Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Σχετίζεται η φυλή με την ηθική;

Θεωρητικά η ηθική προκύπτει από τον σκοπό της ζωής. Είναι αυτή που ευαγγελίζονται θεωρητικοί και φιλόσοφοι. Ορθές λογίζονται οι πράξεις που οδηγούν στην υλοποίηση του σκοπού της ζωής. Για έναν φυλετιστή, σκοπός της ζωής είναι η διαιώνιση και ισχυροποίηση της φυλής, συνεπώς οι πράξεις προς αυτήν την κατεύθυνση λογίζονται ως ηθικές. Εδώ όμως θα ασχοληθούμε με την ηθική της μάζας. Δηλαδή την ηθική που διακατέχει τα μεγάλα στρώματα του λαού και πώς αυτή προκύπτει. Ποιοι παράγοντες ορίζουν την ηθική; Η φυλή παίζει κάποιο ρόλο στην σχηματοποίηση της ηθικής ενός λαού ή όχι;

Οι βασικοί παράγοντες που ορίζουν την ηθική της μάζας είναι οι εξής:
βιολογικές ανάγκες, φυλετικές προδιαθέσεις και θρησκεία.

Αν σκεφτούμε βαθύτερα, κανένας από τους παράγοντες αυτούς δεν είναι ορθολογικός. Οι βιολογικές ανάγκες προκύπτουν ως ένστικτα από την ενδότερή μας φύση. Οι φυλετικές προδιαθέσεις αποτελούν και αυτές μη ορθολογικές διαφοροποιήσεις που επιδρούν στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου. Η θρησκεία επίσης αποτελεί έναν κατά κόρον πνευματικό μεταφυσικό παράγοντα.

Η βιολογική μας φύση μας κάνει να θεωρούμε την ικανοποίηση των βασικών βιολογικών αναγκών μας ως ηθικές. Το να τρώμε φαγητό ώστε να διατηρούμαστε υγιείς, τα να ξεκουραζόμαστε μετά από κοπιαστική εργασία, ακόμα και το να διασκεδάζουμε, αποτελούν ανάγκες που προκύπτουν από τη φύση μας και θεωρούνται σχεδόν πάντοτε ηθικές. Επίσης, ότι έχει να κάνει με την διαιώνιση του είδους, όπως ο γάμος και η απόκτηση παιδιών, σε κάθε κοινωνία αποτελούν ηθικές πράξεις.

Η θρησκεία είναι ο βασικός παράγοντας που ορίζει την ηθική στις υπόλοιπες εκφάνσεις της ζωής, πλην αυτών που άπτονται των βιολογικών αναγκών. Όπου η θρησκεία διαφέρει και η ηθική του λαού θα είναι διαφορετική. Η θρησκεία ορίζει το τι είναι ηθικό και τι όχι. Το ζήτημα είναι μεγάλο και βγαίνει εκτός του θέματος του ιστολογίου. Να επισημάνουμε πως δεν μιλάμε για το τι λέει ο νόμος, αλλά για το τι ηθική έχει η μάζα. Μάλιστα, όποιος πάει ενάντια σε αυτήν την ηθική, αντιμετωπίζει την συντριπτική δύναμη της μάζας που θα προσπαθεί να τον εξοντώσει.

Οι φυλετικές προδιαθέσεις έχουν μόνο έμμεση επίδραση στην ηθική. Σίγουρα όλοι έχουμε δει ανθρώπους βιολογικά παρόμοιους να έχουν τελείως διαφορετική ηθική, για παράδειγμα οι Ευρωπαϊκοί λαοί πριν και μετά τον χριστιανισμό. Αυτό σημαίνει ότι η ηθική δεν εξαρτάται άμεσα από την φυλή. Οι φυλετικές προδιαθέσεις επιδρούν στην έκφραση των βιολογικών αναγκών. Διαφορετικές φυλές εκφράζουν διαφορετικά τις ίδιες ανάγκες. Για παράδειγμα, άλλες φυλές έχουν τάση για διασκεδάσεις, ενώ άλλες ελάχιστη. Ακόμα και στην διατροφή βλέπουμε διαφορές. Για παράδειγμα, οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν το κρασί, σε βαθμό που σχεδόν να είσαι ανεπιθύμητος αν δεν πίνεις, ενώ άλλες φυλές του κόσμου απεχθάνονται ή και απαγορεύουν το αλκοόλ.

