Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Η ανθρωπολογία των Αϊνού

Μία από τις πρώτες λεπτομερείς έρευνες για την φυσική ανθρωπολογία των Αϊνού πραγματοποιήθηκε από τον Ιάπωνα καθηγητή Ανατομίας στο πανεπιστήμιο του Τόκιο, Yoshikiyo Koganei. Η μελέτη του δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archiv fur Anthropologie, σε άρθρο με τίτλο "Kurze Mitteilung über Untersuchungen an lebenden Aino". Μια περιγραφή των κύριων αποτελεσμάτων βρίσκουμε σε παρουσίαση στο περιοδικό L'Anthropologie.

Ο Koganei εξέτασε 166 Αϊνού, 95 άνδρες και 71 γυναίκες, από τις νήσους Χοκάιντο, Σαχαλίνη και Κουρίλες, δηλαδή από όλο το γεωγραφικό εύρος όπου κατοικούν οι Αϊνού.

Η σωματοδομή των Αϊνού είναι ισχυρή και μυώδης. Το ανάστημά τους είναι κατά μέσο όρο χαμηλό. Το δέρμα τείνει προς λευκό ματ, χωρίς τάση για κίτρινο, όπως στους μογγόλους. Η τριχοφυΐα του προσώπου...
είναι έντονη, με τις τυπικές φωτογραφίες να παρουσιάζουν τους άνδρες με πλούσια γενειάδα. Έντονη είναι και η τριχοφυΐα του σώματος, που ορισμένες φορές καλύπτει σχεδόν όλο το σώμα. Στις γυναίκες η τριχοφυΐα είναι μικρότερη. Η περιοχή των ματιών έχει έντονα υπερόφρυα τόξα, έντονα φρύδια και χωρίς επίκανθο ή κλίση, δηλαδή χωρίς μογγολικά γνωρίσματα. Το χρώμα των μαλλιών είναι πολύ σκούρο, συνήθως μαύρο και έχουν τρίχα ίσια ή συνηθέστερα κυματιστή, κάτι που τους διαφοροποιεί από τους μογγόλους. Το χρώμα των ματιών έχει αποχρώσεις του καστανού.

Οι Αϊνού είναι δολιχοκέφαλοι, με τον μέσο κεφαλικό δείκτη να βρίσκεται περίπου στο 76, κάτι που τους διαφοροποιεί από τους βραχυκέφαλους μογγόλους που τους περιτριγυρίζουν. Η μύτη τους είναι συνήθως κοίλη, όχι ιδιαίτερα πλατιά και συνήθως μεσόρρινη, όπως παρατηρεί ο Montandon, αν και παρατηρούνται και περιπτώσεις λεπτορρινίας. Το εύρος του προσώπου είναι ιδιαίτερα μεγάλο, λόγω των έντονων ζυγωματικών, τα οποία ρίχνουν τον προσωπικό δείκτη στην ευρυ-μεσοπροσωπία.

Ο Koganei συμπεραίνει ότι οι Αϊνού έχουν μοναδικά γνωρίσματα. Κάτι που μας κάνει να τους ταξινομήσουμε σε ξεχωριστό φυλετικό τύπο. Σήμερα οι Αϊνού έχουν περιοριστεί στο βορειότερο τμήμα της Ιαπωνίας και ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά. Προϊστορικά η διασπορά τους ήταν πολύ μεγαλύτερη και θεωρούνται ως οι πρώτοι κάτοικοι της Ιαπωνίας. Φαίνεται ότι αποτελούν κλάδο των Αυστραλοειδών που κινήθηκε βορειότερα, διατηρώντας την δολιχοκεφαλία και τα υπερόφρυα τόξα, αλλά έχοντας αποκτήσει πιο ανοιχτό χρώμα δέρματος. Η είσοδος των μογγόλων στην Ιαπωνία τους οδήγησε, ειρηνικά ή βίαια, στην σταδιακή τους εξάλειψη και περιορισμό. Μάλιστα, η μίξη των Αϊνού με τους μογγόλους της Ιαπωνίας τείνει να τους περιορίσει ακόμη περισσότερο, ενώ ανθρωπολογικά έχει εισάγει ένα μικρό ποσοστό βραχυκεφαλίας, καθώς και άλλων μογγολικών γνωρισμάτων.

8 σχόλια:

  1. Κάτι άσχετο οι ατλαντοειδείς προέρχονται από μία συγκεκριμένη περιοχή της ευρώπης και εξαπλώθηκαν σταδιακά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν κάνω λάθος,οι Ατλαντοειδείς,εδώ και χιλιάδες χρόνια βρίσκονται στη Βρετανία,κυρίως στα βόρεια,στις περιοχές της Καληδονίας(Σκωτίας),αλλά και της Ιρλανδίας.Σίγουρα θα υπήρχαν και στα νότια,αλλά με την εισβολή των Νορδικών(αλλά και Κρομανοειδών) Ένγκλων και Σαξώνων (Αγγλοσάξωνες),περιορίστηκαν πιθανότατα στα βόρεια,ή και θεωρήθηκαν αιώνες αργότερα,εθνικά ''Άγγλοι''.

      Διαγραφή
    2. Οι ατλαντοειδείς είναι αποτέλεσμα μιας μακράς εξελικτικής πορείας από τους κρομανοειδείς με τη συμβολή των λεπτοπρόσωπων φαινοτύπων (δηλ νορδικοί, μεσογειακοί αλλά ΚΑΙ διναρικοί). Δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και με τη δυτική Γαλλία από όπου και πέρασαν στη σημερινή αγγλική νήσο και την Ιβηρική από όπου και θεωρείται πως προήλθαν αρχικά.
      Από εκεί και πέρα, η παρουσία τους είναι γενικό φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη άσχετα αν είναι πλειοψηφία ή όχι.

      Διαγραφή
  2. Επιτέλους,αυτό το άρθρο καταρρίπτει τους γελοίους ισχυρισμούς,ότι οι ''αινού είναι οι Έλληνες της Ιαπωνίας'',και λοιπές φαιδρότητες.Παρόμοια περίπτωση αποτελούν οι ''Καλάς'',οι απόγονοι Μακεδόνων,και οι ''λευκοί Έλληνες Ινδιάνοι της Νοτίου Αμερικής'',που κάθονται και πιστεύουν ''εθνικόφονες'',αστοί ακροδεξιοί,προσβάλλοντας τον Ελληνικό Εθνικισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Καλάς τουλάχιστον έχουν λευκή καταγωγή, καθώς είναι απόγονοι ιρανικών φύλων. Η διαφορά τους με τους Πακιστανούς δραβίδες είναι εμφανής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οντως η ελληνικη καταγωγη των Καλας ειναι μεγαλο παραμυθι και νομιζω και οι ιδιοι Καλας το εχουν προωθησει για τους εαυτους με ιδιοτελη συμφεροντα (αυξηση τουρισμου κλπκλπ)...Ξανθους-κοκκινομαληδες μπορει να βρει κανεις σε αξιοσεβαστα ποσοστα και σε Κουρδους για παραδειγμα,επισης ιρανικο φυλο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Καλάς είναι κυρίως παμιρίδες, γεγονός που τους θέτει ακόμα μακρύτερα από τους Ευρωπαϊκούς φαινότυπους, άπ' ότι είναι οι (σημερινοί) ιρανικοί.

      Διαγραφή
  5. http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2008/09/blog-post_6160.html
    Λαθος λινκ το αποπάνω από το ισχύς, αυτό που ήθελα να παραθέσω, σχετικά με την γενετική των κατοίκων της Μ.Ασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.