Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Οι απόψεις του Ιωάννη Κόυμαρη

Ο ιατρός Ιωάννης Κούμαρης υπήρξε η σημαντικότερη φυσιογνωμία της φυσικής ανθρωπολογίας στην Ελλάδα κατά τον περασμένο αιώνα. Έχοντας λάβει σπουδές κυρίως στη Γερμανία, ανέλαβε όλα τα καίρια πόστα που σχετίζονταν με την επιστήμη της φυσικής ανθρωπολογίας: Διευθυντής του Ανθρωπολογικού Μουσείου (1915) διαδεχόμενος τον Κλών Στέφανο, ιδρυτής της Ελληνικής Ανθρωπολογικής Εταιρίας (1924) και πρώτος καθηγητής της Φυσικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1925), που αποτέλεσε και την πρώτη έδρα Ανθρωπολογίας στα Βαλκάνια. Υπήρξε πολυγραφότατος, δημοσιεύοντας στο εξωτερικό, στο περιοδικό της εταιρίας, αλλά ακόμα και εκλαϊκευτικά κείμενα σε εφημερίδες της εποχής. Η θέση του ήταν σημαντικότατη, για ένα αντικείμενο το οποίο έφτασε να καθορίζει ακόμη και την κοσμοαντίληψη των ανθρώπων. Οι απόψεις του είχαν μεγάλη σημασία και ασκούσαν επιρροή. Ποιές ήταν, λοιπόν, οι απόψεις του;

Ο Κούμαρης εστίασε το ενδιαφέρον του περισσότερο στην παλαιοανθρωπολογία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εμβάθυνε στους φυλετικούς τύπους όπως οι συνάδελφοί του στην κεντρική Ευρώπη. Έγραφε συστηματικά για την "Ελληνική φυλή", αλλά σε κάποιες δημοσιεύσεις του φαίνεται ότι αναγνωρίζει...
φυλετικούς τύπους, όπως Νορδικός, Μεσογειακός, Προσωασιατικός (Αρμενοειδής), ενώ μιλά ακόμη και για Ιλλυρική (λογικά Διναρική) φυλή. Ένθερμος πατριώτης, ο Κούμαρης ασχολήθηκε με ζητήματα μίξης και εθνικής αλλοίωσης, βλέποντάς τα από φυλετικής σκοπιάς.

Ο Κούμαρης ήταν ενάντιος στην φυλετική μίξη των Ελλήνων, όχι μόνο με νέγρους και μογγόλους, αλλά και με αλλόφυλους λευκούς. Σε διάλεξή του στην Ελληνική Ανθρωπολογική Εταιρία το 1940 έλεγε:

"Επιθυμούμε να σταματήσει η φυλετική μίξη μεταξύ Ελλήνων και ξένων φυλών, ασχέτως αν είναι 'μαύροι', 'κίτρινοι', ή ακόμα και 'λευκοί' από άλλη φυλή."

Ο Κούμαρης είναι σαφής. Δεν θέλει φυλετική μίξη των Ελλήνων ούτε με μαύρους, ούτε με μογγόλους, ούτε και με λευκούς που δεν είναι όμοιοι φυλετικά με τους Έλληνες.

Στη στήλη Λαϊκό Πανεπιστήμιο στον αθηναϊκό τύπο στις 14 Οκτωβρίου 1940, ο Κούμαρης παραθέτει ως εισαγωγή στο άρθρο του το εξής βιωματικό περιστατικό:

"Καθώς μου λουστράριζαν τα παπούτσια... άκουσα να μιλούν Αραβικά. Ήταν ένας μαυρομάλλης άνδρας με Αρμενοειδή χαρακτηριστικά, ένας Σύριος και ένας άλλος, ακόμα πιο σκούρος, ένας Πέρσης. Ένας τρίτος άνδρας, φίλος και των δυο, ήρθε μέσα: ήταν καθαρός Έλληνας [Ρωμιός], πολυταξιδεμένος και πολύγλωσσος. Είχα την λαμπρή ιδέα να ανοίξω μια συζήτηση. Ο Έλληνας είπε: "Είμαι ότι θες, μιλώ τόσες γλώσσες, αλλά είμαι Έλληνας και ως Έλληνας πολίτης, με όποιες δυσκολίες και αν αυτό συνεπάγεται". "Ανοησίες, κύριε, οι φυλές κάνουν πολέμους, ασχέτως αν είναι Έλληνες, Σύριοι ή Περσες, είναι όλοι το ίδιο.", είπε ο Σύριος με κακά γαλλικά. Τι επίδοξος μοντέρνος πολίτης του κόσμου! Ο Πέρσης διάβαζε την εφημερίδα του, χαμογελώντας, αλλά βρέθηκε απρόσμενα ένας συνήγορός του: "Μα δες αυτόν τον κύριο από την Περσία, τώρα είναι Έλληνας, πήρε Ελληνίδα γυναίκα, κανένα πρόβλημα πλέον", είπε ο μικρός λούστρος και ο Πέρσης μειδίασε. Βλέποντας αυτές τις σκούρες φυσιογνωμίες και κοιτώντας πίσω στο σκοτάδι του παρελθόντος, ομολογώ ότι ένιωσα πολύ άσχημα."