Οι φυλετικές προδιαθέσεις δρουν επίσης και ως προς τις θρησκευτικές προτιμήσεις. Όταν μια θρησκεία τείνει περισσότερο στις ψυχικές φυλετικές προδιαθέσεις ενός λαού, τότε είναι πιο πιθανό ο λαός αυτός να την ασπαστεί. Γνωστό παράδειγμα η θρησκευτική Μεταρρύθμιση στην Ευρώπη, που την ακολούθησαν οι λαοί της βόρειας Ευρώπης, ενώ η νότια Ευρώπη παρέμεινε Καθολική. Παρόμοιο παράδειγμα ο Βουδισμός στην Ασία, που παρότι ιδρύθηκε στην Ινδία, επεκτάθηκε περισσότερο στην Άπω Ανατολή, δηλαδή εκεί που η ψυχοσύνθεση των μογγολικών λαών ήταν πιο ταιριαστή με την ηθική που δίδασκε.

Συμπερασματικά, η φυλή δεν δρα άμεσα στην ηθική, ένα άτομο μπορεί να έχει την οποιαδήποτε ηθική ασχέτως φυλετικού τύπου. Η φυλή δρα μόνο έμμεσα, σε μεγάλα σύνολα και επιδρά στην έκφραση των βιολογικών αναγκών που ορίζουν την ηθική σε ένα πρώτο επίπεδο. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, επιδρά στις θρησκευτικές προτιμήσεις, οι οποίες συνδέονται με την αντίστοιχη ηθική.

11 σχόλια:

  1. Βέβαια αρχαίες θρησκείες όπως η ελληνική-ρωμαϊκή ,η κελτική και η σκανδιναβική,οι οποίες ήταν πολεμοχαρείς,διαμόρφωσαν μία ηθική εναρμονισμένη με τα πολεμικά ήθη των εθνών αυτών.Σήμερα,η επικρατούσα θρησκεία προάγει μια ψευτοηθική ενός κακομοίρη ανθρωπάκου,που μισεί τον πόλεμο και αγαπά την ήσυχη αστική ζωή του υπερκαταναλωτισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέβαια γιατι η Χριστιανική Ρώμη δεν ήταν πολεμοχαρής...οτι να ναι

      Διαγραφή
    2. Τάχεις μπερδέψει τελείως...
      Ο Χριστιανισμός δεν απονεύρωσε τόσο πολιτείες και κράτη, εκεί δεν περνούσε πραγματικά το σωτηριολογικό του και ονειροβατικό (στην άλλη ζωή κλπ) αποτύπωμα, ούτε καν στις άκρως δολοπλόκες και αρρωστημένα εξουσιομανείς χριστιανικές εκκλησίες, για τις οποίες η παραλυσία και η σωτηριολογία ήταν απλώς ένα ακόμη όπλο. Αυτό το αποτέλεσμα αφορούσε κυρίως τα άτομα. Και δεν συντελέστηκε από την μια μέρα στην άλλη, χρειάστηκαν αιώνες για να υποταχθεί πλήρως και αλλοιωθεί ο άριος άνθρωπος.
      Γι αυτό πχ η άμυνα κατά των Τούρκων είχε σοβαρό πρόβλημα από την παράλυση του ποιμνίου, καθώς αυτό συνωστίζονταν στα μοναστήρια και στις εκκλησιές για να "σωθεί", αντί να ασκείται στα γυμναστήρια και τους στρατώνες και αντί να πολεμάει στους προμαχώνες.

      Διαγραφή
  2. "οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν το κρασί, σε βαθμό που σχεδόν να είσαι ανεπιθύμητος αν δεν πίνεις"

    Για του λόγου το αληθές,είναι γνωστό ότι ο Ηφαιστίωνας αρρώστησε και πέθανε έπειτα από μία νύκτα άκρατης οινοποσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΣΕΙΡΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ.......
    ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ (ΚΟΣΜΟΑΝΤΙΛΗΨΗ).....
    ΑΞΙΕΣ(ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ)......
    ΗΘΙΚΗ (ΣΩΣΤΟ-ΛΑΘΟΣ)......
    ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ (ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ).......

    ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΚΟΣΜΟΑΝΤΙΛΗΨΗ.....ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ "ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ-ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ"........Η ΗΘΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νευρικος Μεσογειακος18 Ιουλίου 2017 στις 7:47 π.μ.

