Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Η μορφή της ανθρώπινης τρίχας


Η εικόνα δείχνει την τυπική τομή μιας ανθρώπινης τρίχας για διαφορετικές φυλετικές ομάδες. Η πρώτη ανήκει σε Κινέζο, η δεύτερη σε ξανθο Ευρωπαίο, η τρίτη σε Νέγρο και η τέταρτη σε κάτοικο των νησιών Σολομώντα στον Ειρηνικό. Από το σχήμα φαίνεται ότι οι μογγόλοι έχουν τρίχα σχετικά χοντρή και η κυκλική διατομή τα καθιστά ίσια. Το δεύτερο δείγμα από Ευρώπη δείχνει...
μια τρίχα πιο λεπτή και η ελαφρά ελλειπτική διατομή της κάνει τα μαλλιά κυματιστά. Το τρίτο δείγμα, από Νέγρο, δείχνει μια τρίχα λεπτή αλλά πιο έντονα ελλειπτική, πράγμα που οδηγεί σε μαλλιά έντονα σγουρά. Η τέταρτη τρίχα ανήκει λογικά σε νεγροειδή και δείχνει μια τρίχα ακόμα πιο ελλειπτική και πεπλατυσμένη, που οδηγεί σε κατσαρά μαλλιά.

Η ποικιλομορφία της ανθρώπινης τρίχας βάσει της τομής της έχει μελετηθεί επισταμένως από τον Pruner-Bey. Αποτελεί φυλετικό γνώρισμα, αλλά μόνο για τους κύριους κλάδους της ανθρωπότητας και όχι πιο λεπτομερώς για φυλετικούς τύπους. Η αντιστοίχιση κάθε φυλής με την δομή της τρίχας, εξηγεί την κατανομή της μορφολογίας των μαλλιών στον πλανήτη, όπως μας την δίνουν οι Ripley, Biasutti και Günther.

Η εικόνα είναι από το βιβλίο του R. Martin, Lehrbuch der Anthropologie, vol. I, Somatologie.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.