Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Gobineau: η φυλή επισκιάζει κάθε άλλον παράγοντα στην ιστορία


"Είμαι πεπεισμένος ότι το φυλετικό ζήτημα επισκιάζει κάθε άλλο πρόβλημα της ιστορίας, ότι είναι το κλειδί για όλα αυτά και ότι η ανισότητα μεταξύ των φυλών, των οποίων η μίξη δημιουργεί τους λαούς, είναι αρκετή για να διαμορφώσει όλο τους το πεπρωμένο."

Arthur de Gobineau, The Inequality of Human Races 


Ο Γάλλος διπλωμάτης και συγγραφέας Arthur de Gobineau, γόνος ευγενών, υπήρξε ο πρώτος διανοούμενος που αντιλήφθηκε την σημασία του φυλετικού παράγοντα στην διαμόρφωση του πολιτισμού και της ιστορίας. Το βιβλίο του The Inequality of Human Races άφησε εποχή, εισάγοντας μια νέα αντίληψη για τον κόσμο. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι...
ότι κατανόησε το φυλετικό ζήτημα πριν ακόμα δημοσιευτεί το έργο του Δαρβίνου. Ο Gobineau έδειξε στην μελέτη του, φέρνοντας πλήθος ιστορικών παραδειγμάτων, ότι ο καθοριστικός παράγοντας για την δημιουργία πολιτισμού δεν ήταν το περιβάλλον ή τα ήθη, αλλά η φυλή. Η φυλετική σύνθεση ενός λαού καθορίζει τις δυνατότητές του από κάθε άποψη, πνευματικά, κοινωνικά, πολιτισμικά. Το βασικότερο όλης της θεώρησής του είναι ότι επικεντρώνεται στα ψυχικά γνωρίσματα των φυλών, όπου οι διαφορές ανάμεσα στις διάφορες φυλές είναι τόσο σημαντικές που οδηγούν σε πολύ διαφορετική κοινωνική και πολιτιστική έφραση.

Μια εξίσου σημαντική τοποθέτηση του Gobineau, που ενδιαφέρει όλους τους φυλετικά σκεπτόμενους, είναι η εξής:

"Κανένας δεν λαμβάνει πραγματικά μέρος σε έναν πολιτισμό, μέχρι να μπορεί να σημειώσει πρόοδο από μόνος του, χωρίς κατεύθυνση από άλλους."

Τα αξιότερα στοιχεία ενός πληθυσμού είναι αυτά που μπορούν να δημιουργήσουν και όχι απλώς να μιμηθούν τους άλλους. Μπορεί οι αντιγραφείς να γίνονται "χρήσιμοι πολίτες", αλλά με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούμε να στοχεύσουμε υψηλότερα.

Ο Gobineau υπήρξε ο πρώτος φυλετιστής που εφάρμοσε επιστημονικά κριτήρια. Άνοιξε τα μάτια του κόσμου ώστε να αντικρύσουν ένα ζήτημα τόσο βαθύ, που άλλαξε την αντίληψή μας για την πορεία της ανθρωπότητας.

18 σχόλια:

