Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Η ανθρωπολογία της Πορτογαλίας

Ο Πορτογάλος ιατρός και ανθρωπολόγος António Augusto Mendes Correa μελέτησε την ανθρωπολογία της πατρίδας του και δημοσίευεσε τα αποτελέσματά του στο American Journal of Physical Anthropology υπό τον τίτλο "Origins of the Portuguese". Μετά την αναφορά στις έρευνές του σχετικά με την παλαιοανθρωλογία της χώρας, προβαίνει στην περιγραφή των σύγχρονων Πορτογάλων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Πορτογάλων έχει σκούρα μαλλιά, ενώ υπάρχουν και λίγοι ξανθοί. Τα ποσοστά των ξανθών είναι συνήθως στο 7,5% με 8,9%, ενώ σε κάποιες επαρχίες ξεπερνούν το 10%. Κάπως υπερβολικά τα νούμερα, ίσως να βάζει μαζί και τα ανοιχτά καστανά. Το υπόλοιπο ποσοστό έχει σκούρα μαλλιά, καστανά συνήθως, ή μαύρα.

Ως προς τον κεφαλικό δείκτη, οι Πορτογάλοι είναι οι πιο...
δολιχοκέφαλοι της Ευρώπης, με μέσο κεφαλικό δείκτη 76,3. Σχεδόν απουσιάζουν οι βραχυκέφαλοι. Οι μετρήσεις του κεφαλικού δείκτη καθιστούν την Πορτογαλία μία από τις πιο ομοιογενείς φυλετικά χώρες της Ευρώπης.

Ο μέσος ρινικός δείκτης είναι 65,1 που δείχνει λεπτορρινία. Εμφανίζονται ωστόσο κάποιες τάσεις μεσορρινίας. Κυριαρχεί η λεπτοπροσωπία, με κάποιες περιπτώσεις που συνδυάζουν ευρυπροσωπία και μεσορρινία.

Ο κύριος φυλετικός τύπος που κατοικεί στην Πορτογαλία είναι ο Κρομανοειδής ή αλλιώς ονομαζόμενος Ατλαντο-Μεσογειακός, λόγω του ότι τείνει προς Μεσογειακός. Σίγουρα υπάρχουν και κανονικοί Μεσογειακοί. Μία εμφανής μειοψηφία Νορδικών, ειδικά στα βόρεια και παραλιακά, έλκει την καταγωγή της από τους Βησιγότθους κατακτητές. Αλπικοί, αν υπάρχουν, είναι ακόμη λιγότεροι και από τους Νορδικούς, πάντα σε μονοψήφια ποσοστά. Τέλος, εντοπίζονται κάποιοι του Βερβερικού και Σαχάριου τύπου στα νότια της χώρας. Συμπερασματικά, στην Πορτογαλία υπάρχουν Κρομανοειδείς σε συντριπτική πλειοψηφία, με κάποιους Μεσογειακούς και με μονοψήφια ποσοστά έπονται Νορδικοί, Σαχάριοι και Αλπικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.