Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Η Γαλατία επί Ιουλίου Καίσαρα

Η Γαλατία από τους προϊστορικούς χρόνους υπήρξε μια περιοχή με πληθυσμιακή ανομοιογένεια. Στοιχεία μας δίνουν οι ανθρωπολογικές μελέτες και η αρχαία γραμματεία. Η περιοχή άρχισε να γίνεται γνωστή λεπτομερώς μετά την κατάκτησή της από τους Ρωμαίους. Η Γαλατία πέρασε υπό την κυριαρχία των Ρωμαίων με τους Γαλατικούς πολέμους που ξεκίνησε ο Ιούλιος Καίσαρας το 58 π.Χ. Θα εξετάσουμε την φυλετική ιστορία της περιοχής, την αντίληψη που είχαν οι Ρωμαίοι για την περιοχή δια στόματος Ιουλίου Καίσαρα και θα δούμε ότι η διοικητική της διαίρεση από τους Ρωμαίους προέκυψε με φυλετικά κριτήρια.

Η φυλετική ιστορία της περιοχής, όπως την εξέτασαν οι ανθρωπολόγοι, έδειξε ότι αρχικά κατοικούνταν από Κρομανοειδείς και αργότερα εισήλθαν πολυάριθμοι Αλπικοί, κυριαρχώντας στο κέντρο της χώρας. Στα νότια της χώρας εισήλθαν...
Μεσογειακοί, μέσω του Ελληνικού αποικισμού, ενώ η νοτιοδυτική Γαλατία ανθρωπολογικά αποτελεί συνέχεια της Ιβηρικής χερσονήσου. Στα βορειοανατολικά εισήλθαν Γερμανικά φύλα, τα οποία λογικά επονομαζόμενα ως Κέλτες ή Γαλάτες είχαν κατακτήσει σε παλαιότερη εποχή την Γαλατία και είχαν επιβάλλει το εθνωνύμιό τους. Ωστόσο, απ' ότι φαίνεται οι Κέλτες-Γαλάτες ήταν ολιγάριθμοι και μετά από αιώνες σχεδόν εξαφανίστηκαν μέσω μίξης εντός της Αλπικής πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα ο τυπικός Γαλάτης στα χρόνια του Καίσαρα να είναι ένας Αλπικός. Διαπιστώνουμε ότι ήδη πριν τον ερχομό των Ρωμαίων, η περιοχή παρουσίαζε φυλετική ανομοιογένεια.

Η διαφορά των Γαλατών με τους Γερμανούς είναι εμφανής στους Ρωμαίους και ειδικά στον Καίσαρα που τους αντιμετωπίζει στα πεδία των μαχών. Ο Καίσαρας γράφει [De Bello Gallico, 6.24]: "Οι Γαλάτες που βρίσκονται γειτονικά στις επαρχίες μας... σιγά σιγά έχουν συνηθίσει στην ήττα και αφού κυριεύτηκαν σε πολλές μάχες δεν συγκρίνονται από πλευράς γενναιότητας με τους Γερμανούς". Δηλαδή βρίσκει ότι οι Γαλάτες που βρίσκονται κοντά στην Ιταλία είναι πιο μαλθακοί και γρήγορα συνήθισαν στην Ρωμαϊκή κυριαρχία, κάτι που ταιριάζει σε Αλπικούς. Αντιθέτως, στα βόρεια όπου υπάρχουν Γερμανικά φύλα, οι κάτοικοι είναι γενναίοι, σκληραγωγημένοι και ικανοί στον πόλεμο. Όταν ο Καίσαρας ρώτησε τους συμβούλους του πόσο ισχυροί είναι οι αντίπαλοί του [De Bello Gallico, 2.4], έλαβε την απάντηση ότι οι Βέλγοι είναι οι ισχυρότεροι, γιατί ήταν Γερμανικό φύλο που είχε διασχίσει τον Ρήνο και είχε εκδιώξει τους Γαλάτες. Μάλιστα διέθεταν μεγάλο αριθμό πολεμιστών να αντιπαρατάξουν εναντίον κάθε εισβολέα. Να σημειώσουμε ότι σήμερα ο τυπικός Βέλγος, ιδίως στη Βαλονία, πλέον είναι Αλπικός.

Αργότερα, μόλις η Γαλατία εντάχθηκε στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, διαιρέθηκε σε επαρχίες, σύμφωνα με τον παραπάνω χάρτη. Μία επαρχία στα βορειοανατολικά περιελάμβανε τους Βέλγους. Φυλετικά αποτελούνται κυρίως από Νορδικούς-ΚΜ, εφόσον ήταν Γερμανικό φύλο. Η μεγαλύτερη επαρχία που καταλάμβανε το κέντρο και περιλάμβανε την κυρίως Γαλατία. Φυλετικά αποτελούνταν κυρίως από Αλπικούς. Μία επαρχία στα νοτιοδυτικά, η Ακουϊτανία, η οποία όπως γνωρίζουμε αποτελείται κυρίως από νότιους Κρομανοειδείς, ως ανθρωπολογική συνέχεια της Ιβηρίας. Μία επαρχία στα νότια περιελάμβανε τα Μεσογειακά παράλια, όπου βρίσκονταν και όλες οι Ελληνικές αποικίες. Κατοικούνταν σε σημαντικό ποσοστό από Μεσογειακούς. Οι Ρωμαίοι διαίρεσαν την Γαλατία με εθνολογικά κριτήρια, τα οποία βαθύτερα ήταν φυλετικά. Η διαίρεση δεν ήταν τυχαία, αλλά απέρρεε από μια κοινωνική και βιολογική πραγματικότητα.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Γαλατία επί Καίσαρα διαιρέθηκε, συνειδητά ή ασυνείδητα, με φυλετικά κριτήρια. Η διοικητική διαίρεση, που απορρέει από μια διαφοροποίηση στον χαρακτήρα και στην κοινωνική συμπεριφορά, είχε τα βαθύτερα αίτια στην φυλετική διαφοροποίηση. Αν σκεφτούμε βαθύτερα, θα δούμε ότι ο φυλετικός και εθνικός παράγοντας επιδρά στις πολιτικές αποφάσεις και στην χάραξη συνόρων.