Στη διήγηση, ο Κούμαρης εναντιώνεται στη μίξη των Ελλήνων με σκουρόχρωμους αλλόφυλους από την Ανατολή. Βλέπει με λύπη τους Έλληνες του εξωτερικού να έρχονται σε μίξη με αλλόφυλους, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί σε αλλοίωση ή εξαφάνιση του Ελληνισμού.

Η μετανάστευση Ελλήνων προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, αποτελεί πληγή για τον Ελληνισμό, επειδή αφαιρεί τα πιο δημιουργικά στοιχεία του. Με αυτούς στο μυαλό, ο Κούμαρης λέει:

"Να μην επιτρέψουμε ούτε μία σταγόνα Ελληνικού αίματος να χαθεί"

Τι σκέφτονταν ο Κούμαρης για τη σχέση φυλής και πολιτισμού; Το κατά πόσον ο Κούμαρης είναι φυλετιστής γίνεται εμφανές στο παρακάτω απόσπασμα:

"Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η γλώσσα, η θρησκεία και η εθνική συνείδηση είναι χαρακτηριστικά που ελάχιστα σχετίζονται με τη φυλή, το αίμα. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια πολύ μεγάλη σύνδεση μεταξύ ψυχικών και σωματικών γνωρισμάτων."

Ο Έλληνας επιστήμονας βρίσκει ότι η φυλή συνδέεται με τη συμπεριφορά και όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις της. Αυτό σημαίνει ότι είχε κατανοήσει πλήρως τη σημαντικότερη παρακαταθήκη της ανθρωπολογικής επιστήμης: ότι κάθε φυλή έχει τα δικά της σωματικά και ψυχικά γνωρίσματα. Τα διαφορετικά ψυχικά γνωρίσματα, οδηγούν σε διαφορετικές κοινωνικές συμπεριφορές, σε διαφορετικά ήθη και εντέλει σε διαφορετικό πολιτισμό.

Σε μία από τις γνωστότερες μεταπολεμικές δημοσιεύσεις του στο Βρετανικό ανθρωπολογικό περιοδικό Man, ο Κούμαρης παραμένει θιασώτης της φυλετικής θεώρησης, επισημαίνοντας ότι "οι φυλές υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν", τονίζοντας παράλληλα ότι η φυλή και όχι το έθνος θα πρέπει να αποτελεί το κριτήριο για την δημιουργία των κρατών:

"Αν ο καθορισμός των συνόρων βασίζονταν στις ανθρωπολογικές γνώσεις, τότε η αμοιβαία έχθρα... θα εξαφανίζονταν. Θα ήταν καλύτερο να το επιτύχουμε από ότι να συγχωνεύσουμε όλες τις φυλές σε μία."

Όχι απλώς είναι ενάντια στον πολυφυλετισμό, αλλά επιθυμεί τα σύνορα των κρατών να ορίζονται με φυλετικά κριτήρια, γιατί αυτό προσδίδει σταθερότητα.

Συμπερασματικά, ο Κούμαρης ήταν ένθερμος φυλετιστής, ευγονιστής και ενάντιος στον πολυφυλετισμό. Γνωρίζοντας ότι η φυλή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει τον πολιτισμό, την ορθώνει στην θέση που της αξίζει. Κάθε φυλή έχει τον δικό της σωματικό και ψυχικό υπόβαθρο, κάτι που σημαίνει ότι η μίξη με αλλόφυλους οδηγεί πάντοτε σε αλλοίωση και κοινωνικές προστριβές. Κατά τον Έλληνα επιστήμονα, το ανθρώπινο υλικό, ιδωμένο από φυλετικής σκοπιάς, είναι καίριας σημασίας για το έθνος, θα πρέπει να το διατηρούμε στο υψηλότερο δυνατό βιολογικό επίπεδο.

