Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Coon C. - Races: A Study of the Problems of Race Formation in Man

O Αμερικανός ανθρωπολόγος Carleton Coon μελέτησε τον σχηματισμό των φυλών στο ανθρώπινο είδος στο βιβλίο του "Races: A Study of the Problems of Race Formation in Man" το οποίο εκδόθηκε μεταπολεμικά. Ο Coon, που έγινε γνωστός για τις μελέτες του στην ανθρωπολογία της Ευρώπης, σε αυτό το βιβλίο προβαίνει σε αναλυτική φυλετική ταξινόμηση ολόκληρου του ανθρωπίνου είδους.

Εστιάζοντας στο κεφάλαιο που αναφέρεται στους φυλετικούς τύπους, ο Coon αρχικά επισημαίνει ότι η ταξονομία έχει τις ρίζες της στον Λιναίο. Μορφολογικά κριτήρια χρησιμοποιούνται για όλα τα έμβια όντα, όπως φυτά, ζώα, κτλ, με σκοπό την εύρεση των εξελικτικών διακλαδώσεων. Η φυλετική ανθρωπολογία εφαρμόζει τις κλασικές μεθόδους της ταξονομίας στο ανθρώπινο είδος. Μια σημαντική επισήμανση είναι η εξής: φυλή = φαινότυπος, δηλαδή η φυλετική ταξινόμηση...
σχετίζεται με τον φαινότυπο και δεν λαμβάνει υπόψη τον γονότυπο. Μπορεί κάθε άνθρωπος να μην είναι πανομοιότυπος με κανέναν άλλο και εν γένει να εμφανίζεται μεταβλητότητα, ωστόσο υπάρχουν ευρύτερα σύνολα με μορφολογικές ομοιότητες, οι φυλές. Συνεπώς φυλή είναι μία ομάδα ανθρώπων που διαφέρει φαινοτυπικά από κάθε άλλη αντίστοιχη ομάδα. Γλώσσα, θρησκεία, εθνικότητα, πολιτισμός δεν απασχολούν την φυλετική ταξινόμηση.

Σε ένα ανώτερο επίπεδο, οι επιμέρους φυλές μπορούν να ενταχθούν σε ευρύτερες φυλετικές ομάδες. Οι ομάδες αυτές κατά τον Coon είναι Negroid, Mongoloid, Europoid (Caucasoid-White), Australoid, American Indian, Polynesian. Η πιο λεπτομερής ταξινόμηση του Coon είναι η εξής:

1. Murrayian
2. Ainu
3. Alpine
4. NW European (Ατλαντοειδής και Κρομανοειδής)
5. ΝΕ European (Βαλτικός)
6. Lapp
7. Forest Negro (μάλλον Congolesid)
8. Melanesian
9. Negrito
10. Bushman
11. Bantu
12. Sudanese
13. Carpentarian
14. Dravidian
15. Hamite
16. Hindu
17. Mediterranean
18. Nordic
19. Ν. American Colored
20. S. African Colored (μικτός)
21. Classic Mongoloid (Tungid, Siberid)
22. N. Chinese (North Sinid)
23. SE Asiatic (South Sinid)
24. Tibeto-Indonesian Mongoloid (Qiangid, Palaungid)
25. Turkic (Kumid, Aralid, Turanid)
26. Am. Indian Marginal
27. Am. Indian Central
28. Ladino
29. Polynesian
30. Neo-Hawaiian

Η γεωγραφική κατανομή των φυλών δίνεται υπό μορφή χάρτη:



Το βιβλίο δεν είναι και άσχημη προσπάθεια. Η ταξινόμηση θα μπορούσε να είναι και πιο αναλυτική, θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι μικτοί τύποι, ενώ κάποιες κατηγορίες είναι υπεραπλουστευμένες. Εν γένει δίνεται μια εικόνα των βασικών ανθρωπολογικών γνωρισμάτων των διαφόρων φυλών με τρόπο κατανοητό, ώστε ο μέσος άνθρωπος να αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι το ανθρώπινο είδος εμφανίζει έντονη ποικιλομορφία που πρέπει να μελετηθεί.

6 σχόλια:

  1. http://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2015/09/cyrus-the-great_el.jpg

    http://s8.postimg.org/9aac3gmj9/cyrus2.jpg

    http://www.samimwall.com/pictures/RBAKFEZMEDOCNABQSCWTJNSXFIRRNI.jpg

    Ιρανικός η αρμενοειδής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι εικόνες που παρουσιάζεις δύσκολα δίνουν κάποια κριτήρια για ταξινόμηση.
      Ιρανικός ήταν πιθανότατα ο Κύρος ο Μέγας, γιατί αυτό πιστεύει μια μεγάλη λίστα ανθρωπολόγων που έχουν γράψει κανά δυο τόνους βιβλίων.

      Διαγραφή
  2. μια ερωτηση. διαβαζα την αναρτηση σας για τους τυπους των ποδιων και παρατηρησα οτι δεν εχω "ελληνικο ποδι" αλλα "αιγυπτιακο". Εχω επισης εντονη (μακρυα) τριχοφυια στα ποδια και σχετικα πολυ ηπια στο υπολοιπο σωμα (καθολου στο στηθος και πλατη, λιγο στην κοιλια κλπ)

    Ο φαινοτυπος μου ειναι ο κλασσικος μεσογειακος. Το αιγυπτιακο ποδι δείχνει προσμιξη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μακρια* εννοοω μακριες τριχες, κανονικη πυκνοτητα ομως. Επισης οι τριχες σωματος και μαλλιων ειναι μαυρες (Οχι το ινδικο/πακιστανικο μαυρο, καστανο μαυρο)

      Αυτα. Ευχαριστω.

      Διαγραφή
    2. Καμία πρόσμιξη δε δείχνει αυτό που λες.Το λεγόμενο ελληνικό πόδι πράγματι απαντάται σε μερικούς μεσογειακούς ,αν και όχι σε όλους.Στα αρχαία ελληνικά αγάλματα χρησιμοποιούνταν το ελληνικό πόδι ως πρότυπο ομορφιάς.Ήταν εξιδανικευμένο.Δε σημαίνει ότι όλοι έχουν αυτό το πόδι.Μην ανησυχείς λοιπόν.

      Διαγραφή
  3. Ο Παναγιώτης Κονδύλης, σε πιο τύπο εντάσσεται; Σημειωτέον, πως μόνο μια-δυο φωτογραφίες του υπάρχουν. Τείνω να πιστεύω πως το κεκλιμένο μέτωπο, η κυρτή μύτη καθώς και το ύφος του έργου του τείνει να τον κατατάσσει στο διναρικό, αν και ισως αυτή η εκτίμηση να αποτελεί αποτέλεσμα απειρίας στην παρατήρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.