19 σχόλια:

  1. Ταγματασφαλίτηϟϟ6 Νοεμβρίου 2018 στις 2:45 μ.μ.

    Όντως, το Βέλγιο είναι φίσκα στους αλπικούς μπούλιδες!Αναμφιβόλως οι αλπικοί εκπροσωπούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, ειδικά στην Βαλλωνία. Ακολουθούν οι Κρομανοειδείς και εν συνεχεία οι νορδικοί σε μονοψήφια ποσοστά στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών(όπου παίζει αρκετά ο Κελτικός Νορδικός) και στην Φλάνδρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ολλανδία πάντως είναι το πιο νορδικο κρατίδιο. Όποιος εχει πάει ξέρει...

      Δοχιλοκεφαλια και ξερό ψωμί.

      Διαγραφή
  2. http://dienekes.awardspace.com/calc/rac/
    http://dienekes.awardspace.com/calc/anthro/

    Τα εχει κανει κανενας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έκανα τις προάλλες και με έβαλε μεσογειακο. Κεφαλικος δεικτης κάπου στο 72.7

      Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει.

      Διαγραφή
    2. Φιλε μου,με τι οργανο μετρηθηκες αν επιτρεπεται?

      Διαγραφή
    3. Στην αρχή το πάλεψα μόνος με χάρακα άλλα δεν γινόταν με τίποτα. Θέλει δεύτερο άτομο. Το έκανα με την κοπέλα μου με χάρακα άλλα τα αποτελέσματα βγήκαν λίγο περίεργα για τα δεδομένα μου. Μετά το ξανά προσπαθήσαμε με μεζούρα και μπορώ να πω ότι βγήκαν σχετικά καλα.

      72-73 Cephalic Index, με βγάζει δοχιλοκεφαλο.


      Facial index κάπου μεταξύ 90-93 με ταξινομει ως leptoprosopic.

      Nasalb index γύρω στο 60 και με ταξινομει ως leptorihne.

      Σου παραθέτει και κάποιες άλλες λεπτομέρειες και μετά σου ανακοινώνει τον φαινοτυπο.

      Εμενα με ταξινομήσε ως Mediterranoid.

      Διαγραφή
    4. Και τα δυο τα εκανες?

      Διαγραφή
    5. Ένας είναι ο τρόπος να βγούνε όσο τον δυνατόν ακριβείς μετρήσεις και αποτελέσματα χωρίς ανθρωπολογικά όργανα μετρήσεως. Μία λευκή σελίδα στον τοίχο και δύο στυλό, μετά τα μετράς με μεζούρα από τα σημάδια στο χαρτί. το Nasal Breadth το μετράς πάνω σου με μεζούρα.

      Μου έβγαλε Cephalic Index 72,7 (dolichocephalic), Facial Index 92,9 (leptoprosopic). Your classification is Mediterranoid.

      Διαγραφή
    6. Και εγώ περίπου τα ίδια αποτελέσματα είχα.Καλύτερα όμως(άποψη μου) να υπάρχει και ενας βοηθός απο δίπλα.

      Με χάρακα δεν το συνιστώ,η μεζούρα είναι πιο σίγουρο όργανο.

      Διαγραφή
    7. Πάντως παίζει ρόλο και ο φαινότυπος εκτός από τις μετρήσεις. Θεωρώ πως είναι οι δύο βασικοί πυλώνες φυλετικής κατανομής. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος μόνο με τον φαινότυπο ή μόνο με τις μετρήσεις.

      Διαγραφή
    8. Eιμαι σιγουρος οτι ουτε εσυ καταλαβες τι ακριβως εγραψες....

      Διαγραφή
  3. Έχω μια απορία πώς γινεται οι κρομανοειδεις από κει που υπερτερούσαν (σε σχεση με τους αλπικους)κατάντησαν να γίνουν μειοψηφία ? Δεν προέβησαν σε κάποια αντίσταση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλ, αν καποιος βγει μεσο η βραχυκεφαλος στο τεστ τι κανει; Αυτοκτονει, αυτοευνουχιζεται, φονευει τα παιδια του; Παντως του Blade σε καλο του βγηκε ο υβριδισμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παχυμετρο παιδιά, τα υπόλοιπα είναι μετρήσεις του κωλου ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί οι μετρήσεις που γράφει εδώ: http://fyletika.blogspot.com/2014/05/blog-post_7.html
    λένε για παράδειγμα πως με CI<80 είσαι δολιχοκέφαλος ενώ με CI = 78 θεωρείται κάποιος μεσοκέφαλος? Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και για τις υπόλοιπες μετρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. CI<80 Πιανεις βρχυκεφαλια περιπου.Σε καμμια περιπτωση δεν εισαι δοχιλοκεφαλος.


      Η δοχιλοκεφαλια οριζεται απο 75 και κατω!


      75-80 μεσο!!!

      Διαγραφή
  7. Βαλλόνος ήταν και ο αείμνηστος αλπικός, Λεόν Ντεγκρέλ. Μακάρι η πλειοψηφία των αλπικών να κατείχε έστω σε ένα μικρό ποσοστό τις διοικητικές και μαχητικές ικανότητες αυτού του ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι κελτο νορδικος εχω διαβασει οτι ειναι μιξη διναρικου-νορδικου,ισχυει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.