Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Η ανθρωπολογία της Ουκρανίας

Στοιχεία για την ανθρωπολογία της Ουκρανίας αντλούμε από παρουσίαση μελέτης του Ikoff στο περιοδικό L'Anthropologie, με τίτλο "Notes sur la céphalométrie des Biélorousses comparés aux Petits-Russiens et aux Grands-Russiens". Οι κάτοικοι της σημερινής Ρωσίας αντιστοιχούν περίπου σε αυτούς που ονομάζονταν Little Russians επί Τσάρου. Η μελέτη εξετάζει συγκριτικά Λευκορώσους, κυρίως Ρώσους (Grand-Russiens) και Ουκρανούς (Petits-Russians). Επιπλέον, έχουμε την μελέτη του Emme, όπου παρουσιάζονται οι φυλετικοί τύποι της περιοχής που αντιστοιχεί στην σημερινή Ουκρανία.

Οι μετρήσεις του κεφαλικού δείκτη βρίσκουν ότι...
κατά μέσο όρο οι Ουκρανοί είναι ήπια βραχυκέφαλοι στην περιοχή του Κιέβου και μεσοκέφαλοι στην περιοχή της Poltava. Ωστόσο πιο αναλυτικές μετρήσεις Πολωνών ανθρωπολόγων βρήκαν υψηλότερες τιμές στη χώρα, στο διάστημα 83-84. Και οι τρεις εξεταζόμενες περιοχές εμφανίζουν φυλετικές ομοιότητες, με τους Λευκορώσους να έχουν υψηλότερα ποσοστά δολιχοκέφαλων.


Οι φυλετικοί τύποι που κατοικούν στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Emme, είναι οι εξής: ένας καστανός δολιχοκέφαλος, ένας καστανός βραχυκέφαλος και ένας ξανθός βραχυκέφαλος, δηλαδή (Βαλτο)Κρομανοειδείς/Pontid, Αλπικοί και Βαλτικοί, αντίστοιχα. Φαίνεται ότι επικρατεί η βραχυκεφαλία στην περιοχή, με τους περισσότερους να είναι Βαλτικοί ή Αλπικο-Βαλτικοί, όμως υπάρχει και ένα εμφανές ποσοστό δολιχοκεφαλίας, που αντιστοιχεί συνήθως σε (Βαλτο)Κρομανοειδείς και λιγότερο σε gracile μορφές Pontid. Πρέπει να προσθέσουμε ότι στη χώρα εντοπίζονται Διναρικοί στα δυτικά, ενώ είναι γνωστή η εγκατάσταση πληθυσμών μογγολικής καταγωγής, ιδίως στα ανατολικά της χώρας.

Σε γενικές γραμμές, στην Ουκρανία κατοικούν κυρίως Βαλτικοί, (Βαλτο)Κρομανοειδείς, Αλπικοί και Pontid, καθώς επίσης Διναρικοί στα δυτικά και Τουρανικοί ή άλλοι μογγολικοί τύποι στα ανατολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.