29 σχόλια:

  1. Οι μεγάλες σχολές φυλετικής ανθρωπολογίας είναι η Γερμανική και η Γαλλική ;Ή ύπαρχουν και άλλες σαν και αυτές τις δύο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις περι φυλετικών,αλλά και κατά ποσο μπορει να εφαρμοστεί αυτο που λέει ο Κούμαρης,περι φυλετικών κριτηριών για την διαμόρφωση των κρατών.Δηλαδή στο υποθετικό σενάριο οτι με τα σημερινά δεδομένα,το ελληνικό κράτος επεκτεινόταν στην δυτική ευρωπαική πλευρά της τουρκίας,που φυλετικά είναι συγγενική δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο παυλος φυσσας ηλιθιοι δεν ειναι μεσογειακος σημιτικος οριενταλικος αραβικος ειναι το λεω γιατι ενα παλιος αναγνωστης τον εβγαλε μεσογειακο

    http://www.taxydromos.gr/data/news/14134790731306771913.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το εχετε καταλαβει οτι εδω μεσα τους οριενταλικους/αραβικους και τους αρμενοειδεις τους βγαζετε ποτε μεσογειακους ποτε αλπικους ποτε διναρικους το εχετε καψει τελειος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πας να άνοιξεις κάνα βιβλίο ανθρωπολογίας, όλοι οι Ανθρωπολόγοι λένε ότι οι Έλληνες είναι Μεσογειακοί, Αλπικοί, Διναρικοί με λίγους Νορδικούς. Κανένας ανθρωπολόγος δεν μιλάει για Αραβικούς και Αρμενοειδείς στην Ελλάδα. Ακόμα και ο διαχειριστής που λέει ότι οι Έλληνες είναι κατά 15% Αρμενοειδείς το έχει πει ότι οι Ανθρωπολόγοι δεν συμφωνούν μαζί του και είναι δικές του προσωπικές εκτιμήσεις αυτές.

      Διαγραφή
    2. Άλλος είναι που πρέπει να ανοίξει βιβλίο ή μάλλον να βάλει γυαλιά. Οι αρμενοειδείς στην Ελλάδα είναι αρκετοί.Μια ματιά γύρω μας είναι αρκετή. Φυσικά, οι Νορδικοί είναι ελάχιστοι πληθυσμιακά μπροστά στους αρμενοειδείς.

      Διαγραφή
    3. Έχω διαβάσει όλους τους μεγάλους Ανθρωπολόγους που δεν συμπεριλαμβάνουν Αραβικούς και Αρμενοειδείς στην Ελλάδα και γυαλιά δεν χρειάστηκα ποτέ μου. Με ανοησιούλες δεν κάνεις τίποτα, για του λόγου το αληθές.

      Carleton Coon.

      "The Greeks, in short, are a blend of racial types, of which two are most important; the Atlanto-Mediterranean and the Alpine. Dinaricisrn here is present, but not all pervading; true Alpines are commoner than complete Dinarics. The Nordic element is weak, as it probably has been since the days of Homer. The racial type to which Socrates belonged is today the most important, while the Atlanto-Mediterranean, prominent in Greece since the Bronze Age, is still a major factor."

      Αυτοί είναι οι τύποι των Ελλήνων που δίνει ο J. Lawrence Angel.

      http://dienekes.awardspace.com/texts/greekmorphological/

      Early anthropologists commonly believed that the Hellenes belonged principally to the Mediterranean(a) race. This was the view shared by Sergi [1] and Ripley [2]. In a more recent study of the problem of Race, John R. Baker in [5] says that later studies “do not appear to have disproved” these views. Buxton in [3] shares this general view, although he observes that brachycephals(b) were a part of the Greek population from the beginning and that the Greeks were a mix of Alpine(c) and Mediterranean people from a “comparatively early date.” The American anthropologist Coon in [4] agrees when he asserts that the Greeks are an Alpine/Mediterranean mix, with a weak Nordic(d) component, being “remarkably similar” to their ancient ancestors.

      The most extensive study of modern Greeks has been carried by the Greek anthropologist Aris N. Poulianos [10,11]. Poulianos’ study included the collection and study of more than seventy anthropometric measurements from a large sample of thousands of Greeks from different parts of the country. His main conclusions are that both Greeks and their neighboring populations are basically a mixture of Aegeans (a Mediterranean type local to the area) and Epirotics (Dinarics(e)) and are descended from the ancient inhabitants of the lands in which they live. The presence of individuals which approximate the Nordic subrace is minimal, and does not exceed 4-6% even in the most depigmented groups of Greece. More frequent are individuals which approximate the Alpine race of Central Europe. These reach up to 20-30% of some groups and are often blended with more southern racial types.

      http://dienekes.awardspace.com/articles/hellenes/

      "Οι αρμενοειδείς στην Ελλάδα είναι αρκετοί."

