Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Schopenhauer: η έννοια του Ωραίου έχει φυλετικό περιεχόμενο


"Πηγή κάθε χαράς και ευχαρίστησης είναι το αίσθημα της συγγένειας. Ακόμα και στην αίσθηση περί ομορφιάς, είναι αναμφισβήτητα το δικό μας είδος και ειδικότερα η δική μας φυλή, που μας φαίνεται η πιο όμορφη."

Arthur Schopenhauer, Essays, The Art of Literature


O Γερμανός φιλόσοφος διαπιστώνει ότι η συγγένεια αποτελεί έναν βαθύτερο παράγοντα που συνδέεται με θετικά αισθήματα. Η συγγένεια είναι και αυτή που επηρεάζει καθοριστικά τα πρότυπα ομορφιάς, αφού κάθε άνθρωπος...
θεωρεί εκ φύσεως ως πιο όμορφη την δική του φυλή. Εν γένει, όσο μεγαλύτερη η συγγένεια, τόσο πιο θετικά τα αισθήματα. Και εφόσον ο Schopenhauer δεν κάνει λόγο για εξωγενείς παράγοντες, κρίνει ότι η συμπεριφορά αυτή ενυπάρχει στην φύση του ανθρώπου. Όποιος μελετήσει ειλικρινά το ζήτημα, θα κατανοήσει ότι ο Γερμανός φιλόσοφος έχει δίκιο. Το αίσθημα οικειότητας και ομορφιάς συνδέεται με την φυλή.

Ο Schopenhauer έγραψε πολλές αλήθειες, με αποτέλεσμα το έργο του να αποτελέσει τροφή για σκέψη σε μεγάλους άνδρες.

5 σχόλια:

  1. "Η συγγένεια είναι και αυτή που επηρεάζει καθοριστικά τα πρότυπα ομορφιάς, αφού κάθε άνθρωπος...
    θεωρεί εκ φύσεως ως πιο όμορφη την δική του φυλή."
    Οχι απολυτα. Η αποψη αυτη υποδηλωνει οτι η ομορφια ειναι υποκειμενικη, κατι που δεν ισχυει απολυτα. Ειναι σαφες οτι οι περισσοτεροι θα προτιμουσαν να εχουν χαρακτηριστικα λευκης φυλης, κατα προτιμηση νορδικων/μεσογειακων και οχι μαυρης φυλης. Ακομα και οι ιδιοι οι μαυροι, αρμενοειδεις κτλ ζηλευουν τα χαρακτηριστικα των νορδικων λευκων. Δεν ειναι τυχαιο που στην ινδια οσο πιο λευκο χρωμα εχεις τοσο σε ανωτερη καστα ανηκεις ή οτι ο τζακσον εκανε τα παντα για να ασπρισει. Ακομα και μεταξυ της λευκης φυλης ποιος πχ αλπικος δεν θα προτιμουσε να εχει τα ωραια χαρακτηριστικα ενος νορδικου ή μεσογειακου? Ασχετα αν δεν το παραδεχονται φανερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΑΡΙΑΣ ΛΕΥΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑ'Ι'ΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ.ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΕΤΙΚΑ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΙΑ ΠΙΘΗΚΟΕΙΔΗ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΙΔΙΑΖΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΑΣ ΛΕΥΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑ'Ι'ΚΗΣ ΦΥΛΗΣ.Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΟΜΩΣ ΑΝΤΙΚΑΤΡΟΠΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ.

      Διαγραφή
  2. Υπάρχει κάποιος εδώ που να μπορεί να δώσει κάποιες πληροφορίες σχετικά με τους όρους Cromagnoid/Capelloid/Aurignacian(robust aurignacoid)/Gravettian κτλπ;
    Έχω διαβάσει διάσπαρτα κάποια αποσπάσματα αλλά δεν βγάζω άκρη.
    Αυτό εδώ το φυλετικό δέντρο μου φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον.
    http://i.imgur.com/pwqttUV.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όροι που έχουν δοθεί για να περιγράψουν την κατά τρόπον τινά πολιτιστική εξέλιξη των δυτικών κυνηγών τροφοσυλλεκτών. Επειδή υπάρχουν κι τα ανάλογα ευρήματα κρανίων κλπ, χρησιμοποιούνται και στην ανθρωπολογία για να προσδιορίσουν τα στίγματα της εξέλιξης.
      Οι άνθρωποι της Capeloid, είναι εκείνοι που άρχισαν να εμφανίζουν μακρύτερο πρόσωπο. Δηλαδή μεγάλωσε ο κρανιακός τους θόλος κι έγιναν από χαμαίκρανοι, ορθόκρανοι. Oι άνθρωποι της φάσης augrignacian είναι οι πρώτοι που εμφανίζουν κάποια λεπτοπροσωπία και η έδρα τους ήταν κάπου στα Πηρυναία κατά την εποχή των παγετώνων. Ενώ οι gravettian είναι μεταγενέστερη φάση τους, κατά την οποία το κυρίως σώμα των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών κινήθηκε ανατολικότερα εξαιτίας της τήξης των πάγων. Οι άνθρωποι της gravettian θεωρούνται πως είχαν το υψηλότερο παράστημα μεταξύ των πληθυσμών της παλαιολιθικής περιόδου.
      Το διάγραμμα, περιγράφει επιγραμματικά πως οι εκάστοτε πληθυσμοί κυνηγών-τροφοσυλλεκτών εξελίχθηκαν από τον αρχαϊκό κρομανοειδή στο φάσμα φαινοτύπων που γνωρίζουμε σήμερα.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.