Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Πλάτων: Να εγκωμιάζουμε πρώτα την καταγωγή και ύστερα την ανατροφή και την εκπαίδευση


"Μου φαίνεται ότι πρέπει σύμφωνα προς τη φύση, όπως ακριβώς υπήρξαν γενναίοι, έτσι και να τους επαινούμε. Υπήρξαν δε γενναίοι, γιατί γεννήθηκαν από γενναίους. Ας εγκωμιάζουμε λοιπόν πρώτιστα την ένδοξη καταγωγή τους και ύστερα την ανατροφή και την εκπαίδευση τους"

Πλάτων, Μενέξενος, 237a


Στον συγκεκριμένο Σωκρατικό διάλογο, ο Πλάτων παρωδεί και μεταβάλλει κατά τις δικές του απόψεις τον διάσημο επιτάφιο λόγο του Περικλή. Μάλιστα, ο επιτάφιος λόγος που προτείνει ο Πλάτων εστιάζει όχι στο δημοκρατικό πολίτευμα, αλλά στη γενναιότητα των ανδρών που έπεσαν για την πόλη, οι οποίοι υπήρξαν γενναίοι λόγω της ευγενούς καταγωγής τους. Είναι μια ξεκάθαρη θέση του Πλάτωνα ενάντια στη δημοκρατία και υπέρ της αριστοκρατίας με κριτήρια καταγωγής.

Ο Πλάτων θεωρεί ότι πρώτιστα η κληρονομικότητα ορίζει το αν θα γίνουν οι άνδρες γενναίοι ή όχι. Γίνεται σαφέστερος, όταν επισημαίνει ότι πρέπει να εγκωμιάζουμε πρώτα την καταγωγή και έπειτα την ανατροφή και την εκπαίδευση. Δηλαδή για τον Πλάτωνα...
το σημαντικότερο σε έναν άνρθωπο είναι τα κληρονομικά του γνωρίσματα, τα οποία διαμορφώνουν όχι μόνο την εμφάνιση, αλλά πάνω από όλα τον ψυχισμό του. Η ανατροφή και η εκπαίδευση μπορούν να αξιοποιήσουν τα κληρονομικά γνωρίσματα, αλλά δεν μπορούν να τα δημιουργήσουν. Η Πλατωνική σκέψη, με διάχυτη τη σημασία της κληρονομικότητας σε όλο το εύρος της, αποτελεί κορυφαία πνευματική παρακαταθήκη του Ελληνισμού.

5 σχόλια:

  1. Ο Κελτικός Νορδικός είναι Νορδικός με Διναρική επίδραση; Ποιες είναι οι περιοχές στις οποίες κατοικεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταγματασφαλίτηϟϟ18 Ιουνίου 2018 στις 9:26 μ.μ.

      Ναι,Νορδικός με (έντονη πολλές φορές) διναρική επίδραση κατοικεί δε κυρίως στις Βρετανικές νήσους αλλά και στην βόρεια Γαλλία,Βέλγιο(Φλαμανδία),Λουξεμβούργο,νοτιοδυτική Γερμανία και σπανιότερα στην Δανία(Γιουτλάνδη) και στην υπόλοιπη Σκανδιναβία.

      Χαρακτηριστικές φωτογραφίες:

      https://neitshade5.files.wordpress.com/2013/10/david-niven.jpg

      https://i.pinimg.com/736x/92/38/14/9238141c38bf571a92a0cd383a335c27--smiling-people-emma-thompson.jpg

      Περισσότερα εδώ:
      https://www.theapricity.com/snpa/rg-keltic.htm

      Διαγραφή
    2. Και πως βρέθηκαν οι Διναρικοί εκεί;

      Διαγραφή
    3. Ταγματασφαλίτηϟϟ18 Ιουνίου 2018 στις 9:37 μ.μ.

      Αλλο παράδειγμα:

      https://www.youtube.com/watch?v=1uSj8vsMXA8

      Και ο παρουσιαστής και ο ηθοποιός ανήκουν στον Κελτικό Νορδικό τύπο.

      Διαγραφή
    4. Ταγματασφαλίτηϟϟ18 Ιουνίου 2018 στις 9:42 μ.μ.

      @Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2018 - 9:35 μ.μ.

      Λέει οτι προέκυψαν από μίξη Νορδικών Hallstat με διναρικούς πληθυσμούς της νεολιθικής εποχής στην κεντρική Ευρώπη.Απο εκεί,αυτές οι φυλές επεκτάθηκαν στην Βρετανία,στην Βόρεια Γαλλία και αλλού.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.