      Ποιοι είναι οι Ανθρωπολόγοι που το λένε αυτό;

      Διαγραφή
    4. Αναφέρεται στον Coon,που όταν μιλάει για "Μεσογειακούς" ,έχει στο νου κάθε δολιχοκέφαλο φυλετικό τύπο.
      Τέλος πάντων,οι αρμενοειδείς είναι υπολογίσιμο ποσοστό στην Ελλάδα.Όποιος δεν το βλέπει ή είναι βλάκας ή τυφλός ή βαλτός.

      Διαγραφή
    5. Αυτά λέει ο Bertil Lundman.

      In Greece the Dinarids predominate only in the western part. Toward the northeast more East-Mediterraneans are found. On the Aegean islands we often encounter a rather primitive, dark, long- and low-skulled strain—probably of the Berid race. Likewise there are in Greece blond individuals

      http://www.unz.org/Pub/MankindQuarterly-1976jul-00003

      Πάλι δεν αναφέρεται κανένας Αρμενοειδής.

      Διαγραφή
    6. Με το να αναπαράγεις τσιτάτα απο το ίντερνετ, δεν καταφέρνεις να μειώσεις το ποσοστό των αρμενοειδών.
      Με το άλλο το ζώο δεν ασχολούμαι καν.Το κόμπλεξ του που είναι αρμενοειδής του έχει δημιουργήσει εγκεφαλική παράλυση.

      Διαγραφή
    7. "Αναφέρεται στον Coon,που όταν μιλάει για "Μεσογειακούς" ,έχει στο νου κάθε δολιχοκέφαλο φυλετικό τύπο. Τέλος πάντων,οι αρμενοειδείς είναι υπολογίσιμο ποσοστό στην Ελλάδα.Όποιος δεν το βλέπει ή είναι βλάκας ή τυφλός ή βαλτός."

      Ασυναρτησίες, το μόνο που λέει ο Carleton Coon είναι αυτό "There are also strong connections between black hair, occipital flattening, and narrow facial features, which means Dinaric or Armenoid."

      Δεν ξέρει δηλαδή καν ο ίδιος εάν ο συνδυασμός σε ορισμένους Έλληνες των μαύρων μαλλιών(κατάμαυρων), ισόπεδου ινίου και στενών χαρακτηριστικών προσώπου είναι Διναρική επίδραση ή Αρμενοειδής. Όπως και να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχουν απειροελάχιστοι Έλληνες.

      Όσο για το βαλτός, συνήθως αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες είναι Αρμενοειδείς σε μεγάλο ποσοστό είναι Έλληνες που μένουν ακόμα στην Τουρκία και έχουν Αρμενοειδείς πρόγονους ή συγγενείς.

      Διαγραφή
    8. θα μπορουσε καποιος να μου ποσο ειναι το ποσοστο των Μεσογειακων Ελληνων?οι Ελληνες στην Ελλαδα ειναι 7.5εκ

      Διαγραφή
    9. καθαροι μεσογειακοί 25-30%

      Διαγραφή
    10. "Με το να αναπαράγεις τσιτάτα απο το ίντερνετ, δεν καταφέρνεις να μειώσεις το ποσοστό των αρμενοειδών."

      "Τσιτάτα του ιντερνετ" η αναφορές για τους Έλληνες των μεγαλύτερων Ανθρωπολόγων, μάλιστα.

      Διαγραφή
    11. https://scontent.fath3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/13516341_126667704427050_2758420483305362521_n.jpg?oh=b6561a273a1cffd67c918b3f9a5e9369&oe=59E59088

      12:58 μ.μ. τωρα σοβαρα σε ποιο φυλετικο τυπο ανηκω ρε ναζιδια

      Διαγραφή
    12. Στον αυτιστικό.

      Διαγραφή
    13. Τί να'σαι μαλάκας Διναρικός είσαι!

      Διαγραφή
    14. Η αναρχική συμπεριφορά ταιριάζει στα ζωώδη Διναρικά ένστικτα του πιθηκίου.