  1. Αναμφισβήτητα ο Gobineau υπήρξε πολύ μεγάλη προσωπικότητα που ανήγαγε τη Φυλή σε θέμα υψίστης σημασίας.Αν δεν κάνω λάθος,είναι ο πρώτος που εισήγαγε το ''Άριος'',διαβάζοντας κάποια σανσκριτικά βιβλία,για να περιγράψει τη βόρεια,ξανθή και δολιχοκέφαλη φυλή.
    Πάντως ήταν αντιφατικός.Για παράδειγμα ενώ ήταν ο...''αρχιρατσιστής'' της εποχής,υπερασπιζόμενος την φυσική ανωτερότητα των λευκών,παντρεύτηκε μία μιγάδα!
    Επίσης,ενώ υποστήριξε με πάθος και θαύμασε τον αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία,το 1821,παράλληλα υποστήριξε ότι οι Έλληνες κατέστρεψαν τον...περσικό πολιτισμό επί Μεγάλου Αλεξάνδρου.
    Αλλά είναι κανόνας,οι μεγάλες προσωπικότητες να πέφτουν σε αντιφάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μου πει και μενα καποιος...τι ηταν αυτος ο και καλα Περσικος Πολιτισμος? και οι διαφοροι αννατολικοι "πολιτισμοι"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό θέλει συζήτηση.Ο Γκωμπινώ,το είπε αυτό από αντίδραση,σε μια εποχή που στην Ευρώπη επικρατούσε φιλελληνικό ρεύμα(στους λαούς,όχι στις κυβερνήσεις τους),και όλοι οι Ευρωπαίοι ασχολούνταν με την αρχαία Ελλάδα.Γάλλοι(Φράγκοι),Ισπανοί και Γερμανοί πίστευαν ότι αντλούσαν καταγωγή από την αρχαία Ελλάδα.Όσοι δεν το πίστευαν αυτό,δήλωναν απλά φιλέλληνες.
      Σε αυτό αντέδρασε ο Γκωμπινώ,σαν άλλος Κάτων,και κατηγόρησε τους αρχαίους Έλληνες,λόγω της επιρροής που ασκούσε η Ιστορία τους στην υπόλοιπη Ευρώπη.

      Διαγραφή
  3. Αυτο το αρθρο ειναι οτι πρεπει για μερικους εδω μεσα που λενε οτι η "νοοτροπια" παιζει ρολο και οχι η φυλετικοι τυποι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο φαινότυπος σου από μόνος του,ακόμα και αν είναι προκισμένος(π.χ Μεσογειακός,Νορδικός),δε σου εξασφαλίζει τις δάφνες,τη δόξα και τη γνώση.Όποιος ανήκει σε έναν πιο ''ικανό'' φυλετικό τύπο δεν πρέπει να επαναπαυτεί σε αυτό.Κάλλιστα κάποιοι ''λιγότεροι προικισμένοι'' φαινότυποι,λόγω συνεχούς καλλιέργειας,δύνανται να καταξιωθούν των άλλων που θεωρούνται ανώτεροι.Προσωπικά,επιθυμώ οι Μεσογειακοί να γίνουν οι πρόμαχοι του Έθνους μας λόγω ίσως συγκεκριμένων ψυχικών χαρισμάτων,αλλά θα προτιμήσω έναν αλπικό ή διναρικό που είναι Εθνικιστής και μάχεται για το Έθνος και την Πατρίδα,παρά έναν ''ότι να ναι'',χαζοχαρούμενο Μεσογειακό.
      Ο φυλετικός τύπος είναι πάρα πολύ σημαντικός,αλλά παίζουν και άλλα ρόλο!

      Διαγραφή
    2. Το εαν κάποιος φτάσει να έχει ενα ανώτερο πνεύμα είναι καθαρά θέμα τύχης !
      Το που θα γεννηθεί ,πια περίοδο,και πάρα πολλοί άλλοι παράγοντες!

      Εαν ομως υποθετικά μπορούσαν οι μεγάλοι βραχυκέφαλοι φιλόσοφοι και ηγέτες να διαλέξουν τον φυλετικό τους τύπο θα ήθελαν όλοι τους εναν απο τους 3 δολιχοκέφαλους !

      Εγώ που ειμαι πρωτόγονος καθαρός Κρομονοειδής θα ήθελα να είμαι ατλαντοειδής ..και εσύ είμαι σίγουρος θα ήθελες να είσαι Μεσογειακός ! Πέρα απο πνευματικο επίπεδο..μόνο στο θέμα του φυλετικού τύπου

      Διαγραφή
    3. Εγω ανάμειχτος είμαι με Ατλαντοειδή μητερα απο ευρωπη και ΚΜ πατερα απο εδώ
      και στην Ελλάδα οταν έρχομαι θεωρούμε ξένος ..πολύ γάλα μπροστά στους Μεσογειακούς !

      Αν και προτιμώ την Μεσογειο...Βορεια ειναι πολύ σαπίλα σε θέμα κλίματος ..αλλά η Αθήνα είναι τρώγλη πρωτέυουσα τριτοκοσμική...πουθενα δεν τα έχει όλα !

