Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Η τριχοφυΐα της κεφαλής

Παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω μας, όλοι θα έχουμε διαπιστώσει ότι η τριχοφυΐα της κεφαλής δεν έχει την ίδια κατανομή σε όλους. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη περί της τριχοφυΐας της κεφαλής δημοσιεύτηκε από τον Laurel Raymond Setty στο περιοδικό American Journal of Physical Anthropology με τίτλο "Hair Patterns of the Scalp of White and Negro Male". Εξετάζονται οι βασικοί τύποι κατανομής της τριχοφυΐας, δηλαδή το τμήμα της κεφαλής που καλύπτεται από μαλλιά σε κάθε περίπτωση και γίνονται παρατηρήσεις σχετικά με τις πιθανές φυλετικές προεκτάσεις.

Το σχήμα που έχει η τριχοφυΐα της κεφαλής, καθορίζει την γραμμή των μαλλιών, δηλαδή την γραμμή που δημιουργεί η χαμηλότερη δυνατή τριχοφυΐα προς το μέτωπο. Η γραμμή αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε ανθρώπου και εύκολα παρατηρήσιμο.

Οι τρεις τύποι τριχοφυΐας της κεφαλής είναι οι εξής:...

1. Totopilose: Η τριχοφυΐα είναι πλήρης. Η γραμμή των μαλλιών είναι καλοσχηματισμένη και έχει μορφή περίπου σχήματος Π κοιτώντας από μπροστά.

2. Indentato-pilose: Η τριχοφυΐα παρουσιάζει βαθούλωμα αριστερά και δεξιά στο μπροστινό τμήμα της κεφαλής. Η γραμμή των μαλλιών προεξέχει στο κέντρο και συμπιέζεται στα άκρα, έχοντας σχήμα περίπου U στο κέντρο, κοιτώντας από πάνω.

3. Indentato-circulo-pilose: Είναι ο προηγούμενος τύπος, με κυκλική φαλάκρα στην ανώτερη προεξοχή της κεφαλής ή και σε όλο το άνω τμήμα της κεφαλής.

Οι τρεις τύποι φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες. Οι δύο τελευταίες φωτογραφίες αντιστοιχούν στην κατηγορία 3.




Βάσει του δείγματος της μελέτης, προκύπτει ότι οι περισσότεροι λευκοί και νέγροι των ΗΠΑ διαθέτουν τριχοφυία κεφαλής Indentanto-pilose. Αρκετά μικρότερο ποσοστό διαθέτει πλήρη τριχοφυΐα Totopilose, η οποία είναι πιο συνήθης στους νέγρους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Totopilose θεωρείται κλασικά ως η πιο εμφανίσιμη στον άνδρα. Ο συγγραφέας διαπίστωσε επίσης μια σχέση μεταξύ Indentanto-pilose και έντονης τριχοφυΐας σώματος και Totopilose και ελάχιστης τριχοφυΐας σώματος.

Κάποιες παρατηρήσεις από την πλευρά μας. Παρότι οι διάφοροι τύποι τριχοφυΐας κεφαλής εντοπίζονται σε όλους τους φυλετικούς τύπους, εντοπίζονται κάποιες συχνές συσχετίσεις. Η πλήρης γραμμή των μαλλιών είναι συνήθης σε Μεσογειακούς και Νορδικούς. Οι Αλπικοί παρουσιάζουν συχνά την "κυκλική" γραμμή μαλλιών του τύπου 2 του άρθρου. Το ίδιο και οι Διναρικοί, με την γραμμή των μαλλιών ορισμένες φορές να είναι τριγωνική.

6 σχόλια:

  1. Διαχειριστή,πριν καιρό είχατε αναφερθεί στην τριγωνικότητα που έχουν οι Διναρικοί,σε ένα σχόλιο-απάντηση που δώσατε,και είχατε γράψει για την αυλάκωση.Τί είναι η αυλάκωση και πώς συσχετίζεται με την τριχοφυΐα των Διναρικών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι συσχετίσεις αυτές που αφορούν τον τύπο 1 και τους Μεσογειακούς -Νορδικούς και αντίστοιχα τον τύπο 2 και τους Αλπικός,είναι απόλυτες;Δηλαδή δεν γίνεται ένας Νορδικός να παρουσιάζει τριχοφυΐα τύπου 2,για παράδειγμα;
    Με άλλα λόγια,αυτές οι διάφορες είναι πρωτεύουσες ή έχουν έναν δευτερεύοντα ρόλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι μεσογιακοι τι τυπο μαλλιων εχουν ισια, σγούρα ή κυματιστά λεπτα κανονικα η χοντρα; Συνηθως οσοι εχουν μαυρα μαλλια εχουνε χοντρες τριχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εξαφανίζονται έτσι χαρακτηριστικά φίλε,είτε το γονίδιο-α για τα σγουρά μαλλιά θα είναι κυρίαρχο που σημαίνει το βλέπουμε ακόμα η recessive που θα το βλέπουμε σε μικρότερο βαθμό όπως πχ τα ανοιχτόχρωμα μάτια σε οικογένεια με σκουρόχρωμα δε χάνονται έτσι άρα δεν ισχύει,άσε που μάλλον πάει πακέτο με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ενός τύπου,κι απ'ότι βλέπω είναι κυρίαρχο.

      Διαγραφή
    2. γονίδιο "recessive"= ΥΠΟΤΕΛΕΣ
      Γράφετε ελληνικά κύριοι....

      Διαγραφή
  4. Ένας καθαρός μεσογειακός υπάρχει πιθανότητα να έχει τον τύπο 2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.