      Διαγραφή
    15. Ενώ εσύ με αυτήν την επιθετική σου στάση δείχνεις τα εξωγηίνα σειριακά σου ένστικτα ε;α ρε κούνια που σε κούναγε κι εσένα και κάτι άλλους όμοιους σου εδώ μέσα,περνιέστε για φυλετική αφρόκρεμα ενώ είστε ο πάτος.Α καθυστερημένε για να σε προλάβω επειδή βραχυκυκλώνεις,είμαι αυτός που είχες βγάλει αρμενοειδή επειδή έβριζα σαν "βαλκανόγυφτος"μη με βγάλεις διναρικό τώρα,είμαι απλά ένας θερμόαιμος και βίαιος μεσογειακός.

      Διαγραφή
    16. Απάντηση στο ερώτημα 1:00
      Είσαι βορειοδινάριος τύπος. Και θα έπρεπε να είσαι εθνικοσοσιαλιστής, αυτό σου επιβάλλει το αίμα σου.

      Διαγραφή
    17. Ρε κατακαημένε ανώνυμε, κάτσε εσύ στο μπουζουκιστάν με τον Ρουβίκωνά σου και τον κάθε κατακαημένο Βαλκανοαναολίτη (τί Διναρικός Αλβανός, τί Αρμενοειδής Τούρκος!) και άσε εμένα τον ΚΜ οσονούπω-Ελβετό να τρώει τα τυράκια του, να πίνει τα κρασάκια του και να πηδώ τις ξανθές Νορδικές Ελβετίδες βγάζοντας για αρχικό μισθό 12,000 τον μήνα, όσα εσύ βγάζεις σε έναν χρόνο με την σύνταξη του παππού σου.

      Άντε γειά!

      Διαγραφή
    18. Πόσο χαίρομαι να ζω σε μία χώρα δίχως Διναρικούς δεν λέγεται!

      Οι Αρβανίτες οι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ του συγχρόνου Ελληνισμού μαζί με τους Ανατολίτες της Μακεδονίας και Θράκης.

      Πάλι καλά που υπάρχουμε και ορισμένοι Άριοι Έλληνες να σώζουμε το γόητρο των Ελλήνων στο εξωτερικό.

      Ζήτω η δολιχοκεφαλία!

      Κάτω κάθε Αλβανοτουρκικό βραχυκέφαλο κατακάθι!

      Διαγραφή
  5. Μεσογειακός ήταν ο Παύλος Φύσσας.

    http://www.thepressproject.gr/photos/pavlos_fyssas_killahp_kideia1397885235.jpg

    http://www2.star.gr/publishingimages/2016/04/110416142918_8959.jpg

    http://cdn1.bbend.net/images/news/2014/09/16/ff.JPG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτός είναι ο Arabid.

    https://www.google.gr/search?q=arabid+racial+type&rlz=1C2AOHY_elGR708GR708&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi5hI-oh6HUAhUSIVAKHX8ADVsQ_AUIBigB&biw=1024&bih=653#imgrc=FDCn1uudtYfs_M:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε κοκαλιάρη και χτικιάρη εσύ με τους Αρμενοειδείς και τις φωτογραφίες, δεν παίρνεις δρόμο από εδώ; Άντε μας έπρηξες πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως βρίζετε τους αρμενοειδείς όλη την μέρα άλλα ο Αλέξανδρος Παπάγος και ο Αριστοτέλης Ωνάσης πρόσφεραν την ζωή τους για την Ελλάδα μπορεί να μην ήταν Έλληνες άλλα κάτι πρόσφεραν στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι απόψεις του Ιωάννη Κουμάρη είναι σίγουρα της επόχης τους. Σημερα καταδικάζονται ως λανθασμένες αλλα δεν πρεπει να ξεχναμε την εποχη στην οποια ειπώθηκαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ.. Ι.ΚΟΥΜΑΡΗΣ : " Η "ΦΥΛΗ" ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ "ΕΘΝΟΣ" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ !!! ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ", ΤΩΝ "ΕΘΝΩΝ", ΤΗΝ "ΦΥΛΕΤΙΚΗ" !!! Υ.Γ. "ΕΘΝΙΚΟ" D.N.A. ΔEN ANIXNEYETAI, "BIOΛΟΓIKΩΣ-ΓENETIKΩΣ"..ΜΟΝΟΝ ΤΟ "ΦΥΛΕΤΙΚΟ" !!! Υ.Γ. Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.."ΚΑΠΟΙΩΝ", ΕΙΝΑΙ Η "ΕΠΙΜΕΙΞΙΑ" ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ, ΑΠΛΑ,ΤΩΝ "ΕΘΝΩΝ".. ΔΙΟΤΙ,"ΑΥΤΟΙ"..ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ, ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ "ΕΘΝΟΥΣ" ΑΛΛΑ ΚΑΙ "ΦΥΛΗΣ", ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΤΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ "ΟΛΕΣ" !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.