Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Η ανθρωπολογία της Λιθουανίας

Μία ιδιαίτερα λεπτομερή μελέτη για την ανθρωπολογία της Λιθουανίας πραγματοποίησε ο ανθρωπολόγος J.O. Baronas. Τα αποτελέσματά της τα βρίσκουμε στο περιοδικό Archiv für Anthropologie, σε παρουσίαση με τίτλο "Zur Anthropologie des littauischen Volksstammes". Η Λιθουανία είναι μια περιοχή με ιστορικές σχέσεις με Πρώσους και Ρώσους. Ποια είναι η ανθρωπολογική ταυτότητα της περιοχής;

Το δείγμα του Baronas αποτελούνταν από 70 άνδρες και 30 γυναίκες. Τα αποτελέσματά του συγκρίνονται με αυτά των Brennsohn και Jantschuk για την Λιθουανία. Παράλληλα, δίνονται συγκριτικά στοιχεία για γειτονικούς λαούς. Το μέσο ανάστημα βρέθηκε...
μέτριο για την εποχή και σχεδόν ταυτόσημο με αυτό που βρήκε ο Brennsohn. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρέθηκε 82,73 που βρίσκεται εντός της βραχυκεφαλίας.

Το χρώμα των μαλλιών κατανέμεται ως εξής:
ανοιχτό καστανό και ξανθό - σκούρο καστανό - μαύρο:
53,1% - 40,8% - 6,1%
Τα ευρήματα είναι παρόμοια με αυτά του Jantschuk. Οι περισσότεροι Λιθουανοί είναι (καστανο-)ξανθοί, αλλά το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι τα σκούρα μαλλιά αποτελούν λίγο κάτω από τον μισό πληθυσμό.

Το χρώμα των ματιών κατανέμεται ως εξής:
μπλε και γκρι-μπλε - καστανό - ενδιάμεσο (γκρι) - ενδιάμεσο (άλλο)
55% - 17% - 14% - 14%
Τα ευρήματα των Brennsohn και Jantschuk δεν διαφέρουν αισθητά. Οι Λιθουανοί έχουν κυρίως μπλε μάτια, δευτερευόντως διάφορες διαβαθμίσεις του ενδιάμεσου χρώματος, ενώ τα καστανά μάτια αποτελούν μειοψηφία.

Η κατανομή του κεφαλικού δείκτη είναι η εξής:


Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, το 74,28% των Λιθουανών έχουν κεφαλικό δείκτη πάνω από 80, δηλαδή είναι μεσο-βραχυκέφαλοι σύμφωνα με τη δική μας ταξινόμηση. Δολιχοκέφαλοι είναι το 25,72% του πληθυσμού. Οι μετρήσεις των Brennsohn και Jantschuk δίνουν αποτελέσματα με μικρές στα ποσοστά, που καταλήγουν σε ελαφρά χαμηλότερο μέσο κεφαλικό δείκτη.

Συνεπώς οι Λιθουανοί παρουσιάζουν μια μικτή εικόνα, χωρισμένοι σε μια πλειοψηφία βραχυκέφαλων και μια μειοψηφία δολιχοκέφαλων από τη μία και επίσης χωρισμένοι σχεδόν μισοί-μισοί σε ξανθούς και σκουρομάλληδες, με τους ξανθούς να υπερτερούν ελαφρά. Φαίνεται ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας ανήκουν στον ξανθό βραχυκέφαλο Βαλτικό τύπο και δευτερευόντως στον δολιχοκέφαλο καστανό Βαλτο-Κρομανοειδή τύπο. Λογικά θα υπάρχουν λίγοι ξανθοί δολιχοκέφαλοι Νορδικοί και κάποιοι βραχυκέφαλοι καστανοί Αλπικοί ή Αλπικο-Βαλτικοί.

8 σχόλια:

  1. η συγκεκριμενη κοπελα ειναι νορδικη με βαλτικη επιδραση?επισης γνωριζει κανεις εαν ειναι συχνος συνδυασμος στην Λιθουανια?
    https://www.google.gr/search?q=emilie+nereng&biw=1920&bih=974&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjmjJKr_tjTAhVIsxQKHbrTBvAQ_AUICigB#imgrc=ZiMcLCrXF7xGZM:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από το άρθρο που μόλις διαβάσες,τι συμπεραίνεις;

      Διαγραφή
    2. "Φαίνεται ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας ανήκουν στον ξανθό βραχυκέφαλο Βαλτικό τύπο και δευτερευόντως στον δολιχοκέφαλο καστανό Βαλτο-Κρομανοειδή τύπο. Λογικά θα υπάρχουν λίγοι ξανθοί δολιχοκέφαλοι Νορδικοί και κάποιοι βραχυκέφαλοι καστανοί Αλπικοί ή Αλπικο-Βαλτικοί."

      ξερω πολυ καλα τι λεει απλως ρωτησα εαν γνωριζει κανεις ο συνδιασμος νορδικος/βαλτικος ειναι πιο συχνο απο τον νορδικο...

      Διαγραφή
    3. Και σε ξαναρωτάω,τι αντιλαμβάνεσαι από αυτό που διάβασες και παρέθεσες;Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν μίξεις μεταξύ τους;

      Διαγραφή
    4. Νορδο-Αλπική θα έλεγα. Από Νορβηγία είναι η κοπέλα.

      Διαγραφή
  2. μπορει να μου πει κανεις τον φαινοτυπο της Iσμήνης Νταφοπούλου.
    https://www.google.gr/search?q=%CE%99%CF%83%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CE%B7+%CE%9D%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjokPu5-93TAhWDzRoKHUcBCecQ_AUIBigB&biw=1920&bih=974#imgrc=PwIHuXTEybGEzM:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ***ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ

    Άμα μπορείς φίλε δώσε email να σου στείλω κάποιες φωτογραφίες μου για φυλετική ταξινόμηση.Εάν δεν θες να το γράψεις απάντα εδώ και θα δώσω εγώ το δικό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αμα θες να με "ακουσεις" απευθυνσου στον Ελλην Κωνσταντινουπολιτη εχω προσεξει πως δινει το email του και λογικα απανταει εγκαιρα.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.