      Διαγραφή
    4. Να ρωτήσω και κάτι άλλο όποιος γνωρίζει.
      Το ιδανικό ratio of arm span to height πρέπει να έχει αποτέλεσμα 1?

      Διαγραφή
    5. "Ενδεικτικά ο πρωθυπουργός μας θεωρείται, θέλετε δεν θέλετε, Αριστοκρατικός φαινότυπος των αρχαίων Ελλήνων. Μία απόλυτη μετριότητα και μισή..."

      Κωνσταντινοπουλίτη, από που κι ως που ο Τσίπρας είναι μεσογειακός;
      Κατά βάση αλπικός με κρομανοειδή (berid/paleo-sardinian) επιρροή είναι. Ο Παπαδόπουλος ήταν κυρίως αλπικός (ενδεχομένως με μικρή μεσογειακή επίδραση). Ενώ ο Μεταξάς ήταν οριακά βραχυκέφαλος ως ΚΜ (berid) με σαφή αλπική επιρροή.

      Διαγραφή
    6. Μεταξάς Βραχυκέφαλος Αλπικός κλασσικότατος.

      Παπαδόπουλος επίσης βραχυκέφαλος αλπικός.

      Αμφότεροι χωρίς ΚΑΜΙΑ μεσογειακή επίδραση.

      Ο Τσίπρας είναι κλασσικός αλπικομεσογειακός, μάλιστα πιο πολύ Μεσογειακός παρά Αλπικός. Πουθενά δεν έχει ΚΜ επίδραση. Ο ΚΜ φαινότύπος στην Ελλάδα είναι τόσο σπάνιος πυ κυρίως στις γυναίκες στα πρωινάδικα συναντάται και σχεδόν ποτέ στους άνδρες.

      Ο Σόμερ είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα ΚΜ, για την ακρίβεια Παλαιοατλαντοειδούς. Ο Πάνος Βλάχος επίσης με τον οποίο έχω μια κάποια ομοιότητα όταν έχω γένια. Ο Πάνος Βλάχος αποτελεί τον κρίκο θα μπορούσαμε να πούμε μεταξύ Σόμερ και ενός Έλληνος Μεσογειακού. Είναι μεν ΚΜ αλλά πλησιάζει στα Μεσογειακά γνωρίσματα. Ο Σόμερ από την άλλη είναι μία αρκετά unreduced ΚΜ μορφή που ταιριάζει απόλυτα στον Παλαιοατλαντοειδή φαινότυπο. Μέχρι και μεσορινία έχει.


      Συνεπώς καμία σχέση Παπαδόπουλος-Τσίπρας-Μεταξάς με Βλάχο ή Σόμερ.

      Διαγραφή
    7. Ενώ εγώ ας πούμε ΚΜ με αλπική επίδραση έχω δολιχοκέφαλο κεφάλι, με καμπύλη.

      Δηλαδή να ξέρεις οι ενδιάμεσες μορφές δεν είναι όλες ίδιες.

      Στο youtube ένας Καναδός λέγεται "The Food Ranger", είναι ΚΜ με Αλπική επίδραση και τείνει μεσοκέφαλος εάν δεν είναι μεσοκέφαλος.

      Κάθε περίπτωση ενδιάμεσης μορφής δηλαδή πρέπει να εξετάζεται χωριστά.

      Διαγραφή
  4. Οι Διναρικοι οντως εχουν καλυτερη σχεση με την Μουσικη?
    Γιατι ειχαν πει στο ιστολογιο για τους Ελληνες Διναρικους και την σχεση τους με την παραδοση και βλεποντας μερικους μεγαλους της κλασσικης μουσικης παρα πολλοι απο αυτους ειναι διναρικοι η εχουν διναρικα στοιχεια !
    π.χ Mozart Chopin Brahms Haydn και αλλοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι έχουν καλή σχέση με τη μουσική,αλλά κυρίως με τη μουσική που περιλμαβάνει μακρόσυρτους ήχους.

