Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Η προέλευση των Ευρωπαϊκών φυλετικών τύπων

Η ιστορία των φυλών της Ευρώπης και γενικότερα όλης της ανθρωπότητας είναι ένα θολό ζήτημα. Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί, χωρίς να αποδεικνύεται όμως κάτι, με αποτέλεσμα το ζήτημα να παραμένει ανοιχτό. Θα δοθούν κάποιες σκέψεις σχετικά με την προέλευση των φυλετικών τύπων της Ευρώπης, με βάση τον σύγχρονο πληθυσμό και τις αρχές της εξελικτικής θεωρίας.

Οι κάτοικοι της Ευρώπης κατηγοριοποιούνται από τους ανθρωπολόγους στους εξής φυλετικούς τύπους:

Αλπικός, Κρομανοειδής, Νορδικός, Ατλαντοειδής, Μεσογειακός, Διναρικός, Βαλτικός, ενώ υπάρχουν και Αρμενοειδείς, Λαπωνικοί και Τουρανικοί.

Μελετώντας την ψυχοσύνθεση και την σωματοδομή των φυλών της Ευρώπης, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι οι φυλές της Ευρώπης χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

Στη μία βρίσκονται...
Κρομανοειδείς, Νορδικοί, Ατλαντοειδείς, Μεσογειακοί, Διναρικοί, που έχουν σωματοδομές που τείνουν από την Κρομανοειδή μεσομορφική προς στην εξωμορφική. Η ψυχοσύνθεσή τους παρουσιάζει ενεργητικότητα και έχουν χαρακτήρα δυναμικό που επιζητά το καινούργιο και το έντονο. Η ρουτίνα και η επίμονη επανάληψη τους ενοχλεί. Είναι πιο ευκολόπιστοι και ανοιχτοί στο καινούργιο.

Στην άλλη κατηγορία βρίσκονται οι Αλπικοί, Μογγολικοί, Βαλτικοί, Αρμενοειδείς, οι οποίοι στη σωματοδομή και στην ψυχοσύνθεσή τους είναι τελείως διαφορετικοί. Η σωματοδομή τους συχνά τείνει προς την ενδομορφική. Ως προς την ψυχοσύνθεσή τους, τους εκφράζει η συστηματοποίηση και η πρακτικότητα. Η επανάληψη τους αρέσει, είναι δύσπιστοι και το καινούριο το βλέπουν καχύποπτα.

Σε κάθε περίπτωση όλοι οι φυλετικοί τύποι δεν είναι ίδιοι, αλλά διαφαίνονται οι ομοιότητες που αναφέρθηκαν. Μάλιστα ο διαχωρισμός γίνεται πιο εύκολα λαμβάνοντας υπόψη τα ψυχικά γνωρίσματα, παρά τα σωματικά.

Η σύνθεση του πληθυσμού της Ευρώπης, σίγουρα περιλαμβάνει μια μεγάλη πλειοψηφία Κρομανοειδών και Αλπικών. Λογικά ο Κρομανοειδής τύπος αποτέλεσε τον πρόγονο των Νορδικών, Ατλαντοειδών, Μεσογειακών, Διναρικών, εξ' ου γιατί συχνά παρατηρούνται Κρομανοειδή στοιχεία που φαίνεται να είναι κάπως ενσωματωμένα σε όλους αυτούς τους τύπους και όχι ως αποτέλεσμα μίξης. Το γεγονός αυτό έρχεται και σε πλήρη αντιστοιχία με τους παλαιοανθρωπολόγους που αποφαίνονται ότι οι Κρομανοειδείς είναι προγονικός τύπος. Ακόμα και τελείως "αισθητικά" να το παρουμε, οι Κρομανοειδείς δείχνουν κάτι... πρωτόγονο!

Στον Ελλαδικό χώρο φαίνεται ότι οι Κρομανοειδείς αποτέλεσαν τον αρχικό τύπο από όπου προέκυψαν ο Μεσογειακός και ο Διναρικός και αυτό ίσως εξηγεί γιατί αρκετοί Μεσογειακοί έχουν π.χ. "Διναρική" μύτη, χωρίς αυτά να φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα μίξης, αλλά εγγενή στοιχεία. Δηλαδή οι δύο τύποι φαίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις να μην έχουν απεμπλακεί τελείως. Βέβαια υπάρχει αρκετή διαφοροποίηση μεταξύ των δύο τύπων, μάλιστα ο ένας έγινε τελείως βραχυκέφαλος, αλλά σημάδια παλαιότερης συγγένειας φαίνεται να υπάρχουν.

