Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ανθρωπολογική έρευνα της Σουηδίας

Ο Σουηδός ανθρωπολόγος G. Retzius, γιος του μεγάλου ανατόμου Anders Retzius, δημοσίευσε στοιχεία από την ανθρωπολογική έρευνα που έκανε στην Σουηδία, στο περιοδικό Bulletins de la Société d'anthropologie de Paris, υπό τον τίτλο "Sur l'enquête anthropologique en Suède". Η έρευνα ήταν εκτεταμένη, με δείγμα 45.000 στρατιώτες από όλες τις επαρχίες της χώρας. Αρωγός στην έρευνα ήταν η Ανθρωπολογική και Γεωγραφική Εταιρία της Σουηδίας, καθώς και ο συνεργάτης του Carl Fürst. Τα αποτελέσματα της έρευνας συμπεριελήφθησαν αργότερα στο βιβλίο Anthropologica Suecica που εξέδωσαν οι δύο ανθρωπολογοι.

Το ύψος των Σουηδών βρέθηκε υψηλό, σε σχέση με τα δεδομένα της εποχής. Οι δολιχοκέφαλοι αποτελούν...
το 87% του πληθυσμού, ενώ το 13% έχει κεφαλικό δείκτη πάνω από 80, όντας κυρίως μεσοκέφαλοι. Η μεσοκεφαλία έχει υψηλά ποσοστά στα νότια και στα βόρεια της χώρας. Ο λόγος είναι η παλαιότερη μετανάστευση Βαλλόνων στα νότια, δηλαδή κυρίως Αλπικών, ενώ στα βόρεια κατοικούν Λάπωνες. Στις επαρχίες που βρίσκονται στο κέντρο της χώρας, ο μέσος κεφαλικός δείκτης πέφτει πολύ, φτάνοντας σε κάποιες περιοχές μέχρι και 75. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης της χώρας είναι 77,9 δηλαδή καθαρά δολιχοκεφαλικός.

Τον πίνακα με τις Σουηδικές μετρήσεις τον βρήκαμε εδώ:


Το χρώμα των μαλλιών είναι ξανθό στο 75.3% του πληθυσμού, τα σκούρα είναι 22.4% και τα κόκκινα 2,3%. Το χρώμα των ματιών είναι 66,7% σε διάφορες αποχρώσεις του μπλε, 28,8% ενδιάμεσα και 4,5% καστανά.

Το συμπέρασμα είναι ότι στην Σουηδία κατοικούν κυρίως Νορδικοί και Κρομανοειδείς, ενώ πολλές είναι οι ενδιάμεσες Νορδο-Κρομανοειδείς μορφές. Οι Νορδικοί είναι δολιχοκέφαλοι, ενώ οι Κρομανοειδείς είναι δολιχοκέφαλοι, με μερικές φορές τάσεις μεσοκεφαλίας. Λίγοι Αλπικοί βρίσκονται στα νότια, ενώ στον βορρά υπάρχουν πολλοί Λαπωνικοί. Συνεπώς, οι βασικοί τύποι που κατοικούν στην Σουηδία, προ του Αφρο-ασιατικού εποικισμού, είναι Κρομανοειδείς, Νορδικοί, με λίγους Αλπικούς και μερικούς Λαπωνικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.