      Διαγραφή
  5. Να επισημάνουμε ότι και ο διαφωτιστής Βολταίρος μίλησε για τις φυλές,χωρίς βέβαια την ανάλυση φαινοτύπων(δεν είχαν οριστεί) ή των Αρίων.Αναφέρθηκε όμως στη λευκή φυλή,ως προς σύγκριση με τους μαύρους και τους εβραίους.Ορίστε μερικά από όσα είπε:
    ''Οι λευκοί είναι ανώτεροι από τους μαύρους,όπως οι μαύροι ανώτεροι από τους πιθήκους και οι πίθηκοι από τα στρείδια''
    ''Τα στρογγυλά μάτια τους, η πλακουτσωτή μύτη τους, τα χείλια τους που είναι πάντα παχιά, τα διαφορετικά διαμορφωμένα αυτιά τους, το μαλλί στο κεφάλι τους, το μέτρο της ίδιας της νοημοσύνης τους, όλ’ αυτά ορθώνουν ανάμεσα σ’ αυτούς και τα άλλα είδη τεράστιες δ ι α φ ο ρ έ ς''
    ''Και δεν είναι άνθρωποι, παρά το παράστημα του σώματος, μιας κι η ικανότητα στο να διατυπώνουν την σκέψη τους απέχει υπερβολικά πολύ από την δική μας. Τέτοιοι είναι εκείνοι που έχω δει και έχω εξετάσει''
    ''Εάν η αντιληπτικότητά τους δεν είναι τελείως διαφορετικής φύσης από την δική μας, είναι σε κάθε περίπτωση πολύ κατώτερη. Δεν είναι ικανοί στο να δείξουν οποιασδήποτε μεγάλη συγκέντρωση. Έχουν πολύ μικρή συνδυαστική ικανότητα και δεν δείχνουν ικανότητα να κατακτήσουν ούτε τα πλεονεκτήματα ούτε για τις καταχρήσεις της φιλοσοφίας μας''
    ''Ένα σπουδαίο ζήτημα είναι επίσης το αν προέρχονται [οι Αφρικανοί] από τους πιθήκους ή εάν οι πίθηκοι προέρχονται από αυτούς. Οι σοφοί μας μας έχουν πει ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα Θεού. Να λοιπόν μια ωραία εικόνα του θείου κατασκευαστή: Μια πλακουτσωτή μαύρη μύτη με ελάχιστη ή και ανύπαρκτη νοημοσύνη. Σίγουρα θα έρθει καιρός που θα μάθουν ακόμη και αυτά τα ζ ώ α πώς να καλλιεργούν καλά το έδαφος, να καλλωπίζουν τα σπίτια και τους κήπους τους και να γνωρίσουν τις πορείες των αστεριών: Ο οποιοσδήποτε χρειάζεται τον Είμαι σε θέση να υποψιαστώ πως οι νέγροι, και γενικά όλα τα άλλα ανθρώπινα είδη, ότι είναι φύσει κατώτερα από τα λευκά. Δεν υπήρξε ποτέ πολιτισμένο έθνος άλλου χρώματος εκτός από λευκό, ούτε ακόμα και οποιοδήποτε άτομο που να διέπρεψε στην δράση ή την κερδοσκοπία. Καμία έξυπνη κατασκευή μεταξύ τους, καμία τέχνη, καμία επιστήμη''
    και πολλά άλλα!
    Αν τα πει αυτά ο οποιοσδήποτε τη σημερινή εποχή,είναι ρατσιστής.Αλλά οι ''δημοκράτες'' θυμούνται τη ρήση του Βολταίρου''διαφωνώ με τα λεγόμενα σου,αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα να τη λες''...Τα άλλα δεν τους αφορούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετικώς ενδιαφέροντα αποσπάσματα!
      Μήπως μπορείς να παραπέμψεις κάπου, ίσως και σε πρωτότυπο, ώστε να είναι πιο αξιοποιήσιμα;

      Διαγραφή
    2. Είναι από το ''Essai sur les moeurs''.
      Όμως οι συγκεκριμένες φράσεις έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.Δες εδώ : http://klassikoperiptosi.blogspot.com/2010/02/blog-post_228.html

      Βέβαια το παρουσιάζουν... αντιρατσιστές.Αλλά η ουσία μετράει.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.