Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Η ανθρωπολογία της Συρίας

Ο Αμερικανός ανθρωπολόγος Carl Seltzer ασχολήθηκε με την ανθρωπολογία της Συρίας σε δημοσίευση στο περιοδικό Papers of the Peabody Museum of Archaeology and Ethnology του πανεπιστημίου του Havard, με τίτλο "The racial characteristics of Syrians and Armenians" που βρίσκουμε σε περίληψη στο περιοδικό L'Anthropologie. Οι κάτοικοι της Συρίας εξετάζονται σε αντιπαραβολή με τους κατοίκους της Αρμενίας.

O Seltzer χρησιμοποίησε τις μετρήσεις του W. Cline σε 263 Σύριους, με προέλευση από διάφορες περιοχές, όπως Λίβανο, Δαμασκό, Χομς, Χάμα, Χαλέπι, καθώς και Αλαουίτες. Για σύγκριση χρησιμοποιήθηκαν οι μετρήσεις του C. Coon σε 109 Αρμένιους που κατοικούν στις ΗΠΑ, αλλά γεννήθηκαν στην Ασία.

Οι Σύριοι είναι κυρίως...
υψικέφαλοι και βραχυκέφαλοι με μέσο κεφαλικό δείκτη 85,1. Είναι εν γένει λεπτοπρόσωποι με προσωπικό δείκτη 89,5 και λεπτόρρινοι με πολύ χαμηλό ρινικό δείκτη, στο 63,2. Μια διαφοροποίηση εμφανίζεται όσο πηγαίνουμε ενδότερα στην χώρα, όπου ο κεφαλικός δείκτης πέφτει στο 81,5 το πρόσωπο γίνεται πιο λεπτό με τον προσωπικό δείκτη να αυξάνει στο 91,5 και ο ρινικός δείκτης πέφτει στο εντυπωσιακά χαμηλό 58,6. Διαπιστώνουμε ότι στην Συρία κατοικούν βραχυκέφαλοι μεσοπρόσωποι λεπτόρρινοι Αρμενοειδείς και δολιχοκέφαλοι λεπτοπρόσωποι και ακόμη πιο λεπτόρρινοι Ιρανικοί. Οι Αρμενοειδείς κατοικούν κυρίως κοντά στα παράλια, ενώ οι Ιρανικοί κατοικούν κυρίως στην πιο αραιοκατοικημένη ενδοχώρα. Συνεπώς, όσο πηγαίνουμε ενδότερα οι Ιρανικοί αυξάνονται και πέφτει ο κεφαλικός δείκτης, αυξάνεται ο προσωπικός δείκτης και μειώνεται ο ρινικός δείκτης. Κάποιοι Ιρανικοί έχουν Κρομανοειδή τάση, δίνοντας την εντύπωση Ευρωπαϊκής καταγωγής, στους ανθρωπολόγους που μελέτησαν την περιοχή.

Από την άλλη οι Αρμένιοι είναι πιο βραχυκέφαλοι, με κεφαλικό δείκτη 85,8 με τους υπόλοιπους δείκτες να μην διαφέρουν σημαντικά από τις μέσες μετρήσεις για τους Σύριους. Ο Seltzer τους αναγνωρίζει ως κυρίως Αρμενοειδείς, έχοντας κοινά στοιχεία με τους παράλιους πληθυσμούς της Συρίας.

Συνεπώς, οι Σύριοι είναι κυρίως Αρμενοειδείς και Ιρανικοί, με τον πρώτο τύπο να επικρατεί στα παράλια και τον δεύτερο να επικρατεί στα ενδότερα.

9 σχόλια:

  1. Στα παράλια είναι εγκατεστημένες όλες οι μειονότητες της χώρας Χριστιανοί και αλεβίτες, ενώ στο εσωτερικό είναι κυριώς σουνίτες μουσουλμάνοι. Οι κούρδοι ζουν στο εσωτερικό και βόρεια, ενώ υπάρχουν και κάποιοι τουρκμένοι στα βόρεια. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που εντοπίζονται διαφορετικοί φυλετικοί τύποι στις περιοχές αυτές. Η παραλία είναι η ιστορική περιοχή της Φοινίκης, ενώ το εσωτερικό είναι τμήμα της μεσοποταμίας καθώς βρέχεται από τον ευφράτη. Στα νότια ενδιάμεσα του ευφράτη και της παραλίας ξεκινάει έρημος, άρα μιλάμε για δύο διαφορετικές λειτουργικά περιοχές. Η συριακή περιοχή του ευφράτη είναι λειτουργικά κοινή με αυτήν του Ιράκ γιαυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει ότι το ισιλ επικρατεί σε δύο χώρες. Κάποιοι τραβούσαν γραμμές για σύνορα στην τύχη αγνοόντας την ιστορική , εθνική, θρησκευτική και προπάντων φυλετική πραγματικότητα. Αυτοί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τους πολέμους και όχι οι εθνικιστές. Από τότε που Ιδρύθηκε η σύρια ως γαλλική αποικία στη διαμελισμένη οθωμανική αυτοκρατορία μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο ήταν μια ωρολογιακή βόμβα λόγω της πολυφυλετικής της σύνθεσης. Αυτή είναι η μοίρα κάθε πολυφυλετικού κράτους, Ατέλιωτοι εμφύλιοι πόλεμοι. Εκεί μας οδηγούν οι παγκοσμιοποιητές. Δεν θέλουμε τους Σύριους πρόσφυγες και όλους τους άλλους εποίκους για να μην γίνουμε και εμείς σαν τη Συρία σε μερικές δεκαετίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε διαχειριστά, για τους Λιβανέζους και τους Ιορδανούς υπάρχει τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν αρκετές μελέτες:

