Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Χάρτης κατανομής της μορφής των μαλλιών στον πλανήτη - Günther


Στην Ευρώπη συναντώνται μαλλιά ίσια ή κυματιστά, κάτι που συνεχίζεται μέχρι την βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή μέχρι την Ινδία. Στις μογγολικές περιοχές της Ασίας τα μαλλιά είναι ίσια με χοντρή τρίχα, ενώ στην Αμερική οι Ιθαγενείς έχουν και αυτοί ίσια μαλλιά προς κυματιστά.

Στην υποσαχάρια Αφρική τα μαλλιά είναι κατσαρά, ενώ στην μεταβατική περιοχή της Σαχάρας επικρατούν τα έντονα σγουρά μαλλιά. Σε περιοχές της Ινδίας και στους Ιθαγενείς της Ωκεανίας, τα μαλλιά είναι κυματιστά προς έντονα σγουρά.

Το σημαντικότερο να κατανοήσουμε από αυτόν τον χάρτη, είναι ότι...
η μορφή των μαλλιών συνδέεται ως ένα βαθμό με τον φυλετικό τύπο. Συνεπώς, η μορφή των μαλλιών αντιστοιχεί στις φυλές που κατοικούν στις διάφορες περιοχές. Αν αλλάξουν οι φυλετικοί τύποι σε μια περιοχή, τότε θα αλλάξουν και γνωρίσματα, όπως η μορφή των μαλλιών. Για παράδειγμα, η Αυστραλία με τους Ευρωπαίους εποίκους πλέον θα χαρακτηρίζεται από ίσια ή κυματιστά μαλλιά των Ευρωπαϊκών φυλών και όχι τα σγουρά των Αβορίγινων.


Οι κατηγορίες του υπομνήματος είναι οι εξής:

Raised spiral, Flat spiral = κατηγορίες με έντονα κατσαρά
Frizzly = κατσαρά
Curly = σγουρά, μάλλον έντονα
Wavy to curly = κυματιστά προς σγουρά
Smooth to flat-wavy = ίσια προς κυματιστά
Stiff = ίσια με χοντρή τρίχα

2 σχόλια:

  1. Δηλαδή αν κάποιος στην Ελλάδα εχει μαλλιά Frizzly, Curly ή και πιο σγουρά υποψιαζόμαστε Αφρικανική καταγωγή προγόνων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο χάρτης δείχνει χοντρικά την πλειοψηφία σε κάθε περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις που δεν φαίνονται στον χάρτη. Για λεπτομερέστερη ταξινόμηση, δες το σχήμα εδώ:

    http://fyletika.blogspot.gr/2013/10/blog-post_24.html

    Στην Ελλάδα εμφανίζονται συνήθως μαλλιά μέχρι την κατηγορία e, ειδικά σε κάποιους Μεσογειακούς, σπανιότερα σε Κρομανοειδείς. Κάποιοι αφρικανικοί τύποι έχουν επίσης τέτοια μαλλιά αρκετά συχνά, αλλά αυτοί είναι σχεδόν ανύπαρκτοι στην Ελλάδα, πλην λαθρομεταναστών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν αρκεί ένα μόνο γνώρισμα για να συμπεράνουμε τον φυλετικό τύπο κάποιου, αλλά συνδυασμός γνωρισμάτων. Από την άλλη, οι κατηγορίες f -frizzly- και πέρα, ανήκουν μόνο σε νέγρικους φυλετικούς τύπους, οπότε αποτελούν ένδειξη τέτοιας καταγωγής. Ως Συνεπώς, ως προς την υποψία αφρικανικής καταγωγής βάσει μαλλιών στην Ελλάδα, για curly σχεδόν πάντα όχι, για frizzly και πέρα ναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.