Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Η ανθρωπολογία της Ουγγαρίας

Την φυλετική σύνθεση της Ουγγαρίας εξέτασε ο Ούγγρος ανθρωπολόγος Lajos Bartucz σε δημοσίευσή του στο περιοδικό L'Anthropologie με τίτλο "La composition anthropologique du peuple hongrois".

Ο Bartucz αρχικά μας λέει ότι οι περισσότεροι ανθρωπολόγοι θεωρούν ότι οι κάτοικοι της Ουγγαρίας ανήκουν κυρίως στον Αλπικό τύπο. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ότι δεν εκπροσωπούν παρά μόνο το 15% του πληθυσμού και ότι περισσότεροι είναι οι Βαλτικοί και οι Διναρικοί. Μάλιστα προσδιορίζει τους Βαλτικούς στο 35%, με τα μεγαλύτερα ποσοστά τους στα βορειοανατολικά. Τους Διναρικούς τους εκτιμά στο 20% με κύρια συγκέντρωσή τους στα νοτιοδυτικά, γεγονός λογικό, αφού η Ουγγαρία...
συνορεύει με τις έντονα Διναρικές Κροατία και Σερβία. Πέραν αυτών των τριών φυλετικών τύπων, στην Ουγγαρία κατοικούν αρκετοί μογγόλοι, που αντιστοιχούν περίπου στο 20% του πληθυσμού οι Τουρανικοί και 4-5% οι πιο έντονα μογγόλοι (Kumid), ιδίως στα δυτικά.

Έπειτα ο συγγραφέας κάνει μια σύντομη περιγραφή της φυλετικής ιστορίας της χώρας. Διαπιστώνει ότι η Ουγγαρία έχει υποστεί σημαντικές ανθρωπολογικές μεταβολές ανά τους αιώνες. Οι δολιχοκέφαλοι Κρομανοειδείς -και όχι Μεσογειακοί- που προϊστορικά κυριαρχούσαν, έχουν σήμερα περιοριστεί σε ελάχιστο ποσοστό. Βραχυκέφαλοι πληθυσμοί κατέφτασαν και επικράτησαν, με λίγους Νορδικούς να τους κατακτούν αργότερα. Μετά ήταν η σειρά Ούνων και Αβάρων να κατακτήσουν την περιοχή, εισάγοντας τους μογγολικούς φυλετικούς τύπους στη χώρα και δίνοντας το εθνωνύμιο στους Ούγγρους.

Επιπρόσθετα, σε μια δημοσίευση του Βρετανού ανθρωπολόγου John Beddoe "Hungarian Physiognomy" όπου συζητείται η διαμάχη μεταξύ Ούγγρων ανθρωπολόγων περί της φυλετικής και εθνοτικής σύστασης των Ούγγρων, ο μέσος κεφαλικός δείκτης σε 48 άτομα βρέθηκε 84,5. Ο αριθμός αυτός επισφραγίζει την κυριαρχία της βραχυκεφαλίας στη χώρα.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Ουγγαρία αποτελείται από διάφορους φυλετικούς τύπους. Οι μογγόλοι είναι περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού και οι Διναρικοί αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο. Η εκτίμηση των Αλπικών είναι μάλλον υπερβολικά χαμηλή, ενώ αυτή των Βαλτικών υπερβολικά υψηλή. Μάλλον τα ποσοστά τους θα έπρεπε να είναι τα αντίστροφα, με περισσότερους Αλπικούς και λιγότερους Βαλτικούς. Άλλοι φυλετικοί τύποι που κατοικούν στη χώρα είναι οι Κρομανοειδείς με μονοψήφιο ποσοστό και οι Νορδικοί που αποτελούν αμελητέο ποσοστό. Εν συντομία, η Ουγγαρία αποτελείται από Μογγόλους, Αλπικούς, Βαλτικούς, Διναρικούς και λίγους Κρομανοειδείς.

5 σχόλια:

  1. ΜΕΓΑΛΗ KATANTIA ΟΙ ΟΥΓΓΡΟΙ ΕΛΕΟΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά τι είναι ????
      Εγώ νομίζω ότι κατάγωνται απο τα Ουράλια όπως οι Εσθονοί και οι Φινλανδοί

      Διαγραφή
  2. Και γαμώ τους λαούς οι Ούγγροι. Μια εικόνα ανάμεσα στην αναγεννησιακής ομορφιάς Βουδαπέστη και στη μεσανατολίτικη Αθήνα της τσιμενταρίας και της γυφτιάς, δείχνει τη χαώδη πολιτιστική διάσταση,
    Για να μην αναφερθούμε στον ηρωισμό του ουγγρικού λαού (αγώνας μέχρις εσχάτων κατά του Κόκκινου Στρατού, εξέγερση της Βουδαπέστη, αντρίκεια υποστήριξη στους δρόμους του κόμματος Γιόμπικ κ.α.), σε σύγκριση με τους καναπεδάτους, μαραζωμένους και φαφλατάδες νεο-"έλληνες" (κατ' ευφημισμό βέβαια). Μπολσεβίκος στη πλατεία της Πέστης δεν τολμά να διαδηλώσει ούτε για δύο λεπτά. Τον έχουν πάρει με τα φορεία σαν εχθρό του λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πως γίνεται οι λευκοί ουγγροι να καταγωντε απο τα ουραλια μηπως είναι ιθαγενεις που αφωμοιοθηκαν από τους μογγολους ουγγρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.