Από την άλλη, οι Αλπικοί, Μογγολικοί, Βαλτικοί, Αρμενοειδείς μάλλον αποτελούν συγγενείς, με εμφανείς βέβαια διαφοροποιήσεις μεταξύ τους. Μάλιστα οι Αλπικοί φαίνεται να μην έχουν απεμπλακεί τελείως με Βαλτικούς και Αρμενοειδείς σε κάποιες περιπτώσεις. Συνεπώς προκύπτει ότι οι δύο κατηγορίες φυλών δεν έχουν στενή συγγένεια μεταξύ τους, παρά το λευκό χρώμα του δέρματος. Οι Αλπικοί, κτλ. λογικά έλκουν καταγωγή από την κεντρική Ασία, όπου βρίσκονται οι συγγενείς Μογγόλοι, ενώ οι Κρομανοειδείς έχουν σχέση με την Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπου ακόμα και σήμερα συναντώνται. Το πώς έγιναν οι μετακινήσεις φυλών είναι άγνωστο, αλλά η σημερινή σύνθεση του πληθυσμού της Ευρώπης με την δεύτερη κατηγορία να βρίσκεται ανατολικά και την πρώτη κατηγορία να βρίσκεται δυτικά, βόρεια και σε κάποια παράλια νότια, υποδηλώνει ότι η δεύτερη κατηγορία ήρθε από ανατολικά και πιθανόν μεταγενέστερα, ενώ η πρώτη από νοτιοδυτικά.

Η διείσδυση βραχυκέφαλων από τα ανατολικά φαίνεται από το ότι δεν έφτασαν στα βόρεια και νοτιοδυτικά άκρα, Σκανδιναβία-Βρετανία και Ιβηρική χερσόνησο αντίστοιχα, πράγμα που δείχνει ότι οι Κρομανοειδείς βρίσκονταν εκεί προγενέστερα από τους Αλπικούς. Μάλιστα η προγενέστερη παρουσία τους υποδηλώνεται και από το γεγονός ότι μπόρεσαν και εμφανίστηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις των Κρομανοειδών, όπως π.χ του Διναρικού που έγινε βραχυκέφαλος, ενώ αντιθέτως οι Αλπικοί είναι αρκετά ομοιόμορφοι σε όλη την Ευρώπη.

Πιστεύω ότι αυτές είναι αυτονόητες παρατηρήσεις, χρειάζεται όμως πολλή μελέτη για να εκφέρει κάποιος γνώμη σε τόσο δύσκολα ζητήματα.

12 σχόλια:

  1. εγω πιστευω και συμφωνα με τον γεωργαλα ο ευρυτερος αιγαιακος-ελληνικος χωρος απο δουναβη ως εφρατη ,ειναι χωρος ανθρωπογενεσης
    η λευκη φυλη ,ο λευκος ανθρωπος μετα τους νεαντερταλ φυτρωσε εδω
    αρα ολοι οι λευκοι μπορουν καταχρηστικα να ονομαστουν ελληνες και να παρουν τον τιτλο του ελληνα

    μετα μεταναστευσαν προς ολες τις κατευθυνσειε και γιναν νορδικοτουβλα, διναροβλακες αλπικοβοδια αρμενογιουφτοι και η μιξη μας με μογγολους εβγαλε τουρκοταταρους,οπως και η μιξη μας με δραβιδες μαυριδερους της ινδιας εβγαλε τους απαισιους περσογιουφτους και αρμενογεωργιανογιουφτους

    επισης πιστευω οτι οι σλαβοι (ανδες βενδες κ.λ.π) ειναι παναρχαια θρακικα φυλα και οχι το αντιστροφο

    αυτα εν συντομια αφαιρετικα και σχηματικα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο. Αυτό υποστηρίζει και ο Πουλιανός. Ότι ο χώρος του Αιγαίου πριν τη βύθισή του ήταν χώρος ανθρωπογέννεσης αλλά πιθανόν και η ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη και βορειοανατολική αφρική. Ποια έιναι η γνώμη σας κ. Διαχειριστά;;

      Διαγραφή
    2. Μου φαίνεται λογικό οι Ευρωπαϊκοί φυλετικοί τύποι να έχουν κοινή καταγωγή.
      Επίσης οι Αλπικοί και Βαλτικοί μου φαίνεται πολύ παράλογο να είναι συγγενείς με Αρμενοειδείς και Μογγολικούς κυρίως λόγω εμφάνισης.
      Ο Αλπικός τύπος είναι ο τύπος του μέσου Ευρωπαίου ενώ ο Βαλτικός τύπος έχει αρκετά όμορφα χαρακτηριστικά. Από την άλλη αρμενοειδείς και μογγόλοι είναι άσχημοι.

      Διαγραφή
  2. Al Capone: Ἑβραϊκῆς καταγωγῆς ἤ ἁπλῶς ἄσχημος Ἀλπικός;
    Ἀλέξανδρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ , ΝΑ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΗ (ΓΙΑ ΜΕΝΑ) ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΣΠΕΓΚΛΕΡ ΠΕΡΙ "ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ"..........ΑΥΤΟ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ........

    ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΝ "ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ" ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ........ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΟΥ ,ΠΗΡΕ ΣΚΥΤΑΛΗ Ο ΒΟΡΕΙΟ-ΔΥΤΙΚΟΣ "ΝΟΡΔΙΚΟΣ" ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ........ΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΕΙ ΣΤΟΝ "ΒΑΛΤΙΚΟ" ΚΥΚΛΟ ,ΑΦΟΥ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ........

    ΝΟΤΟΣ - ΒΟΡΡΑΣ -ΑΝΑΤΟΛΗ .......ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ -ΣΕ ΡΩΜΗ- ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ........

    Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ ΕΔΩ .......ΕΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΩΣ ΤΟΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΛΕΥΚΗ ΦΥΛΗ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Αλπικοί ειναι βραχυκέφαλοι με κυρτοϊνια.Οι βραχυκέφαλες μορφές εμφανίζονταο απο αρκετα νωρίς στην Ευρώπη.Πριν τη μεσολιθική.Αυτο αποδεικνίεται απο τα ευρήματα του σπηλαίου οφενετ στην Νότιο Γερμανία.Πλαί σε δολιχοκέφαλες μορφες τυπου κρομανιον εμφανίζονται και οι βραχυκέφαλες μορφες.Οι ανθρωποι αυτοί δημιούργησαν τους Λημναίους οικισμούς της Ελβετίας.Αυτόι ειναι οι πρόγονοι των Αλπικών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. προτείνω για καλυτερη αντιληψη των διαφορων φυλετικών τυπων οι διαχειριστες να αναρτουν φωτογραφιες γνωστων ατομων.Προσφατα εβλεπα σε μια εκπομπή φωτο του μακαριτη πλεον Ν.Κοεμτζη.Η εκπομπή παρουσιαζε τη ζωη του σε σχεση με τα εγκληματα του 1972,τη δικη του 1973 και εως τον θανατο του το Σεπτεμβρη του 2012 με πολλες φωτογραφιες.Βαλτικος σε μεγαλο ποσοστο(δειτε τις φωτο της δικης...)ταιριαζει ΑΠΟΛΥΤΑ και σε ψυχικα χαρακτηριστικα με την φυλετικη του υπαγωγή.Η όπως ορθότατα ο διαχειριστης εχει γραψει,ψυχη και σωμα ένα πακετο...Νοτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ἄλλο ἕνα ἐξαιρετικὸ ἄρθρο μὲ πρωτότυπες-προσωπικὲς ἀπόψεις-προσεγγίσεις τοῦ διαχειριστοῦ. Συμφωνῶ πλήρως μὲ τὴν θέσι τῆς ἐξωευρωπαϊκῆς-μογγολιδικῆς προελεύσεως τῶν βραχυκέφαλων ἀνθρωπολογικῶν τύπων. Οἱ Γεωργαλὰς καὶ Πουλιανὸς εἶναι γραφικοί. Μὴ τοὺς ἀναφέρετε κὰν ἐδῷ μέσα, ῥὲ παρτάλια. Ὁ μοναδικὸς Ἕλλην συγγραφεὺς, τοῦ ὁποίου τὸ ἔργο παρουσιάζει ἕνα κάποιο ἐνδιαφέρον καὶ στοιχειώδη σοβαρότητα εἶναι ὁ Δημόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον δεν έχεις διαβάσει Δημόπουλο, γιατί οι θέσεις του ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με αυτές του Γεωργαλά και του Πουλιανού!Για παράδειγμα πουθενά δεν αναφέρει ότι οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι είναι "αρμενοειδείς" όπως υποστηρίζεις εσύ και πολλοί εδώ μέσα...Επίσης πιστεύει ότι οι Έλληνες είναι αυτόχθονες και δεν έχουν αλλοιωθεί από άλλα φύλα, πέρα ενός μικρού ασήμαντου ποσοστού!

      Διαγραφή
    2. Το μυαλό σας και μια λίρα. Ο αλπικός τύπος προέρχεται από την κεντρική Ευρώπη. Τι μογγολίες και ανακρίβειες λέτε;

      Διαγραφή
  7. Σε συμπλήρωμα οσων έγραψα πιό πανω ,για την καθαρά ευρωπαϊκή καταγωγή των Αλπικών ,απο την μεσολιθική φάση του σπηλαίου Οφνετ στη Γερμανία. Οι επιπεδοϊνιακοί (γνωστοί και ως πλακουτσοκεφαλοι) βραχυκέφαλοι ειναι ψιλομύθος οτι προέρχονται απο την Αρμενία.Στην Χαλκολιθική εποχή (4000-3000 πχ) το μονο γνωστό μερος του κόσμου με εντονη βραχυκεφαλία και επιπεδο ινιο ηταν η Κύπρος.Απο εκει πιθανότατα διαδόθηκε στην ευρωπη και ο πολιτισμός των κωδωνοειδών κυπέλων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.