    ΑΠΟΡΙΑ:

    Γιατι οι τουρανικοι λαοι ειναι τοσο χαμηλου πολιτιστικου επιπεδου;Ενω αντιθετα αλλοι μογγολοειδης λαοι οπως οι Κινεζοι και Ιαωπωνες εχουνε φτιαξει εξαιρετικους πολιτισμους και εχουν κανει αξιολογα επιτευγματα.Δεν συμβαινει ομως το ιδιο με τους Τουρκους, Ουζμπεκους Κιργισιους Τουρκομανους κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί οι νομάδες δεν δημιουργούν πολιτισμούς κατά τον ίδιο τρόπο. Ειδικά εκείνοι που ζουν στις παρυφές άλλων μεγάλων πολιτισμών (σαν απόβλητοι), όπως όλοι αυτοί που αναφέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα πρωτοκολλα κυριε Διαχειριστα ειναι αληθινα ή πλαστα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Προς Ηρακλη,εχεις δηλωσει βιολογος φιλε κι εχω μια απορια,βλεπουμε οτι υπαρχουν καποια φυλα οπως οι Τσακωνες και οι Σφακιανοι τα οποια πιθανον ακομα διατηρουν την δωρικη τους γραμμη,δυστυχως ομως με το φαινομενο της αστικοποιησης και εφοσον προκειται για καποιες εκατονταδες η λιγοστες χιλιαδες αργα η γρηγορα θα εξαφανιστουν και ρωτω ,υπο αλλες συνθηκες θα μπορουσαν να διασωθουν και να αυξηθει δραματικα ο αριθμος τους;ακομα και με τεκνοποιησεις μεταξυ πρωτων-δευτερων κτλπ ξαδερφων;κι αυτο απο γενια σε γενια;θα ειχε επιπτωσεις;πχ οι πιθανοτητες για την εμφανιση ασθενειας σε τεκνο πρωτων ξαδερφιων ειναι ελαχιστα μεγαλυτερες απ'οτι σε ενα νορμαλ ζευγαρι,με βαση αυτες τις πιθανοτητες(ακομα και αν προκειται για 50%)μπορουμε να πουμε οτι προκειται απλα για μια ακομα "φυσικη επιλογη";οι ινδιανοι πχ ξεκινησαν ως 40 ατομα διασχιζοντας τη σιβηρια αν δε λανθανομαι,οι amish πανω κατω το ιδιο και σιγουρα υπαρχουν κι αλλα παραδειγματα.Επισης τι γνωμη εχεις για την χρηση παρενθετης μητροτητας ως μεσω αντιμετωπισης της υπογεννητικοτητας;θα ειχε πιο γρηγορα αποτελεσματα και θα υπηρχε καλυτερος ελεγχος ως προς τ΄αποτελεσμα σε αντιθεση με την οικονομικη διευκολυνση οικογενειων με επιδοματα κτλπ βεβαια εκει θα μπαιναν στη μεση ηθικα ζητηματα οπως η ψυχολογια αυτων των τεκνων,ασφαλως και δεν ειμαστε ετοιμοι για κατι τετοιο.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Σκανδιναβία πρώτα ξαδέρφια μπορούν και παντρεύονται.
      Πρόβλημα προκύπτει αν τύχει οι δύο σύζυγοι να έχουν ελαττώματα (λάθη) στο ίδιο ακριβώς σημείο του γονιδιώματος και συμπέσει πάλι οι τα συγκεκριμένα αλληλόμορφα να επιλεγούν στον σχηματισμό του εμβρύου. Τότε ο υποτελής χαρακτήρας που κρύβονταν (επισκιάζονταν από αντίστοιχο επικρατούντα χαρακτήρα απέναντι) στους γονείς αίφνης εκδηλώνεται.
      Δεν ξέρω πόσο μπορεί οι αναφερόμενοι πληθυσμοί να έχουν διατηρήσει την δωρική τους γραμμή. Ο φαινότυπος αποτελεί πάντα ένα σαφή δείκτη κατά περίπτωση. Προσωπικά δεν έχω κανένα ενδοιασμό για ό,τι μέτρο θα συντελούσε στην φυλετική επιβίωση, κάθαρση και ευγονία. Αυτά όμως σήμερα θα προϋπέθεταν ένα καθεστώς όπου αληθινά φυλετικώς συνειδητές ομάδες θα είχαν πλήρη εξουσία.

      Διαγραφή
    2. Η πιθανότητα και οι δύο σύζυγοι να είναι φορείς της ίδιας ασθένειας που κληρονομείται με αυτοσωμικό υπολειπόμενο τρόπο είναι πολύ μικρή. Αυξάνεται όμως σε περίπτωση που οι δύο σύζυγοι είναι στενοί συγγενείς, όπως αδέλφια ή ξαδέλφια. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα άτομα με κοινούς προγόνους είναι πιθανότερο να έχουν τα ίδια υπολειπόμενα αλληλόμορφα σε σχέση με άτομα μη συγγενικά.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.