Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Ανθρωπολογικές μετρήσεις στη Δανία

Μία από τις πρώτες ανθρωπολογικές μελέτες στη Δανία πραγματοποίησε ο Βρετανός ανθρωπολόγος John Beddoe. Η δημοσίευσή του με τίτλο "On the headform of the Danes" δημοσιεύτηκε στα Memoirs Read Before the Anthropological Society of London και περιλαμβάνει ανθρωπολογικές μετρήσεις σε ζώντες, καθώς και διάφορες παρατηρήσεις.

Μετρήθηκαν 28 άτομα από διάφορα μέρη της Δανίας. Σε μέρος του δείγματος που υπάρχουν πληροφορίες για το ανάστημα, αυτό βρέθηκε υψηλό για την εποχή. Το χρώμα των ματιών ήταν σχεδόν πάντα μπλε ή μπλε προς ενδιάμεσο και τα μαλλιά ξανθά ή ανοιχτά καστανά. Οι κάτοικοι έχουν...
κυρίως γωνιώδη γνωρίσματα, όπως απαντώνται στη Σουδία και στη Βρετανία. Το σχήμα της μύτης ήταν ίσιο, κάποιες φορές οριακά κυρτό ή λίγες φορές κοίλο.

Το κυρίως μέρος της μελέτης αφορά στις μετρήσεις κεφαλιού, με σημαντικότερη μέτρηση αυτή του κεφαλικού δείκτη. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρέθηκε 80,6 αλλά περισσότερη πληροφορία μας δίνει η κατανομή του. Ταξινομώντας σε δολιχοκέφαλους, μεσοκέφαλους και βραχυκέφαλους, τα ποσοστά προκύπτουν 39,3% - 25% - 35,7%, αντίστοιχα. Μπορεί οι περισσότεροι να είναι δολιχοκέφαλοι, αλλά υπάρχουν πολλοί μεσοκέφαλοι, αλλά και πολλοί ήπια βραχυκέφαλοι. Οι δολιχοκέφαλοι τείνουν Νορδικοί (-ΚΜ), οι μεσοκέφαλοι είναι κυρίως Κρομανοειδείς λόγω κρανιακού πλάτους, ενώ οι ήπια βραχυκέφαλοι λογικά είναι Αλπικοί. Άλλοι τύποι βρίσκονται σε ισχνές μειοψηφίες. Ο Beddoe βρίσκει άτομα που αντιστοιχούν στο Νορδικό τύπο (π.χ. Norman type στο κείμενο), αλλού κάνει αναφορά για τα έντονα ζυγωματικά, κάπως πλατύ κεφάλι και το ισχυρό πηγούνι, που παραπέμπουν σε Κρομανοειδείς.

Συνεπώς, οι λευκοί Δανοί είναι Κρομανοειδείς, Νορδικοί και Αλπικοί, με άλλους τύπους σε μικρά ποσοστά.

9 σχόλια:

  1. τι διαφορα εχουν τα βαρια βλεφαρα των αρμενοειδων απο τα βαρια των αλπικων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νευρικος Μεσογειακος18 Ιουνίου 2017 στις 1:14 π.μ.

      Απο οσο γνωριζω οι Αρμενοειδης δεν εχουνε βαρια βλεφαρα απλα τα ματια τους μοιαζουν καπως ρυτιδιασμενα και να εχουνε ελαφρα κλιση προς τα κατω.

      http://www.aceshowbiz.com/images/wennpic/simon-helberg-premiere-her-01.jpg

      Διαγραφή
  2. Νευρικος Μεσογειακος18 Ιουνίου 2017 στις 1:10 π.μ.

    Ποιος ειναι ο φαινοτυπος του εξαιρετικου Γερμανου μουσικου Hans Zimmer ;

    https://www.google.gr/search?q=hans+zimmer&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiTt9XR8cXUAhVHOxQKHdUsDvEQ_AUIBigB&biw=1920&bih=916

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένας εκτομορφικός που κάνει καθιστική ζωή και τρώει πολύ από μικρή ηλικία υπάρχει πιθανότητα να γίνει παχύσαρκος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι αλλα θα εχει το βαρος του ομοιομορφα και θα εχει μακρια ακρα και οι εκτομορφικοι ειναι τις πιο πολλες φορες δολιχοκεφαλοι.Αλλο ο σωματοτυπος αλλο το βαρος.Συνηθως οι ενδομορφικοι σωματοτυποι εχουνε ταση προς την παχυσαρκια αλλα υπαρχουν και εξαιρεσεις.

      Διαγραφή
  4. Ο πρώην Δανός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού,Ρενέ Χένρικσεν,είναι Νορδικός-Κρομανοειδής;

    http://2.bp.blogspot.com/_lCq27EPBYFs/THVFMpCEAjI/AAAAAAAAGsk/ux7-VgwmbWg/s1600/ren%25E9_henriksen.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.