Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Η ανθρωπολογία της Κροατίας και της Σερβίας

Την ανθρωπολογία της Κροατίας και της Σερβίας μελέτησε ο Αυστριακός ανθρωπολόγος A. Weisbach, σε μια πολύ αναλυτική δημοσίευσή του στο περιοδικό Mittheilungen der anthropologischen Gesellschaft in Wien, σε άρθρο με τίτλο "Die Serbokroaten Kroatiens und Slawoniens". Την μελέτη βρίσκουμε και σε περίληψη στο περιοδικό L'Anthropologie. Οι δυο λαοί αναφέρονται μαζί ως Σερβο-Κροάτες.

Αρχικά ο Weisbach οριοθετεί την περιοχή όπου κατοικούν οι Σερβο-Κροάτες, που αντιστοιχεί στο σημερινό κράτος της Σερβίας, περιλαμβανομένου του Κοσόβου και σε αυτό της Κροατίας. Σέρβοι και Κροάτες μιλούν παρόμοια γλώσσα και δεν διαφέρουν ιδιαίτερα, παρά μόνο...
στην θρησκεία, ορθόδοξοι και καθολικοί, αντίστοιχα και στην γραφή, κυριλλική και λατινική, αντίστοιχα. Παρότι ζουν διαχωρισμένοι, Σέρβοι και Κροάτες μοιάζουν ανθρωπολογικά. Τα αποτελέσματα της μελέτης πρέπει να έρθουν σε αντιπαραβολή και με αυτήν περί της ανθρωπολογίας της Βοσνίας.

Οι μετρήσεις διεξήχθησαν σε 3.190 στρατεύσιμους, 21 έως 25 ετών. Το μέσο ύψος είναι λίγο χαμηλότερο από αυτό των Βοσνίων, αλλά μεγαλύτερο από αυτό των γειτονικών λαών που βρίσκονται βορειότερα.

Ως προς το χρώμα των μαλλιών, τα ποσοστά έχουν ως εξής:
μαύρα-καστανά-ανοιχτά καστανά-ξανθά-κόκκινα
Κροάτες: 7,1% - 38,4% - 21,9% - 31,9% - 0,4%
Σέρβοι: 13,5% - 48,8% - 19,5% - 17,8% - 0,2%

Προκύπτει ότι οι περισσότεροι έχουν σκούρα μαλλιά, όμως υπάρχει μια σημαντική συνιστώσα με ξανθά μαλλιά, που μάλιστα στην Κροατία πλησιάζει τον έναν στους τρεις κατοίκους. Οι Σέρβοι έχουν κατά μέσο όρο πιο σκούρα μαλλιά από τους Κροάτες. Τα κατσαρά μαλλιά είναι σχεδόν ανύπαρκτα και βρέθηκαν μόνο στο 0,4% του πληθυσμού.

Για το χρώμα των ματιών τα ποσοστά έχουν ως εξής:
μπλε - γκρι - μπλε-γκρι - πράσινα - καφέ - σκούρα
Κροάτες: 26,5% - 20,3% - 12,4% - 7,2% - 32,4% - 0,9%
Σέρβοι: 18,2% - 10,8% - 11,5% - 12,8% - 44,4% - 2,0%

Φαίνεται ότι οι Κροάτες έχουν πιο ανοιχτά μάτια από τους Σέρβους. Μόνο ένας στους τρεις Κροάτες έχει καφέ μάτια. Αντιθέτως στη Σερβία σκούρα μάτια έχει σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού. Ο Weisbach στη συνέχεια δίνει έναν συνδυαστικό πίνακα χρώματος μαλλιών και ματιών. Για το χρώμα του δέρματος, προκύπτει ότι οι Κροάτες έχουν πιο ανοιχτό χρώμα δέρματος από τους Σέρβους.

Ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρέθηκε 85,7 που δείχνει υπερβραχυκεφαλία. Στην Κροατία ο δείκτης είναι 85,2 και στην Σερβία 86,2 που ο Weisbach κρίνει ότι είναι πρακτικά πολύ κοντά. Από τους εντυπωσιακά αναλυτικούς πίνακες που δίνει ο Weisbach, ο κεφαλικός δείκτης κατανέμεται ως εξής:
δολιχοκέφαλοι - μεσοκεφαλοι - βραχυκέφαλοι(υπερβραχυκέφαλοι)
Κροάτες: 6,1% - 9,0% - 84,9% (57,2%)
Σέρβοι: 3,1% - 8,1% - 88,8% (62,6%)

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι βραχυκέφαλοι κυριαρχούν. Η υπερβραχυκεφαλία, με μεγάλο μάλιστα εν γένει ανάστημα, δείχνει ότι πάνω από τους μισούς Κροάτες και Σέρβους είναι Διναρικοί. Σίγουρα υπάρχει μια σημαντική Αλπική συνιστώσα, ενώ δεν αποκλείονται και κάποιοι Βαλτικοί. Οι δολιχοκέφαλοι είναι ελάχιστοι και αντιστοιχούν σε Μεσογειακούς, Νορδικούς ή Κρομανοειδείς, οι τελευταίοι θα μπορούσαν να είναι και μεσοκέφαλοι. Όλοι αυτοί οι τύποι φαίνεται να έχουν μονοψήφιο ποσοστό στον πληθυσμό.

Συμπερασματικά, οι Σέρβοι και οι Κροάτες είναι κυρίως Διναρικοί και δευτερευόντως Αλπικοί, με τους υπόλοιπους τύπους να έπονται.

2 σχόλια:

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.