      Chantre E. - Recherches anthropologiques dans l'Asie occidentale
      http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k57465931/f7.item

      Kappers Α. - An introduction to the Anthropology of Near-East
      http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k6118798b/f188.image

      Shanklin W. - The anthropology of Transjordan Arabs
      http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k61582838/f189.image

      Shanklin W. - The anthropology of Rwala bedouins
      http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k5758366b/f171.image

      Field H. - Ancient and Modern Man in Southwestern Asia
      https://archive.org/details/ancientmodernman00fiel

      Luschan F. - The early inhabitants of western asia
      https://archive.org/details/earlyinhabitants00luscrich
      http://fyletika.blogspot.gr/2015/04/von-luschan.html

      Kappers A. - Contributions to the Anthropology of the Near-East II, The spread of brachycephalic races
      http://www.dwc.knaw.nl/DL/publications/PU00015950.pdf

      Κάποιες εξ' αυτών θα παρουσιαστούν, εν καιρώ.

      Επιγραμματικά, στον Λίβανο κατοικούν Αρμενοειδείς, Ιρανικοί και κάποια Ευρωπαϊκά στοιχεία. Οι Αρμενοειδείς και οι όποιοι απόγονοι των Ευρωπαίων ζουν προς τα παράλια, ενώ στα ενδότερα αυξάνονται οι Ιρανικοί. Στην Ιορδανία υπάρχουν κάποιοι Αρμενοειδείς, αλλά οι Ιρανικοί είναι περισσότεροι, ενώ βαθύτερα αρχίζουν και εμφανίζονται και άτομα του Αραβικού τύπου.

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ.

    Αν μπορείτε μεταφράστε και τις γαλλικές μελέτες γιατί οι περισσότεροι εδώ μέσα δεν την κατέχουμε την γλώσσα.

    Όσο για τα αγγλικά κείμενα δεν δίνουν και πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες για τα ποσοστά Αρμενοειδών, Ιρανικών και Ευρωπαϊκών τύπων στον Λίβανο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποσοστά για τον κάθε τύπο ξεχωριστά δεν δίνει καμία από τις μελέτες. Αυτό μάλιστα υπήρξε πολύ δύσκολο ακόμη και για Ευρωπαϊκές χώρες. Από τα ανθρωπομετρικά στοιχεία και τις περιγραφές των ανθρωπολόγων, μπορούν να βγουν μόνο εκτιμήσεις περί των φυλετικών τύπων.

      Ορισμένες μελέτες εξ' αυτών θα παρουσιαστούν.

      Διαγραφή
    2. Εννοούσα κατά προσέγγιση ποσοστά, που είναι πιο πολύ Αρμενοειδείς, Ιρανικοί, Ευρωπαϊκοί κτλ.

      Διαγραφή
  4. Πάντως η χεζμπολάχ που έχει πολλούς αρμενοειδείς πολεμάει τον εβραιοσιωνισμό αντίθετα λευκοί σαν τον Γκερτ Βίλντερς και την Μαρίν Λε Πεν προσκυνούν τον εβραιοσιωνισμό μην ξεχάσω τον Ατλαντοειδής Νικ Γκρίφιν που όλο βγαίνει και λέει ότι εγώ πολέμησα τους νάζι.Πολλοί άραβες πολέμησαν στο πλευρό του Εθνικοσοσιαλισμού αντίθετα οι ατλαντοειδής Βρετανοί πολέμησαν στο πλευρό των σιωνιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ακριβώς φίλε! Η Φυλή δεν παίζει ολοκληρωτικό ρόλο! Η πολιτιστική συνιστώσα παίζει εξίσου σημαντικό και μερικές φορές, μεγαλύτερο!

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.