Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Ευριπίδης: τα ευγενή ψυχικά χαρακτηριστικά είναι κληρονομικά


"Δεν ξέρω αν κάποιος πρέπει να αναζητεί την ευγενική γενιά. Γιατί αυτοί που είναι ανδρείοι και δίκαιοι εκ φύσεως είναι οι ευγενέστεροι, ακόμα κι αν είναι σκλάβοι, παρά εκείνοι που είναι κενού περιεχομένου."

Ευριπίδης, Μελανίππη, Fr. 495.40-43 Nauck


Ο αρχαίος Έλληνας τραγικός ποιητής μιλά για μια εποχή όπου έχει αλλοιωθεί η αριστοκρατική τάξη, έχοντας χάσει την πολιτική της ισχύ. Στο προσκήνιο της δημοκρατικής Αθήνας έχουν πλέον εισέλθει άτομα κατωτάτου επιπέδου, με αποτέλεσμα να έχει αρχίσει να χάνεται η διάκριση μεταξύ αριστοκράτη του παρελθόντος και κοινωνικά ανελθόντος με τη βοήθεια της δημοκρατικής ισοπέδωσης.

Ο Ευριπίδης μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα διατηρεί το αριστοκρατικό ιδεώδες. Θεωρεί δεδομένο ότι τα ευγενή ψυχικά γνωρίσματα...
τα αποκά κάποιος εκ φύσεως, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να θεωρείται ευγενής βάσει αυτού και όχι βάσει της κοινωνικής θέσης που του έδωσε ένα μη αξιοκρατικό καθεστώς. Ο Ευριπίδης αντιδρά σε αυτό που βλέπει στην εποχή του και δηλώνει εμμέσως ότι στο βέλτιστο καθεστώς οι εκ φύσεως προικισμένοι στα ψυχικά γνωρίσματα πρέπει να βρίσκονται στις ανώτερες κοινωνικές θέσεις.

1 σχόλιο:

  1. Πάντως όλοι οι αρχαίοι φιλόσοφοι και συγγραφείς,αναφέρουν την κληρονομικότητα και τα ευγενή γνωρίσματα.Αριστοκρατία βάσει συγκεκριμένων ψυχικών γνωρισμάτων από όλους τους φυλετικούς τύπους της τότε Ελλάδος,με αυξημένη παρουσία των Μεσογειακών βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.