήφιο ποσοστό στον πληθυσμό. Για τους υπόλοιπους τύπους τα ποσοστά είναι αναμενόμενα.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Γερμανία είναι μια αρκετά Νορδική χώρα, με σημαντικές Αλπικές, Διναρικές και Κρομανοειδείς επιδράσεις και με μια μικρότερη αλλά εμφανή Βαλτική συνιστώσα. Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε την μεγάλη σημασία που έχουν τέτοια γραφήματα, βάσει των οποίων πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις περί πληθυσμιακής και φυλετικής πολιτικής σε ένα σύγχρονο οργανωμένο κράτος.

2 σχόλια:

  1. Οι έρευνες εκείνης της εποχής ήταν διαβόητες για το πως άλλαζαν τα πραγματικά ποσοστά των αλπικών αλλά και των βαλτικών. Οι οποίοι βαλτικοί ΣΗΜΕΡΑ στη Γερμανία, σε καμία περίπτωση δεν είναι μόνο 8%, αλλά πολλοί περισσότεροι (πιθανότατα διπλάσιοι). Κι αυτό γιατί μέχρι το τέλος του Β' ΠΠ, οι βαλτικοί Γερμανοί ζούσαν κυρίως στις βαλτικές χώρες και κατόπιν εκτοπίστηκαν μαζικά στη Γερμανία.
    Ο Gunther, όπως πολύ σωστά αναφέρεται στο άρθρο, "έπαιζε" με τους αριθμούς των κρομανοειδών και νορδικών. Μόνο που με αυτή του τη τακτική εξαφάνιζε συστηματικά και τους βαλτο-(νορδο)κρομανοειδείς που σήμερα είναι μια συνιστώσα όσων αναφέρονται σήμερα ως "δυτικοί βαλτικοί". Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο στρατηγός Χίντενμπουργκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άθροισμα των επιμέρους ποσοστών βγαίνει 105% και όχι 100% όπως θα έπρεπε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.